• Nem Talált Eredményt

A belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek egyenruha-ellátásra jogosult személyi állományának ruházati és öltözködési szabályzatáról, valamint a különleges foglalkoztatási állomány ruházati-,

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 49-53)

E. KIBOCSÁTÁS KÖZVETLEN FOLYAMATOS MÉRÉSE ESETÉN MEGADANDÓ ADATOK ÉS INFORMÁCIÓK

V. A Kormány tagjainak rendeletei

17. A belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek egyenruha-ellátásra jogosult személyi állományának ruházati és öltözködési szabályzatáról, valamint a különleges foglalkoztatási állomány ruházati-,

fegyverzeti-, kényszerítõeszköz és világítástechnikai felszerelésérõl szóló 71/2011. (XII. 31.) BM rendelet módosítása

31. § (1) A belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek egyenruha-ellátásra jogosult személyi állományának ruházati és öltözködési szabályzatáról, valamint a különleges foglalkoztatási állomány ruházati-, fegyverzeti-, kényszerítõeszköz és világítástechnikai felszerelésérõl szóló 71/2011. (XII. 31.) BM rendelet

a) 8. § (1) bekezdés b) pontjában és 8. § (2) bekezdésében az „a vezényelt, illetve a berendelt hivatásos állomány tagjának” szövegrész helyébe az „a hivatásos állomány más szervhez vezényelt tagjának”;

b) 20. § (3) bekezdésében az „állománytábla” szövegrész helyébe az „állománytáblázat”;

c) 25. § (5) bekezdés a) pontjában a „Hszt. 43. §-ában és 44. §-ában” szövegrész helyébe a „Hszt. 49/B–49/G. §-ában”;

d) 25. § (6) bekezdésében a „Hszt. 43. §-a” szövegrész helyébe a „Hszt. 49/C. §-a ”;

e) 36. § (1) bekezdésében a „ , vezénylés vagy berendelés” szövegrész helyébe a „vagy vezénylés”;

f) 51. §-ában a „berendelt” szövegrész helyébe a „más szervhez vezényelt”

szöveg lép.

(2) Hatályát veszti a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek egyenruha-ellátásra jogosult személyi állományának ruházati és öltözködési szabályzatáról, valamint a különleges foglalkoztatási állomány ruházati-, fegyverzeti-, kényszerítõeszköz és világítástechnikai felszerelésérõl szóló 71/2011. (XII. 31.) BM rendelet

a) 1. §-ában a „berendelt és”;

b) 2. § a) és c) pontjában az „a berendeltek és”;

c) 25. § (5) bekezdés a) pontjában a „vagy berendeltek”

szövegrész.

18. A polgárõri tevékenység költségvetési támogatásának elosztási rendjérõl, a polgárõr igazolvány formátumáról és a kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjról szóló 15/2012. (IV. 3.) BM rendelet módosítása

32. § A polgárõri tevékenység költségvetési támogatásának elosztási rendjérõl, a polgárõr igazolvány formátumáról és a kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjról szóló 15/2012. (IV. 3.) BM rendelet 1. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

„1. § E rendelet 2–5. §-ának hatálya a polgárõrségrõl és a polgárõri tevékenység szabályairól szóló 2011. évi CLXV. törvény (a továbbiakban: Ptv.) 26. § (1) bekezdése alapján Magyarország 2013. évi központi költségvetésérõl szóló törvényben meghatározott, az Országos Polgárõr Szövetségnek juttatott költségvetési támogatás elosztására és felhasználására terjed ki.”

19. A lakáscélú munkáltatói kölcsönrõl szóló 44/2012. (VIII. 29.) BM rendelet módosítása

33. § Hatályát veszti a lakáscélú munkáltatói kölcsönrõl szóló 44/2012. (VIII. 29.) BM rendelet a) 3. § b) pont bm) alpontjában a „berendelt,” szövegrész;

b) 4. § (1) bekezdésében a „ , továbbá a szerzõdéses” szövegrész;

c) 10. § (2) bekezdése,

d) 32. § (6) bekezdésében a „berendelt,” szövegrész.

20. Az Országgyûlési Õrség hivatásos állományát érintõ humánigazgatási tárgyú szabályokról szóló 56/2012. (XI. 22.) BM rendelet módosítása

34. § Az Országgyûlési Õrség hivatásos állományát érintõ humánigazgatási tárgyú szabályokról szóló 56/2012. (XI. 22.) BM rendelet (a továbbiakban: R7.) 13. §-a a következõ (4) bekezdéssel kiegészülve lép hatályba:

„(4) A hivatásos állománynak a Hszt. 52/A. §-a alapján az Európai Unió vagy nemzetközi szervezetek által finanszírozott fejlesztési programokban szakértõként részt vevõ tagját a szolgálati feladatok ellátása alól a Hszt.

70. § (1) bekezdés h) pontja alapján mentesíteni kell arra az idõtartamra, amíg a szakértõi tevékenységet ellátja.

A szakértõi tevékenység ellátásának idõtartamára a hivatásos állomány tagja nem jogosult a Hszt. 254. §-ában meghatározott pótlékokra.”

35. § Az R7. 22. §-a a következõ (3) bekezdéssel kiegészülve lép hatályba:

„(3) A Hszt. 37/C. § (3) bekezdésében meghatározott esetben az Országgyûlési Õrség parancsnoka a kifogástalan életvitel ellenõrzése során a belsõ bûnmegelõzési és bûnfelderítési feladatokat ellátó szerv vizsgálatának eredményét megállapító határozat kézhezvételét követõ 5 munkanapon belül köteles meghallgatni az érintettet a határozat indokolásában megjelölt körülményekre és okokra vonatkozóan. Az érintett nyilatkozatát jegyzõkönyvbe kell foglalni.”

36. § Az R7. 103. §-a a következõ szöveggel lép hatályba:

„103. § (1) Az Országgyûlési Õrség parancsnoka a határozatot név-, szám- vagy számítási hiba és más hasonló elírás esetén kijavíthatja vagy kicserélheti. A kijavítást a határozat eredeti példányára és kiadmányaira is fel kell jegyezni és a 102. §-ban foglaltaknak megfelelõen közölni kell az eljárás alá vonttal.

(2) Az eljárás alá vont az érdemi határozattal szemben a határozat közlésétõl számított 30 napon belül nyújthatja be a keresetét a bírósághoz. Ha az eljárás alá vont a keresetet az Országgyûlési Õrségnél terjesztette elõ, a fegyveres szerv köteles az iratokat 8 napon belül a bírósághoz továbbítani.

(3) A kereset benyújtásának a határozat végrehajtására halasztó hatálya van.”

37. § Az R7. a 110. §-t követõen a következõ 16/A. alcímmel kiegészülve lép hatályba:

„16/A. Méltatlansági eljárás

110/A. § (1) A méltatlansági eljárásban résztvevõk jogállására, jogaira, az eljárás menetére, a bizonyítás szabályaira a 72., 74., 80., 82–84., 87–95. § rendelkezéseit – a 16/A. alcímben meghatározott eltérésekkel – megfelelõen alkalmazni kell.

(2) A méltatlansági eljárás elrendelésére jogosult Országgyûlési Õrség parancsnoka – tábornok esetében az Országgyûlés elnöke – (a továbbiakban: elrendelésre jogosult vezetõ) a rendelkezésre álló adatok alapján mérlegeli, hogy a hivatásos állomány tagjának szolgálaton kívüli magatartása alkalmas lehet-e a Hszt. 56. § (2) bekezdés e) pontjában meghatározott méltatlansági ok megállapítására.

(3) A méltatlansági eljárásban a vizsgálat lefolytatására az elrendelésre jogosult vezetõ a vizsgálót a méltatlansági eljárás elrendelésével egyidejûleg bízza meg a tényállás megállapítása és a méltatlanságot vagy annak hiányát megalapozó körülmények tisztázásához szükséges bizonyítékok felderítése érdekében.

(4) Az ügy vizsgálójának kijelölésére és az összeférhetetlenségi okokra a 83. § rendelkezéseit megfelelõen alkalmazni kell.

(5) A vizsgálat során össze kell gyûjteni mindazokat a bizonyítékokat, amelyek alapján az elrendelésre jogosult vezetõ dönthet a méltatlanság kérdésében.

(6) A vizsgáló a vizsgálat befejezésekor jelentést készít, amelyben összefoglalja a kifogásolt magatartás elkövetését, valamint a Hszt. 56. § (2) bekezdés e) pontjában meghatározott feltételek fennállását bizonyító tényeket, következtetéseket és ezek alapján javaslatot tesz a döntésre. Jelentését a vizsgálat befejezését követõ 5 napon belül megküldi az elrendelésre jogosult vezetõnek.

110/B. § (1) Az elrendelésre jogosult vezetõ a vizsgáló jelentésének kézhezvételét követõ 5 munkanapon belüli idõpontra összehívja a bizottság ülését.

(2) A bizottság az ülésén a bizonyítékokat értékeli, további bizonyítást folytathat le, iratokat kérhet be, tanúkat hallgathat meg, szemlét tarthat.

(3) A bizottság ülésén a tagoknak együttesen kell jelen lenniük. A bizottság eljárásáról és tanácskozásáról jegyzõkönyvet kell felvenni.

(4) A bizottság eljárásához szükséges feltételek biztosításáról, a bizonyítékok beszerzésérõl, a meghallgatni kívántak kiértesítésérõl az elrendelésre jogosult vezetõ a vizsgáló útján gondoskodik.

(5) A bizottság az ülésén a meghallgatást követõen zárt tárgyaláson, szótöbbséggel dönt a méltatlanság fennállásáról vagy hiányáról. Döntését jegyzõkönyvbe foglalja, amely tartalmazza a méltatlanná válás kérdésében hozott döntést, az azt megalapozó tényállást és a döntés indokait. A bizottság a jegyzõkönyvet – a határozathozatal érdekében – haladéktalanul megküldi az elrendelésre jogosult vezetõnek.

110/C. § (1) Az eljárásra jogosult vezetõ az eljárás megszüntetésérõl, vagy a méltatlanság megállapításáról szóló határozatát a bizottság érdemi döntést tartalmazó jegyzõkönyvének kézhezvételét követõ három munkanapon belül hozza meg.

(2) A méltatlansági eljárás alá vont a vizsgáló személye vagy a bizottság tagjai ellen az ügyben való érintettség miatt elfogultságot jelenthet be. Az elfogultságot az elrendelésre jogosult vezetõ 3 napon belül elbírálja.

(3) Ha az elfogultságot az Országgyûlési Õrség parancsnokával szemben terjesztették elõ, azt az Országgyûlés elnöke bírálja el, és szükség esetén az Országgyûlési Õrség parancsnokának általános helyettesét jelöl ki a bizottság elnökének, vagy az ügyet magához vonva személyesen látja el az Országgyûlési Õrség parancsnokát megilletõ hatáskört.”

38. § Az R7. 118. § (1) bekezdése a következõ szöveggel lép hatályba:

„(1) Az eljáró szerv tisztázza a határozathozatalhoz szükséges tényállást, ennek keretében vizsgálja a) a kár összegét,

b) azt, hogy a kár a dolog rongálódásával, megsemmisülésével, használhatatlanná válásával vagy elvesztésével következett be,

c) a károkozó személy kötelezettségszegõ magatartása és a kár keletkezése közötti ok-okozati kapcsolatot, és d) a felróhatóság mértékének megítélését alátámasztó tényeket.”

39. § Az R7. 118. §-a a következõ (1a) bekezdéssel kiegészülve lép hatályba:

„(1a) Amennyiben a rendelkezésre álló adatok a tényállás tisztázásához nem elegendõek, az eljáró szerv bizonyítási eljárást folytat le.”

40. § Az R7. 121. §-a a következõ (4) bekezdéssel kiegészülve lép hatályba:

„(4) Ha a határozat az eredeti állapot helyreállítására kötelezést tartalmaz, rendelkezni kell a helyreállítás lehetséges módjáról.”

41. § Az R7. 126. §-a a következõ szöveggel lép hatályba:

„126. § (1) A kártérítésre kötelezett a határozat ellen az annak közlésétõl számított 30 napon belül nyújthatja be a keresetét a bírósághoz. Ha a kártérítésre kötelezett a keresetet az Országgyûlési Õrségnél terjesztette elõ, a fegyveres szerv köteles az iratokat 8 napon belül a bírósághoz továbbítani.

(2) A kereset benyújtásának a határozat végrehajtására halasztó hatálya van.”

42. § Az R7. 1. és 5. melléklete a 4. melléklet szerint lép hatályba.

43. § (1) Az R7.

a) 2. § (4) bekezdés e) pontjában az „(1) bekezdés b) pont ba) alpontjában” szövegrész helyett a „(2) bekezdés a) pontjában”;

b) a 4. § (3) bekezdés c) pontjában a „képesít,” szövegrész helyett a „képesít, vagy”;

c) 9. § (2) bekezdésében a „berendelés” szövegrész helyett a „a Hszt. 49/D. § szerinti más szervhez vezénylés”;

d) 9. § (5) bekezdésében a „Hszt. 245/D. § (2) bekezdése” szövegrész helyett a „Hszt. 75/B. § (4) bekezdése”;

e) 12. § (2) bekezdésében az „Az Országgyûlés elnöke a hivatásos” szövegrész helyett az „A hivatásos”; az „a külföldi szolgálat írásos nyilatkozatban történõ önkéntes vállalása alapján külföldi szolgálatra vezényelheti.” szövegrész helyett az „az Országgyûlés elnöke, a Hszt. 49/H. § (2) bekezdésében meghatározott, 3 hónapot meg nem haladó idõtartamú külföldre vezénylés esetében az Országgyûlési Õrség parancsnoka külföldi szolgálatra vezényelheti.

A külföldre vezényléshez történõ beleegyezésrõl, valamint a Hszt. 49/H. § (3) bekezdésében meghatározott tájékoztatás tudomásul vételérõl a hivatásos állomány tagja a vezénylést megelõzõen írásban nyilatkozik.”;

f) 15. § (2) bekezdésében a „Hszt. 245/D. § (3) bekezdése” szövegrész helyett a „Hszt. 75/B. § (5) bekezdése”;

g) 23. § (1) bekezdésében az „bekezdése alapján a jogerõs ítélet kézhezvételét” szövegrész helyett a „bekezdésében meghatározott esetben a jogerõs ítélet alapján történõ szolgálati viszony megszüntetésérõl szóló állományparancs kézhezvételét”;

h) 23. § (1) bekezdésében a „tekintsen el.” szövegrész helyett a „tekintsen el. Errõl a jogáról az állományparancs közlésekor tájékoztatni kell a hivatásos állomány tagját.”

i) 24. § (1) bekezdésében a „ , c) vagy e) pontjában” szövegrész helyett a „vagy c) pontjában”;

j) 27. § (2) bekezdésében az „és a fegyelmi ok” szövegrész helyett az „ , a fegyelmi ok miatti és a méltatlanság”;

k) 30. § (1) bekezdésében a „szolgálati alá-fölérendeltségi” szövegrész helyett a „közvetlen irányítási, felügyeleti vagy ellenõrzési”;

l) 54. § (2) bekezdésének nyitó szövegrészében, 54. § (3) és (6) bekezdésében, valamint 55. § (3) bekezdésében az

„A szervezési” szövegrész helyett az „Az”;

m) 54. § (2) bekezdés h) pontjában, 54. § (4) és (5) bekezdésében, valamint 55. § (2) bekezdésében és 55. § (4) bekezdésének nyitó szövegrészében az „a szervezési” szövegrész helyett az „az”;

n) 54. § (4) bekezdésében a „szervezési állománytáblázatát” szövegrész helyett az „állománytáblázatát”;

o) 54. § (5) bekezdésében a „szervezési állománytáblázat” szövegrész helyett az „állománytáblázat”;

p) 105. § (1) bekezdésében az „az elsõfokú határozatot” szövegrész helyett az „a határozatot”;

q) 124. § (1) bekezdésében az „az Országgyûlés elnöke által” szövegrész helyett az „a bíróság által”;

r) 3. melléklet 2. pontjában az „a fõosztályvezetõ” szövegrész helyett az „az igazgató, a fõosztályvezetõ”

szöveggel lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az R7. 40. és 41. §-a.

(3) Nem lép hatályba az R7.

a) 4. § (3) bekezdés d) pontja;

b) 115. § (2) bekezdése;

c) 124. § (2) és (3) bekezdése;

d) 127. és 128. §-a.

(4) Nem lép hatályba az R7.

a) 3. § (2) bekezdésében az „és 37/C.” szövegrész;

b) 4. § (1) bekezdés b) pontjában a „valamely fegyveres szervnél vagy” szövegrész;

c) 8. § (2) bekezdésében az „ , vagy az állami vezetõi megbízás megszûnését követõ nappal” szövegrész;

d) 16. § (1) bekezdésében a „berendelést vagy” szövegrész;

e) 16. § (2) bekezdésében a „berendelés vagy” szövegrész;

f) 24. § (2) bekezdésében a „ , vagy e)”, valamint „vagy az állami vezetõi kinevezést megelõzõ nappal” szövegrészek;

g) 25. § (2) bekezdésében a „berendelését,” szövegrész;

h) 53. § (2) bekezdés j) pontjában az „a berendelést,” szövegrész;

i) 54. § (1) bekezdésében és 55. § (1) bekezdésében a „szervezési” szövegrész;

j) 74. § (3) bekezdésében a „ , valamint a Hszt. 43/B. § (1) bekezdése alapján berendelt” szövegrész;

k) 148. § (2) bekezdésében a „vagy berendelés” szövegrész.

21. Záró rendelkezések

44. § (1) E rendelet – a (2) és (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – 2012. december 31-én lép hatályba és 2013. július 2-án hatályát veszti.

(2) Az 1–25. §, a 26. § (1) és (2) bekezdése, valamint a 27–33. § 2013. január 1-jén lép hatályba.

(3) A 26. § (3) bekezdése, valamint a 43. § (2) bekezdése 2013. július 1-jén lép hatályba.

(4) Nem lép hatályba a járások kialakításával összefüggésben egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló 71/2012.

(XII. 14.) BM rendelet 3. § (2) bekezdése.

Dr. Pintér Sándors. k.,

belügyminiszter

1. melléklet a 81/2012. (XII. 28.) BM rendelethez

„2. számú melléklet a 46/1999. (XII. 8.) BM rendelethez

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 49-53)