• Nem Talált Eredményt

4. Budai Elek – egy városi néptanító

4.1. A korszakról röviden

Az 1868. évi népoktatási törvény megjelenését és hatálybalépését követő évtizedekben vagyunk. Ez a dokumentum Eötvös József reformprogramjának kiindulópontja volt, s mint ilyen, a kiegye-zést követő gazdasági, társadalmi és politikai változások egyik fontos tényezője. A hazai polgári átalakulás egyik alkotóeleme, ugyanakkor alapvető feltétele is. Azzal, hogy általános tanköte-lezettséget írt elő, elvileg a magyar társadalom egésze számára elérhetővé tette a kulturális javakhoz való hozzáférést. A népokta-tás reformja a magyar állam és így a mindennapi valóság moder-nizációjának részeként tehát tankötelezettséget írt elő, amelynek kényszerét tanszabadsággal és tanítási szabadsággal kompenzál-ta. Ez utóbbi az iskolaállítás és iskolafenntartás szabadságával

járt együtt. Rendelkezett továbbá az anyanyelvű népoktatásról, a népoktatási rendszer intézménytípusairól, az oktatás tárgyi és tartalmi feltételeiről, és megtette az első lépéseket a tanügyigaz-gatás modernizálására is.

Az Eötvöst követő vallás- és közoktatásügyi miniszterek – Bu-dai Elek működése alatt szám szerint hatan: Trefort Ágoston a dualizmus konszolidált időszakában, majd Csáky Albin, Eötvös Loránd, Wlassics Gyula, Berzeviczy Albert és Lukács György már a válságperiódusban – számára jelentős erőfeszítéseket igé-nyelt Eötvös hagyatékának végrehajtása, továbbvitele és később revízió ja is23 (Kelemen 1996, 2001; Mann 1996).

A tanítói professzió kialakulásának, megformálódásának, a ta-nítóság öndefi niálásának kiemelten fontos időszaka ez. Németh András, ahogy arra korábban már utaltam, a magyar néptanítóság emancipálódásának időszakaként értelmezi a 19. század második felét, amelynek során a szakma képviselői, modern professzió-ként defi niálják majd tevékenységüket. Ehhez kijelölik a profesz-szió által determinált tevékenység reális és szimbolikus tereit és idődimenzióit. Szimbolikus összetevőként értelmeződik például a pedagógiatörténeti múlt vagy a nemzetállam mint ideológiai hát-tér. Abban a sajátos társadalmi-pedagógiai térben, amely ebben az időszakban létrejön, egyre differenciáltabb tevékenység folyik, amely tevékenységre a tanító már fel van készítve, – erre a törvény nyújt garanciát – „képesített specialista”, akinek munkájához hoz-zátartozik a biztonság, a legitimáció és a társadalmi presztízs (Né-meth 2008). Egy amerikai szerző a szakma professzionalizálódá-sát tárgyaló tanulmányában majdnem ugyanezeket a kritériumokat

23 A dualizmus oktatáspolitikájának történetét lásd bővebben pl. Kelemen Elemér 1996. Állam, egyház, iskola – a dualizmus korában, in Neveléstörténeti Füzetek, 16. Bp., OPKM, Kelemen Elemér 2001. A magyarországi népoktatás a dualizmus korában, in Donáth Péter – Farkas Mária (szerk.): Filozófi a–Művelő-dés–Történet. Bp., Trezor Kiadó, Mann Miklós 1996. Kultúrpolitikusok a dualiz-mus korában. Bp., OPKM.

jelöli meg: a biztonság kifejezést bevétellel helyettesíti, amelyen tehát anyagi biztonságot érthetünk, a legitimáció helyett viszont hatalmat említ: power, prestige and income (Kelly 1995).

Németh András a Néptanítók Enciklopédiája 1912–1915 kö-zötti számainak vizsgálata során legfontosabb szempontnak azt találta, hogy benne a modernizáció által felvetett pedagógiai kér-dések döntő súllyal vannak jelen. A modern tanító: jól felkészített szakember, népiskolai specialista, aki újfajta szakmai tudással fel-vértezve biztos kézzel végzi feladatát. Implicit formában megje-lenő emancipációs motívumként értelmezi azt a törekvést, ahogy a modern magyar néptanító az egyetemi szféra magas presztízsű szakembereivel egyenrangú tanügyi munkásként reprezentálja ön-magát: „…a néptanító munkája sokkalta nehezebb, sokkalta ké-nyesebb, […] a serdületlen korban sokkal nagyobb a szerepe és a fontossága a pedagógiának.”24

A korszerű néptanítói tudás egy új, antropológiai előfeltételek-re, ember- és világfelfogásra alapozó gyakorlatias gyermekisme-ret. A leginkább kidolgozott hagyományos kompetenciák körébe tartozik az iskolai tanulás szervezése, a módszertan kérdései, a gyermekek felügyelete, a gyermekek fegyelmezése, valamint a nemzetállami ideológia jegyében megvalósuló indoktrinációs fel-adatok. Ezekben a feladatokban korszakunkban hagyományosan továbbra is a herbartiánus pedagógia szemléletmódja érvénye-sül. De ami lényegesebb, a tanító kompetenciája most már ki kell hogy terjedjen olyan kérdésekre is, mint az iskolaegészségügy, a gyermekvédelem, a gyógypedagógia, a szociális kérdések, a ko-edukáció vagy a polgári jogok. További alapvető kompetenciatar-talmak még az iskolai adminisztráció, azaz az iskola működésének szakszerű ismerete. Ezek olyan rutinfeladatokká lesznek, amelyek erősítik e tevékenység legitimációját, megalapozzák társadalmi presztízsét, szociális hatalmát.

24 Néptanítók Enciklopédiája, 1. VI, idézi Németh András, kézirat, 2007.

Ami a gyermekképet illeti, a modern tanító gyermekfelfogása nem romantikus utópia, hanem a modern tudományos alapokon álló, darwinista-evolucionista, pozitivista világkép elemeire építő új felfogás.

A pragmatizmust, a racionalizmust, az eredmény- és haté-konyságközpontúságot megpróbálják összekapcsolni a néptanítói munkaethosz hagyományos romantikus hivatáselveivel (Németh 2008).

Azért ítéljük fontosnak kiemelni a Németh András által megfo-galmazottakat, mert ez az a szakmai-eszmei légkör, amely mindin-kább körülveszi dualizmus kori tanítóink életvilágát. Érdekes lesz ezt egybevetni azzal, amit vizsgált szövegeink közvetítenek.

Ami a hétköznapi valóságot illeti, a korszak statisztikai adatai azt bizonyítják, hogy a törvény hatálybalépését követő időszakban nem annyira a népiskolák számában tapasztalható jelentős vál-tozás, hanem elsősorban az elemi népiskolai tanítóság lélekszá-mában. Míg a népiskolák számában, az olyan iskolaállítási kam-pányokkal együtt, mint amilyet például Wlassics Gyula hirdet a Millennium idején, 1869 és 1910 között mindössze 20%-os növe-kedés mutatható ki, addig ugyanebben az időszakban a néptanítók száma 80%-kal gyarapszik. A tankötelezett korúak iskolalátogatási aránya is jelentősen javul, 40-45%-ról 90% körüli értékre, és ezzel párhuzamosan az alfabetizáció, azaz a 6 évnél idősebb írni-olvasni tudók számarányában is jelentős változás áll be: 36%-ról 68,7%-ra növekszik (Kelemen 1996).

A puszta számok mögött azonban – ahogy erre természetesen Kelemen Elemér is rámutat – egy rendkívül színes valóságot talá-lunk, amely talán leginkább a sokféleséggel írható le. Vizsgálatom alanyai a néptanítók mind élet-, mind munkakörülményeiket te-kintve rendkívül „sokfélék”. Erősen differenciáló tényező például az iskolafenntartó, akinek anyagi lehetőségei, a tanítóval szem-beni elvárásai, illetve a kultúra terjesztéséről alkotott fi lozófi ája döntő jelentőségű. De legalább ennyire fontos a település városias vagy falusias jellege és ebből adódóan az a tény is, hogy osztatlan

vagy osztott elemi iskolában működnek-e. A népoktatási törvény bevezetését követően még évtizedeken át jelentős probléma lesz, hogy a képzőkbe rendkívül vegyes előképzettséggel érkeznek a hallgatók. Sokféleségükből következően a korabeli társadalom is különbséget tesz közöttük: „…az egyiket kengyelfutónak használ-ja, a másikat kortesnek, nagy részét mulatságai rendezésére, de talál olyanokra is, kiket 1000 koronás jutalomra méltat”25 (Baska–

Nagy–Szabolcs 2001). Ez az idézet, ahogy látni fogjuk, rendkívül jól jellemzi Budai Elek „életvilágát” is.