• Nem Talált Eredményt

Minõsítési feltételek

In document 5/2008. (I. 17.) FVM rendelete (Pldal 54-57)

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményei

3. Minõsítési feltételek

A „környezetbarát termék” védjegy használati jogáért pályázó háztartási hûtõ- és fagyasztókészülékek minõsíté-si eljárásában értékelni kell a termék teljes életútját az 1980/2000/EC Európai Parlament és Tanács rendeletében [2] foglalt indikatív értékelési mátrix, továbbá a 2004/669/EK Bizottsági határozat [3] elõírásai alapján.

3.1. Érvényességi kör

Ez a minõsítési feltételrendszer a kompresszoros, villa-mos hálózatról táplált, háztartási hûtõ- és fagyasztókészü-lékekre vonatkozik.

Más energiaforrásokat is alkalmazó készülékekkel nem lehet pályázni!

A minõsítés feltétele a 3.2. pontban elõírt követelmé-nyek teljesítése.

3.2. Követelmények 3.2.1. Általános feltételek

A készülékeknek eleget kell tenniük a következõben is-mertetésre kerülõ feltételeknek azért, hogy:

– az energiafogyasztás csökkentésével csökkenjen az energiafelhasználással együtt járó környezeti károsodás (globális felmelegedés, savasodás, a nem megújuló ener-giaforrások igénybevétele);

– a potenciálisan ózonréteg-károsító anyagok és más veszélyes anyagok alkalmazásának csökkentésével csök-kenjen a környezet károsodása és a károsodás kockázata;

– a globális felmelegedést okozó anyagok alkalmazá-sának csökkentésével csökkenjen a környezet károsodása és a károsodás kockázata.

Ezen túlmenõen ezek a feltételek elõsegítik a „legjobb gyakorlat” (a környezet optimális használatának) beveze-tését, és gyarapítják a fogyasztók környezeti ismereteit.

A pályázatok értékelésénél és a minõsítésnél figye-lembe kell venni az elismert környezetirányítási rendsze-rek, például EMAS vagy ISO 14001 bevezetését (de az ilyen rendszerek alkalmazása nem elõírás).

A pályázó mutassa be minõségbiztosítási és környezet-központú irányítási rendszerét. Csatolható harmadik fél ál-tal kiadott tanúsítvány másolata, (pl. ISO 9001, ISO 14001 szabvány szerinti mûködésrõl vagy az EMAS tanúsítvány) vagy a minõségbiztosítási, illetve környezetközpontú irá-nyítási rendszer cégszerû aláírással ellátott leírása.

Alapfeltételek

3.2.2.1. Energiamegtakarítás

A készülékek energiahatékonysági osztályának fokoza-tosan kell elérnie a 78/2004. (V. 7.) GKM rendeletben [4]

az A+ vagy A++ besorolású készülékek energiahatékony-ságát a következõk szerint:

2007. április 30-áig az energiahatékonysági mutató-szám alsó határa: 47%, azaz I≤47;

2007. április 30-a után: az energiahatékonysági mutató-szám alsó határa: 42%, azaz I≤42.

Igazolás:

A pályázathoz mellékelni kell a 78/2004. (V. 7.) GKM rendelet 2. § 2. pontja szerinti mûszaki dokumentációt. A mûszaki dokumentáció tartalmazza az adott típus legalább 3 készülékén elvégzett energiafogyasztás-mérések ered-ményeit az MSZ EN 153 szabvány szerint. A mérések számtani átlagértéke kisebb vagy egyenlõ legyen a meg-adott értéknél. Az energiacímkén feltüntetett érték ne le-gyen kisebb, mint az átlagérték, az energiahatékonysági osztály jelzése feleljen meg az átlagértéknek.

3.2.2.2. A hûtõközeg és szigetelõhab elõállítására használt habosító gáz ózonlebontó képességének (ODP) csökkentése

A hûtõközeg és a szigetelõhab elõállítására használt ha-bosító gáz ODP-jének nullának kell lennie.

A berendezések hûtõközegeként és elõállításánál habo-sító szerként a 2037/2000/EK rendelet [5] szerint nem használhatók CFC-k és HCFC-k.

Igazolás:

A pályázónak nyilatkoznia kell a feltétel teljesítésérõl.

A pályázatban meg kell adni a készülékben alkalmazott hûtõközeg és habosító anyag anyagi minõségét, mennyisé-gét és a 44/2000 EüM rendelet [6] szerint összeállított biz-tonsági adatlapot (91/155/EGK irányelv).

3.2.2.3. A hûtõközeg és szigetelõhab elõállítására használt habosító gáz globális felmelegítõ képességé-nek (GWP) csökkentése

A hûtõközeg és a szigetelõhab elõállítására használt ha-bosító gáz GWP-értéke (CO2-ra és 100 év idõtartamra vo-natkoztatva) legfeljebb 15 lehet.

Igazolás:

A pályázónak nyilatkoznia kell a feltétel teljesítésérõl.

A pályázatban meg kell adni a készülékben alkalmazott hûtõközeg és habosító anyag anyagi minõségét, mennyisé-gét a 44/2000 EüM rendelet [6] szerint összeállított bizton-sági adatlapot (91/155/EGK irányelv).

3.2.3. További követelmények 3.2.3.1. Élettartam-kiterjesztés

Az alkatrészek pótlását és a készülék szervizét a gyártás megszûnésétõl számított 12 évig garantálni kell.

Igazolás:

A pályázathoz csatolni kell a fentiek vállalását tartalma-zó nyilatkozatot.

3.2.3.2. Visszavételi, begyûjtési, hasznosítási és ártal-matlanítási kötelezettség és az újrahasznosítás elõsegítése

A pályázónak (gyártó/forgalmazó) a készülékek vissza-vételére, begyûjtésére, hasznosítására ás ártalmatlanítására vonatkozóan az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételérõl szóló 264/2004. (IX. 23.) számú Korm. rendelet mindenkor érvényes elõírásai szerint kell eljárnia. A gyártónak a használati útmutatóban röviden ismertetnie kell a visszavételre, begyûjtésre, hasznosításra és ártalmatlanításra kialakított rendszerét.

Igazolás:

A 3.2.3.5. pont szerinti használati útmutató vonatkozó részével.

Az újrahasznosítás elõsegítéséhez a készülékeknek ki kell elégíteniük a következõ feltételeket is:

1. A gyártónak gyártásnál figyelembe kell venni a ké-szülék szétszerelhetõségét, és szétszerelési utasítást kell a készülék dokumentációjához csatolnia. Az utasításnak többek között tartalmaznia kell a következõket:

– A csatlakozások könnyen megtalálhatók és hozzáfér-hetõk;

– Az elektromos szerkezetek, csatlakozások könnyen megtalálhatók és szétszerelhetõk;

– A termék közönséges szerszámokkal könnyen szét-szerelhetõ;

– A nem kompatibilis és veszélyes anyagok szétvá-laszthatók.

Igazolás:

A pályázathoz mellékelni kell a feltételeknek való meg-felelõségi nyilatkozatot, és a készülék dokumentációjához csatolt szétszerelési utasítást.

2. Az 50 grammnál nagyobb tömegû mûanyag alkatrésze-ket – kivéve az extrudált mûanyag részealkatrésze-ket – az egyértelmû azonosíthatóság céljából az ISO 11469 szabvány elõ-írásainak megfelelõen tartós kivitelû jelöléssel kell ellátni.

Igazolás:

A pályázathoz mellékelni kell a feltételeknek való meg-felelõségi nyilatkozatot.

3. A mûanyag alkatrészek nem tartalmazhatnak PBB (polibrómozott bifenil) és PBDE (polibrómozott dife-nil-éter) láng-gátló szereket. A mûanyag alkatrészek nem tartalmazhatnak olyan klór-paraffin láng-gátló szereket, amelyek lánchosszúsága 10–13 szénatom, és klórtartalma

>50 tömeg% (CAS szám: 85535-84-8).

Igazolás:

A pályázathoz mellékelni kell a feltételeknek való meg-felelõségi nyilatkozatot és az alkalmazott anyagok és ISO 11014 vagy 91/155/EGK irányelv szerinti biztonsági adat-lapját.

4. A 25 g-nál nehezebb mûanyag alkatrészek nem tar-talmazhatnak olyan láng-gátló szereket, amelyre a 44/2000. (XII. 27.) EüM rendeletben szereplõ következõ R-mondatok utalnak:

Egészségre ártalmas:

– R45 Rákot okozhat (karcinogén hatású lehet) – R46 Öröklõdõ genetikus károsodást okozhat (muta-gén hatású lehet)

– R60 A fertilitást (fogamzó- vagy nemzõképességet) károsíthatja

– R61 Születendõ gyermekre lehet ártalmas Környezetre ártalmas:

– R50 Nagyon mérgezõ a vízi szervezetekre (toxikus) – R50/53 Nagyon mérgezõ a vízi szervezetekre, a vizes környezetet hosszú távon károsíthatja

– R51/53 Nagyon mérgezõ a vízi szervezetekre, a vizes környezetet hosszú távon károsíthatja.

Ezek a feltételek nem vonatkoznak az olyan láng-gátló szerekre, amelyek az alkalmazáskor úgy változtatják meg kémiai tulajdonságaikat, hogy a fentiekben felsorolt R-mondatok egyike sem vonatkozik rájuk, és a kezelt al-katrészekben az eredeti formában alkalmazott láng-gátló szer mennyiségének kevesebb, mint 0,1 tömeg%-a marad.

A pályázati dokumentációban az alkalmazott összes láng-gátló szert ismertetni kell (név és CAS szám).

Igazolás:

A pályázónak igazolnia kell, hogy az alkalmazott láng-gátló szerek egyike sem tartalmaz olyan összetevõt, amelyekre a fenti feltételek vonatkoznak. Meg kell adni az alkalmazott szerek CAS számot, nevét. Mellékelni kell ISO 11014 szabvány vagy 91/155/EGK irányelv szerinti biztonsági adatlapját.

5. Az alkalmazott hûtõközeg és habosító anyag típusát a jövõbeli visszanyerés elõsegítésére a készülék adattáblá-ján vagy ahhoz közel fel kell tüntetni.

Igazolás:

Mellékelni kell a feltételnek való megfelelõségi nyilat-kozatot.

3.2.3.3. A zajkibocsátás határértéke

A készülék levegõben terjedõ zaja a vonatkozó nemzeti jogszabály szerint [78/2004. (V. 7.) GKM rendelet] átszá-molva zajteljesítmény értékre – nem haladhatja meg a 40 dB(A) értéket (1 pW-ra vonatkoztatva).

Igazolás:

A készülék zajteljesítményének értékét a fogyasztó szá-mára jól látható módon kell a készüléken feltüntetni. A zajteljesítmény értékére vonatkozó információt a hûtõké-szülék energiacímkéjének is fel lehet tüntetni.

A zajteljesítmény mérésekor és a zajra vonatkozó infor-mációk megadásakor az EN 28960 elõírásait kell figye-lembe venni.

Ezt a követelményt nem kell alkalmazni a 78/2004.

(V. 7.) GKM rendelet 2. számú táblázatában a 9. kategóriá-ba sorolt fagyasztóládáknál.

3.2.3.4. Csomagolás

Az alkalmazott csomagolásnak a következõ feltételeket kell kielégítenie:

1. Az újrahasznosítás elõsegítéséhez csomagolás összes komponensének kézzel könnyen szétválasztható-nak kell lennie.

2. Hullámpapír csomagolás esetén a csomagolásnak legalább 80 tömeg% újrahasznosított anyagot kell tartal-maznia.

Igazolás:

Mellékelni kell a feltételeknek való megfelelõségi nyi-latkozatot, és a pályázathoz csatolni kell egy csomagolás-mintát vagy mintákat.

3.2.3.5. Használati útmutató

A készüléket a fogyasztóvédelemrõl szóló 1997. évi CLV. számú törvényben elõírt magyar nyelvû használati útmutatóval kell ellátni, amelynek tartalmaznia kell az alábbiakat:

1. A fedõlapon, vagy az elsõ oldalon fel kell tüntetni a következõ szöveget: „A használati útmutató a környe-zeti hatások csökkentésére vonatkozó tájékoztatást is tar-talmaz”.

2. A készülék mûködtetésekor az optimális energia-felhasználásra történõ javaslatokat, beleértve a követke-zõket:

2.1. Útmutatást a készülék elhelyezésére vagy beszere-lésére vonatkozóan, többek között a megfelelõ levegõ ke-ringés biztosításához szükséges, készülék körüli szabad hely minimális méreteinek a meghatározását, valamint rá kell mutatni arra, hogy a fogyasztónak lehetõsége van je-lentõs energiamegtakarítást elérnie azzal, hogy a készülé-ket nem fûtött vagy kevésbé fûtött helyen helyezi el.

2.2. Javasolni kell, hogy a fogyasztó ne helyezze a ké-szüléket hõforrások mellé (pl. sütõk, radiátorok stb.) vagy olyan helyre, ahol közvetlen napsütés éri. Javasolni kell azt, hogy a fogyasztónak meg kell fontolni a készülék el-szigetelését a faltól vagy a padlótól abban az esetben, ha azokban hõforrást helyeztek el.

2.3. Javasolni kell, hogy a hõmérséklet-beállítást a hasz-nálat közben ellenõrizze egy megfelelõ hõmérõvel, mivel a hõfokszabályozó beállítása függ a környezeti hõmérsék-lettõl (magyarázatát kell adni annak, hogyan kell elvégez-ni az ellenõrzést).

2.4. Javasolni kell, hogy a meleg élelmiszereket a ké-szülékbe helyezés elõtt hagyni kell lehûlni, mivel az élel-miszerekbõl kiáramló gõz hozzájárul az elpárologtató elje-gesedéséhez. A hûtési periódus azonban egészségügyi és higiéniai okok miatt a lehetõ legrövidebb kell legyen.

2.5. Javasolni kell, hogy az elpárologtató egységen meg kell elõzni a vastag jégréteg kialakulását és tájékoztatni ar-ról, hogy a gyakori leolvasztás elõsegíti a jégréteg eltávolí-tását.

2.6. Javasolni kell, hogy az ajtó tömítését cserélni kell, amikor az nem mûködik megfelelõen.

2.7. Javasolni kell, hogy amikor a készüléket mozgat-ják, az újbóli bekapcsolása elõtt a készüléket egy ideig pi-hentetni kell.

2.8. Javasolni kell, hogy tisztán kell tartani a készülék hátoldalán lévõ kondenzátort és a készülék alatti részt a portól és a konyhai szennyezõdésektõl.

2.9. Tájékoztatást kell adni arról, hogy a fentiek figyel-men kívül hagyása magasabb energiafogyasztáshoz vezet és ezért növekedni fognak az üzemeltetési költségek.

3. Tájékoztatást kell adni arról, hogy a készülék hátol-dalán lévõ kondenzátor (hõcserélõ) bármilyen sérülése, vagy egyéb olyan okok, amelyek a hûtõközeg szökéséhez vezetnek kerülendõk, mivel ezek lehetséges veszélyeket jelentenek a környezetre és az egészségre. A használati út-mutatónak kifejezetten utalni kell arra, hogy éles tárgyakat (olyanok mint kések, csavarhúzók stb.) ne használjanak a jég eltávolítására, mivel azok az elpárologtató sérülését okozhatják.

4. Tájékoztatni kell a felhasználót, hogy a készüléket új-rahasználható és/vagy újrahasznosítható alkatrészek és anyagok, köztük folyadékok felhasználásával állították elõ.

5. Tájékoztatni kell a felhasználót a hulladékká vált ké-szülékek, alkatrészek begyûjtési lehetõségeirõl (szerviz-hálózat, kiskereskedelmi (szerviz-hálózat, hulladékudvarok, egyéb). Ismertetni kell a szervizhálózatot és a begyûjtési helyeket.

Igazolás:

Csatolni kell a használati útmutató egy példányát.

3.2.3.6. Fogyasztói tájékoztató

A védjegy feltûntetésének módját a 9/2004. (V. 25.) sz.

KvVM rendelettel módosított 29/1997. (VIII. 29.) számú KTM rendelet [1] szabályozza.

A védjegy 2. mezõjében a következõ szöveget kell fel-tüntetni:

– kis energiafogyasztás;

– a lehetõ legkisebb globális felmelegítõ hatás;

– kis zajkibocsátás.

Igazolás:

Mellékelni kell a feltételeknek való megfelelõségi nyi-latkozatot, és csatolni kell egy, a csomagoláson és/vagy terméken és/vagy a terméket kísérõ dokumentációban az elõírásnak megfelelõen feltüntetett védjegymásolatot.

3.2.3.7. CE jelölés

A pályázó készülékeken legyen feltüntetve a CE megfe-lelõségi jelölés.

Igazolás:

A bemutatott mintán ellenõrizendõ a jelölés megléte, a pályázathoz mellékelni kell a megfelelõségi nyilatkozato-kat és a megfelelõséget igazoló dokumentációk másolatát.

In document 5/2008. (I. 17.) FVM rendelete (Pldal 54-57)