• Nem Talált Eredményt

Kedves Testvérek! Korunkat „Mária korszakának” lehet nevezni. A németek

„Marianisches Zeitalter” – ről, az olaszok „Epoca Mariale” – ról, a franciák „Apocalipse Mariale” – ról írnak. Ez azt jelenti: Mária végső idői. Grignon Szent Alajos beszél arról – aki nagy Mária tisztelő, Szentatyánk is nagyon tiszteli ezt a szentet – amikor az Úr Jézus eljött a Földre, Szűz Mária rejtekben, háttérben maradt. Mikor majd másodszor eljön, a Szűzanyának sokkal nagyobb szerepe lesz. Ezek a végső idők következnek most, mondják. Azért beszélnek a franciák „Apocalipse Mariale” – ról.

Mi annak a fő oka, hogy most ilyen Máriás-korszakról beszélünk? Legfőbb oka talán az, hogy Szűz Mária a mi korszakunkban jelent meg a leggyakrabban és a legtöbb helyen.

Az első keresztény évezredben ezer év alatt – a rendelkezésre álló adatok alapján – 23 Mária-jelenésről tudunk. A második évezredben már 595 jelenésről tudunk /1986-os adatok/.

Ebből csaknem 300 a XX. századra esik, sőt a XX. század második felére, tehát 1945-től kezdve, a világháború után még sűrűbben voltak jelenések, a 300 jelenés nagy része ide esik.

1945-től 1986-ig Szűz Mária 42 különböző helyen könnyeket sírt, s ezekből a könnyekből több helyen véres könnyek voltak.

Mikor azt mondom, hogy ebben a században 300-szor jelent meg Mária, nem azt jelenti, hogy 300 alkalommal, hanem, hogy 300 helyen. Tudjuk, hogy Lourdesban, Fatimában is

8 1988. március 13. Budapest, Assisi Szent Ferenc Plébániatemplom – Bakáts tér

többször jelent meg, Medjugorjéban pedig már több, mint ezerszer. Tehát több, mint 300 helyen jelent meg a XX. században. Századunk legismertebb Mária-jelenése a fatimai, 1917-ben.

Pont 30 évvel az első fatimai jelenés után kezdődnek az észak-olaszországi

Montechiariban a Mária-jelenések. Itt a Szűzanya folytatja, kiegészíti fatimai üzeneteit, kéréseit. Montechiariban a Szűzanya ismételten a két, már meghalt fatimai látnok gyermekkel, Jacintával és Franciscoval jelent meg. Ezeknek a gyerekeknek a boldoggá avatása már megindult. Ennek a két gyermeknek a kíséretében ismételten jelent meg Szűz Mária, pont a fatimai évfordulón, Montechiariban. Montechiariban és Fatimában is hasonló üzenetet mondott Szűz Mária. Ennek rövid tartalma: súlyos idők következnek az Egyházra, nagy megpróbáltatások a világra, de végül is Szeplőtelen Szívem győzedelmeskedni fog.

Békés, boldog korszak következik. Montechiariban a Szűzanya már részletezi is, miben fog állni ez a dicsőséges győzelem.

Három nagy csoda lesz:

1. Magában az Egyházban pace, concordia, amore /béke, egyetértés, szeretet/ lesz. Nagy bűnösök térnek meg. Papok, szerzetesek buzgóbbak lesznek. A hivatások megnövekednek.

2. Az elszakadt testvérek visszatérnek az Egyházba. Egy hit, egy keresztény Egyház lesz.

3. Békesség lesz az egész Földön.

Mik ennek a hármas csodának a feltételei?

Szenteljük magunkat Szűz Mária Szeplőtelen Szívének. Imádkozzunk, különösen a Rózsafüzért, hozzunk áldozatot, vezekeljünk. Ugyanezt kérte Szűz Mária Fatimában is.

Most lássuk, mi történt Montechiariban? 1947-től – kisebb megszakításokkal – napjainkig ismételten megjelent Szűz Mária az 1911-ben született Piernia Gilli világi betegápolónőnek.

Az első alkalommal lila ruhában, keble három tőrrel volt átszúrva. Mária sűrű könnyeket hullatott, imát, áldozatot, engesztelést kért. Július 13-án – ez megint egy fatimai jelenési nap – Pierina újra látja a Szűzanyát. Ez pont a harmadik fatimai jelenésnek a 30. évfordulója, amikor a Szűzanya Fatimában három titkot közölt a látnokokkal.

1. Megmutatta a gyermekeknek a poklot. Érdekes, több pokol-vízióról tudunk, és gyermekeknek, ártatlan embereknek jelent meg Szűz Mária. Megmutatta: ide kerülnek azok az emberek, akik nem javulnak meg. Bemutatta, hogyan járnak a bűnben élők, a megátalkodottak. Példamutató pedagógia! Tehát: imádkozzatok, engeszteljetek! Nem azért mutatta meg a gyermekeknek, hogy ők oda fognak kerülni, hanem döbbenjenek rá: engeszteljenek. Sokan ide kerülnek, akik nem imádkoznak, nem engesztelnek. Tehát mese az, hogy nem szabad az embereket megijeszteni a pokollal! Szűz Mária ismételten gyermekeknek jelent meg, de nem azért, hogy

megijessze őket, hanem rádöbbentse őket az ima, az engesztelés fontosságára, hogy az ártatlan szív engesztelése sokat ér.

2. Szűz Mária kérte Szeplőtelen Szívének a tiszteletét.

3. Ebben vannak megjövendölve azok a csapások, amelyek az emberiséget érik, ha nem javulnak meg.

Ha közös nevezőt akarunk húzni a sok jelenésből, kitűnik az, hogy az emberiség bűnös, Isten büntetni akarja a világot, Szűz Mária segíteni akar rajtunk, imádkozzunk, engeszteljünk.

Ez a közös nevezője valamennyinek. Azután vannak egészen megdöbbentő részletek. Ez a harmadik titok még mindig nem került nyilvánosságra. Vannak ugyan közlések, amelyről azt állítják egyesek, hogy ezek hitelesek – de nem! Két évvel ezelőtt a fatimai püspök titkára

határozottan cáfolta a hitelességet: semmiféle hivatalos közlés nem történt még. Amik eddig megjelentek, ezek mind tákolmányok, kitalálások. Egyvalaki, aki látta a harmadik fatimai titkot, Ottaviani bíboros, csak annyit mondott: Sanzioni terribili – félelmetes szankciók vannak benne. Mindenki arra kíváncsi, hogy mi van a titokban. Ezt csak a pápa tudja, és nem hozza nyilvánosságra. Inkább azt csináljuk, ami biztos eddig: imádkozzunk és engeszteljünk.

Mindenki kíváncsi a titokra, de amit tudunk és biztos, azt meg kell csinálni: imádkozni és engesztelni. II. János Pál pápa nyugat-németországi útja során, amikor bizalmas körben egy papi csoporttal beszélgetett, feltették neki a kérdést: mi van a fatimai harmadik titokkal, miért nem közlik azt. A pápa válasza ez volt: egyrészt elődei sem tették közzé, ő követi példájukat.

Másrészt nem kívánják az emberek tömegeit megrémíteni azzal, hogy milliónyian elpusztulnak. Végül az ateista kormányok kezébe nem kívánnak az Egyház ellen eszközt adni, az ateista világnak csemegéül szolgálni. Akkor egy mondatot mondott: ha megtudná a világ, hogy egy pillanat alatt milliók fognak elpusztulni, mi volna akkor? Imádkozzatok, imádkozzatok, többet ne kérdezzetek! Aztán mi lesz az Egyházzal, kérdezték. Erre azt mondta a pápa: az Egyház, mint eddig is, vérben fog megtisztulni! Többet nem mondok.

Imádkozzatok! Felemelte a saját Rózsafüzérét és azt mondta: imádkozzatok! Ez biztos.

Megjelent több mint húsz nyelven, Róma sose cáfolta, sőt volt olyan püspöki kar is, amely egyenesen körlevélben lehozta. Róma sose cáfolta, hogy ezt a pápa valamikor mondta.

Pierinának ezen a napon Mária fehér ruhában jelent meg, a három tőr helyett három rózsa volt a mellén: fehér, piros és aranysárga.

Mit jelent ez a három rózsa? Elsősorban azt, amit később /1966. május 13-án/ önmagáról mondott: „Én vagyok a rosa mystica, a titkos értelmű rózsa”.

Pierina megkérdezte a három rózsa jelentését. A fehér az imádság szellemét, a piros az áldozatkészség és a másokért való engesztelés szellemét, a sárga a magunk bűneiért való vezeklést jelenti – mondotta a Szűzanya.

XXIII. János pápa /1962. május 6./ körlevelében felhívja a híveket, különösen a papokat, szerzeteseket, imádkozzanak a kezdődő zsinat sikeréért, kérjék Máriát, a „Rosa mystica”

közbenjárását a rózsafüzér imával.

VI. Pál pápa 1969. május 5-én kéri a híveket, szenteljék május hónapját Szűz Máriának és kérjék a rózsafüzér imával a Rosa mystica segítségét. A zsinaton pedig ugyanez a pápa Szűz Máriát ünnepélyesen az Egyház anyjának nyilvánítja és kéri, hogy a jövőben a Boldogságos Szűz Máriát ezen a kedves címen hívják segítségül. Azóta be is került ez a felszólítás,

„Mária, az Egyház édesanyja”, a lorettói litániába. A „titkos értelmű rózsa” megszólítás már kezdettől fogva benn volt a litániában.

Amikor 1947. július 13-án Szűz Mária azt kérte Montechiariban, hogy ezt a napot évente a „Rosa mystica” – nak szenteljék, azt mondta: ”Én vagyok az Egyháznak, Krisztus

titokzatos testének az anyja.” Az általa ajánlott érmen – amelyet már igen sokan hordanak – egyik oldalán a római Szent Péter templom kupolája látható, körülötte felírással: ”Mater Ecclesiale” /az Egyház anyja/. Az érem másik oldalán Szűz Mária képe, a három rózsával és a „Rosa mystica” szöveggel.

A montechiari Madonnának a kezén lóg egy Rózsafüzér. A Rózsafüzér végén nincs kereszt, hanem ez az érem van rajta, Mater Ecclesiale és Rosa mystica felírással.

A Rosa mystica tisztelete visszanyúlik az első keresztény századokra. A keleti egyház híres Mária-himnuszában, az Akathistos Paraklisisben ezt énekli: Mária a Rosa mystica,

„akiből Krisztus, mint csodálatos illat, árad ki”. A titkos értelmű rózsából, Krisztus Urunk édesanyjából a legszebb erények virágillata árad. A fehér rózsából a Szeplőtelen Szűz tisztasága, szűzvirág anyasága, a pirosból a vértanúk királynőjének, a szenvedő anyának fájdalmas sóhaja, az arany rózsából a mennyország megdicsőült királynőjének boldog öröme.

A fatimai csodás események és gyógyulások hírére sokan zarándokoltak el a kegyhelyre, de még többen szerettek volna elmenni és a Szűzanya előtt hódolni és segítségét kérni. Ezek számára indították el zarándokútjára a fatimai Madonna szobrát. Bejárta az egész világot és a Szűzanya helyeselte is ezeket a zarándokutakat. Ezt igazolja a zarándokúttal kapcsolatban történt számos csoda és feltűnő megtérés.

Hasonló elgondolásból indították el a montechiari Madonna zarándokútját is. Eddig a Rosa mystica kegyszobor több ezer hű mása járja a világot. Néhány év óta Magyarországon is elviszik oda, ahol szívesen fogadják. Ezek a szobrok bejárják az egész világot, mind az öt világrészt, sok helyen magánházakban vannak. Vannak nagyobb méretűek is, amelyeket a templomban elhelyeznek. A Szűzanya elzarándokol hozzánk, mert mi nem tudunk elmenni.

És hogy a montechiari Szűzanya is mennyire helyesli, hogy az ő szobrait visszük, ez abból tűnik ki, amit mondott: ő személyesen is áldja meg ezeket a szobrokat. Elkészítik, odateszik, és akkor megjelenik és megáldja a zarándoklók kegytárgyait és a szobrok felé is áldást ad.

A Rosa mystica zarándokútjait is csodálatos gyógyulások, imameghallgatások kísérik. A Szűzanya kifejezetten helyeselte ezeket a zarándokutakat. Azt mondja a Szűzanya egy helyen, Pierina feljegyzése szerint: „Áldást adok ezekre a szobrokra, amelyek az én

hasonmásaim. Ahová csak elviszik, mint zarándok Madonnát, oda örömöt, békét, kegyelmet akarok vinni. Angyalaimmal és szentjeimmel együtt elmegyek oda, megáldom házaitokat. A halál óráján Isten különös kegyelmével és anyai szeretetemmel mellettetek leszek.”

Kedves Testvérek! Ma hozzánk jött el, közénk! Fogadjuk tisztelettel, szeretettel. Tegyük meg kéréseit! Érdemeljük ki magunk és hazánk számára áldását!