• Nem Talált Eredményt

Kockázatelemzés a víztisztítás és elhelyezés vonatkozásában

In document Természetes vizek védelme (Pldal 133-141)

Az ivóvízforrások és vízellátó rendszerek védelme érdekében végzett kockázatelemzési technikák az utóbbi két évtized során sokat fejlődtek. Ezekre jó példa az EU-ban is használatos HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) rendszer, valamint az FMEA (Failure Mode And Effects Analysis) rendszer (Hall, Watts &

Egerton, 2000). Az FMEA rendszerben a hibalehetőségek gyakoriságuk és következményük súlyossága szerint vannak számszerűsítve (rangsorolva), ahogy azt a 4.8. táblázat mutatja. Az ilyen számszerűsíthető rendszer előnye, hogy a víztisztító rendszer egyes elemeinek és a teljes rendszer kockázatelemzése is elvégezhető segítségével.

4.8. táblázat - 4.8. táblázat Az FMEA rendszer a hibalehetőségek gyakorisága és következményük súlyossága szerinti pontozási rendszere. (Forrás: Hall, Watts &

Egerton, 2000. LeChevallier, M. W., Au K. K, 2004))

Érték Hibagyakoriság

1 Nagyon ritka (<1/100 év)

2 Ritka (>1/100 év)

3 Közepes (>1/10 év)

4 Gyakori (>1/év)

Érték Hibagyakoriság

5 Nagyon gyakori (>1/hónap)

Érték Hiba következménye

1 Nincs hatással az ellátórendszerre

(fokozott figyelmet igényel) alapozott élelmiszer-biztonsági kockázatkezelő rendszer. Célja a megelőzés és az esetlegesen fellépő problémák okainak felderíthetőségének biztosítása. A rendszer önmagában vagy a teljes körű minőségbiztosítási rendszer részeként is alkalmazható, így jól integrálható például az ISO szabványok (ISO 9001 és ISO 14001) alapján minősített cégek minőségbiztosítási rendszerébe.

A megfelelő vízminőség biztosítás sikere elválaszthatatlan a mikrobás szennyeződések forrásainak, terjedési módjának, a mikrobák belső tulajdonságainak ismeretétől, a vizek összetételi jellemzőitől, a nyersvíz-feldolgozás és -tárolás tényezőitől függő szaporodásuk, túlélésük vagy pusztulásuk dinamikájának ismeretanyaga használatától, valamint a mikrobák és az emberi szervezet kölcsönhatásainak az ismeretétől is.

A HACCP hét fő elemből áll:

1. A veszélyek (hazards) azonosítása, súlyosságuk és valószínű bekövetkezésük gyakorisága szerint rangsorolásuk, a kockázat (risk) alapján. A rendszerelemző munka első része az adott élelmiszertípus és az élelmiszer gyártási, értékesítési és fogyasztási láncolata szempontjából kritikus kórokozó mikroorganizmusok mint veszélyek) és az általuk képviselt kockázat meghatározása.

2. Azon kritikus irányítási/szabályozási/felügyeleti pontok (critical control points, CCPs) kiválasztása, ahol a feltételezett (azonosított) veszély megelőzhető, kizárható vagy elfogadható szintre csökkenthető. Itt tehát az angol control szó nem szűkül le az ellenőrzés fogalmára, hanem szabályozás értelmű: a szóban forgó pontokon nemcsak vizsgálni, észlelni kell a veszélyt, illetve az azt indikáló paramétert, hanem eredményes beavatkozást lehet és kell végezni a kívánttól való eltérés korrigálása végett, a veszély megelőzése vagy elhárítása céljából. Kritikus pont lehet tehát akár egy nyersanyag vagy segédanyag, akár egy meghatározott helye az össz-tevékenységnek, egy művelet, résztevékenység vagy feldolgozási fázis.

3. Azoknak a kritériumoknak az előírása (tehát azon határértékeknek, tűréshatároknak a meghatározása), amelyek a megfelelőt elválasztják a nem megfelelőtől, amelyek alapján eldönthető, hogy a kritikus szabályozási pont a veszély megelőzése szempontjából „kézben van tartva‖.

4. A kritikus pontok felügyeletére (monitoring) alkalmas módszerek kiválasztása és alkalmazása.

5. Azon helyesbítő intézkedések, tevékenységek meghatározása, amelyeket akkor kell alkalmazni, ha monitoring szerint a CCP „nincs rendben‖.

6. Annak az ellenőrzése és bizonyítása (igazolása, verifikálása), hogy a preventív rendszer megfelelően működik.

7. Dokumentálás (a HACCP rendszer működtetését mutató feljegyzések, nyilvántartások) (Farkas 2005).

4.24. ábra - 4.24. ábra. Döntési fa

Az ivóvíz előkészítés minőségellenőrző rendszereinek kiépítéséhez, a minőségirányítási rendszerek kiépítéséhez megfelelő támpontot nyújtanak a WHO Ivóvíz-minőségi Irányelvei (Guidelines for Drinking-water Quality) (WHO, 2004) általános keretet biztosítanak az ilyen kockázatelmzési technikák ivóvízellátásban történő alkalmazásához. A folyamatnak három fő lépése van:

1. Rendszerelemzés annak felderítésének érdekében, hogy a vízellátó rendszer képes-e megfelelő minőségű ivóvizet biztosítani.

2. Meghatározza azon vizsgálati módszereket, melyek szükségesek az esetleges hibák időben történő felderítésének érdekében és biztosítják az egészségügyi határértékek betartását. Minden vizsgált mutatóra megfelelő monitoring rendszer kiépítését írja elő.

3. Menedzsment tervek készítését írja elő normál és hibás üzemelés esetére egyaránt, melyek magukba foglalják a kommunikációs és fejlesztési stratégiákat is.

Ez az általános irányelv meghatározza a veszélyeket és kockázati tényezőket a teljes tisztítási folyamat során és előírja a megfelelő monitoring és hibaelhárítási lépéseket.

Ezen kockázati menedzsment technikák mellett természetesen törvényi szabályozás is védi a fogyasztót.

Jelenleg a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet „Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről‖

szabályozza a vízszolgáltatók monitoring és ellenőrző tevékenységét. A rendelet részletesen előírja a vizsgálandó komponenseket, valamint a lakosság tájokoztatási rendjét is.

Az 1995. évi LIII. Törvény, a Környezetvédelmi törvény is kimondja, minden környezeti elemet - így a vizet is - önmagában, a többi környezeti elemmel alkotott egységben, és az egymással való kölcsönhatás figyelembevételével kell védeni. A társadalom ivóvízellátását szolgáló tevékenységek végzése során kiemelkedő környezetvédelmi feladat az üzemelő vízbázis védelme. A vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az

ivóvízellátást szolgáló vízi-létesítmények védelmével kapcsolatos előírásokat a 123/1997. (VII. 18.) Kormányrendelet rögzíti. A 10/2000. (VI. 2.) KöM-EüM-FVM-KHVM együttes rendelet pedig, a felszín alatti víz és a földtani közeg minőségi védelméhez szükséges határértékekről rendelkezik.

A 123/1997. (VII. 18.) Kormányrendelet 2. sz. melléklete un. „elérési idők‖ alapján szabja meg az egyes védelmi övezeteket (4.9. táblázat). Ezek szerint a védőterület kialakításának főbb jellemzői: 40.

• Célja a preventív védelem,

• 0,5, ha a számítási modell transzport szempontjából tényadatokkal ellenőrzött,

• 0,2, ha a számítási modell egyéb módon ellenőrzött,

• 0,1, ha a számítási modell becsült adatokon alapszik.

4.9. táblázat - 4.9. táblázat Felszín alatti vízbázisok védőidomainak, védőövezeteinek

Belső védőövezet Max. napi - 20 nap Védőidom metszete

a felszínen, de min.

10 m a

vízkivételektől

Külső védőövezet Max. havi - 6 hónap Védőidom metszete

a felszínen, de

Átlagos évi Átlagos évi 5 év Védőidom metszete

a felszínen Hidrogeológiai

védőövezet "B" zóna Átlagos évi Átlagos évi 50 év Védőidom metszete a felszínen

Hidrogeológiai

védőövezet "C" zóna Átlagos évi Átlagos évi Teljes vízgyűjtő Felszín alatti vízgyűjtő idom metszete a felszínen A felszíni vízre vonatkozó előírásokról ugyanezen rendelet 3. sz. melléklete rendelkezik (4.10.. és 4.11.

táblázat). Továbbá ugyanezen rendelet korlátozza védőövezetekben végezhető tevékenységek körét is.

4.10. táblázat - 4.10. táblázat Az ivóvíz- és ásvány-gyógyvíz kezelő, tározó műtárgyak és szállító vezetékek védőterületeinek és védősávjainak méretezéséről

Műtárgyak Védőterületek méretezése

Zárt vagy épületben lévő vízkezelő vagy tároló A védőterület sugara a műtárgy vagy építmény külső szélétől számított 10 m

5 m-nél magasabb földfeltöltés esetén a rézsű talpától mért 5 m

Szabadban, nyílt vízfelszínnel történő vízkezelés vagy

tárolás 50 m (különleges esetekben max. 100 m)

Víztechnológiai célra történő levegőbeszívás helye

(légszűrés nélküli esetben) A védőterület szélétől legalább 20 m-re, a terepszint felett legalább 3 m-re

Víztornyok (magastéri tárolók) zártrendszerű

átemelők és nyomásfokozók Védőterületek nem, csak a vezetékek védősávjának kijelölése szükséges

Földbe fektetett vízvezeték A védősáv határa a vezeték felett a föld felszínéig, alatta 1 m mélységig, kétoldalt 2-2 m távolságig terjed Párhuzamosan haladó vízvezetékek és szennyvízcsatornák tengelytávolságú két vezeték esetében megfelelő állékonyságú szennyvízcsatorna alkalmazásával ha a szennyvízcsatorna mélyebben fekszik, mint a

vízcső és a vízcső száraz talajban van A védősáv szélessége a vízcső mindkét oldalán vízszintes irányban mért 0,5-0,5 m

nyomás alatti szennyvízcsatornacső esetében A védősáv szélessége a vízcső mindkét oldalán vízszintes irányban 2-2 m

Szennyvízcsatorna és vízvezetékcső kereszteződése ha a szennyvízcsatorna magasabban fekszik, mint a

vízcső A szennyvízcsatorna elhelyezése a keresztezési

ponttól számított 2-2 m hosszúságú vízzáró védőcsőben vagy fedett vasbeton vályúban a közúti terhelés mértékének megfelelő állékonysággal

ha a szennyvízcsatorna mélyebben fekszik, mint a vízcső és a két vezeték közötti szintkülönbség 0,5 m-nél kisebb

A vízcső megépítése a kereszteződési ponttól mindkét irányban mért 2-2 m, összesen tehát 4 m hosszúságon belül csőkötés nélkül, a szennyvízcsatorna építése a keresztezési ponttól mindkét irányban mért 1-1 m, összesen tehát 2 m hosszban, legalább 10 cm vastag betonburkolattal

ha a szennyvízcsatorna mélyebben fekszik, mint a vízcső és a két vezeték közötti szintkülönbség 0,5-1 m között van

A vezetékek építésére az előző bekezdésben a szennyvízcsatornára vonatkozóan foglaltak irányadók

4.11. táblázat - 4.11. táblázat A védőterületek és védőidomok övezeteire vonatkozó korlátozások

Felszíni és felszín alatti vízbázisok Felszín alatti vízbázisok hidrogeológiai

Felszíni és felszín alatti vízbázisok Felszín alatti vízbázisok

Felszíni és felszín alatti vízbázisok Felszín alatti vízbázisok

Felszíni és felszín alatti vízbázisok Felszín alatti vízbázisok hidrogeológiai A fedő- vagy vízvezető réteget

érintő egyéb tevékenység

- - o o

Jelmagyarázat:

- = tilos

x = új létesítménynél, tevékenységnél tilos, a meglévőnél a környezetvédelmi felülvizsgálat vagy a környezeti hatásvizsgálat eredményétől függően megengedhető

o = új vagy meglévő létesítménynél, tevékenységnél a környezeti hatásvizsgálat, illetőleg a környezetvédelmi felülvizsgálat, illetve az ezeknek megfelelő tartalmú egyedi vizsgálat eredményétől függően megengedhető + = nincs korlátozva

In document Természetes vizek védelme (Pldal 133-141)