• Nem Talált Eredményt

(Bucsán szolgált: 1959. március 15. – 1967. december 31.)

1922.( érettségi) – 1926. – 1929. (doktorandusz)

1904. július 9-én született Mátészalkán. Az elemi iskoláit is itt végezte.

A gimnázium 8 osztályát Hajdúböszörményben, a teológiát a budapesti Te-ológiai Akadémián végezte. Budán gimnáziumi hitoktató lesz, majd Paksra kerül lelkipásztornak. Svájcban is járt tanulmányúton.

1929-ben szerezte meg az államtudományi doktorátust.

1931. május 21-én választották lelkésszé Mátészalkán, édesapja a nagy-tekintélyű Kincses István utódjául. Erről így számol be a korabeli sajtó:

1933. február 1. (Tolna megyei újság)

Egy hálás egyházközség. „Szatmár és Beregnen“ olvassuk, hogy Kin-cses látván mátészalkai ref. lelkész 40 évet meghaladó buzgó lelki pásztor-kodás után nyugalomba tér. Ezen hírrel kapcsolatosan azt is írja laptár-sunk, hogy örökébe a presbitérium a nyugalomba vonuló lelkész fiát, dr Kincses Endre paksi lelkészt óhajtja meghívni.

1934-ben a nagykárolyi egyházmegye aljegyzője, 1938-ban tanácsbírája, 1939-ben zsinati pótképviselő.

1952-ben a nyírségi egyházmegye tanácsbírája lett.

Evangelizáció Mátészalkán 1940-ben

Az evangelizáció lelkes híve. Mit is takar ez a kifejezés? Tulajdonkép-pen ez nem más, mint a keresztény hit terjesztése, Jézus Krisztus megváltó voltának, életének, feltámadásának és tanításának megismertetése a még nem keresztény emberekkel, közösségekkel is.

1956-ban a forradalom mátészalkai résztvevői a parókiához vonultak.

Kérték, hogy Kincses nagytiszteletű úr szóljon hozzájuk. A lázas betegség-től szenvedő, ágyban fekvő lelkész az ablakhoz ment és megáldotta az ön-tudatára ébredő, bátorságot tanúsító tömeget.

A politikai hatalom minden lépését figyelte s nem tetszett a segítőkész, emberekre, hívőkre odafigyelő lelkész aktivitása. Gyanakodtak minden ta-lálkozóra, amelyen megfigyelőik, spiclijeik nem tudtak jelen lenni. Ilyen volt a házi istentisztelet, vagy a beteglátogatás. A rendőrség minden össze-jövetelt, különösen ha azokat bizalmi emberein keresztül nem ellenőrizhe-tett, nemcsak ebben az évben, hanem még később is, ellenforradalmi össze-esküvés gyanújával szemlélt. 1958. február 19-én kelt levelében többek kö-zött ezt írja:

„…hetenként egyszer házi istentiszteleteket tartunk, így a perifériákon lakó, nagyobbrészt szegény sorsú olyan egyháztagokhoz is eljut az evangé-lium, akik templomba nehezebben tudnak eljönni.

A mai napon az államvédelmi rendőrhatóság kiküldöttei látogatást tettek Kincses Endre lelkipásztornál, és e szolgálatok megszüntetését követelték.

A szabadságharc bukása utáni békepap esperese feljelentette, melynek eredményeképpen vizsgálat mellőzése nélkül fegyelmi eljárás indult ellene, s két évre felfüggesztették állásából. Ezután elhelyezték Bucsára. Itt szol-gált nyugdíjba vonulásáig.

A családlátogatásokról, a lelkipásztori szolgálatáról naplót vezetett. Eb-ben minden tevékenysége nyomon követhető. Fel lett jegyezve temetés, családlátogatás, úrvacsora, konfirmálás, stb. Napra, órára lebontva. Így el-lenőrizhető volt szinte minden lépése. 1959-től 1965-ig vezette.

kezet és a község kulturális életének is meghatározó személye volt család-jával – feleségével és lányaival – együtt.

Munkásságát, s a hit iránti elkötelezettségét jól mutatja az 1961-ben a Gyülekezeti Munkatervében leírtak. Mit is vár a szolgálatától? Azt, „hogy a külsőséges vallásos élet hiábavalóságából kivezethessen s az Isten akara-tának, a legfőbb jónak irányvonalába állíthasson bennünket a bibliai fo-galmú igaz Istenfélelem s a társadalmi és gazdasági átalakulás új helyzeté-ben a közösségi életek hasznos munkásává tehessem az igaz emberszerete-tet.”

Célja: „…új megélésre késztetni a gyülekezetet az istenfélelem tiszta bibliai fogalmának megismerésére s az ősgyülekezet közösségi életében felfénylő ál-dozatos, kiszélesedő emberszeretet gyakorlására való nevelés által.”

Nemcsak szavakkal, de tettekkel is segítette és vezette gyülekezetét.

Mint már említettem, a templom díszítését, tisztántartását a hívők végezték s azok közül is természetesen az asszonyok.

A Kincses család (bal oldalon Ildikó, jobbon pedig Margit lánya áll)

Akár a templom, akár a lelkészlak takarítására, meszelésére volt szükség, a gyülekezet asszonyai összefogtak, s jókedvűen, vidáman nekiálltak a munkának. A presbiteri jegyzőkönyvben többször is köszönetet mond azoknak, akik ezekben a munkálatokban részt vállaltak.

Amikor új – bársony – terítők beszerzése és hímzése került sorra, sokan adakoztak erre a nemes és szép célra. Az anyag megvásárlása után az asz-szonyokra került a sor, hogy ízléses hímzéssel még szebbé varázsolják azt.

Amikor elkészült, egy kis ünnepséget is rendeztek, amelyen iskolások ol-vasták fel dr. Kincses Endre lelkész által írt üdvözlő verseket.

Bársony terítőt tettünk ma Az Úr asztalára…

Szívünket is betakarja Krisztus bűntörlő vérének Drága bíbor-árja.

Most, hogy szebb lett a templomunk, Engem is jobbá:

Tegyed – óh Szentlélek Isten – Az én kicsi szívemet is

A Te templomoddá!

Elmondta: R. Tóth Katika 7 éves

Úrasztali terítőnkön Mindnyájunknak Atyja, Hívő népét Jézus által Szépen hívogatja:

„Jöjjetek megfáradtak,

Igéje néktek is nyugalmat ad, Terhe könnyű, irgalma nagy.”

Elmondta: Erdei Rózsika 6 éves

Közel állt az irodalomhoz, de lelkipásztori hivatása miatt ezzel keveseb-bet tudott foglalkozni. Újságban jelentek meg cikkei, írásai s mint látjuk

„versfaragással” is foglalkozott. Egyik önéletrajzi versében – címe: Mély-ből, éjből fénybe szárnyaló ének – így ír:

Egyszer átkossá vált az élet:

Rám hullt egy nem-értett ítélet.

Kínban égetett év, nap és óra, Vártam a rehabilitációra.

Ez a négy sor csak egy részlet a verséből, de azonnal észrevehetjük,

Beiktatáskor a hívőkkel a templom udvarán

„…lelkiismeretes, hűséges ,a gyülekezet gondját, baját szívében hordó, érte a jó utat megtalálásáért tusakodó lelkipásztor…” (utódja, Vilmányi Sándor véleménye)

Részlet a presbiteri jegyzőkönyvből:

„Nagytiszteletű dr. Kincses Endre lelkipásztor úr csaknem 10 évet szol-gált ebben a gyülekezetben. Élő hittel végzett igeszolgálata nagyon komoly nyomot hagyott. Élő hite, szelíd és szolgálatkész egyénisége takarta azt a sok, a szívben és lélekben végbement tusakodást, amellyel felkészült az igé-vel mindenütt történő szolgálatra…

…Kiváló felkészültségével, hitével és szeretetével a gyülekezet hűséges őreként járt elöl. Még csak néhány hete szolgálok itt és lépten nyomon az ő nagyszerű igei szolgálatának jó gyümölcseire bukkanok rá. Nagy boldog-ság ilyen jó nyomokba lépve szolgálni.

Új lakóhelyén megpihen a gyülekezeti lelkipásztori szolgálat sokszor emésztő gondjaitól. Adja Isten, hogy ez lelkileg törésmentesen történhessék meg. Kívánjunk életére és a mindnyájunk által igen nagyra becsült Szeret-teinek Istentől nagyon sok áldást. Találja meg gyermekei boldogságában a saját boldogságát is. Az Úr áldásaként töltse el szívét a jól végzett munka felett érzett boldogság….

…Presbitérium ugyancsak megköszöni dr. Kincses Endréné nagytisztele-tű asszonynak azt a szinte második lelkipásztori szolgálatot, mellyel férje mellett az ige szolgálatában a gyülekezetben forgolódott és dolgozott. Meg-köszöni a sok szeretettel végzett énektanítói szolgálatát. A gyülekezet szép éneklése az ő odaadó jó szolgálatának szép bizonysága. Őt is áldja meg Isten gazdagon új szolgálatában jó egészséggel és sok örömmel.

Az egész családot arra kéri, ne feledjék el a mi gyülekezetünket. A nehéz-ségeket feledve őrizzék meg jó emlékezetükben. Ha úgy hozza útjuk, keres-senek is fel bennünket.”

Dr. Kincses Endre lelkipásztor vallotta, hogy a lélek által munkálja Isten újjászületésünket. Ebben hitt és talán éppen ez volt hitbéli ars-poétikája is.

Síremlékének fotója alá az általam már az előbbiekben bemutatott versé-nek befejező sorait írom.

Csendül már lelkem ujjongó dalra, Ránézek a nagy Diadalra

S halálába eltemetkezve, Vérében újra-keresztelkedve Kitisztul bennem szív és elme S földi orvoslás helyett örökre E l é g már nékem az Úr kegyelme.