• Nem Talált Eredményt

Lakhatási támogatás

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 103-108)

A kérelemhez mellékelt okiratok jegyzéke

9. Lakhatási támogatás

25. § Az Országgyûlési Õrség a hivatásos állomány tagja részére lakhatási támogatásként a) kamatmentes kölcsönt nyújthat vagy

b) a hivatásos állomány tagjának elõzõ munkáltatója által kamatmentesen nyújtott visszafizetendõ támogatást átvállalhatja.

26. § (1) Lakhatási támogatás Magyarországon található lakás a) vásárlásához,

b) építéséhez vagy bõvítéséhez, c) korszerûsítéséhez, vagy

d) tulajdonjogának megszerzéséhez nyújtható.

(2) Lakásvásárlás esetén támogatás nem igényelhetõ, ha az eladó a hivatásos állomány tagjának a Polgári törvénykönyvrõl szóló 1959. évi IV. törvény 685. § b) pontja szerinti közeli hozzátartozója vagy élettársa, kivéve a közös tulajdon megszüntetésének esetét, ide nem értve a házasság vagy az élettársi kapcsolat fennállása alatt a házastársak vagy élettársak között fennálló közös tulajdon megszüntetését.

(3) Támogatás csak egy jogcímen adható.

27. § A lakhatási támogatások fedezetét a Lakásépítési Alap biztosítja, melynek évente felhasználható összegét az Országgyûlési Õrség parancsnoka az Országgyûlés Hivatala fõigazgatójának egyetértésével határozza meg.

28. § Lakhatási támogatás a hivatásos állomány tagjának akkor nyújtható, ha a hivatásos állomány tagja a) a méltányolható lakásigényt meg nem haladó lakásigény megoldásához kéri a támogatást, b) vonatkozásában nem áll fenn a lakhatási támogatást kizáró feltétel,

c) rendelkezik a meghatározott mértékû saját megtakarítással,

d) kötelezettséget vállal a lakhatási támogatás feltételeként meghatározott kikötések teljesítésére, és

e) a támogatás iránti kérelme elbírálásához szükséges adatokat, valamint iratokat határidõben bocsátja rendelkezésre, ideértve a hiánypótlási felhívás határidõben történõ maradéktalan teljesítését is.

29. § (1) Lakhatási támogatás akkor nyújtható, ha a lakás a hivatásos állomány tagjának kizárólagos tulajdonába vagy a hivatásos állomány tagjának és a vele együttköltözõ vagy -lakó családtagjának (a továbbiakban: családtag) közös tulajdonába kerül, vagy ilyen tulajdonában, illetve közös tulajdonában van.

(2) A hivatásos állomány tagjának és családtagjának közös tulajdona esetén lakhatási támogatás akkor nyújtható, ha a hivatásos állomány tagjának tulajdoni hányada az ingatlanban legalább 1/2.

30. § (1) A lakásigény mértéke, a lakáshelyzet, a vagyoni feltételek és a család jövedelmi helyzete – mint együttes feltételek – szempontjából a hivatásos állomány tagját, valamint azon családtagot lehet figyelembe venni, akit a hivatásos állomány tagja a kérelmében megjelöl. A hivatásos állomány tagjánál és az általa megjelölt családtagnál valamennyi felsorolt feltételt vizsgálni kell.

(2) Együttlakó családtagnak minõsül az, aki a támogatás iránti kérelem benyújtását megelõzõ egy évben azonos lakhelyen vagy lakcímen, életvitelszerûen a hivatásos állomány tagjával együtt lakik, ideértve a hivatásos állomány tagjának egy évnél fiatalabb gyermekét is.

31. § (1) Lakhatási támogatásra akkor jogosult a hivatásos állomány tagja, ha a támogatás iránti kérelem benyújtásakor szolgálati viszonya az Országgyûlési Õrséggel legalább három hónapja fennáll.

(2) A hivatásos állomány tagja kötelezettséget vállal arra, hogy a támogatásról létrejött megállapodás keltétõl számított három éven belül szolgálati viszonyát lemondással nem szünteti meg, és nem kezdeményezi szolgálati viszonyának közös megegyezéssel történõ megszüntetését.

32. § (1) A méltányolható lakásigény mértéke az igénylõ és a családtagok számától függõen:

a) egy vagy két személy esetében legalább egy és legfeljebb három lakószoba, b) három személy esetében legalább másfél és legfeljebb három és fél lakószoba, c) négy személy esetén legalább kettõ és legfeljebb négy lakószoba,

d) négynél több személy esetén

da) minden további személy esetében fél szobával nõ a c) pontban meghatározott méltányolható lakásigény mértékének felsõ határa,

db) három vagy több gyermeket nevelõ család esetében minden további személy esetében egy szobával nõ a méltányolható lakásigény mértékének felsõ határa.

(2) Az együttlakó fiatal gyermektelen házaspár esetében a méltányolható lakásigény felsõ határának meghatározásánál legfeljebb két születendõ gyermeket, egygyermekes fiatal házaspárok esetén további egy születendõ gyermeket is számításba kell venni.

(3) Az (1) bekezdés alkalmazásánál a padlóburkolat jellegétõl függetlenül

a) félszobának minõsül az a helyiség, melynek hasznos alapterülete a 6 m2-t meghaladja, de nem haladja meg a 12 m2-t,

b) szobának minõsül az a helyiség, amelynek alapterülete meghaladja a 12 m2-t, de – a meglévõ, kialakult állapotot kivéve – legfeljebb 30 m2, amennyiben ennél nagyobb, úgy két szobaként kell számításba venni.

c) ha a nappali szoba, az étkezõ és a konyha osztatlan közös térben van, és hasznos alapterületük együttesen meghaladja a 60 m2-t, úgy két szobaként kell figyelembe venni.

33. § Méltányolható a lakásigény, ha a lakás telekárat nem tartalmazó építési költsége vagy vételára az ugyanolyan szobaszámú lakásoknak a Magyar Közlönyben közzétett építési átlagköltségét nem haladja meg.

34. § (1) Lakás bõvítéséhez, átalakításához, összevonásához akkor nyújtható lakhatási támogatás, ha a meglévõ és a létesülõ lakószobák együttes száma nem haladja meg a család lakásigénye méltányolható mértékének felsõ határát.

(2) Lakás korszerûsítéséhez akkor nyújtható támogatás, ha a korszerûsítendõ lakás nem haladja meg a család lakásigénye méltányolható mértékének felsõ határát.

35. § (1) Nem nyújtható támogatás, ha a hivatásos állomány tagjának a) kizárólagos tulajdonában vagy bérleményében,

b) családtagja kizárólagos tulajdonában vagy bérleményében, c) és családtagjának közös tulajdonában

a lakásigény mértékének felsõ határát meghaladó szobaszámú beköltözhetõ, vagy bármelyikük által lakott lakás van.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában azt a lakástulajdont kell figyelembe venni, amelynek legalább a 3/4 tulajdoni hányadával a hivatásos állomány tagja és családtagjai rendelkeznek.

(3) Az (1) bekezdés alkalmazásában bérleményként a települési önkormányzat tulajdonában lévõ határozatlan idõre bérelt, vagy más tulajdonában lévõ, csak cserelakás biztosítása mellett felmondható lakást kell figyelembe venni. Nem kell figyelembe venni azt a bérleményt, amelynek a megvásárlásához kérik a támogatást.

36. § (1) Nem nyújtható támogatás akkor sem, ha a hivatásos állomány tagja vagy családtagja a 35. § szerinti a) lakástulajdonát a támogatás iránti kérelem benyújtását megelõzõ három éven belül elidegenítette,

b) lakásbérleményét kisebb szobaszámú, vagy alapterületû lakásra cserélte, vagy lakása bérleti jogát pénzbeli térítés ellenében az önkormányzatnak, illetve ingatlanközvetítõnek átadta.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában nem minõsül elidegenítésnek, ha a tulajdonjog megszûnése hatósági vagy bírósági határozaton alapult, vagy házassági vagyonközösség megszüntetése keretében történt.

37. § (1) Nem nyújtható támogatás, ha a hivatásos állomány tagja vagy családtagja kizárólagos, illetve közös tulajdonában olyan lakás, beépítetlen telek, földterület, üdülõ, hétvégi ház, tanya vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség van, amelynek együttes beköltözhetõ forgalmi értéke 25%-nál nagyobb mértékben meghaladja a támogatással megszerzendõ lakás építési költségét vagy vásárlási árát.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában nem kell figyelembe venni a bérleti joggal, a haszonélvezeti joggal és a használat jogával terhelt ingatlant, kivéve, ha e jogok a hivatásos állomány tagjának családtagja javára állnak fenn, valamint azt a felépítményt, amelynek lebontását az építési hatóság engedélyezte vagy elrendelte. Nem kell figyelembe venni azt a lakótelket sem, amelyre a hivatásos állomány tagja a támogatás felhasználásával építeni kíván.

(3) Amennyiben a támogatást a hivatásos állomány tagja építéshez vagy vásárláshoz igényli, és a hivatásos állomány tagja vagy családtagja kizárólagos, illetve közös tulajdonában az (1) bekezdésben meghatározott forgalmi értéket el nem érõ, harmadik személy haszonélvezetével nem terhelt ingatlan van, a hivatásos állomány tagjának és családtagjának kötelezettséget kell vállalnia, hogy az ingatlant a támogatás feltételeinek vizsgálatánál figyelmen kívül hagyott személynek elidegeníti, vagy a bérleti szerzõdést a bérbeadóval közös megegyezéssel megszünteti. A bérleti szerzõdést nem kell megszüntetni akkor, ha a hivatásos állomány tagja önkormányzati vagy állami tulajdonú lakás megvásárlásához kéri a támogatást.

(4) A hivatásos állomány tagjának a (3) bekezdésben meghatározott kötelezettséget a támogatásról létrejött megállapodás keltétõl számított két éven belül kell teljesítenie, amelynek megtörténtét

a) legalább széljegyzett tulajdoni lappal, vagy b) a bérlet megszüntetésérõl kötött megállapodással köteles igazolni.

38. § (1) Nem nyújtható támogatás a hivatásos állomány tagjának, ha õ vagy családtagja e rendelet szerint valamely jogcímen már lakhatási támogatásban részesült, ha a támogatás visszafizetése még folyamatban van, vagy a támogatás teljes visszafizetése óta két évnél rövidebb idõ telt el.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában a korábban nyújtott lakhatási támogatások közül figyelmen kívül kell hagyni azt a támogatást, amelyet a hivatásos állomány tagja vagy családtagja egy korábbi, azóta megszûnt házassága vagy élettársi közössége idején kapott.

39. § A támogatást igénylõ és a támogatással érintett családtagja a lakhatási támogatásról és annak visszafizetésérõl az Országgyûlési Õrséggel megállapodást köt. A megállapodás a teljes visszafizetés megtörténtéig – bármely fél kezdeményezésére – e rendelet elõírásainak betartása mellett bármikor módosítható.

40. § (1) A támogatás összegét

a) az építési vagy korszerûsítési költség, illetve

b) a vételár – csere esetén a hivatásos állomány tagja által fizetendõ értékkülönbözet – alapján kell megállapítani.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott költségbõl vagy vételárból le kell vonni a lakáshoz tartozó mûhely, üzlet-, raktár-, iroda- vagy garázshelyiségre esõ költséget vagy vételárrészt.

41. § (1) A támogatás összege – a rendelkezésre álló kerettõl függõen – a) vásárlás, csere vagy építés esetén legfeljebb 4 000 000 Ft, b) korszerûsítés esetén legfeljebb 1 000 000 Ft.

(2) A támogatás összege a 40. §-ban meghatározott ingatlanra esõ építési költség vagy vételár – csere esetén az értékkülönbözet – 1/3-át, a korszerûsítési költség 2/3-át nem haladhatja meg.

42. § A támogatás összegének meghatározásánál súlyozottan kell figyelembe venni azt, ha a hivatásos állomány tagja a) három, vagy ennél több gyermek eltartásáról gondoskodik,

b) öt éven belül házasodott,

c) pályakezdõ, feltéve, hogy nappali tagozatos felsõfokú tanulmányát két éven belül fejezte be,

d) és vele egy háztartásban élõ családtagja együttesen a mindenkori minimálbért el nem érõ, egy fõre jutó havi nettó jövedelemmel rendelkezik.

43. § Nem nyújtható 1 000 000 Ft-nál nagyobb összegû támogatás, ha a hivatásos állomány tagja, valamint családtagja tulajdonában olyan lakótelek, be nem épített ingatlan, üdülõtelek, üdülõ, tanya, zártkerti föld, mezõgazdasági földterület, erdõ, nem lakás céljára szolgáló helyiség van, amelyek együttes forgalmi értéke a 10 000 000 Ft-ot meghaladja. E rendelkezés alkalmazásánál a támogatással érintett építkezésre szolgáló lakótelket nem lehet figyelembe venni.

44. § A kérelemhez – az igényelt támogatás jogcímétõl függõen – csatolni kell:

a) az építkezés vagy korszerûsítés költségvetését, melybõl megállapítható a költségek lakásra esõ hányada, b) az építkezés jogerõs építési engedélyét és engedélyezési tervét,

c) a hivatásos állomány tagja, valamint családtagja bérleményében lévõ lakásra vonatkozó bérleti szerzõdést, d) a megszerzendõ, vagy az átépíteni, bõvíteni, korszerûsíteni szándékozott ingatlan 30 napnál nem régebbi

tulajdoni lapjának hiteles másolatát,

e) nyilatkozatot a hivatásos állomány tagja, valamint családtagja tulajdonában lévõ ingatlan forgalmi értékérõl, f) nyilatkozatot a hivatásos állomány tagja által megszerzendõ lakás forgalmi értékérõl,

g) a hivatásos állomány tagja valamint családtagja havi nettó jövedelmét igazoló okiratot, h) a 37. § (1) és (3) bekezdésében foglaltak elbírálásához szükséges nyilatkozatokat.

45. § Amennyiben a kérelem elbírálásához szükséges adatok, igazolások hiányosak, a kérelmezõt határidõ kitûzésével a hiány pótlására kell felszólíttatni.

46. § A támogatás odaítélésérõl a hivatásos állomány tagjának kérelme alapján az Országgyûlési Õrség parancsnoka dönt.

47. § A lakhatási támogatásról szóló megállapodásban rögzíteni kell különösen:

a) a támogatás célját,

b) a támogatással érintett ingatlan pontos megjelölését, c) a támogatás összegét,

d) a havi törlesztõ részletet,

e) a törlesztés, illetve a visszafizetés módját és idejét,

f) a hivatásos állomány tagjának a támogatás visszafizetésére vonatkozó nyilatkozatát,

g) a szolgálati viszony fenntartására vonatkozó kötelezettség vállalására vonatkozó nyilatkozatot, h) a megállapodásban vállalt kötelezettség nem teljesítése esetén alkalmazásra kerülõ szankciókat,

i) a jelzálogjog Országgyûlési Õrség javára történõ bejegyzésének engedélyezésére vonatkozó nyilatkozatot, a haszonélvezettel terhelt ingatlan esetében a haszonélvezeti joggal rendelkezõ személy hozzájárulásával együtt, j) az Országgyûlési Õrség jogosultságait a támogatás felhasználásának nyomon követésére, továbbá az 56. §-ban

meghatározottak figyelemmel kísérésére.

48. § A támogatás esedékességére meghatározott feltétel bekövetkezésének igazolását, valamint a támogatás esedékességére meghatározott határnapot követõ 3 napon belül a támogatás utalására, vagy folyósítására az Országgyûlés Hivatalának Gazdasági Igazgatósága intézkedik.

49. § A támogatás felhasználásával a hivatásos állomány tagjának tulajdonába kerülõ ingatlan a kölcsön fedezetéül szolgál.

A hivatásos állomány tagja és az Országgyûlési Õrség a megállapodásban rögzítik, hogy a támogatással érintett ingatlanra az Országgyûlési Õrség javára a pénzintézetet követõ rangsorban az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjogot kell bejegyeztetni. A lakás a tartozás fennállása alatt kizárólag az Országgyûlési Õrség hozzájárulásával idegeníthetõ el vagy terhelhetõ meg.

50. § A kölcsön folyósításával összefüggõ ügyintézési díj, jelzálog bejegyzési-, valamint törlési díj az Országgyûlési Õrséget terheli.

51. § (1) A támogatást a megállapodásban megjelölt idõponttól kezdõdõen havonta egyenlõ részletekben kell visszafizetni a) vásárlás, építés vagy csere alkalmával legfeljebb tíz év,

b) korszerûsítés esetén legfeljebb négy év alatt.

(2) A törlesztés futamidejét úgy kell megállapítani, hogy a havi törlesztõ részlet összege ne haladja meg a hivatásos állomány tagjának a kölcsön folyósítási idõpontjában megállapított rendszeres nettó jövedelmének 35%-át.

(3) A törlesztés havi összegét 10 000 Ft-nál kisebb összegben meghatározni nem lehet.

52. § A hivatásos állomány tagja családi életkörülményeinek jelentõs megváltozása esetén – indokolt esetben – az Országgyûlési Õrség parancsnoka a visszafizetés meghatározott idõre, de legfeljebb hat hónapra történõ felfüggesztését engedélyezheti.

53. § A hivatásos állomány tagjának elhalálozása esetén az Országgyûlési Õrség megállapodhat az ingatlan örökösével abban, hogy az örökös a visszafizetési kötelezettségnek az Országgyûlési Õrség és a hivatásos állomány elhunyt tagja közötti megállapodásban foglalt feltételek szerint tesz eleget.

54. § (1) Ha a hivatásos állomány tagjának szolgálati viszonya a megállapodás keltétõl számított három éven belül megszûnik, a hivatásos állomány tagja a még fennálló tartozását egy összegben köteles visszafizetni.

(2) Amennyiben a hivatásos állomány tagjának szolgálati viszonya a megállapodás keltétõl számított három év után, a támogatás teljes összegének visszafizetése elõtt szûnik meg, a hivatásos állomány tagja a még fennálló tartozását a támogatásról kötött megállapodás szerint köteles visszafizetni, azzal, hogy a szolgálati viszony megszûnését követõen a hivatásos állomány tagja a megállapított törlesztõ részlet kétszeresének megfelelõ összeget köteles havonta megfizetni.

(3) Ha a hivatásos állomány tagjának szolgálati viszonya az Országgyûlési Õrség átszervezése miatt vagy nyugdíjazás címén szûnik meg, a tartozás visszafizetését a támogatásról kötött megállapodás eredeti feltételei szerint úgy kell teljesíteni, mintha a szolgálati viszony még fennállna.

(4) Ha a hivatásos állomány tagja a szolgálati viszonyának megszüntetésével egyidejûleg új foglalkoztatási jogviszonyt létesít, a hivatásos állomány tagja az Országgyûlési Õrséggel fennálló szolgálati viszonyának megszûnését megelõzõen egyeztetheti a még vissza nem fizetett támogatásnak az új munkáltató által történõ átvállalását.

Amennyiben az új munkáltató a még fennálló tartozás megfizetését vállalja, a fizetési kötelezettséget a hivatásos állomány tagja, az Országgyûlési Õrség és az új munkáltató megállapodásában kell rögzíteni.

55. § Ha a hivatásos állomány tagja több, mint három havi törlesztõ részlettel – vagy késedelmi kamatfizetési kötelezettség esetén a kamat megfizetésével – késedelembe esik tekintet nélkül arra, hogy az az egymást követõ hónapokra esik-e, a fennálló teljes tartozását egy összegben köteles megfizetni, az Országgyûlési Õrség által meghatározott idõtartamon belül.

56. § A támogatás még vissza nem térített részét egy összegben vissza kell fizetni, ha a támogatással épített, vásárolt, felújított vagy korszerûsített lakást a támogatásban részesített

a) másik, a tulajdonába kerülõ lakás vásárlása nélkül elidegeníti,

b) másik, a tulajdonába kerülõ lakás építése vagy vásárlása érdekében elidegeníti, de az új lakás szobaszáma meghaladja a lakásigénye méltányolható mértékének a felsõ határát,

c) javára kikötött értékkülönbözettel elcseréli,

d) részben, vagy egészben nem lakás céljára hasznosítja, továbbá a lakást másnak lakás, vagy fizetõvendéglátás céljára bérbe adja,

e) úgy vásárolta meg, hogy a családtagja lakástulajdonának, vagy a lakásra vonatkozó bérleti jogának a megszüntetését vállalta a támogatásról kötött megállapodásban, de a tulajdonjog vagy a bérleti jog ennek ellenére a megszüntetésre vállalt határidõn túl még fennáll,

f) úgy vásárolta meg, hogy nem a valóságnak megfelelõen nyilatkozott a támogatás elbírálásához szükséges adatokról,

g) nem a megállapodásban megjelölt célra használta fel.

57. § (1) Az Országgyûlési Õrséggel szolgálati viszonyt létesítõ vagy oda áthelyezésre kerülõ személlyel és annak volt munkáltatójával kötött megállapodásban a volt munkáltatóval szemben fennálló, lakástámogatási célú támogatást vagy kölcsönt az Országgyûlési Õrség átvállalhatja.

(2) A korábbi támogatás átvállalása esetén a 31. § (2) bekezdését, 46–50. §-t, valamint 54–56. §-t megfelelõen alkalmazni kell.

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 103-108)