• Nem Talált Eredményt

A Kor mány ren de le tei

In document tör vény (Pldal 44-96)

A Kormány 22/2007. (II. 28.) Korm.

rendelete

a Magyar Köztársaság Kormánya és a Szlovák Köztársaság Kormánya között a Szlovák Köztársaság

államterületén található földterületeknek a magyar Salgótarján-Somoskõújfalu település által épített szennyvízcsatorna üzemeltetésére és karbantartására

történõ ideiglenes igénybevételérõl szóló Megállapodás kihirdetésérõl

1. §

A Kor mány e ren de let tel fel ha tal ma zást ad a Ma gyar Köz tár sa ság Kor mány a és a Szlo vák Köz tár sa ság Kor mány a kö zött a Szlo vák Köz tár sa ság ál lam te rü le tén ta lál ha tó föld te rü le tek nek a ma gyar SalgótarjánSomoskõúj falu te le pü lés ál tal épí tett szenny víz csa tor na üze mel te té sé -re és kar ban tar tá sá ra tör té nõ ide ig le nes igény be vé te lé rõl szóló Meg álla po dás (a továb biak ban: Meg álla po dás) kö te -le zõ ha tá lyá nak el is me ré sé re.

2. §

A Kor mány a Meg ál la po dást e ren de let tel ki hir de ti.

3. §

A Meg álla po dás hi te les szö veg e a kö vet ke zõ:

„SZÓBELI JEGYZÉK

A Ma gyar Köz tár sa ság Kül ügy mi nisz té ri u ma tisz te le tét fe je zi ki a Szlo vák Köz tár sa ság Kül ügy mi nisz té ri u má nak és van sze ren csé je ar ról tá jé koz tat ni, hogy a meg elõ zõ jegy zék vál tás so rán ki fej tett ál lás pont já nak meg fele lõen a Sal gó tar jánSo mos kõ új fa lu ma gyar te le pü lés ön kor mány za ta ál tal lé te sí tett szenny víz csa tor na a kö zös ha tár út te rü le tén az ál lam ha tá ron át nyúl va tör tént meg épí té sé vel ke let ke zett hely zet meg ol dá sa ér de ké ben a Ma gyar Köz tár sa ság Kor mány a ké szen áll meg köt ni a Szlo vák Köz tár sa -ság Kor má nyá val az aláb bi szö ve gû meg ál la po dást:

»Megállapodás

a Magyar Köztársaság Kormánya és a Szlovák Köztársaság Kormánya között a Szlovák Köztársaság

államterületén található földterületeknek a magyar Salgótarján-Somoskõújfalu település által épített szennyvízcsatorna üzemeltetésére és karbantartására

történõ ideiglenes igénybevételérõl

A Ma gyar Köz tár sa ság Kor mány a és a Szlo vák Köz tár -sa ság Kor mány a (a to váb bi ak ban: Szer zõ dõ Fe lek) azon igye ke zet tõl ve zé rel ve, hogy ide ig le ne sen ren de zés re ke rül jön a ma gyar Sal gó tar jánSo mos kõ új fa lu te le pü lés ön -kor mány za ta ál tal lé te sí tett szenny víz csa tor ná nak a kö zös ha tár út te rü le tén az ál lam ha tá ron át nyúl va tör tént meg épí -té sé vel ke let ke zett hely zet, az aláb bi ak ban ál la pod nak meg:

1. cikk

A Szlo vák Köz tár sa ság Kor mány a tu do má sul ve szi azt, hogy a ma gyar So mos kõ új fa lu te le pü lés Beth len Gá bor ut -cá já ban szenny víz csa tor na épült, amely rész ben szlo vák ál lam te rü le ten, Ši a tors ká Bu ko vin ka (Sá to ros bá nya) te le -pü lés te rü le tén, az az zal azo nos ka tasz te ri te rü let 1757 hely raj zi szá mú in gat la nán, a kö zös ha tár út VIII.7/4a szá mú ha tár jel és a VIII.7/5B és VIII.8x szá mú ha tár je lek kö zöt ti sza ka szán va ló sult meg. A Szlo vák Köz tár sa ság Kor mány a egyet ért az zal, hogy a Szlo vák Köz tár sa ság ezen ál lam te rü le tét a szenny víz csa tor na üze mel te té sé re és kar ban tar tá sá ra ide ig le ne sen hasz nál ják.

2. cikk

(1) A Ma gyar Fél kö te le zett sé get vál lal arra, hogy az 1. cikk ben meg je lölt szenny víz csa tor nát, valamint a kö zös ha tár út érin tett te rü le tét az ille té kes te le pü lés ön kor mány za ta út ján a sa ját költ sé gé re fog ja üze mel tet ni és fenntar -tani.

(2) A Ma gyar Fél kö te le zett sé get vál lal arra, hogy az ille té kes te le pü lés ön kor mány za ta a szenny víz csa tor na, valamint a kö zös ha tár út kar ban tar tá sá val össze füg gõ mun ká la tok ról, leg alább hét nap pal azok meg kez dé se elõtt mind két Szer zõ dõ Fél ille té kes ha tár ren dé sze ti szer ve it tá -jé koz tat ja.

3. cikk

A je len Meg álla po dás ér tel me zé sé vel vagy vég re haj tá -sá val össze füg gõ vi tá kat a ma gyar Szer zõ dõ Fél ré szé rõl az igaz ság ügyi és ren dé sze ti mi nisz ter, a szlo vák Szer zõ dõ Fél ré szé rõl a bel ügy mi nisz ter ren de zi. Amennyi ben nem tud nak meg ál la po dás ra jut ni, úgy a vi tás kér dé se i ket kor -má nya ik elé ter jesz tik.

4. cikk

A je len Meg ál la po dást mó do sí ta ni vagy ki egé szí te ni csak a két Szer zõ dõ Fél köl csö nös egyet ér té sé vel és írá sos for má ban le het.

5. cikk

A Szer zõ dõ Fe lek a je len Meg ál la po dást öt (5) évre, de leg fel jebb az ál lam ha tár szó ban for gó sza ka szá nak mó do -sí tá sát, illetve a je len Meg álla po dás 1. cik ké ben meg je lölt tér ség ben vég re haj tan dó te rü let cse rét tar tal ma zó szer zõ -dés hatályba lépéséig kö töt ték.«

Amennyi ben a fen ti ja vas lat a Szlo vák Köz tár sa ság Kor mány a szá má ra el fo gad ha tó és egyet ért a ren del ke zé sek kel, a Ma gyar Köz tár sa ság Kül ügy mi nisz té ri u ma ja va -sol ja, hogy a je len szó be li jegy zék, valamint a Szlo vák Fél egyet ér té sét ki fe je zõ vá lasz jegy zék ké pez ze a Meg ál la po -dást, amely a vá lasz jegy zék kéz hez vé te lé nek nap ján lép ha tály ba.

A Ma gyar Fél vár ja a Szlo vák Fél mi e lõb bi szí ves vá la -szát.

A Ma gyar Köz tár sa ság Kül ügy mi nisz té ri u ma fel hasz nál ja az al kal mat, hogy a Szlo vák Köz tár sa ság Kül ügy mi -nisz té ri u mát is mé telt nagy ra be csü lé sé rõl biz to sít sa.

Bu da pest, 2007.

Szlo vák Köz tár sa ság Kül ügy mi nisz té ri u má nak Po zsony”

4. §

(1) E ren de let – a (2) be kez dés ben meg ha tá ro zott ki vé -tel lel – a ki hir de té sét kö ve tõ na pon lép ha tály ba.

(2) E ren de let 2–3. §a a Meg álla po dás záró ren del ke zé sé ben meg ha tá ro zott idõ pont ban, az ott meg ha tá ro zott fel -té te lek be kö vet ke zé se ese -tén lép ha tály ba.

(3) E ren de let a (2) be kez dés ben meg ha tá ro zott idõ -pont ban ha tá lyát vesz ti, amennyi ben a Meg álla po dás záró ren del ke zé sé ben meg ha tá ro zott fel té te lek nek a vá lasz -jegy zék nem fe le l meg.

(4) A Meg álla po dás, illetve e ren de let 2. és 3. §a ha tály ba lé pé sé nek, to váb bá a (3) be kez dés ben meg ha tá ro zott idõ pont nap tá ri nap ját a kül ügy mi nisz ter annak is mert té vá lá sát köve tõen a Ma gyar Köz löny ben ha la dék ta -la nul köz zé tett egye di ha tá ro za tá val ál -la pít ja meg.

(5) E ren de let vég re haj tá sá hoz szük sé ges in téz ke dé sek -rõl a ha tár ren dé sze tért fe le lõs mi nisz ter gon dos ko dik.

Gyur csány Fe renc s. k.,

mi nisz ter el nök

A Kormány 23/2007. (II. 28.) Korm.

rendelete

a közszolgálati mûsorszolgáltatók 2007. évi létszámcsökkentésének költségvetési

támogatásáról

A Kor mány a Ma gyar Köz tár sa ság 2007. évi költ ség ve té sé rõl szóló 2006. évi CXXVII. tör vény 4. §ának (4) be kez dé sé ben ka pott fel ha tal ma zás alap ján a kö vet ke zõ ren -de le tet al kot ja:

1. §

A köz pon ti költ ség ve tés bõl az e ren de let ben meg ha tá ro zot tak sze rint egy sze ri tá mo ga tás nyújt ha tó a köz szol gá -la ti mû sor szol gál ta tó rész vény tár sa ság (a továb biak ban:

jo go sult) mû kö dé si költ ség meg ta ka rí tást ered mé nye zõ, 2007. év ben meg va ló su ló lét szám csök ken té sé vel kap cso -la tos egy sze ri sze mé lyi ki fi ze té se i hez.

2. §

(1) E ren de let al kal ma zá sá ban 2007. év ben megvaló -suló lét szám csök ken tés nek mi nõ sül, ha

a) a 2007. év ben meg va ló sult lét szám csök ken tés a jo -go sult nál egy út tal az ál lás hely (mun ka kör) meg szün te té sét is je len ti, és

b) a lét szám csök ken tés sel össze füg gés ben fel me rü lõ ki fi ze té sek a tárgy év ben ese dé ke sek.

(2) Nem mi nõ sül lét szám csök ken tés nek a fog lal koz ta tá si for ma meg vál toz ta tá sa, a rész vény tár sa sá gon be lü li át -he lye zés vagy a ki szer ve zés.

3. §

(1) Költ ség ve té si tá mo ga tás csak a jo go sult ál tal tel jes, illetve rész mun ka idõ ben fog lal koz ta tott mun ka vál laló mun ka vi szo nyá nak meg szün te té se ese tén igé nyel he tõ, ha a mun ka vál laló ál tal be töl tött ál lás he lyet (mun ka kört) a jo -go sult a mun ka vi szony meg szün te té sé vel egy ide jû leg vég le ge sen meg szün te ti.

(2) A jo go sult és a mun ka vál laló kö zött fenn ál ló ha tá ro zott ide jû mun ka vi szony meg szün te té se ese tén a költ ség ve té si tá mo ga tás – az (1) be kez dés ben fog lal tak ra is fi gye lem mel – csak ab ban az eset ben igé nyel he tõ, ha a ha tá ro -zott idõ bõl még hát ra lé võ idõ az utol só mun ká ban töl tött na pot köve tõen leg alább egy év.

4. §

E ren de let al kal ma zá sá ban egy sze ri sze mé lyi ki fi ze tés -nek mi nõ sül és a tá mo ga tás mér té ké -nek meg ha tá ro zá sa kor figye lembe ve he tõ:

a) a mun kál ta tói ren des fel mon dás ese té re a mun ka vál la lót a mun ka vég zés aló li kö te le zõ fel men tés ide jé re jog -sza bály alap ján meg il le tõ át lag ke re set;

b) a vég ki elé gí tés ki zá ró lag jog sza bály ban meg ha tá ro -zott mér té ke;

c) a kor en ged mé nyes nyug dí ja zás sal kap cso la to san a mun kál ta tót ter he lõ, jog sza bály ban meg ha tá ro zott költ sé -gek;

d) mun ka vi szony kö zös meg egye zés sel tör té nõ meg -szün te té se alap ján meg ál la pí tott összeg, amennyi ben az egyé nen ként nem ha lad ja meg a fel mon dás ese té re jog sza -bály ban elõ írt ki fi ze té sek a) és b) pont ban meg ha tá ro zott össze gét;

e) az a)–d) pont ban fel so rolt ki fi ze té sek mun ka adót ter he lõ já ru lé kai (tár sa da lom biz to sí tá si és mun ka adói já -ru lék).

5. §

(1) A jo go sult a tá mo ga tás-igény lé si fel té te lek nek való meg fe le lés iga zo lá sa cél já ból – az igény be je len tés ré szét ké pe zõ – do ku men tá ci ót kö te les ké szí te ni.

(2) Az (1) be kez dés sze rin ti do ku men tá ció kö te le zõ tar -tal mi ele mei:

a) a mun ka vi szony meg szû né se, meg szün te té se jog cí -mé nek meg ne ve zé se,

b) a lét szám csök ken tés sel össze füg gõ egy sze ri sze mé -lyi ki fi ze té sek meg ne ve zé se és ese dé kes sé ge,

c) a lét szám csök ken té si in téz ke dés bõl ere dõ mû kö dé si költ ség meg ta ka rí tás mér té ke.

6. §

(1) A jo go sult a tá mo ga tást – az igény be je len té sét köve tõen – a pénz ügy mi nisz ter rel kö tött egye di meg álla -po dás alap ján ve he ti igény be.

(2) Az (1) be kez dé se sze rin ti meg ál la po dás ban – a költ ség ve té si tá mo ga tás nyúj tá sá nak jog sza bály ban meg ha tá -ro zott fel té te le i nek való meg fe le lé sen túl – ki kell köt ni, hogy a jo go sult vál lal ja a tá mo ga tás vissza fi ze té sét, ha

a) a tá mo ga tás sal meg szün te tett ál lás hely (mun ka kör) vissza ál lí tá sá ra a meg szün te té sé tõl szá mí tott két éven be -lül sor ke rül, ide ért ve a mun ka ügyi bí ró ság mun ka vi szony jog el le nes meg szün te té sét meg ál la pí tó dön té sét, valamint a jo go sult leg alább több sé gi tu laj do ná ban álló vál lal ko zás -nál a fel adat át vé te lé vel tör té nõ mun ka kör lé te sí té sét is, vagy

b) a tá mo ga tás sal meg szün te tett mun ka kör be tar to zó fel adat el vég zé sé re a meg szün te tést kö ve tõ két éven be lül olyan szer zõ dést köt, amely ben a szer zõ dõ fél nem nyi lat ko zik ar ról, hogy a tel je sí tés hez nem lé te sít ön ál ló mun ka -kört.

(3) A lét szám csök ken tés sel járó egy sze ri sze mé lyi ki fi -ze té sek hez igény be vett tá mo ga tás (2) be kez dés s-ze rin ti vissza fi ze té sé nek kö te le zett sé ge nem ter jed ki a tá mo ga tás azon há nya dá ra, ame lyet a jo go sult az egy sze ri sze mé lyi ki fi ze té sek hez kap cso ló dó adó vagy já ru lék cí mén már be -fi ze tett.

(4) A jo go sult az (1) be kez dés sze rin ti meg ál la po dás ban vál lal ja, hogy a tá mo ga tás fel hasz ná lá sá nak el len õr zé se so rán a Kor mány za ti El len õr zé si Hi va tal lal (a továb biak -ban: KEHI) együtt mû kö dik, és annak ke re té ben min den szük sé ges ada tot a ren del ke zé sé re bo csát.

(5) A pénz ügy mi nisz ter tá jé koz tat ja a KE HIt az (1) be -kez dés sze rin ti meg álla po dás meg kö té sé rõl, és in téz ke dik a szük sé ges elõ irány zat-át cso por to sí tás ról.

7. §

(1) A jo go sult a ren del ke zés re bo csá tott tá mo ga tás fel hasz ná lá sá ról az igény lés 5. § (2) be kez dés sze rin ti do ku -men tá ci ó já val meg egye zõ szer ke ze tû és tar tal mú, té te les, szám sza ki el szá mo lást, valamint szö ve ges in do ko lást kö te les ké szí te ni, és azt a pénz ügy mi nisz ter ré szé re 2008. áp -ri lis 30-áig meg kül de ni.

(2) Az (1) be kez dés sze rin ti szö ve ges in dok lás ban ki kell tér ni a lét szám csök ken tés meg va ló sí tá sá nak fo lya ma tá ra – be mu tat va a csök ken tés sel érin tett lét szá mot, a lét szám csök ken tés mód ját –, az igény lés és fel hasz ná lás kö zöt ti el té ré sek, valamint a fel nem hasz nált tá mo ga tás ke -let ke zé sé nek oká ra, rész le tes in do ka i ra.

(3) A jo go sult a szá má ra ki utalt, de a jó vá ha gyott cél ra 2008. már ci us 31éig ál ta la ki nem fi ze tett, illetve kö te le -zett ség vál la lás sal nem ter helt, vagy az (1) be kez dés sze rint el nem szá molt tá mo ga tást kö te les 2008. jú ni us 30-áig a Ma gyar Ál lam kincs tár szá má ra vissza utal ni.

8. §

(1) A tá mo ga tás jog sze rû igény be vé te lét és a lét szám csök ken tés vég re haj tá sát a KEHI a Kor mány za ti El len õr -zé si Hi va tal ról szóló 312/2006. (XII. 23.) Korm. ren de let 3. § a) pont já ban meg ha tá ro zott ha tás kö ré ben el jár va 2008. de cem ber 31-éig ellen õr zi. Amennyi ben a jo go sult a tá mo ga tást nem jog sze rû en vet te igény be, az igé nyelt össze get – a pénz ügy mi nisz ter egy ide jû tá jé koz ta tá sa mel -lett – ha la dék ta la nul kö te les a Ma gyar Ál lam kincs tár nak vissza utal ni.

(2) A 7. §-ban meg ha tá ro zott szá mí tá so kat alá tá masz tó do ku men tu mo kat ké rés re az el len õr zést vég zõk ren del ke zé sé re kell bo csá ta ni. A do ku men tá ci ó ban fel tün te tett ada -to kon fe lül a KEHI jo go sult min den olyan ada -tot be kér ni a jo go sult tól, ame lyet az ellen õr zés tel jes körû vég re haj tá sa cél já ból szük sé ges nek tart.

9. §

Ez a ren de let a ki hir de té sét kö ve tõ har ma dik na pon lép ha tály ba, és 2008. jú li us 1-jén ha tá lyát vesz ti az zal, hogy ren del ke zé se it a 6. § (1) be kez dé se sze rint meg kö tött meg ál la po dá sok ra – kü lö nös te kin tet tel a fel hasz ná lás el len õr -zé sé re – ezt köve tõen is al kal maz ni kell.

Gyur csány Fe renc s. k.,

mi nisz ter el nök

A Kormány 24/2007. (II. 28.) Korm.

rendelete

a hosszú távú kötelezettségek vállalásának egyes szabályairól

A Kor mány az ál lam ház tar tás ról szóló 1992. évi XXXVIII. tör vény (a továb biak ban: Áht.) 12/B. §-ának

(6) be kez dé sé ben, valamint a 124. §-a (2) be kez dé sé nek y) pont já ban ka pott fel ha tal ma zás alap ján a kö vet ke zõ ket ren de li el:

1. §

E kor mány ren de let vo nat ko zá sá ban pro jekt alatt azo kat a ter ve ket kell ér te ni, me lyek az Áht. 12/B. §ának (1) be kez dé se sze rin ti hosszú távú kö te le zett ség vál la lá sá ra irá -nyul nak.

2. §

(1) A hosszú távú kö te le zett ség vál la lást ered mé nye zõ szer zõ dés (a továb biak ban: szer zõ dés) meg kö té sé hez szük sé ges, az Áht. 12/B. §-ának (5) és (7) be kez dé se, valamint 22. §ának (1) be kez dé se sze rin ti kö te le zett ség -vál la lá si fel ha tal ma zás meg adá sá ra irá nyuló elõ ter jesz tés ak kor nyújt ha tó be, ha a pro jekt sze re pel a Hosszú Távú Fej lesz té sek Rang so rá ban (a továb biak ban: Rang sor).

(2) A Rang sor – a Rang sor el fo ga dá sa kor, illetve annak fe lül vizs gá la ta kor kö te le zett ség vál la lá si fel ha tal ma zás sal nem ren del ke zõ – hosszú távú kö te le zett ség vál la lás sal meg va ló sí tan dó pro jek te ket tar tal maz za fon tos ság sze rin ti sor rend ben a pro jekt ne vé nek, a vár ha tó éves ki fi ze té sek

(2) A Rang sor – a Rang sor el fo ga dá sa kor, illetve annak fe lül vizs gá la ta kor kö te le zett ség vál la lá si fel ha tal ma zás sal nem ren del ke zõ – hosszú távú kö te le zett ség vál la lás sal meg va ló sí tan dó pro jek te ket tar tal maz za fon tos ság sze rin ti sor rend ben a pro jekt ne vé nek, a vár ha tó éves ki fi ze té sek

In document tör vény (Pldal 44-96)