• Nem Talált Eredményt

Modern Üzleti Tudományok Főiskolája kovács.gergely@mu t f . h u

INTELLIGENS FÜZETEK ÉS KÖNYVEK ALKALMAZÁSA A MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJÁN

A Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján már második éve használjuk az okta-tásban a multimédiás lehetőségeket. A mostanra már több mint 12 CD tartalmát tekintve a címnek megfelelő két kategóriába sorolható.

Az intelligens füzetek a tananyagot vázlatosan vagy könyv formájában tartalmaz-zák. A következő domináns rész a tanult anyag önellenőrzésre szolgáló gyakorló-tesztje (Multipróba), melyet témakörönként lehet meghívni. A hallgató szabadon határozhatja meg a munkára fordított időt, de a szoftver a téma adatbázisának összes kérdését felteszi. A kérdések sorrendje véletlenszerű, a válaszok is permutáltak. A beállított gyakorlási idő lejártával, vagy a hallgató kérésére, automatikusan megjele-nik az értékelő lap. mely a személyi azonosítókon kívül tartalmazza a teszt időpont-ját. a súlyozott pontszámú kérdésekből elért százalékos teljesítményt, a hozzá igazí-tott osztályozást, felsorolja a helyesen és a hibásan megválaszolt kérdéseket. Az értékelő lap fájlba menthető, nyomtatható, Internet-csatlakozás esetén egy nyomó-gombbal a beépített e-mail címre küldhető. Az utolsó rész vizsgáztatásra szolgál.

Működése annyiban különbözik a fentiekben leírtaktól, hogy rögzített az ideje, a kérdéseket egy véletlen generátor a teljes anyagból adja fel egyenletes eloszlással.

Az intelligens könyv rendelkezik a már elmondott összes tulajdonsággal, de hasz-nálata esetén számos lehetőség könnyebbé teheti az anyag elsajátítását. Kereszthi-vatkozásokkal lehet egy korábban tárgyalt fogalomra vagy témakörre ugrani, így egy adott anyagrész összes kapcsolódási pontja azonnal elérhető. A fogalmak meg-határozásai, a fogalmakra kattintva megjeleníthetők, így a kulcsszavak értelmezése-kor „lapozni" sem kell.

Az anyag begyakorlását segíthetik az aktív felületek. Például egy algoritmust lé-pésről lépésre ismerhet meg a felhasználó egy konkrét példán keresztül, m a j d vélet-lenül generált vagy általa választott paraméterű feladatokon az algoritmust gyako-165

rolhatja is. Gyakorláskor lépésenként kell haladnia, az első hiba esetén a program azonnal jelez. Addig nem engedi továbblépni a felhasználót, amíg j ó választ nem ír a megfelelő helyre. Természetesen a helyes válasz vagy a teljes algoritmus és a vég-eredmény az algoritmus során bármikor lekérhető, így akár egyből az adatok bevite-le után is.

Terveinket a Multibridge Kft. keretrendszerére alapozva valósíthattuk meg. A fő-iskolán csak a tantárgyak tartalmi feldolgozása folyik, a kft. igényeinkhez igazodva folyamatosan fejleszti a keretrendszert és a Multipróbát is, és ez közös megelégedé-sünkre szolgál.

Az előadás keretében szeretnénk bemutatni az intelligens füzetek közül az Al-kalmazott informatikát, mely annyiban tér el a többitől, hogy használata során (a vizsgán is) további két programot kell futtatni, a WinPlottal lehet matematika-feladatokat, az Excellel a statisztikafeladatokat megoldani. Az Operációkutatás C D már az intelligens könyv kategóriába tartozik, melyből megismerhető egy hagyomá-nyostól részben eltérő tematikájú tananyag a számítógépes problémamegoldásra építkezve.

A továbbiakban az Alkalmazott informatika anyagával ismerkedhetünk meg részletesebben.

A CD automatikusan indul, használatához kéri az egyéni jelszót.

I J e l s z ó e l l e n ö r z é s K é r e m adja m e g a jelszót!

1

O K C a n c e l

1. ábra: Jelszó ellenőrzése

Minden felhasználó kap egy felhasználói nevet (pl. halig 107), s csak a hozzá tar-tozó nyolc karakteres jelszó (pl. 3 számjegy + 2 betű + 3 számjegy) bevitelével tudja az alkalmazást futtatni. A megjelenő felület:

166

Alkalmazott Informatika

Matematika, Statisztika fH Elmék'ti ismeretek

# MultiprAba™

A YViupiot szoftver telepítése A VVinplot szoftver indítása 0 Tutor OnLine

KéstítetU: tflwács Fervntfaiskolai adjunktus KilépéS (Q !M!. Mulúbridgt tyL

Mbtdtnjaiftnmama.

2. ábra: Az Alkalmazott Informatika címoldala

Az Elméleti ismeretek pont alatt az anyag tankönyve található Word 6.0 formátumban. A megjelenő nézel a tartalomjegyzéket (szerkezetet) is mutat-ja. hogy könnyebb legyen az eligazodás és a keresés. Mindezt szemléltei a

következő ábra:

H l j ' t ^ l W i VWffl HM' f ! fP'lj} I f ',' ffliffl H f | ü

^J £áj Szerkesztés (jézet &e>zúras Formátum Eszközök Táblázat óUak Súgó

• & y @A xr EB </ ^ i t i n a

-a Az egyváltozós függv—' Az inventory panel EKét függvény közös tul Két függvény mets; Az- egyváltozos-függvények-bevitele- a-Winplot- szoftverbe^

Abrázoljuk-és-jellemezzük-az- f(x) = -4* függvényt- a- [ - 5, -5] -intervallumon! f Megjegyzés • A-használt-programot-az-Internetről-tölthetjük-le,-folyamatos-fejlesztés-alatt-áll,- a-leírás- a- 2001. • szeptember- 13-r változathoz- készült.-A- letöltött- wp32z. exe-

állomány-Wíhdo*® áíü veí^ítn

e mui fpdftTÍí^xtfe* óXÍ

toiiwsnis and suggeifeam ywfco

önkicsomagoló,-a-CAP EANUT-könyvtárba-ralga-az-winplot.exe-állományt,-melyet-indítva-kezdhetjük- a- munkát • (Az- adott- elmen- több.- matematikával,- statisztikával-

kapcsolatos-1/272 Hely Ocrn Sor 'CD

3. ábra: Egy segédprogram behívásának leírása 1.

167

Harmadik pont A Winplot szoftver telepítése lehetőség. Aktivizálva, a CD-n lévő öCD-nkicsomagoló állomáCD-ny a következő felületet eredméCD-nyezi:

W i r i Z i p S e l f - E x t r a c t o r - W p 3 2 z . e x e To unzip all files in Wp32z.exe to the specified folder press the Unzip button.

Unzip to folder:

I c:\peanut

W Overwrite files without prompting

Browse...

Unzip

Run WinZip

Close

About

Help

4. ábra: Egy segédprogram behívása 2.

A felajánlott könyvtárat elfogadhatjuk, tetszés szerint módosíthatjuk, az Unzip n y o m ó g o m b hatására telepítjük a matematikai szoftvert. A Close ha-tására visszatérhetünk a főmenübe.

Következő menüpont A Winplot szoftver indítása. Hatására az alábbi kép jelenik meg. A Winplot alkalmazását a későbbiekben sem érintjük.

W i n d o w A b o u t

5. ábra: Egy segédprogram behívása 3.

- A Tutor O n L i n e lehetőséget ad a felhasználónak arra, hogy a szerzőt elekt-ronikus levelekkel bombázza reklamációival, kérdéseivel, tanácsaival.

SS Névtelen - Üzenet _ j n | x Küldés y m

Arial (Közép-európai) * 10 Üzenet Beállítások

r

!

I

ff

{3) &

<§> F D A m

Círri2ett... |kf@rnutf.hu Másolat,..

Tárgy;

6. ábra: A levelezőrendszer

- A Kilépés pont önmagáért beszél, nem szorul magyarázatra.

- A végére hagytuk a második menüpontot (MultipróbaI M), mert a további-akban csak erről lesz szó. Itt gyakorolható a száz matematika- és száz sta-tisztikafeladat (kérdés), s itt található a számonkérő rész is. A z alprogram két részből áll. A M u l t i p r ó b a ™ haszálata egy-egy példát mutat a matema-tika és a statiszmatema-tikafeladatok megoldására, míg az A típusú vizsga vezet a gyakorló, önellenőrző, vizsgázó részhez.

- A belépés csak a felhasználói név és a hozzá tartozó jelszó megadásával le-hetséges, a születési idő bevitele nem kötelező.

Indítás Bezár : p •• 1 - — — —i— 1 Copyright (C) Multibridge kft.

M i n d e n jog fenntartva

7. ábra: Bejelentkezés a „ Multipróba™" elvégzéséhez

- Belépés után a lehetőségek: a Matematikai statisztikai ismeretek főcímen állva vizsga, bármelyik alfejezetet aktivizálva (pl. most a Statisztikát), gya-korlás lehetséges. Kövessük az útját a Felkészülés gombon át!

169

^ M u l t i p r ő b á ™ " 2 í J

I Kiválasztott teszt [Statisztika

1 Választható témakörök és tesztek

1

Ej- Matematikai-statisztikai ismeretek

Matematika

8. ábra: Részlet a Multipróba™ menüjéből

- A következő panelben beállítható a gyakorlási idő, melynek m a x i m á l i s érté-ke 24 óra. A z t á n kapjuk a kérdéseérté-ket. A k ö v e t k e z ő ábrán már a 7. látható.

S t a t i s z t i k a - 7 . k é r d é s

Egy mérés 2, 4; 6; S, 10 helyeken rendre a 7; 8; 7; 8, 7 értékeket vette tel. Mennyi a korreláció század pontossággal?

y Bendben X Kihagy

K é r d é s e k s z á m a : 100

9. ábra: A tesztkérdések megjelenési formája

- Az Előző, K ö v e t k e z ő g o m b o k k a l lépkedhetünk vissza és t o v á b b a felada-tokban. A száz kérdést m i n d e n indításkor más permutációban k a p j u k meg, de egy g y a k o r l á s o n belül a sorrend kötött, tehát az adott s o r s z á m h o z ilyen-kor fix kérdés tartozik (ennél a gyailyen-korlásnál a 7. kérdés mindig a fenti, újra-indítva a p r o g r a m o t , a kérdés véletlenszerűen v e s z fel sorszámot).

- A V á l a s z o k n y o m ó g o m b alatt ellenőrizhető, m e l y kérdést hagytuk ki (nem válaszoltunk rá).

- A m e g o l d á s h o z h a s z n á l n u n k kell az Excelt is. A z ottani felület (az A 1 : B 5 tartomány é r t é k e i t be kellett írni, s alkalmazni a m e g f e l e l ő képletet):

B6 H SS =KORREL(A1:A5;B1:B5)

A B

I

C D E F : T

1

2

7

2 4 3

_J

3 6 7

4 8 8

5 10 7

J L .

I

ol

-10. ábra: Az Excel használatának szemléltetése

- Mivel a korreláció 0 lett, a tesztben a 3. választ kell megjelölni. Feleletünket a R e n d b e n nyomógombbal hagyjuk jóvá, s automatikusan kapjuk a követ-kező sorszámú kérdést. (Megjegyezzük, a CD minden újraindításkor a vála-szokat is permutálja, s a kérdés jellegétől függően a jó válaszok száma is 0 és 4 között változhat. A kérdések súlyozhatok is.)

- Mind a száz kérdést megválaszolva, az É r t é k e l é s gomb megerősítés kérése után átvisz az eredményünk kiadásához. Az alábbi lapot kapjuk:

r m - = Í E J - * I

- -I j l . lap > | » | 7 0 % [Teljes lap [Teljes szélesség] >3 j 01 í i ? | Ü | ? 1 Vissza 1

M u f t i p r ó b a ™ Ériékelés halki107

2002. szeptember 20. péntek 20:07

2ärt kérések száma ICD Helyes islaszok szána t Megoldásra adott idő OCi:3DOO E»<i kérdések száTia 0 Felhasznált idő 00:02:14 hfelyes válaszok aranya (tfielyes xólaszok szjria/zárt kérdések síárrs^lOO)

Kedfles ííjfeílűl

de tud&sliberum elegendő! tytkc(Q$GtllMg!

Otli^M.: l(tlígtein) H: ty* í en me grríhí 30 llóidi s eh

- Efcratrói «;<c& lCilit^elnrLitndit xT.KI;& 7óii&dttv<teítlMa«gi4lt<iR]íic&saadpotwngpl?

Ktia^wtlTi a^y Idtís an mi gv its »1 képiéi ek

- E^rmérts i lCC.ÍJÍ.M.lfűliDlbsriltni't uí&ZQ. 111 énekeket treíáíeL Lcgjrtmiojs trendi u KJ átéli sásod poníoííúgkl

- Ali: 13:4éí u L U 1 szráisaiDMnAiMnryiskö»«rtMií)l saLndpoitassiíggil' I . " ' ' '

-11. ábra: A Multipróba™ Értékelő rendszerének megjelenési formája - A lap tartalmazza a hallgató azonosítóját, a gyakorlás dátumát, az összes

kérdés számát, a helyes válaszok számát, a megoldásra adott és a felhasznált időt, a százalékos teljesítményt, az osztályozást, majd tételesen felsorolja a jól és a hibásan megválaszolt kérdéseket. A j ó válaszokat nem adja meg,

azokhoz csak önálló munkával lehet hozzájutni.

171

A fcnli lap többoldalas kivitele előre- és hátraléptethető, kicsinyíthető, na-gyítható. A j o b b oldali ikonokkal a beépített címre elküldhető e-mail-ben, a háttértár állományába menthető, illetve kinyomtatható. (Megjegyzés: a gya-korlások adott teljesítményhatárral nagyon jól használhatók házi feladatként, hiszen a tanárra csak az e-mail-ben megkapott eredmények adminisztrálása hárul.)

- A gyakorlás a második (többi) fejezet n feladatával is lehetséges. Az eljárás a fentiekkel teljesen megegyező.

Vizsga alkalmával korlátozott időre, a fejezetekből súlyozottan fix számú, vélet-len generátorral adott kérdést kapunk, permutált válaszlehetőségekkel, de a gyakor-láshoz is használt adatbázisból. A vizsga működése, értékelése amúgy a felkészülé-sével azonos. A felhasználó (hallgató) tetszőleges számú vizsgát futtathat önállóan is a teljesítménye felméréséhez, de tudnia kell, a merítés a feladatbankból esetleges, ahogyan a valóság is nyújtja a feladatokat.

Sikné Lányi Cecília, Szalmás Attila, Várady Géza,