• Nem Talált Eredményt

Második része

In document Ájtatossági művek (Pldal 81-86)

Reggeli imádságok

Ágyadból felkelvén először a Szent Keresztet, Atyának, Fiúnak és Szentléleknek Isten-nek nevében vesd homlokodra és mellyedre. Azután elmondván a Miatyánkat, Üdvöz-légy Máriárt, Hiszek egy Istent, a következendő Imádságokat ájtatos szűvel mond el, követvén Jeremiásnak imillyen parancsolatját, Thren. 2. v. 19.: Felkelvén vigyázásod-nak elein, dicsírd az Istent, és a te szűved kívánságit öncs ki őelőtte. Mivel, amint Salamon írja, Sapient. 16. v. 28., méltó, hogy a napkeletet megelőzze az Isteni dícsíret, és a napnak felköltvén, imádjuk az Istent. Mert, ha a földi gyümölcsöknek első zsen-géjét magának kívánta régenten az Isten, Exod. 23. v. 19., illik, hogy mi is a napnak eleit, sőt minden cselekedetinknek kezdetit Istennek szenteljük, az ő tiszteletin kezd-jük, és őnéki ajánljuk. Azért parancsolja Szent Ambrus, Lib. 3. de Virgin., hogy szo-kott imádságink légyenek, mellyekkel könyörögjünk mikor felkelünk, mikor házunk-ból kimegyünk, mikor észünk, iszunk, és mikor estve elnyúgszunk. Mely dologról Aranyszájú Szent János is illyen tanuságot ád, Hom. 2. in Psal. 50.: Mikor estve el akarsz nyugodni, akkor csendességben lévén így szólj a te lelkednek: ihon én lelkem, ez a nap is elmúlt, mi jót vagy gonoszt cselekdtünk ma? És ha valami jót cselekedtél, adj hálát Istennek, ha vétkeztél, sirassad bűnödet, és valóban eltekéljed, hogy megjob-bítod életedet. Osztán Istennek ajánlván lelkedet, nyugodjál el.

I. könyörgés

Atya mindenható Úristen, hálákat adok néked, hogy ábrázatodra, és hasonlatossá-godra semmiből teremtettél engem.

Megváltó Fiúisten, hálákat adok néked, hogy szent véred hullásával engem meg-váltottál.

Megszentelő Szentlélek Isten, hálákat adok néked, hogy az igaz keresztyén hitben részessé tettél.

Szentháromság egy Isten, hálákat adok néked, minden hozzám való kegyelmességidért.

Dicsírlek, áldlak, felmagasztallak, én Uram, Istenem tégedet, hogy hozzám való kegyelmességedből, szárnyad alatt atyai oltalmaddal megőriztél engem az éjjeli nyu-godalomban.

Légyen hála néked, irgalmasságnak Atyja, hogy testemben, lelkemben megmen-tettél az ördög hatalmátúl, az éjjeli rettegéstűl, a setétségben járó gonosztúl, és minden veszedelemtűl. Hálákat adok néked, hogy a halálnak árnyékából felserkentvén, üdőt adtál életem jobbítására, bűneimből kitérésre.

Kérlek azon téged, én mennyei szent Atyám, ébreszd fel lelkemet, és világosítsad fényességeddel! Teremts énbennem oly világosságot, hogy a bűnnek és a halálnak

álmában soha el ne aludjam. Igazgasd minden szómat, szándékomat, cselekedetemet, szent nevednek dicsíretire, mert én mind magamat, s mind cselekedetimet, szent Fel-ségednek ajánlom és szentelem. Csak te egyedül tudod, én Istenem, hogy nem ez mái nap-e az én utolsó napom, mellyet nem avégre engedtél, hogy játékban és tobzódás-ban foglaljam magamat, hanem hogy bűneimből kitérjek, és tenéked híven szolgáljak.

Oh, mit nem cselekednének, Uram, a kárhozott lelkek, ha csak egy napot engednél is nékik megtérésre?

Te azért igazságnak elenyészhetetlen napja, és homály nélkül való világosság, ki megvilágosítod, élteted, vígasztalod szarándok fiaidat, és minden teremtett állatidat.

Vedd el az én szívemnek vakságát és tudatlanságát, világosítsad értelmemet, rontsd el bennem a bűnnek setétségét, a tudatlanságnak homályát, hogy érthessem mindenek-ben akaratodat. Erősítsed szent malasztoddal gyarlóságomat, hogy megértvén akara-todat, ennek eleget tegyek, és a bűnnek setétségére, melyből egyszer kihoztál szent Fiad által, vissza ne térjek, hanem, mint a világosságnak fiához illik, a setétségnek cselekedetiből kitisztuljak, a bűnnek álmából felkeljek, tekélletes életben öltözzem, és e világon a belső setétséget, a más világon pedig az örökkévaló külső setétséget eltá-voztassam. A mi Urunk Jesus Christus által, ki az Atyával és Szentlélekkel egyenlő istenségben él, és uralkodik örökkön örökké. Amen.

II. könyörgés

Az én lelkem tehozzád fohászkodik, én Istenem, és az én szívem felébredvén, minden erejével téged szomjúhoz, és tehozzád kívánkozik. Szálljon reám a te irgalmasságod, mint a reggeli harmat, mely a földet megnedvesíti.

Atya, mindenható Isten, ki kezdetben a világosságot teremtéd, világosítsad sze-meimet, hogy a bűnnek setétségébe ne essem. Megváltó Fiúisten, fényességből szár-mazott fényesség, és a setétségben tündöklő világosság, űzd ki belöllem a tudatlanság-nak homályát. Szentlélek Isten, fényeskedő és emésztő tűz, gerjeszd fel szívemben a te szerelmednek tüzét, őrizz meg engem, Uram, a te jelenléteddel, minden veszedelemtűl és hirtelen haláltúl, gerjeszd fel bennem a te szerelmedet, hogy e mái napon kedvessen szolgálhassak neked. Az mi Urunk Jesus Christus által, etc.

III. könyörgés

Örök Atya, mindenható Isten, ki a te jóvoltodból a mái napnak kezdetit adtad érnem, őrizz és segélj engem a te szent malasztoddal, hogy e mái napon semmi bűnre és gonoszságra ne térjek, hanem szüntelen a te akaratodhoz és törvényedhez igazítsam szómat, szándékimat és minden cselekedetimet.

Igazgasd, Uramisten, vezéreljed és szenteld meg testünket, lelkünket, érzékenségünket, szónkat, gondolatainkat, és cselekedetinket, hogy e mái napon semmi vétekbe ne essünk, hanem a te igaz akaratodhoz szabjuk beszédünket, igyekezetünket

és cselekedetünket. Irgalmasságnak Atyja, és minden vigasztalásnak Istene, ki engemet a te hasonlatosságodra teremtél, és drága szent véreddel megváltottál, néked ajánlom, és reád bízom testemet-lelkemet, gondolatimat, szómat, cselekedetimet, minden külső-belső dolgaimat. Oltalmazz meg engem a mái napon minden halálos bűntől és botrán-kozástól. Távoztasd el töllem az ördögnek incselkedésit és minden gonosz akaróimnak szándékit. Adjad, hogy e mái napot alázatossággal és tiszta élettel, atyafiúi szeretettel, és csendesz lélekkel, Isteni félelemmel, és jó cselekedetekkel múlassam a te nevednek dicsíretire és az én lelkemnek üdvösségére.

Uram Jesus Christus, Istennek szent Fia, ki énérettem megfeszíttetél, kérlek a te szentséges sebeidér, hogy az én lelkemnek sebeit mosogasd meg, és őrizz meg engem e mái napon, és életemnek minden napjain, minden halálos bűntűl és ördögi kisírtettűl, minden kisebbségtűl és botránkozástúl. Ments meg a hirtelen haláltúl, és az örök kárhozattúl. Ki élsz és uralkodol, most, és mindörökkön örökké. Amen

IV. könyörgés

Uram, tereád néznek az én szemeim, tebenned bízom, én Istenem, meg ne szégyenül-jek, ne örvendezzenek esetemen az én ellenségim. Mutasd meg Uram, nékem ösvényi-det, igazgass és taníts igazságodra. Te, az elesettek gyámola és felemelő Istene vagy, erősíts azért engem, hogy el ne essem, mert tebenned vagyon bizodalmom, te vagy az én örömem és bátorságom.

Környül fogtak engem minden felől ellenségim, megterheltek gonoszságim, de te, ki közel vagy a hozzád kiáltókhoz, irgalmazz nékem a te nagy irgalmasságod szerént.

Taníts, igazgass, és vezérelj engemet a te akaratodra. Mentsd meg az én nyelvemet min-den éktelenségtűl, szitoktól, emberszolló rágalmazástúl és hazug mondástúl. Fordít-sad el szemeimet, hogy fajtalan tekintetekkel botránkozó hiúságot ne lássak. Távoz-tass el töllem minden fertelmes gondolatot és botránkozó társaságot, őrizz engem a kevélységtűl, fösvénységtűl, és másén való ragadozástúl. A te szent akaratodnak igaz útjára vígy engem, és adjad, hogy szent malasztod által e mái napon minden halálos bűn nélkül, híven és igazán szolgáljak Szent Felségednek, ki a teljes Szentháromságban, az egy bizony Istenségben élsz és uralkodol örökkön örökké. Amen.

V. könyörgés

Én Istenem, ki a te véghetetlen bölcsességed szerént az éjnek és napnak folyását rendel-ted, hogy a mi gyarló testünk éjjeli álommal megnyugodnék, és erőt venne a nappali munkára, hála légyen szent Felségednek, hogy csendesz nyugodalmat adtál ez éjjel nékem, és megőriztél minden veszedelemtűl.

Alázatos szűvel kérlek, én Istenem, őrizz meg engem minden bűntűl, és ellensé-gimnek reám törő szándékátúl. Kezedbe ajánlom lelkemet, és minden utaimat, mutasd meg nékem a te ösvényidet, vezéreljed lépésimet, öntözd szívemet mennyei harma-toddal, mely megoltsa bennem gonosz gondolatimat. A te szent Fiadnak, a mi Urunk Jesus Christusnak érdeme által. Amen.

VI. könyörgés

Engedd, én Istenem, hogy valamit te kedvelsz, gerjedezve kívánjam, okossan keressem, igazán megismérjem, tekélletessen bételjesítsem. A te szent nevednek dicsíretire, és dücsösségére vezéreljed az én állapatomat, és amit te akarsz, hogy cse-lekedjem, engedd, hogy azt megismérjem, és úgy bételjesítsem, amint te kívánod, és üdvösséges lelkemnek.

Mutass oly utat, én Istenem, nékem, mellyen bátorságossan járjak mind jó és mind gonosz szerencse között. Úgy, hogy jó szerencsémben fel ne fuvalkodjam, de néked hálát adjak, háborúságimban le ne nyomattassam, hanem csendesz lelkiismérettel szenvedjem, amit reám bocsátasz. Semmin egyében ne örvendezzek, hanem csak azon, ami tehozzád viszen, semmin ne bánkódjam, hanem csak azon, ami elszakaszt tetölled. Ne igyekezzem azon, hogy tekívülled és teellened valakinek kedveskedjem.

Ne rettegjek senki gyűlölségétűl, hanem csak a tiédtűl. Mindeneket szeretetben csele-kedjem, és valami a te tiszteletedet nem illeti, úgy tartsam, mintha ingyen sem volna.

Adjad, Uram, hogy teéretted megutáljam e mulandó világot, tebenned pedig, és a te parancsolatidban mindenek felett gyönyörködjék lelkem, és tégedet mindenek felett szeressen.

Kedvetleníts meg engem minden vigassághoz, mely nállad nélkül vagyon, hogy tekívülled semmit ne kívánjak. Tedd gyönyörűségessé a teéretted felvett munkáimat, tekívülled pedig semmi nyugodalmat ne keressek.

Gyakran, buzgósággal emeld fel, Úristen, szívemet szent Felségedhez. Adj vizet szemeimnek, hogy sirassam gyakran bűneimet. Adj az én életemnek megjobbítására igyekező szándékot. Tégy alázatossá képmutatás nélkül, víggá csélcsapság nélkül, igazmondóvá színmutatás nélkül, gyorssá fáradság nélkül! Adjad, hogy rettegjek teelőtted kétségbeesés nélkül, reménségem nagy légyen benned vakmerő bizakodás nélkül. Adj tiszta és benned bízó szűvet felfualkodás nélkül. Adjad, hogy feleba-rátomat szeressem képmutatás nélkül, megdorgáljam vétkeirűl bosszúállás nélkül, építsem őtet mind szómban, s mind cselekedetemben kevélység nélkül. Adjad, hogy engedelmes légyek ellenmondás nélkül, csapásidat békességgel szenvedjem zúgoló-dás nélkül. Adj, én édes Jesusom, vigyázó szűvet, mellyet tölled el ne vonjon semmi hívolkodó gondolat, adj állhatatost, mellyet le ne nyomjon semmi gonosz indulat, adj győzhetetlent, mellyet semmi háborúság el ne fárasszon, adj tiszta és igaz szűvet, mellyet meg ne rútítson semmi gonosz kívánság. Engedj nékem, édes Uram, Istenem, oly értelmet, mely téged megismérjen, oly szorgalmatosságot, mely tégedet keressen,

oly bölcsességet, mely tégedet megtaláljon, oly életet, mely előtted kedves légyen, oly állhatatosságot, mely téged bátran várjon. Adjad, hogy a penitencia által részesül-jek szent malasztodban és végre boldogságodban. Ki élsz és uralkodol mindörökkön örökké. Amen.

Az őrző angyal segétségeért könyörgés

Kegyelmes Isten, ki a gyarló embert annyira böcsülléd, hogy országodnak bol-dogságos vitézit, az angyali seregeket oltalmára rendeléd, és nemcsak országok-nak és gyölekezeteknek adál, de ennek felette minden embernek tulajdon oltalmára angyalt rendelél, hogy nemcsak a tanító pásztorok által vigasztalnál és őriznél minket, hanem az angyali seregeknek gondviselésével is megkörnyékeznéd híveidet. Őrizzen, Uram, oltalmazzon, oktasson és vezéreljen engem az a te hűv szolgád, és miképpen Ábrahámot kihozá sok nyavalyából, Lótot megszabadítá veszedelmétűl, a három ifjat a tűzben megtartá, Judith asszont megőrizé a fajtalan nép között, úgy engemet is testi-lelki veszedelemtűl oltalmazzon.

Vigye, Uram, felséged eleibe az én sovány imádságomat, mellyet őáltala végy jó illatú áldozatúl. Igazgasson, mint Tóbiást, minden dolgaimban, az ellenem feltá-madott pokolbéli sárkányt kötözze meg, hogy se testemnek, se lelkemnek ne árt-hasson. Úristen, ki az angyaloknak és embereknek hivatalját csudálatosképpen rendeléd, engedd kegyelmessen, hogy a te angyalid, ki előtted mennyégben szün-telen udvarlanak, a mi életünket e földön őrizzék mindenkor. A te szent Fiad által etc. Amen.

Az őrző angyalhoz

Boldogságos szent Angyal, ki Istennek parancsolatjából őrzesz engem, igazgass engem, oktass, vezérelj, jóra indíts, minden veszedelmet és ördögi incselkedést távoztass el töllem. Erősítsed gyarlóságomat, oktassad tudatlanságomat, vezéreljed vakságomat, és úgy őrizz, hogy veled egyetemben a mennyei boldogságnak örököse légyek. Amen.

Szent Ágoston hálaadása az őrző angyalnak gondviseléseért

Szerettél te engemet, én Istenem, minek előtte én szeretnélek tégedet. Ennek okáért a te hasonlatosságodra teremtél engem, minden teremtett állatidnak urává től engem, mely méltóságban csak addig maradok, míg ismérlek és tisztellek téged, ki temagadért teremtettél engem.

Ennek felette a te mennyei seregidet követekké téd énérettem, és megparancsol-tad, hogy minden utaimban őrizzenek engem, hogy meg ne ütközzem.

Ezek, Uram, a te várasodnak, új Jeruzsálemnek falaira rendelt őrzők, és a te vára-sod körül erős hegyek gyanánt építtetett bástyák, kik éjjel-nappal vigyáznak a te nyá-jad körül, hogy ama régi kígyó, ki mint az oroszlány kerül, keresvén kit elnyeljen, a mi lelkünket fel ne falja.

Ezek, Uram, ama boldog mennyei várasnak, a mi Anyánknak polgári, kiket az üdvösség örökösinek szolgálatjára küldöttél, hogy őrizzék őket minden járások-ban, bátorítsák, intsék, és a te fiaid könyörgésit előbbre vigyék. Ezek szeretnek min-ket, mint polgártársokat, tudván, hogy az ő megüresült székek mivelünk töltetnek bé. Annak okáért szorgalmatos és vigyázó gondviseléssel, minden órában, minden helyen velünk vannak, segétnek szükségünkben, szorgalmatossan futosnak az Isten s az ember között. A mi óhajtásinkat és fohászkodásinkat elődbe viszik, hogy nékünk tölled kegyelmet nyerjenek, és a tölled megnyert, kívántunk szerént való áldomást mireánk aláhozzák.

Velünk járnak minden utainkban, velünk ki- s bémennek, szorgalmatossan reá vigyáznak, mely tekélletessen, mely tisztán viseljük magunkat az istentelen nép között, mely buzgósággal keressük az Isten országát, és az ő igazságát, minémű féle-lemben és rettegésben szolgálunk néked.

Segélnek munkánkban, őriznek nyugtunkban, bátorítnak viaskodásinkban, meg-koronáznak győzedelmünkben, örülnek örömünkön, mikor tebenned örvendezünk, szánakodnak nyavalyáinkon.

Szorgalmatos a reánk való gondviselések, nagy az ő szeretetek, a tehozzád való szerelmednek böcsülletiért, mert akit te szeretsz, Uram, azt ők is szeretik. Akit te őrzesz, azt ők is őrzik, akit te elhagysz, elhagyják ők is, és nem szeretik a gonosztevő-ket, mivelhogy gyűlölöd te a hamisságban merült bűnösöket.

Valamikor jót cselekeszünk, örülnek az angyalok, szomorkodnak az ördögök.

Mikor, pedig gonoszt cselekeszünk, megvigasztaljuk az ördögöt, megszomorítjuk az angyalokat, kik örülnek a bűnösök megtérésén.

Engedd azért, én mennyei szent Atyám, hogy a te angyalid mindenkor örülje-nek mirajtunk, és néked hálákat adjanak érettünk, hogy végre mi is véllek együtt, egy akolban lehessünk, holott tégedet az emberek és angyalok teremtőjét szüntelen dicsírjük.

Dicsírtessél, Uram, ki ennyire felmagasztaltál minket. Nékünk adád az ég alatt való teremtett állatidat, de mintha ez kevés adomány volna, az égben lakozó angyalo-kat is szolgálatunkra rendeléd.

Dicsírjenek téged ezért a te jóvoltodért a mennyei angyalok, áldjanak és felma-gasztaljanak minden teremtett állatid. Micsoda, Uram, az ember, hogy ily igen fel-magasztalod őtet, és annyira hozzá kötötted a te szívedet, hogy az emberekkel való nyájaskodásban vagyon gyönyörűséged? Nemde nem rothadt férgecske, por, hamu, és hiúság-e az ember? Mégis méltóztatol, Uram, szemedet reá vetned a te kezed munkájára.

Estvéli hálaadás

I.

Atya, mindenható Úristen, hálákat adok néked, hogy a te ábrázatodra és hasonlatossá-godra, semmiből teremtettél engem.

Megváltó Fiúisten, hálákat adok néked, hogy a te szent véred hullásával megvál-tottál engem.

Megszentelő Szentlélek Isten, hálákat adok néked, hogy az igaz keresztyéni hitben részesség tettél engem.

Szentháromság egy Isten, hálákat adok néked minden hozzám való kegyelmességidért.

Dücsösség néked, én mennyei szent Atyám, ki engem, szegény bűnnel ter-helt fiadat, e mái napon testemben-lelkemben megőriztél hirtelen haláltúl, szörnyű betegségtűl, tűztűl, ellenségimtűl, megmentettél, és noha e mái napon sokan szörnyű és véletlen veszedelmekbe estek, engem minden gonosz szerencséktűl kegyelmessen megoltalmaztál érdemem felett.

Lelkemet is a te vigyázó, serkegető, ébresztő és vastagító malasztoddal megőriz-ted sok iszonyú vétkektűl, mellyekre az emberi gyarlóság és a te népednek örökös ellensége a sátán szüntelen izgatott engem.

De te, Uram, megvilágosítottad az én vakságomat, és a te ösvényedre igazgat-ván, vastagítottad erőtlen voltomat. Mikor eltévelyedtem, visszahoztál, mikor eles-tem felemeltél, mikor megsérüleles-tem gyógyítottál, mikor vétkezeles-tem, megfeddettél engem. Vigasztaltál szomorúságimban, orvoslottál betegségimben, megzaboláztál vakmerőségemben. Megmutattad az ördögnek sok bűnre indító csalárd mesterségit, e világnak álnak hízelkedésit, a rothadandó testnek hiúságos kívánságit. Gyakran dorgáltad restségemet, bátorítottad félelmes szívemet, lelkem sebeire hol bort, s hol olajt öntöttél. Oly gondot viseltél, Uram, a te bűnös szolgádra, mintha csak egyedül énreám lett volna gondod.

Mindezekért véghetetlen hálát adok néked, én Istenem, mert ha ily vigyázó sze-meid lelkemen szüntelen nem lettek volna, senki oly vétekbe nem esett e mái napon, melybe én is hasonlóképen nem estem volna. Íme azért, Uram, estveli áldozat gyanánt kezemet felemelem hozzád, és hálákat adok néked ezekért a te jótéteményidért.

Alázatossan kérem, pedig szent nevedet, hogy e mái vétkeimet bocsásd meg nékem, bűnös fiadnak, mert érzem lelkemnek sok bűneim miatt nyavalyáját. Ismérem és meg-vallom, Uram, hogy álnak gondolatimmal, dühös haragommal, felfualkodott kevély-séggel, magam mutogatásával, heábanvaló, sőt rágalmazó és emberszolló beszédem-mel, és egyéb vétkeimmel tégedet sokszor haragra indítottalak e mái napon. Az én bűneim siralmára és penitencia tartásra adott napon bűneimnek számát sokasítottam.

Mindezekrűl alázatos szűvel Felséged előtt vallást tészek, és irgalmasságot kérek.

Úristen, irgalmazz nekem, szegény bűnös szolgádnak. Ne nézd az én gonosz érdemimet, hanem jóvoltod szerént őrizz és oltalmazz engem ez éjjel minden lelki setétségtűl és testi nyavalyátúl, hogy a setétségnek fejedelme rajtam győzedelmet ne vegyen. Ha a halálnak árnyékában járok, sem rettegek Uram, mert te énvelem vagy.

Te kezedbe ajánlom, Uram, testemet-lelkemet, minden atyámfiait, jó akaróimat, és hozzám tartozókat. Őrizz és oltalmazz minket, Úristen, a te szárnyad alatt. A mi Urunk Jesus Christus által. Amen.

II.

Én megváltó Istenem, ki a gyarló testnek munka után való nyugodalmára rendeléd az éjjet, világosítsd meg a te fényességeddel az én bűnös lelkemet, és nyugodsz meg tebenned. Mert ugyanis e sok veszedelemre vivő kisírtetek között, mellyek szüntelen ostrommal fárasztják lelkemet, nincs egyébütt nyugodalom, hanem csak tebenned.

Bánom, én Istenem, hogy e mái napon téged megbántottalak, szégyenlem színed előtt vétkeimet, meg akarom a te szent malasztodnak segétségéből jobbítani életemet.

Őrizz meg azért, én igaz pásztorom, engemet, vigyázz fejem felett, adj a te szár-nyad alatt testemnek-lelkemnek bátorságos nyugodalmot, és miképpen az Egyiptom-ból kiménő sidók között, és az ő ellenségek között éjjel egy tüzes oszlop vala, mely a te néped ártalmára nem eresztette a pogány népet, úgy, én Istenem, mint egy tüzes kőfal, környékezz meg engemet, és oltalmazz minden ellenségimtűl nyugtomban. A te szent Fiadnak, a mi Urunk Jesus Christus érdeme által. Amen.

III.

Örök mindenható Úristen, tebenned bízóknak oltalmazója, és hozzád kiáltóknak vigasztalója, ki az eget és földet semmiből teremtéd, és emberi testben öltözvén, éné-rettem keserves kínokat szenvedél, tekints kegyelmes szemeiddel énreám, és légy irgalmas nekem.

Megvallom, Uram, előtted, hogy sokképpen vétettem ellened a mái napon, és ezt az üdőt, mellyet nékem penitencia tartásra engedtél, gonoszul mulattam. Meggondol-ván, hogy ez lehetett volna az én utolsó napom, teelőtted, ki mindeneket jól látsz, oly félelem és böcsüllet nélkül viseltem magamat, mintha nem láttam volna az én sok gonoszságimat. Azért megérdemlettem, hogy elsillyedvén a föld alattam, örök kárho-zatra vettetném.

De, Uram, a te véghetetlen irgalmasságod könyörült rajtam, és számtalan veszedelmektűl megoltalmazott engem, mert mind azokba a veszedelmekbe estem

De, Uram, a te véghetetlen irgalmasságod könyörült rajtam, és számtalan veszedelmektűl megoltalmazott engem, mert mind azokba a veszedelmekbe estem

In document Ájtatossági művek (Pldal 81-86)