• Nem Talált Eredményt

Kvázi-stacionárius (A-V, A) módszer

3. Homogenizált szalagtekercs-modell 51

3.4. Kvázi-stacionárius (A-V, A) módszer

Az alábbiakban egyszer˝u elrendezést vizsgálunk, de a tárgyalás nyilvánvalóan általánosabb ér-vény˝u. A 3.4/b. ábrán vázolt háromdimenziósΩmodelltartományt felosztjuk a tekercsΩc(c = conductive) és a környez˝o leveg˝on(n =non-conductive) résztartományára. Mágneses anyag nincs jelen, tehát a teljes tartományonµ=µ0érvényes. A nevezett két tartomány határfelülete Γcnb∪Γk∪Γa∪Γf. A modelltartomány küls˝o pereme,Γaz ún. „távoli” lezárás.

AzAvektorpotenciált a (3.7) egyenlettel vezetjük be, és a teljesΩtartományon értelmezzük, míg a (3.8)-ban szerepl˝o skalárpotenciált csak az Ωc vezet˝o tartományon vesszük fel. Ennek célja az ismeretlenek számának csökkentése mellett els˝osorban a gerjesztés el˝oírása. A szakiro-dalom ezt a redukált változatot A-V,A formalizmus néven ismeri [19, 70]. Az egyenleteket az idézett források alapján, ám rögtön az adott problémára adaptálva ismertetjük, melynek során különös figyelmet szentelünk a határ- és peremfeltételeknek.

3.4.1. PDE és peremfeltételek

A 3.1.1. szakasz szerint – Coulomb-mérték alkalmazásával – a vezet˝o tartományon a

∇ ×ν0∇ ×A− ∇ν0∇ ·A+ ¯¯σ∂A

parciális differenciálegyenletek érvényesek (ittν0= 1/µ0), míg a nem vezet˝o tartományon a

∇ ×ν0∇ ×A− ∇ν0∇ ·A= 0, Ωn-re (3.41)

egyenlet él. Feltesszük, hogy a távoli peremen fluxus nem lép ki, amelyet szokás szerint az

n×A=0, Γ-re (3.42)

peremfeltétellel írunk el˝o (na felületi normálist jelöli). A (3.10) Coulomb-mértékkel való kom-patibilitás azonban megkívánja ugyanott az

n·A= 0, Γ-re (3.43)

teljesülését is. A két utóbbit egyesítve az

A=0, Γ-re (3.44)

peremfeltétel adódik. Ne feledjük, hogy aV skalárpotenciált hordozóΩcszempontjábólΓcnis küls˝o peremnek számít, amely éppen ezért megfelel˝o peremfeltételeket kíván. A hengeres te-kercs alsó és fels˝o fed˝olapjain, vagyis aΓaésΓffelületeken (vö. 3.4/b. ábra) az áram nyilvánva-lóan nem léphet ki, ezért ott (3.19) alapján

µ

σ¯¯A

∂tσ¯¯∇V

·n= 0, Γa-ra ésΓf-re (3.45) érvényes. A fennmaradóΓb ésΓk hengerpalástok viszont éppenséggel a virtuális árambeveze-tés, illetve -kivezetés helyei a modellben, amelyeken a gerjesztést írjuk el˝o; ennek módját külön tárgyaljuk a következ˝o szakaszban.

cn határfelületen biztosítani kell a mágneses vektormez˝ok megfelel˝o folytonosságát.B normális, illetveH tangenciális komponensének folytonos átmenetét az

[n×A] =0, Γcn-re, ill. (3.46)

0∇ ×A×n] =0, Γcn-re (3.47)

egyenletek fejezik ki a vektorpotenciállal, amelyekben [·] az adott mennyiség ugrását jelöli. A Coulomb-mérték ezen felül megkívánja még az

[n·A] = 0, Γcn-re, és a (3.48) [ν0∇ ·A] = 0, Γcn-re (3.49) határfeltételek teljesülését is [19]. A fentiek közül (3.46) és (3.48) összevonható így:

[A] =0, Γcn-re. (3.50)

Végül, mivel a (3.40) differenciálegyenletekben A id˝obeli els˝o deriváltja szerepel, a megoldás-hozkezdeti feltételis szükséges. A legegyszer˝ubb esetben,bekapcsolásifolyamatnál a rendszer

kezdeti energiamentességét az alábbi feltétel reprezentálja:

A(0) =0, a teljesΩ-ra. (3.51)

3.4.2. Hálózati egyenletek és gerjesztés

A 3.1.3. szakasz (3.28) eredménye szerint a tekercs kapocsfeszültsége:

U=V2V1. (3.52)

Ugyanakkor a 3.5. ábra szerint a tekercs kapcsait a homogenizált modellben aΓbésΓkfelületek képviselik. Mivel aV skalárpotenciált a (3.8) implicit definíció egy konstans erejéig határozatla-nul hagyja, ezért afeszültség– célszer˝uen – az alábbi peremfeltétel-párral reprezentálható:

V = 0, Γb-re, (3.53)

V =U, Γk-ra. (3.54)

Azáramel˝oállítása történhet a (3.22) szerinti, keresztmetszeti integrállal (vö. 3.2/c. ábra):

I=

de annak köszönhet˝oen, hogy ebben a modellben „hozzáférünk” a tekercskivezetésekhez, az összáram elvileg a palástra vett integrálként is megadható. Például a küls˝o palástra:

I=

Azonban hozzátesszük, hogy mivel az árams˝ur˝uség-vektor általában igen kisαszöget zár be a palásttal, az arra mer˝oleges, radiális komponense viszonylag pontatlanul értékelhet˝o ki a vé-geselem-modellben, tehát (3.55) használata numerikus szempontból el˝onyösebb lehet.

A gerjesztés implementálására két elvi lehet˝oséget mutatunk be:

Feszültségkényszer esetén azU =U(t) kapocsfeszültség-id˝ofüggvényt írjuk el˝o a (3.53)-(3.54) peremfeltételekkel, majd a megoldást követ˝oen kiértékeljük azI(t) áramot a (3.55) vagy a (3.56) integrállal.

Áramkényszeresetén (3.55) vagy (3.56) alakjában integrálfeltételt adunk, továbbá el˝oírjuk a (3.53)-(3.54) peremfeltételeket. Azonban az utóbbibanU értékét ismeretlennek tekint-jük, amely a megoldásból automatikusan kiadódik.

A kett˝o közül technikailag messze könnyebbnek t˝unik a feszültségkényszer alkalmazása. Meg-jegyezzük azonban, hogy a „spirálisan anizotrop” vezet˝oképesség-tenzor használatával még az áramkényszer megvalósítása is egyszer˝ubbé válik, mint a szakirodalombeli megoldások, nem

kell ugyanis külön gondoskodnunk a menetáramok egyenl˝oségér˝ol. Természetesen a fenti fel-tételek kombinálásával általánosgenerátoregyenlet is leképezhet˝o a modellben, de ezzel a to-vábbiakban nem foglalkozunk.

3.4.3. Végeselemes implementáció

A háromdimenziós MQS problémák A-V módszerrel történ˝o végeselemes számításában köz-tudottan el˝onyös a vektorpotenciált élváltozójú vektorelemekkel (ún.edge-elemekkel) diszkre-tizálni, míg a skalárpotenciálra a hagyományosnak mondható, csomóponti változójú (nodális) elemeket használni. Ezáltal ugyanis a mágneses mez˝ok folytonossági feltételei az eltér˝o perme-abilitású közegek határfelületén természetesebb módon írhatók el˝o, másrészt ezzel lehet˝ové válik a mértékválasztás nélküli formalizmus, amely iteratív megoldókkal gyors konvergenciát biztosít [18, 75]. Az általam használt Comsol Multiphysics® 5.2 szoftver AC/DC moduljában mindez elvileg elérhet˝o, hovatovább alapértelmezett [25], azonban id˝otartománybeli (tranzi-ens) analízis esetén sajnos nem kombinálható olyan közegmodellel, amelyegyszerreanizotrop és nemlineáris tulajdonságú.8

E technikai akadály miatt döntöttünk úgy, hogy a Comsol alacsonyabb szint˝u, „Equation-based Modeling” környezetét használjuk [26]. Ez egyfel˝ol jóval kényelmetlenebb, mert ott nem érhet˝ok el az AC/DC modulba beépített, problémaspecifikus megoldások, továbbá csak nodális végeselemek használhatók. Másfel˝ol viszont az implementáció messzemen˝oen rugalmasabb, és jobban kézben tartható. Esetünkben a csomóponti változók sem jelentenek igazán gondot, mivel a tartományban nincsenek eltér˝o permeabilitású közegek [75]. Ráadásul, a Coulomb-mérték, valamint a 3.4.1. szakaszban leírtA-V,Aformalizmus egyes peremfeltételeinek el˝oírása kifejezetten könnyebb nodális, mintedge-elemekkel.

A végeselemek alakjára szerencsére nincs korlátozás, és a polinomiális formafüggvények fokszáma is tág határok között változtatható. A homogenizált modell viszonylag kis elemszá-ma, valamint a mérték el˝oírása lehet˝ové teszi akár ún. direkt megoldó használatát a diszkretizá-lásból adódó, lineáris, algebrai egyenletrendszerre, amely különösen a nemlineáris iterációba ágyazva hatékony. Megemlítend˝o, hogy feszültségkényszer mellett nincs szükség gyenge alak-ban megadott kényszerekre, amely általáalak-ban jobalak-ban kondicionált együtthatómátrixra vezet.