• Nem Talált Eredményt

Megvásárolható szolgáltatások

7. Intézményi repozitóriumok alapelemei

7.1. Adattár alkjalmazások

7.1.2. Megvásárolható szolgáltatások

Amennyiben nem rendelkezik az adott intézmény a telepítéshez és/vagy az üzemeltetéshez szükséges humán erőforrással, választható megoldás a repozitórium szoftver vagy a szolgáltatás működtetésének megvásárlása.

Léteznek kereskedelmi alkalmazások, melyek megrendelhetők a fejlesztő cégtől. Ezek a cégek az esetek jelentős részében vállalják bizonyos mértékig a testreszabást is a megfelelő ellentételezés mellett. Ebben az esetben a megrendelő egyedi fejlesztései általában nem kivitelezhetők, de a fejlesztési és tesztelési gondokat, valamint az üzemeltetési problémák egy részét is leveszik így a megrendelő válláról. A kereskedelmi szoftverek mellett léteznek cégek, melyek nyílt forráskódú rendszerek telepítését és üzemeltetését vállalják. Ebben az esetben általában a költségek alacsonyabbak, mert a fejlesztési költségek nem terhelik a szolgáltatót. A telepítés és üzemeltetés nem a megrendelő, hanem a szolgáltató erőforrásait veszi igénybe, és szerződéstől függ, de akár igény szerinti fejlesztések is rendelhetők, vagy saját maguk által kifejleszthetők.Legismertebb, nyílt forráskódú rendszereket üzemeltetők:

A repozitórium működtetésének (hosted solution ~ kiszervezett üzemeltetés) ezen módja azt jelenti, hogy az üzemeltetés teljes egészében az intézménytől függetlenül működik, a működtetés tényleges fizikai helyét is beleértve. A szolgáltató biztosítja a telepítéshez, az üzemeltetéshez és a frissítéshez szükséges humán erőforrás és szaktudás mellett a működtetéshez szükséges teljes infrastruktúrát és járulékos eszközöket is. Előnye, hogy tapasztalt szakemberek dolgoznak a kiépítésen és ezáltal gyorsabb és hatékonyabb az üzembe helyezés, valamint egyszerűbb a fenntartás. A szolgáltatók érvei szerint a nyílt forráskódú rendszerekre épülő kiszervezett szolgáltatások költséghatékony megoldást kínálnak a felhasználók számára. A szolgáltató költségei alacsonyabbak a nyílt forráskódú rendszer alkalmazása miatt. Az intézménynek pedig kevesebb költséget jelent, mert nem kell külön anyagi forrást találnia a fenntartáshoz szükséges technikai személyzet alkalmazására és frissítések elvégzésére.

Open Repository

A BioMed Central által működtetett, a DuraSpace által hivatalosan jegyzett DSpace szolgáltató. A DuraSpace (http://www.duraspace.org/) az a konzorcium, mely jelenleg a DSpace projekt fejlesztéséért felelős. Saját kiszervezett üzemeltetést biztosító megoldása is van, melyet DSpaceCloud néven promótál.

Az Open Repository vállalja a repozitórium felállítását és annak az igényre szabását. Valamint működtet egy online elérhető demó változatot, ahol lehetősége van az érdeklődőknek kipróbálni, mit tud nyújtani számukra az Open Repository.

Érdekessége, hogy az általuk biztosított adattárakat nem csak a Google Scholar indexeli megfelelő hatékonysággal, de a PubMed Central is.

Elérhetősége: http://www.openrepository.com/

EPrints Services

Az EPrints fejlesztői csapata különböző szolgáltatásokkal kívánja támogatni azokat az intézményeket, amelyek az EPrints keretrendszert választják repozitóriumuk alapjául. A kiszervezett üzemeltetésen és a karbantartáson túl vállalják az intézményi igényeknek megfelelően a repozitórium testreszabását, technikai támogatást nyújtanak, szükség szerinti egyedi felépítésű tanfolyamokat tartanak repozitórium-menedzserek és IT szakemberek számára, tanácsadást nyújtanak a szabályzatok és a reklámkampány kidolgozásához és projektmenedzseri feladatot látnak el a projekt tervezésétől kezdve a termék bevezetéséig.

Elérhetősége: http://www.eprints.org/services/

Legismertebb kereskedelmi szoftverek:

Digital Commons

A Berkeley Electronic Press (BePress) által nyújtott szolgáltatás. Kialakításakor a tudományos adattár megteremtése volt a cél. Olyan eszközrendszert kínálnak az intézmények számára, melynek segítségével a tudományos munkásságuk rendszerezhető, megjeleníthető és közzétehető az interneten jól látható és esztétikus környezetben. A rendszer alkalmas az intézmény bármilyen típusú szellemi tulajdonának, legyen az akár pre-print, műhelytanulmány, folyóiratcikk, szakdolgozat, disszertáció, konferenciakiadvány, előadás, kutatási adat, képek, stb. gyűjtésére, megőrzésére és közzétételére. A megrendeléstől és a szükséges adatlapok kitöltésétől számított 3 héten belül felállítják és átadják használatra a repozitóriumot.

Számos szerkesztői munkafolyamatot is támogat, köztük a lektorálási folyamatot is.

Szerződés szerint vállalják a rendszer telepítését, képzések tartását, a rendszer támogatását, dokumentáció biztosítását, frissítést és hosztolást. Emailen és telefonon keresztül vállalnak segítségnyújtást és garantálják, hogy az esetek többségében, még a hibabejelentés napján eleget tesznek a felmerült kéréseknek.

A SelectedWorks nevű kiegészítésük lehetővé teszi az intézmény számára intézeti és kutatói profilok létrehozását.

Vagyis a tradícionális intézményi repozitórium-modellen túl kiadói modul és kutatási profil menedzselésére is szolgál.

A rendszer optimalizált ahhoz, hogy a tartalom indexelését a Google, a Google Scholar és egyéb vezető keresőmotorok gyorsan és minél jobb hatásfokkal végezhessék. Az OAI-PMH protokollt és az RSS-t a többi rendszerhez hasonlóan szintén biztosítja.

Elérhetősége: http://digitalcommons.bepress.com

dLibra

A projekt a Poznan Supercomputing and Networking Center (PSNC) nevéhez kötődik és jelenleg Lengyelország legnépszerűbb digitális könyvtári rendszere. Leginkább egyetemi és közkönyvtárak által használt szolgáltatás. Alkalmas különböző típusú dokumentumok tárolására, úgymint: több fájlból álló HTML-oldalak, PDF-fájlok vagy multimédiás anyagok. A külső rendszerekkel való kommunikációhoz a szabványos protokollok közül az OAI-PMH-t és az RSS-t támogatja. Létezik teszt változata, melyet csak korlátozott feltételekkel lehet használni. A korlátozás kiterjed a felhasználás időtartamára és az egyidejűleg tárolható dokumentumok számára.

Modulok:

• Repozitórium szerver

A rendszer fő funkcionalitásaiért felelős. Feladata az eseménykezelés, a metaadat és teljes szöveg tárolása, a felhasználókezelés, a kereshetőség biztosítása és a dokumentumok megosztása.

• Szerkesztői és adminisztrátori alkalmazás

Digitális anyagok feltöltését, leírását, és az adminisztrációs tevékenységek végrehajthatóságát biztosítja.

• Olvasói felület

Az adattár webes felülete, melyen keresztül a felhasználók hozzáférnek az adattár tartalmához.

Elérhetőség:

http://dlibra.psnc.pl/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1&lang=en

ContentDM

Az OCLC megoldása digitális gyűjtemények kezelésére. Windows alapú alkalmazás és lévén az OCLC terméke, számos eszközt biztosít az OCLC egyéb termékeivel való együttműködésre. A szoftvercsomag telepíthető akár az intézmény valamelyik szerverére, vagy vállalják a rendszer kiszervezett üzemeltetését (hosztolását). Utóbbinak köszönhetően az intézmény oldaláról nem merülnek fel hardver-kérdések, valamint ez esetben az OCLC vállalja a rendszerüzemeltetést, ami magába foglalja a frissítéseket, a mentéseket és az adatok védelmét. A Website Configuration Tool nevű eszközük segítségével az adattár webfelülete tetszés szerint módosítható az intézmény igényeinek megfelelően, anélkül, hogy speciális tudással (pl. programozói) kellene rendelkezni. A használhatósági tesztek eredménye alapján a felhasználók szerint a rendszer könnyen használható és jól átlátható felületet biztosít a felhasználók számára.

OAI-PMH és Z39.50 kompatibilis.

Mint minden OAI-PMH kompatibilis repozitórium esetén, így természetesen a ContentDM esetén is, az OCLC WordCat szolgáltatása aratni tudja az adattár tartalmát, ezáltal is növelve a dokumentumok láthatóságát.

Moduljai:

• CONTENTdm Server

• CONTENTdm Project Client

• Connexion client

• Web form

• CONTENTdm Flex Loader

• CONTENTdm Catcher

Elérhetőség: http://www.contentdm.org/

JaDoX

Magyar fejlesztésű elektronikus könyvtári rendszer. Azon túl, hogy elektronikus-dokumentumkezelő rendszernek minősül, a HunTéka integrált közgyűjteményi rendszer elektronikus könyvtár moduljaként is szolgál. Lehetővé teszi képi, szöveges illetve audiovizuális anyagok korrektúrázását, importját, feldolgozását, tárolását és közzétételét is. A dokumentumok kezelése, böngészése és visszakereshetősége webes felületen keresztül valósítható meg.

Elérhetősége: http://monguz.hu/jadox