• Nem Talált Eredményt

Kormányrendeletek

In document Alkotmánybírósági határozatok (Pldal 40-59)

A Kormány 228/2006. (XI. 20.) Korm.

rendelete

a kábítószer elõállítására alkalmas növények termesztésének, forgalmazásának

és felhasználásának rendjérõl szóló 162/2003. (X. 16.) Korm. rendelet

módosításáról1

Az Egyesült Nemzetek Szervezete keretében a kábító-szerek és pszichotrop anyagok tiltott forgalmazása elleni, 1988. december 20-án, Bécsben kelt Egyezmény kihirde-tésérõl szóló 1998. évi L. törvény, a New Yorkban, 1961.

március 30-án kelt Egységes Kábítószer Egyezmény kihir-detésérõl szóló 1965. évi 4. törvényerejû rendelet, vala-mint az Egységes Kábítószer Egyezmény módosításáról és kiegészítésérõl szóló, Genfben, 1972. március 25-én kelt Jegyzõkönyv kihirdetésérõl szóló 1988. évi 17. törvény-erejû rendelet végrehajtása érdekében a Kormány a kábító-szerek elõállítására alkalmas növények termesztésének, forgalmazásának és felhasználásának szabályozására a kö-vetkezõket rendeli el:

1. §

A kábítószer elõállítására alkalmas növények termesz-tésének, forgalmazásának és felhasználásának rendjérõl szóló 162/2003. (X. 16.) Korm. rendelet (a továbbiakban:

Korm. rendelet) 1. §-ánaka)–c)pontjai helyébe a követke-zõ rendelkezés lép:

„a) ipari mák: az Országos Mezõgazdasági Minõsítõ Intézet (a továbbiakban: OMMI) által a Nemzeti Fajta-jegyzékben, valamint az Európai Bizottság által a Közös-ségi Fajtajegyzékben közzétett olyan magas alkaloid tar-talmú Papaver somniferum L. faj és rokon fajainak fajtái (a továbbiakban: mákfajta), amelyben a kábítószernek mi-nõsülõ ópium alkaloidok (morfin, tebain, kodein) összes hatóanyag koncentrációja a légszáraz állapotú kifejtett máktokban 2009. december 31-ig átlagosan 0,7%, 2010.

január 1-jétõl átlagosan 0,2% feletti;

b) étkezési mák:az OMMI által a Nemzeti Fajtajegy-zékben, valamint az Európai Bizottság által a Közösségi Fajtajegyzékben közzétett olyan alacsony alkaloid tartal-mú mákfajta, amelyben a kábítószernek minõsülõ ópium alkaloidok (morfin, tebain, kodein) összes hatóanyag kon-centrációja a légszáraz állapotú kifejtett máktokban 2009.

december 31-ig átlagosan 0,7%, 2010. január 1-jétõl átla-gosan 0,2% vagy ez alatti;

c) díszítõ mák:virágkötészeti célra elõállított étkezési mákfajta mákszára és máktokja;”

1Igazságügyi Közlöny 2003. évi 11. száma.

2. §

A Korm. rendelet 3. §-ának (2) bekezdése helyébe a kö-vetkezõ rendelkezés lép:

„(2) Kender vetéséhez kizárólag fémzárolt vetõmag használható fel. A termesztõnek a vetõmaggal kapcsolatos bizonylatokat és számlákat legalább a tenyészidõszak vé-géig meg kell õriznie.”

3. §

(1) A Korm. rendelet 10. §-ának (4) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(4) A mákszalmát a díszítõ mák termesztõje

a) felajánlhatja az ipari mákot termesztetõnek átvé-telre; vagy

b) virágkötészeti céllal értékesítheti, amennyiben 1. a kábítószernek minõsülõ ópium alkaloidok

(morfin, tebain, kodein) összes hatóanyag kon-centrációja a légszáraz állapotú kifejtett máktok-ban 0,2% vagy az alatti, vagy

2. a mákszalmát kábítószerként való felhasználást megnehezítõ eljárással (így különösen festéssel, lakkozással, fehérítéssel) kezelték, vagy

3. a Magyar Köztársaság területén kívülre történõ értékesítés esetében a fogadó állam importõre írá-sos nyilatkozatban vállalja, hogy a mákszalmát a 2. pont szerint, illetve saját nemzeti elõírásainak megfelelõen kezelni fogja, és a nyilatkozatot a kábítószerekkel és pszichotrop anyagokkal vé-gezhetõ tevékenységekrõl szóló kormányrendelet szerinti export engedély iránti kérelemhez csatol-ják.”

(2) A Korm. rendelet 10. §-ának (6) és (7) bekezdése he-lyébe a következõ rendelkezés lép, egyidejûleg a § jelenle-gi (7) bekezdése (8) bekezdésre változik:

„(6) A díszítõ mák virágkötészeti célra fel nem használt mákszalmáját a termesztõ felajánlhatja az ipari mákot ter-mesztetõnek átvételre, aki a mákszalma elfogadása esetén az elszállításról saját költségén gondoskodik, továbbá a nyilvántartás érdekében jegyzõkönyvvel dokumentálja az elszállítást, és a jegyzõkönyv másolatát megküldi az EKH-nak.

(7) A fel nem ajánlott, továbbá át nem vett, valamint vi-rágkötészeti célra nem értékesített díszítõ mák mákszal-máját égetéssel vagy talajba forgatással azonnal meg kell semmisíteni. A megsemmisítés idõpontjáról a 8. § (2) be-kezdése szerinti bejelentésre kötelezett termesztõ legalább 7 nappal korábban értesíti az FM Hivatalt, amely a meg-semmisítést a helyszínen ellenõrzi, és errõl jegyzõkönyvet állít ki.”

4. §

(1) A Korm. rendelet 13. §-a (5) bekezdésénekb)pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[Az engedély iránti kérelemhez mellékelni kell]

„b) a kérelmezõ üzemének, illetve érintett üzemrészé-nek és raktárának vázlatos tervrajzát (amelyen fel kell tün-tetni a telepített biztonságtechnikai eszközök helyét és a biztonságtechnikai rendszer mûködõképességét igazoló kivitelezõi szakvéleményt),”

(2) A Korm. rendelet 13. §-ának (6) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(6) Az engedélyt az EKH a Minisztérium, valamint az Országos Rendõr-fõkapitányság Központi Kábítószerren-dészet (a továbbiakban: ORFK KKR) elõzetes szakhatósá-gi állásfoglalása alapján adja meg. Az EKH az engedély egy-egy példányát megküldi az ORFK KKR és a Miniszté-rium részére.”

5. §

(1) A Korm. rendelet 1. számú melléklete a következõ 9. ponttal egészül ki:

„9. Az elõzõ évi betakarított terület nagysága”

(2) A Korm. rendelet 4. számú melléklete helyébe e ren-deletmellékletelép.

6. §

Az e rendeletben meghatározott technikai jellegû elõ-írásoknak – a rendelet 1. §-a, valamint 3. §-ának (1) bekez-dése kivételével – nem kell megfelelnie az olyan mákfajtá-nak, illetve mákmagmákfajtá-nak, amelyet az Európai Unió vala-mely tagállamában vagy Törökországban állítottak elõ, il-letve hoztak forgalomba, vagy az Európai Gazdasági Tér-ségrõl szóló megállapodásban részes valamely EFTA-ál-lamban állítottak elõ, az ott irányadó elõírásoknak megfe-lelõen, feltéve, hogy az irányadó elõírások a közrend, a közbiztonság, valamint az emberi egészség és élet védel-me tekintetében az e rendeletben védel-meghatározottal egyen-értékû védelmet nyújtanak.

7. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követõ 15. napon lép ha-tályba, egyidejûleg a Korm. rendelet 13. §-a (5) bekezdé-sénekc)ésd)pontja, valamint a kábítószer elõállítására al-kalmas növények termesztésének, forgalmazásának és fel-használásának rendjérõl szóló 162/2003. (X. 16.) Korm.

rendelet módosításáról szóló 58/2006. (III. 21.) Korm. ren-delet hatályát veszti.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejûleg a Korm.

rendelet

a) a 11. § (4) bekezdésében az „Egészségügyi, Szociá-lis és Családügyi Minisztérium Engedélyezési és Közigaz-gatási Hivatal” szövegrész helyébe „az EKH”,

b) 14. §-ának „hozzájárulása” szövegrésze helyébe „ál-lásfoglalása”

szövegrész lép.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejûleg a kábító-szerekkel és pszichotrop anyagokkal végezhetõ tevékeny-ségekrõl szóló 142/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet 4. §-ának (1) bekezdésében a „mákszalma” szövegrész he-lyébe a „máknövény” szövegrész lép.

8. §

A rendelet tervezetének a mûszaki szabványok és sza-bályok, valamint az információs társadalom szolgáltatása-ira vonatkozó szabályok terén információszolgáltatási el-járás megállapításáról szóló, – a 98/48/EK európai parla-menti és tanácsi irányelvvel módosított – 1998. június 22-i 98/34/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 8–10.

cikkében elõírt egyeztetése megtörtént.

Gyurcsány Ferencs. k.,

miniszterelnök

Melléklet a 228/2006. (XI. 20.) Korm. rendelethez

„4. számú melléklet a 162/2003. (X. 16.) Korm. rendelethez

Étkezési mákra vonatkozó adatszolgáltatás

1. A termesztõ neve, címe: ...

2. A vetett termõterület nagysága, helye, hrsz.-a: ...

3. A termesztett fajta neve, vetõmag fémzár száma: ...

4. Virágkötészeti célból termesztett mák esetén az exportáló, illetve a belföldi forgalmazó neve, címe: ...

...

5. Az elõzõ évi betakarított terület nagysága: ...

Kelt: ...

...

termesztõ”

A Kormány 237/2006. (XI. 27.) Korm.

rendelete

a felsõoktatási intézmények felvételi eljárásairól A Kormány a felsõoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX.

törvény (a továbbiakban: felsõoktatási törvény) 153. § (1) bekezdésének 2–3., 5., 7–15., 18. és 20. pontjaiban fog-lalt felhatalmazás alapján – a 47. § (3) és (5) bekezdései-nek tekintetében a Magyar Rektori Konferencia egyetérté-sével – a következõket rendeli el:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A felvételi eljárás célja

1. §

A felsõoktatási felvételi eljárás célja a felsõfokú tanul-mányok folytatására legalkalmasabb jelentkezõk kiválasz-tása.

A rendelet hatálya 2. §

(1) E rendelet hatálya – a (2) bekezdésben foglalt elté-réssel – a felsõoktatási törvény 3. §-ában meghatározott természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkezõ szervezetekre, valamint az általuk folytatott te-vékenységre terjed ki.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki az egyházi felsõok-tatási intézmények által folytatott hitéleti képzésekre.

ALAPKÉPZÉS, EGYSÉGES, OSZTATLAN KÉPZÉS ÉS FELSÕFOKÚ SZAKKÉPZÉS

A Felsõoktatási felvételi tájékoztató 3. §

(1) A felsõoktatási intézmények adatokat szolgáltatnak a Felsõoktatási felvételi tájékoztató (a továbbiakban: Tájé-koztató) összeállításához, továbbá a felvételi kérelemhez kapcsolódó eljáráshoz és ennek keretében a központi nyil-vántartás létrehozásához az Országos Felsõoktatási Infor-mációs Központ (a továbbiakban: OFIK) számára. Az OFIK a felvételi eljárás során a közigazgatási hatósági

el-járás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) szerinti hatóságként jár el.

(2) Az adatszolgáltatásért a felsõoktatási intézmény ve-zetõje a felelõs.

(3) Az adatszolgáltatás határideje

a) a februárban induló képzésekre vonatkozó közlemé-nyek tekintetében a képzés indítását megelõzõ év augusz-tus 15. napja,

b) a szeptemberben induló képzésekre vonatkozó köz-lemények tekintetében a képzés indítását megelõzõ év szeptember 15. napja.

(4) Az OFIK a Tájékoztatót

a) a februárban induló képzésekre vonatkozóan a kép-zés indítását megelõzõ év október 15. napjáig,

b) a szeptemberben induló képzésekre vonatkozóan a képzés indítását megelõzõ év december 15. napjáig jelenteti meg.

(5) Az OFIK a Tájékoztatóban megjelentetett felvételi hirdetményeket kiegészítõ, módosító közleményt legké-sõbb a jelentkezési határidõt 15 nappal megelõzõen tehet közzé.

(6) Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (a továb-biakban: minisztérium) és az OFIK a Tájékoztató teljes tartalmát hivatalos honlapján mindenki számára hozzáfér-hetõ formában közzéteszi.

(7) A minisztérium és az OFIK – amennyiben ilyen megjelenik – a Tájékoztató kiegészítését tartalmazó közle-ményt teljes terjedelemben, hivatalos honlapján mindenki számára hozzáférhetõ formában közzéteszi.

4. §

A Tájékoztató tartalmazza az új belépõknek Kormány által – képzési területenként, a képzés munkarendje sze-rint – meghatározott államilag támogatott hallgatói lét-számkeretét az alapképzésben, az egységes, osztatlan kép-zésben, valamint a felsõfokú szakképzésben.

5. §

(1) A Tájékoztatóban megjelenõ felvételi hirdetmény tartalmazza azt a maximális hallgatói létszámot, amelyet a felsõoktatási intézmény – a különbözõ finanszírozási for-mákban együttesen, figyelembe véve a rendelkezésére álló személyi és tárgyi feltételeket – képzési területenként és a képzés munkarendje szerint meghirdethet.

(2) A Tájékoztató a felsõoktatási intézmény által meg-hirdetett minden egyes felsõfokú szakképzésre,

alapkép-zési szakra és egységes, osztatlan képzésre vonatkozóan tartalmazza

a) az adott szak munkarendjére, a képzés szervezésére, finanszírozási formájára (államilag támogatott vagy költ-ségtérítéses) vonatkozó információkat,

b) a képzés indításának tervezett idõpontját (õszi, tava-szi félév), valamint a képzés idõtartamát tanulmányi fél-években kifejezve,

c) az intézmény székhelyét, telephelyét, székhelyen kí-vüli képzési helyét,

d) a képzés során megszerzendõ kreditek számát, e) a képzésen belül a választható szakirányokat, külön megjelölve az önálló szakképzettséghez vezetõ szakirá-nyokat,

f) az államilag támogatott formában tanulmányokat folytató hallgatók által fizetendõ díjakkal, költségekkel, illetve a nekik nyújtható juttatásokkal kapcsolatos infor-mációkat,

g) a költségtérítéses formában tanulmányokat folytató hallgatók által fizetendõ díjakkal, költségekkel, illetve a nekik nyújtható juttatásokkal kapcsolatos információkat,

h) a jelentkezési laphoz csatolandó mellékletek felso-rolását,

i) a jelentkezõk rangsorolásának elveivel, a rangsorolás módjával kapcsolatos információkat,

j) a képzés nyelvét, amennyiben az nem magyar, k) a pontozási rendszerrel és a többletpontokkal kap-csolatos információkat.

(3) A felvételi hirdetmény az intézmény döntése alapján a meghirdetett képzéseket intézményenkénti vagy karon-kénti bontásban tartalmazza.

(4) A felvételi követelmények sajátosságaira tekintettel az egyes meghirdetett képzések felvételi követelményei-nek tartalmi ismertetése a felvételi eljárás általános szabá-lyaitól és a jelentkezésre vonatkozó információktól elvá-lasztva – erre történõ külön utalás mellett – más kiadvány-ban is megjelentethetõ.

(5) A Tájékoztató tartalmazza a felsõoktatási intézmény azon postai címét, ahova a felvételi kérelmet be kell kül-deni.

6. §

(1) A Tájékoztató az adott intézmény által meghirdetett felsõfokú szakképzésre vonatkozóan tartalmazza az adott felsõoktatási intézmény által a felvétel feltételéül megha-tározott

a) érettségi vizsgatárgyakat és a vizsga szintjét, a szak-képesítést,

b) egészségügyi, pályaalkalmassági követelményeket, a szakmai alkalmassági vizsga követelményeit.

(2) A Tájékoztató az adott intézmény által meghirdetett alapképzési szakokra és az egységes, osztatlan szakokra vonatkozóan tartalmazza

a) az adott képzési területen képzést folytató felsõokta-tási intézmények által az esedékesség évét legalább két év-vel megelõzõen a felvétel feltételéül közösen meghatáro-zott – a minisztérium és az OFIK honlapján és kiadványai-ban nyilvánosságra hozott – érettségi vizsgatárgyakat és a vizsgák szintjét,

b) az adott képzési területen képzést folytató felsõokta-tási intézmények által a felvétel feltételéül a 20. §-ban fog-laltak figyelembevételével meghatározott többletponto-kat,

c) az adott intézmény által meghatározott egészség-ügyi, pályaalkalmassági követelményeket, szakmai alkal-massági vizsgakövetelményeket, gyakorlati vizsgaköve-telményeket, figyelembe véve az 1. számú mellékletben foglaltakat.

7. §

(1) A Tájékoztató oly módon tartalmazza a felvételi le-hetõségekrõl szóló hirdetményt, hogy az az adott évre vo-natkozóan teljes körû információt nyújtson a jelentkezõk-nek az államilag támogatott és költségtérítéses képzések-rõl, azok szintjéképzések-rõl, valamint formáiról.

(2) A Tájékoztatóban az adott felvételi eljárásra vonat-kozóan csak a regisztrációs központ által – a 3. § (3) be-kezdés a), illetve b) pontjában meghatározott idõpon-tig – nyilvántartásba vett szak, szakképzés hirdethetõ meg.

(3) A felsõoktatási intézmény a Tájékoztatóban megje-lentetni tervezett közleményében az általa meghirdetett szakok minõséghitelesítésére vonatkozóan teljes körû in-formációt ad. Ennek keretében a felsõoktatási intézmény köteles feltüntetni azt is, ha a szak indítását korlátozással engedélyezték.

(4) A felsõoktatási intézmény a Tájékoztatóban nyilvá-nosságra hozza azokat a feltételeket, amelyek fennállása esetén a meghirdetett szakot nem indítja.

(5) A Tájékoztató nem tartalmazza a kizárólag külföldi állampolgárok számára hirdetett, idegen nyelven folyó képzésekre vonatkozó információkat. Ezek közzétételérõl a felsõoktatási intézmény a szabályzatában meghatározot-tak szerint gondoskodik.

A felvételi eljárások 8. §

(1) Minden évben két felvételi eljárás hirdethetõ:

a) a februárban induló képzésekre történõ jelentkezés határideje – minden képzési szintre vonatkozóan – a kép-zés indítását megelõzõ év november 15. napja,

b) a szeptemberben induló képzésekre történõ jelentke-zés esetén a jelentkejelentke-zés határideje a képjelentke-zés indítása szerin-ti év február 15. napja.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott felvételi eljárá-sokat követõen, az oktatási és kulturális miniszter (a to-vábbiakban: miniszter) a felvételi eljárás eredménye alap-ján – a felsõoktatási intézmények képzési sajátosságaira is tekintettel – pótfelvételi eljárást engedélyezhet.

(3) A pótfelvételi eljárás során

a) a meghirdetett szakokat, jelentkezési határidõt és feltételeket a minisztérium és az OFIK honlapján kell a fel-vételi döntés kihirdetését követõ egy héten belül nyilvá-nosságra hozni,

b) a jelentkezési határidõ a meghirdetést követõ 15. nap,

c) az a személy nyújthat be jelentkezést, aki az adott felvételi eljárásban nem nyert felvételt,

d) a jelentkezõ kizárólag egy felsõoktatási intézmény egy képzésére adhat be jelentkezési kérelmet,

e) a jelentkezést az OFIK által kibocsátott jelentkezési lapon, közvetlenül a felsõoktatási intézménybe kell be-nyújtani,

f) nem vehetõ fel az a jelentkezõ, akinek az összpont-száma nem éri el az (1) bekezdésben meghatározott felvé-teli eljárás során ugyanazon a szakon, munkarendben hir-detett képzésre megállapított ponthatárt,

g) a felsõoktatási intézmény a felvételrõl vagy az eluta-sításról a jelentkezési határidõt követõ 20. napig döntést hoz, melyrõl értesíti a jelentkezõt,

h) a jelentkezésekrõl és a döntésekrõl a felsõoktatási intézmény ag)pontban meghatározott határidõ leteltét kö-vetõ harmadik munkanapig tájékoztatja az OFIK-ot.

(4) A felsõoktatási intézmény szabályzatában a kizáró-lag külföldi állampolgárok számára hirdetett, idegen nyel-ven folyó képzések esetében az (1) bekezdésben foglaltak-tól eltérõ határidõt is megállapíthat.

A felvételi kérelem 9. §

(1) A felvételi eljárás a jelentkezõ kérelmére indul.

(2) A kérelmet

a) az erre a célra rendszeresített, az OFIK által elõállít-tatott és kereskedelmi forgalomba hozott, kitöltött, postai úton beküldött nyomtatványon, vagy

b) az OFIK által mûködtetett informatikai rendszer se-gítségével kitöltött elektronikus nyomtatványt

ba) kinyomtatva, aláírva, postai úton beküldve, vagy

bb) a Ket. X. fejezetében meghatározott azonosítási el-járás (ügyfélkapu) segítségével hitelesítve elektronikus úton beküldve

lehet benyújtani. A szükséges mellékleteteket – a (3) be-kezdésben foglaltak kivételével – a jelentkezõ választása szerint postai vagy elektronikus úton nyújtja be.

(3) A kérelem benyújtásakor a készpénzátutalási megbí-zás eredeti feladóvevényének vagy a banki átutalás eredeti igazolásának mellékelésével igazolni kell az alapdíj és a kiegészítõ díj befizetését.

(4) A felsõoktatási intézménybe szóló felvételi kérelmet az elsõ helyen rangsorolt felsõoktatási intézménybe kell benyújtani. A kérelmet feldolgozás céljából a felsõoktatási intézmény haladéktalanul továbbítja az OFIK részére.

(5) A kizárólag külföldi állampolgárok számára hirde-tett, idegen nyelven folyó képzések esetében a felvételi ké-relmet a felsõoktatási intézménynek kell megküldeni, amelyik gondoskodik a felvételi eljárás lebonyolításáról, továbbá a jelentkezõk adatairól és a felvételi eredmények-rõl a képzés indításáig tájékoztatja az OFIK-ot.

10. §

(1) A jelentkezõ egy felvételi eljárásban – függetlenül a korábban megszerzett végzettségeitõl és szakképzettségei-tõl – több különbözõ képzési szintre, illetve ugyanazon kép-zési szinten belül több felsõoktatási intézménybe, karra, szakra, képzési helyre, és ezeken belül különbözõ munka-rendre, finanszírozási formára jelentkezhet.

(2) Amennyiben a jelentkezõ az (1) bekezdésben meg-határozott lehetõséggel élni kíván, a felvételi kérelem be-nyújtásakor fel kell tüntetnie, hogy

a) mely felsõoktatási intézményekbe, karokra, illetõleg szakokra – ha van, mely önálló szakképzettség megszerzé-sét lehetõvé tevõ szakirányra, mely képzési helyre, illetve képzési nyelvre –, mely képzési formára, teljes (nappali), részidõs képzésre (esti, levelezõ tagozatra) vagy távokta-tásra, továbbá milyen finanszírozási formára jelentkezik, és

b) milyen sorrendben kéri felvételi jelentkezéseinek el-bírálását.

(3) A jelentkezõ az általa meghatározott jelentkezési sorrendet a felvételi eljárás során a felvételi döntés idõ-pontját megelõzõ 14. napig terjedõ határidõn belül – írás-ban vagy elektronikus úton – egy alkalommal módosíthat-ja.

11. §

Az adatfeldolgozás során – a kérelem hiányos benyújtá-sa esetén – az OFIK legkésõbb a jelentkezés beérkezését követõ 30. napig a jelentkezõt hiánypótlásra szólítja fel.

A jelentkezõk központi nyilvántartása

12. §

(1) A jelentkezési lapokon feltüntetett és az azok mel-lékleteként beküldött adatok alapján az OFIK létrehozza a jelentkezõk központi nyilvántartását.

(2) Az OFIK a felsõoktatási intézmény számára továb-bítja

a) legkésõbb a jelentkezési határidõt követõ 40. napig az adott felsõoktatási intézménybe jelentkezett pályázók személyi (név, születési név, anyja születési neve, születé-si idõ és hely) és elérhetõségi adatait (postázászületé-si cím),

b) legkésõbb a jelentkezési határidõt követõ 90. napig az adott intézménybe a jelentkezõ által benyújtott, felvéte-li kérelme elbírálásához szükséges, a központi nyilvántar-tásban rögzített adatait.

(3) A felvételi kérelem elbírálásához szükséges azon adatokat, igazolásokat, okiratokat, amelyek a jelentkezési lap benyújtásakor még nem álltak a jelentkezõ rendelkezé-sére, az adatfeldolgozáshoz kapcsolódóan az OFIK-hoz kell benyújtani, a felvételi döntés idõpontját megelõzõ 14. napig terjedõ határidõn belül.

(4) A mellékletek a felvételi eljárásban egyszerû máso-latban benyújthatók, azonban a hallgatói jogviszony léte-sítésének feltétele a felsõoktatási intézménybe történõ be-iratkozáskor az eredeti igazolások, okiratok bemutatása.

(5) A felvételi eljárás során a felsõoktatási intézmény, illetve az OFIK a felvételi kérelem elbírálásához szüksé-ges további adatokat, igazolásokat kérhet a jelentkezõtõl.

13. §

(1) Az OFIK – a jelentkezõk központi nyilvántartásának létrehozása után – a jelentkezõt legkésõbb a jelentkezési határidõt követõ 60. napig írásban tájékoztatja a felvételi nyilvántartásban rögzített adatairól.

(2) A jelentkezõ kérelmére a róla nyilvántartott adatok-ba való betekintést, szükség esetén az adatok 8 munkana-pon belül történõ javítását az OFIK az eljárás minden sza-kaszában köteles biztosítani.

(3) Ha a felsõoktatási intézmény a beiratkozáskor – a je-lentkezéshez benyújtott egyszerû másolatok eredeti példá-nyának vizsgálatakor – megállapítja, hogy a felvételi ered-ményének megállapítását befolyásoló valótlan adatszol-gáltatás történt, a felsõoktatási intézmény vezetõje a felvé-telrõl szóló döntést megsemmisíti.

Pontszámítás a felsõfokú szakképzésre, az alapképzésre és az egységes, osztatlan képzésre

történõ jelentkezés esetén 14. §

(1) A jelentkezõ középiskolai teljesítményét és érettségi vizsgaeredményeit pontszámmal kell értékelni.

(2) A középiskolai tanulmányi eredmények alapján pontszámot csak osztályzatból lehet képezni, a követke-zõk szerint:

a) öt tantárgy: a magyar nyelv és irodalom, a történe-lem, a matematika, egy választott tárgy, valamint egy vá-lasztott idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom) utolsó tanult két év végi érdemjegyeinek – az (5)–(6) be-kezdésre figyelemmel megállapított – összege, valamint

b) az érettségi érdemjegyek átlagának kétszerese, egész számra kerekítve.

(3) Az (1)–(2) bekezdés alapján számított pontok az úgynevezett tanulmányi pontok, amelyeknek az összérté-ke legfeljebb 60 pont lehet.

(4) A felsõoktatási intézmény szabályzatában úgy is rendelkezhet, hogy a jelentkezés évében érettségizõk ese-tében a (2) bekezdésa) pontjában meghatározott tantár-gyakból a 12. (illetve 13.) évfolyamon az év végi helyett a félévkor kapott osztályzatokat kell figyelembe venni.

(5) Magyar nyelv és irodalomból (vagy nemzetiségi nyelv és irodalomból) évente a két osztályzat átlagát kell számolni,

(5) Magyar nyelv és irodalomból (vagy nemzetiségi nyelv és irodalomból) évente a két osztályzat átlagát kell számolni,

In document Alkotmánybírósági határozatok (Pldal 40-59)