• Nem Talált Eredményt

A Middle East Respiratory Sindrome-Coronavírus (MERS-CoV) járványügyi jelentősége

In document LXX. ÉVFOLYAM 2018/1–2. szám (Pldal 51-54)

Dr. Marossy Anna, Lengyel György Pharm.D., PhD, Dr. Mátyus Mária orvos ezredes, PhD

Napjaink migrációs válságában érdemes figyelmet fordítanunk az újon nan felfede-zett és azonosított MERS-Coronavírusra.

A vírust 2012. szeptemberében azonosí-tották először, azóta 27 országban 1806 esetben okozott laboratóriumi vizsgála-tokkal igazolt megbetegedést. A fertő-zés súlyosságát jelzi, hogy a WHO adatai alapján több mint 643 eset (36,6%) végző-dött fatális kimenetellel.

A coronavírusok az egyszerű náthától a súlyos, akut légzési tünetegyütteshez (SARS) hasonló megbetegedéseket okoz-nak. A felső légúti megbetegedések mint-egy 10-30% -át okozó coronavírusok a rhinovírusok után a második leggya-koribbnak tekinthető légúti korokózók.

Típusos MERS-Coronavírus fertőzés tünetei: láz, köhögés, légzésrövidülés, gyakran pneumonia.

A MERS-CoV rezervoárja a dene-vér, az emberi fertőzés leggyakoribb for-rása azonban a teve (dromedár). A kór-okozó átvitele cseppfertőzés útján légúti váladékkal történik. A betegség lefolyá-sában az inkubációs idő átlagosan 5,5 (1,9–14,7) nap. Ritkán aszimptomatikus formában zajlik, amely során a vírusürí-tés a direkt kontaktus után akár 5 hétig is fennállhat. A járvány mozgatórugó-ja a szoros kontaktus, zárt közösségek,

amely feltételek a menekülttáborokban és a migráció során is teljesülnek. Epi-demiológiai adatok alapján a veszélyez-tetett korosztály az 50 év feletti férfiak, az esetek 96%-ában komorbiditás talaján alakult ki a megbetegedés és ezek 62%-a súlyos lefolyást mutatott.

A MERS-Coronavírus replikációs ciklusa

A vírus S proteinje segítségével kötődik a sejtfelszíni funkcionális receptorhoz a dipeptidyl-peptidáz4-hez (DD4). Penet-ráció és uncoating után a vírus bekerül a sejtbe. Az endoszomális membrán-ví-rusburok fúziót követően a genomiális RNS transzkripció és transzláció számá-ra hozzáférhetővé válik, létrejön az RNS replikáz-transzkriptáz komplex, a (–) szálú RNS templát több szubgenomiá- lis messenger RNS transzkripciójához szük séges.

A vírus teljes replikációs ciklusa a citoplazmában történik. Transzlációt követően összeszerelődnek és becso-magolódnak a vírus részecskék, majd a képződött vezikulák exocytózis útján kerülnek ki a sejtből. A kész vírus so-káig a sejt felszínén marad adszorbeá-lódva.

A MERS-Coronavírus patogenézise

„A vírus nem képes antivirális interfe-ron és proinflamatorikus veleszületett immunválaszt beindítani.” (Chan et al., 2013. Zielecki et al. 2013).

Légúti alveoláris epithel sejtekbe be-jut a vírus, majd az alveoláris kapilláris endothelsejtjein keresztül fertőződnek a monocyta-dendritikus sejtek. A vírus antigén a citokin rendszert beindítja és a citokin kaszkád az NK és T sejtek akti-vációja során, az alveoláris endothel sej-tek széteséséhez vezet és ez fogja okoz-ni a vérzéses pneumóokoz-nia kialakulását.

A nagyszámban fertőzött monocyták eliminációja, a víruselimináció kapcsán szöveti destrukcióhoz vezet. A citokin kaszkád másik következményeként ext-rém vazodilatáció következtében kerin-gési sokk alakul ki.

Az előadásom során részletesen is-mertettem a bejelentett esetek alapján a WHO 2014-ben megfogalmazott javas-latát, mely szerint a fertőzés feltételezett-nek és konfirmáltnak tekinthető.

A konfirmált eset laboratóriumilag igazolt fertőzést jelent rRT-PCR-el füg-getlenül a tünetektől és a klinikai jelek-től.

Laboratórium által igazoltnak te-kinthető a fertőzés, ha pozitív az rRT-PCR eredménye, a szerológiai módsze-rek (ELISA, IFA) neutralizációs vizsgálat eredménye molekuláris módszerekkel megerősítést nyert.

Feltételezett eset alapján megkülön-böztetünk A, B, C esetet.

„A” feltételezett esetről van szó ab-ban az esetben, ha a lázas akut légúti meg-betegedést, radiológiai, hisztopatológiai jelekkel alátámasztható jelen van a di-rekt epidemiológiai link (egészségügyi személy, együtt dolgozó, együtt utazó, egy háztartásban élő személy) és a

tesz-telés nem elérhető, vagy van egy inadek-vát minta (nasopharingeális törlés alsó légútakból származó minta nélkül, rossz minőségű, nem megfelelő időpontban levett minta), egy inkonklúzív eredmény (szerológiai vagy neutralizációs ered-mény molekuláris módszerrel történő megerősítés nélkül), vagy egy egyszeri negatív eredmény.

„B” feltételezett esetről beszélünk akkor, ha a lázas akut megbetegedés mel-lett utazónál vagy tartózkodó személynél alakul ki a megbetegedés, de inkonkluzív az eredmény.

„C” feltételezett eset magában foglal bármilyen súlyosságú lázas megbetege-dést direkt epidemiológiai kapcsolattal és inkonklúzív eredménnyel.

WHO kockázat elemzése és javaslata alapján: szükséges a felső légúti fertőzé-sek folyamatos surveillanceja, a megfe-lelő infekciókontroll betartásával, amely megakadályozza a vírus terjedését. Java-solt a beteg elkülönítése, az egészségügyi személyzet védelme, a megfelelő maszk (FFP3) használata, szemvédelem, a teve-hús ellenőrzött körülmények között tör-ténő feldolgozása. Rizikófaktort jelent az immunszuppresszállt állapot, a krónikus betegségek. A WHO nem javasol sem speciális szűrési pontokat, sem utazási korlátozásokat.

A MERS-CoV járványügyi jelentősé-gét az is hangsúlyozza, hogy a migráció útvonala érintheti a MERS-Coronavírus endémiás területeit (Egyiptom, Jordánia, Kuvait, Libanon, Omán, Szaúd-Arábia, Tunézia, Qatar, Egyesült Arab Emirátu-sok és Jemen), így a fertőzés kockázata az európai lakosságra nézve is veszélyt jelenthet.

Európán keresztül történő migrá-ció során a kiindulási pontnál esetlege-sen megfertőződött személy a betegség csúcspontjánál éri el Közép-Európát,

ez-által esély van a fertőzés továbbadására a beteg környezetében élők számára.

A MERS-Coronavírus fertőzés pro-aktív surveillance-hoz, a lázas bete-gek tömegből történő kiemeléséhez a hőkamerával történő ellenőrzés nyújt-hat segítséget. A hőtérkép adatainak te-lemetriás továbbítása az irányító köz-pontok felé csökkentheti a járványügyi intézkedések megszervezéséhez és kivi-telezéséhez szükséges időt.

A fertőző betegségekkel kapcsolatos egészségügyi ellátás területén a telekom-munikáció és a műholdas információcse-re lehetősége teinformációcse-ret nyit a távkonzultáció és távdiagnosztika megvalósítására is.

Irodalom

[1] Case definition for reporting to WHO, Middle East respiratory syndrome corona-virus, 14 July 2014.

[2] Middle East respiratory syndrome coro na-virus (MERS-CoV), WHO, Fact sheet, June 2015.

[3] Middle East respiratory syndrome coro na-virus (MERS-CoV), WHO, Global Risk Assesment 2015.

[4] Global map of countries with confirmed cases of MERS-CoV, WHO

[5] Europe’s refugge crisis, 2016, Europol, Reu-ters, The Washington Post, AFP, ICMPD [6] ht t p : / / w w w. u p t o d at e . c o m / c o nt e nt s /

search?search=mers+coronavirus

[7] Takács M.: Coronaviridae. Klinikai és jár-ványügyi virológia, 2010, 239.

MH EK Védelem-egészségügyi Laboratóriumi Intézet, Digitális Egészségtudományi Intézet1

Új laboratóriumi markerek az alkoholfogyasztás igazságügyi

In document LXX. ÉVFOLYAM 2018/1–2. szám (Pldal 51-54)