• Nem Talált Eredményt

(1875. június 10. Hallau – 1927. november 27. Berlingen)

agyon fontos megtudni azt, hogy a templom építése és annak elindí-tása kihez fűződik. Először természetesen Bucsai László lelkész ne-ve kerül előtérbe. Ez érthető is, hiszen ő volt az, aki végül megvaló-sította a bucsai reformátusok régi álmát. A kutatásaim azonban érdekes adatokkal szolgálnak.

Bucsai László lelkész, 1926-ban, a templom felszentelésére megjelente-tett egy kiadványt, – egy emlékfüzetet, – amelyben feltárja a tényeket előt-tünk. Így számol be erről, rögtön az első mondatokban:

„1921. október 13-án ritka vendége volt a szerény bucsatelepi paróchiának. Frauenfelder Arnold svájci lelkész – megható bizonyságát adva a baráti hűségnek és a hittestvéri szeretetnek – mikor még szinte érez-hetőek voltak a nagy világrengés utólökései, elhagyta boldog békességet biztosító bérces hazáját s hosszú, fáradságos úton a mi legázolt, szegény országunkba jött, hogy részvétével vígaszt, példájával hitet és bátorságot gerjesszen itt a szívekben. Ezen útjában baráti kötelékek kapcsán felkereste a mi félreeső, példátlanul szegény – mondhatjuk: nyomorúságos községün-ket is. És itt érdeklődő szemmel nézett mindent. Hivatásának megfelelőleg tudakozódott a hely után, ahol mi, reformátusok az Úr előtti szolgálatunkat végezzük. Bár e kérdésre szégyenpír futotta be arcunkat – nem titkolózhat-tunk: be kellett vallani, hogy még egy imaházunk, még egy iskolánk sincs;

csak az a szerencse, hogy istentiszteletünk céljára a község jólelkűen áten-gedi iskoláját. Ám amidőn megtekintette az 50-60 gyermek számára épített egyszerű kis iskolát, ahol 1800 lelkes gyülekezetünk Istenhez vágyótagjainak kell szorongani s hova ünnepnapokon a hívek jórésze a legelszántabb igyekezet mellett sem képes beférkőzni, – mélységes fájda-lommal s igazi részvéttel jegyezte meg, hogy az evangyéliom fáklyáját al-kalmasabb és méltóbb helyen kellene világoltatni!”

Bucsai László lekész utal az írásában arra, hogy a svájci lelkész „baráti kötelékek” alapján látogatott Bucsatelepre. Ez a barátság a két lelkész kö-zött jött létre még évekkel a látogatás előtt, hiszen Bucsai László, – amikor a bázeli egyetemen tanult – Arnold Frauenfelder parókiáján volt elszállá-solva. Szoros barátság alakult ki a két egyházfi között, s ez most még job-ban a felszínre került. Az előzőekben leírtak érezhetően mutatják meg, mi-ként szembesült a svájci barát a magyarországi, de főleg a bucsatelepi

vi-N

szonyokkal. Barátként és lelkészként is a szívébe markolt mindez. Talán éppen ezért próbálta lelkesíteni az itteni hívőket – élükön Bucsai Lászlót – a jövő és egyben a templomuk felépítésére.

„S azután buzdított, hogy mit sem gondolva a kishitű kétkedés ellenveté-seivel, építsünk hajlékot az Örökkévalónak.” – így folytatja visszaemléke-zését Bucsai László. Ez is lelkesítette őt és a hívőket, de leginkább a követ-kezőkben leírtak indították útjára a templomépítés megszervezésének küz-delmét:

„És e nemes lelkű férfiú nemcsak szépen hangzó szavakkal bíztatott, ha-nem midőn visszatért hazájába: gyűjtést indított 5000 lelket számláló gyü-lekezetében (Teufen, Appenzell kanton) s 335 frankot juttatott templomépí-tésünk céljára.”

Azt hiszem ez a néhány soros visszaemlékezés felhatalmaz arra, hogy bemutassam ezt a nagylelkű és érzelmektől se mentes lelkészt:

Frauenfelder Arnoldot. Életéről és munkásságáról szerettem volna mindent megtudni. Éppen ezért fordultam a Teufen-i evangélikus egyházhoz, segít-senek munkámban. Megkeresésemre meg is érkezett a válasz:

„Ich bin seit einem Jahr Präsidentin der Evangelischen Kirche in Teufen.

Auf Ihre Anfrage, ob ich etwas über Herrn Arnold Frauenfelder weiss, kann ich nur teilweise beantworten.

Auf unserer Pfarrertafel fand ich seinen Namen und er war von 1910 bis 1925 Pfarrer in unserer Kirchgemeinde in Teufen. Er stammte

ursprünglich aus Schaffhausen.

Über unsere Kirche kann ich Sie auf Wikipedia verweisen, dort finden Sie viele Informationen.

https://de.wikipedia.org/wiki/Reformierte_Kirche_Teufen

Ausserdem können Sie bei der Kantonsbibliothek in Trogen anfragen, ob sie Unterlagen zu Herrn Arnold Frauenfelder haben, ich vermute, dass man etwas in den Appenzeller-Jahrbücher findet.

https://www.ar.ch/?5216

Ich hoffe Ihnen mit dieser Auskunft etwas weiter geholfen zu haben.

Mit freundlichen Grüssen Marion Schmidgall Mäder”

Sajnos a válaszadó levélben jelzett Internetes oldalakon nem találtam semmi adatot a lelkészről. Azt ugyan jelezték a levélben, hogy 1910-től 1925-ig náluk szolgált. Ez viszont kevés volt számomra. Így tovább kellett kutatnom. Sikerült megtalálnom Frauenfelder Arnold édesapját (valamint néhány adatot és egy fényképet róla). Az édesapa is lelkész volt. Legna-gyobb sajnálatomra az általam keresett személyről csak a születési és a

ha-Tovább léptem – hátha máshol sikerül egy képet szerezni róla.

Az Internet segítségével nagyon sok minden elérhető, s egyre nagyobb a lehetőség, hogy olyan adatok kerüljenek a birtokunkba, amelyek a későbbi-ekben hasznunkra lehetnek. Kicsi a világ, így megtaláltam egy azonos nevű személyt éppen azon a településen, ahol az általam keresett lelkész élt. Arra gyanakodtam, hogy talán éppen a leszármazottja is lehet. Ezért az általa megadott címre írtam egy levelet.

Sajnos megkeresésemre egyáltalán nem érkezett válasz. Mivel nem akar-tam mások életét a saját kutatásaim problémájával zaklatni, így feladakar-tam ezt a vonalat. Ennek ellenére – vagy éppen ezért – úgy érzem, hogy illik bemutatnom ennek a családnak s benne Frauenfelder Arnoldnak az életét, hiszen ő nagyon sokat tett Bucsatelepért és az itteni református közössé-gért. Munkásságát, életútját felelevenítve áldozzunk emlékének. Megis-merhetjük azt a múltat, amely alapján ez a család kötődött Magyarország-hoz, a magyar emberekhez. Megismerjük az igaz teológust, a rendkívüli lelkipásztort, a lelkes szervezőt, a nemes magyarbarátot.

Akkor most nézzük meg Frauenfelder Arnoldnak – ennek a nagyszerű embernek – az életét1:

1875. június 10-én született Hallauban (ez Schaffhausen mellett lévő te-lepülés). Itt volt lelkész édesapja: Frauenfelder Eduárd. Anyja Bächtold Mária, aki szintén lelkészi családból származott. Így érthető a mély vallá-sosság, amely jellemezte ezt a családot. Az édesapa 1876 – 1885-ig Heidenben volt lelkésze az egyháznak. 1885–1911-ig pedig szülőváros-ában, Schaffhausenben szolgált első lelkészként.

Eduard Frauenfelder

1 Az adatokat Veres István: „Frauenfelder Arnold a nagy magyarbarát 1875 1927” címmel megjelent

Veres István – akinek írásából szemezgettem ki az adatokat – 1898-ban és 1903-ban vendégeskedett a Frauenfelder családnál. Itt tudta meg, hogy miért is volt Arnold számára természetes, hogy a magyarok iránti szeretetét minden módon kinyilvánítsa. Ugyanis az apa (Eduárd) 1850-es években a Bázeli Alumneumban2 olyan diákokkal tanult, akiknek az édesapja az 1848-49-es szabadságharcban honvédek voltak. Az itt elmesélt történetek érezhetően hatottak rá s ezeket adta át később tovább fiának is.

1898-ban Arnold Frauenfelder és Veres István találkoztak, majd egy életre szóló barátságot a Bázeli Alumneumban. Ami számunkra érdekes és nagyon fontos, az 1912-13-as tanévben itt ismerkedett meg Bucsai László is Frauenfelderrel. Az itt kialakult két kapcsolatnak, sőt – joggal mondha-tom – szoros barátságnak volt köszönhető, hogy 1921-ben a bucsatelepi lelkész vendégül látta svájci barátját. Ennek történetéről is Veres István írt megemlékezésében.

De menjünk egy kicsit vissza még az időben!

1899-ben látogatott először Magyarországra Arnold Frauenfelder édes-apja engedélyével és támogatásával. Többen le akarták beszélni erről az útról azzal az indokkal, hogy az ide érkezőknek nincs biztonságban az éle-te. Budapestre érkezése után ellátogatott Magyarország néhány településé-re. Bethlen grófok vendégül látták Bethlenben és Keresden. Ellátogatott természetesen Debrecenbe is. Mindenütt rokonszenves embernek ismerték meg. Ezt a szíves vendéglátást tolmácsolta hazájában is. Egy hónapos itt tartózkodásáról Svájcban előadássorozatot tartott – nagy sikerrel.

A pályafutása és magánélete is jó irányt vett. 1903-ban Tägerwylen (Thurgau kanton) lelkésze lett a jó megjelenésű és kiváló szónok. Még eb-ben az éveb-ben feleségül vette Schmücker Erzsébetet, akivel hallei diákkorá-ban ismerkedett meg. Néhány év múlva a gyermekáldás se hiányozhatott.

Ilse és Erich boldogabbá tette életüket.

Szónoki képessége és a hit iránti elkötelezettsége növelte hírnevét. S ta-lán éppen ezért egy nagyobb közösség élén látjuk már 1910-ben. Teufen (Appenzell kanton) volt az a település, amelynek egyházközössége egy-hangúlag lelkésszé választotta.

A világ politikai eseményei is hatással voltak rá s aggodalommal figyelte szeretett barátainak sorsát meggyötört országukban. Napi szinten tájékozó-dott Magyarország helyzetéről. Erre jó példa az a néhány sor, amelyet 1919-ben írt barátjának: „Nagyon érdekelne tőled megtudni, miként fogod fel Károlyi ténykedéseit. Hiszed, hogy a most annyira szenvedő magyar protestantizmus elnökötökben támaszt nyer? Van-e sok reményed a párisi

békekonferenciához? Be kell vallanom, hogy én sok tekintetben csalatkoz-tam benne.”

Igen. Ezek a sorok bizonyítják, hogy milyen mélyen érintette hazánk sorsa, s mennyire aggódott hittestvérei sorsa iránt.

Mennyire szerette a magyarokat és Magyarországot, az kiderül abból a levélből is, amelyet az I. Világháború után írt. „A magyarországi viszo-nyokról gyakran olvasok a lapokból, de távolból a dolgok másképpen néz-nek ki mint amilyenéz-nek tényleg…. Van-e sok reményed a párisi békekonfe-renciához? Be kell vallanom, hogy én sok tekintetben csalatkoztam benne.”

Okkal aggódott Magyarországért, hiszen Trianon szégyent hozott orszá-gunkra, s legyünk őszinték egész Európára. Egy későbbi levelében a román megszállás időszakáról is ír:

„Egy úr azt mondta nekem… hagyjak fel minden reménnyel, mert a bol-sevisták Debrecenben minden intelligens embert lemészároltak.”

Gondoljunk bele, ezt egy Svájcban élő teológus írta olyan hírek alapján, amelyek ezekben a zűrzavaros időkben még hozzájuk is eljutottak.

Veres István is megemlékezik erről az időszakról, amelyre bizony még napjainkban is meghatódva lehet csak gondolni:

„Ebben az időben megkezdődött a magyar gyermekek svájci nyaraltatá-sának az akciója, melyben elől jártak Irlet berni, Frauenfelder teufeni, Altherr eglisaui, Gantenbein reuti és Keller zürichi lelkészek. Frauenfelder több magyar gyermeket a lelkészlakba fogadott be. Kedvökért megtanult egy kicsit magyarul is. Hozzávitték a teufeni asszonyok a magyar gyerme-keket, ha nem tudtak velök beszélni.”

Veres István így emlékezik meg a svájci lelkész második magyarországi látogatásáról, amely már Bucsatelepet is érinti:

„Frauenfelder, a magyarok iránt való szeretet által indíttatva, másod-szor is eljött 1921. október 10-én Budapestre. ha látta egykor az integer Magyarországot, látni akarta a megcsúfított, a megalázott, szenvedő Csonkamagyarországot is. Gazdag gyáros barátja előre nagyobb összeget küldött nekem, hogy Frauenfelder magyarországi költségeit fedezhessem.

Budapestre elébe utaztam. Mindössze egy hetet töltött nálunk. Meglátogat-ta Debrecent s itt a kollégiumi ifjúság előtt előadást Meglátogat-tartott az oratórium-ban. Meglátogatta Bucsatelepen Bucsai László lelkészt, aki a baseli egye-temen tanult s náluk, az ő parókhiáján töltött 2 hónapot. A Bucsatelepen építendő templomra Svájcban tekintélyes összeget gyűjtött. Részt vett Nagykállóban a harangavatáson. Mindnyájan emlékezetünkben van még az a szép felköszöntő beszéd, amelyet az ünnepi lakomán mondott s e szavak-kal végzett: Hiszek Magyarország feltámadásában.”

Azt hiszem egy született magyar ember se tudta volna ilyen átérzéssel, ilyen meghatottsággal felhívni a figyelmet az ország sebeinek a bemutatá-sára és fájdalmára.

Ennek a látogatásnak a keretében érkezett Bucsatelepre, barátjához, Bucsai László lelkészhez. Ekkor szembesül az itteni protestánsok szomorú helyzetével s ennek hatására bíztatja barátját arra, hogy feltétlenül építse-nek egy templomot, amely erősíti őket hitükben és támaszuk lehet a szen-vedésükben.

Mikor hazatért, első dolga az volt, hogy a Magyarországon szerzett ta-pasztalatait, élményeit sajtó útján ismertette. 1921-ben a Säntis novemberi és decemberi számában „Erlebtes und Geschautes in Ungarn” címmel leír-ta benyomásait magyarországi uleír-tazásáról. Erről több svájci lapban is be-számolt.

A bucsatelepi templom felépítéséhez és a magyar gyermekek svájci üdültetéséhez egy ottani gyáros is nagy segítséget nyújtott. Kérte, hogy ne-vét ne közöljék haláláig. Ez azonban megtörtént 1925-ben, így Frauenfelder lelkész nyilvánossá tette ennek a nagylelkű támogatónak a kilétét. Neve legyen ismert számunkra is: őt Zürcher Károlynak hívták.

Frauenfelder nem tudta soha titkolni a magyar nép iránti érzelmeit. Ez tükröződik egy levelében is: „Az Úr kegyelmet gyakorolt velünk akkor, mi-kor megkímélt a háború borzalmaitól s közben a barátság kedves kötelékei-vel fűzött bennünket össze idegenekkel. Magyarországot a mi kedves szüni-dei gyermekinkben tanultam megszeretni. Teljes szívemből kívánok ezen bátor, jelenleg leigázott népnek derűs jövőt s egészséges fejlődést.”

Bár lelkes prédikátor volt, az élet által produkált események időnként depresszióba vitték. Sokszor elővette őt – szavai szerint – „valami titokza-tos életuntság”. Talán éppen ez a negatív hangulat is közrejátszott abban, hogy egy novemberi hűvös napon kerékpárbaleset érte. A gyászjelentés:

„Megindult szívvel tudatjuk rokonainkkal, barátainkkal és ismerőseink-kel a szomorú hírt, hogy Istennek, a Mindenhatónak tetszett forrón szeretett férjünket, atyánkat, testvérünket, sógorunkat és nagybátyánkat, Frauenfelder Arnold lelkészt elhívni az örök hazába. Meghalt szombat este baleset következtében, élete 53. évében. Berlingen, 1927. november 27. A gyászoló hátramaradottak nevében: neje: Frauenfelder-Schmükler Erzsé-bet, gyermekei: Frauenfelder Ilse, Frauenfelder Erich.”

Legyen zárszónak egyik kijelentése hazánkról: „a magyarság története a szenvedések története.”

TEMPLOMÉPÍTÉS II.

eformátus templom építésére szánt pénzt és a hívők álmát elsöpörte a világháború. Kutatásaim kezdetén szembesültem azzal, hogy szé-pen gyűlt az adomány a templomépítési alap javára. Mivel ez az akció már 1902-ben elkezdődött, felmerült bennem a kérdés, vajon hová tűnhetett el az erre szánt pénz? Nem gondoltam semmi rosszra, nem feltéte-leztem semmi szabálytalanságot. Csak egyszerűen azt szerettem volna megtudni, mi lett a sorsa a templom építésére szánt pénznek.

Nagyon hamar megtaláltam a választ. Nem éppen az első lelkész, Bucsai László írásából, hanem egy 1926-ban történt közgyűlés jegyzőkönyvéből.

Itt szembesültem azzal, amire pedig gondolhattam volna, hogy a pénz elér-téktelenedése és a világháború szomorú eseményei voltak a háttérben.

„Békésvármegye törvényhatósági bizottságának Gyulán, 1926. évi ápri-lis hó 20 napján tartott rendkívüli közgyűlése jegyzőkönyvéből.

143. bgy 6632—1926. ikt. szám.

A bucsatelepi ref. egyházközség kérelme templomépítési célra segély megszavazása iránt. Békésvármegye törvényhatósági bizottsága, a bucsatelepi ref. egyházközségnek templomépítési célra segély megszavazá-sa iránti kérelmét, tekintettel a cél közérdekű voltára, valamint arra, hogy a templomépítésre gyűjtött alap, mely takarékpénztárba lett elhelyezve gyü-mölcsözőé végett, a pénz nagymérvű elértéktelenedése folytán úgyszólván megsemmisült, végül az egyházközség tagjainak korlátolt anyagi helyzetére és adókkal amúgy is nagymérvben való terhelt voltára, teljesiti és kimond-ja, hogy fenti célra az ebadó alap állategészségügyi része terhére névsze-rinti szavazással 10 millió, azaz tízmillió koronát ezennel megszavaz és utasítja a vármegye alispánját, hogy ezt az összeget a határozatnak jogerő-re emelkedése után kéjogerő-relmező egyházközségnek utalja ki. A határozat mel-lett — tehát igennel — szavaztak: dr. Jeszenszky Elek, Beliczey Géza, Reok Géza, dr. Berthóty Károly, dr. Hegedűs Béla, dr. Jantsovits Emil Szabó Emil, dr. Fekete László, dr. Geiszt Gyula, dr. Korniss Géza, K. Schriffert József, Kraszkó Mihály Nemmel nem szavazott senki. Erről további megfe-lelő eljárás végett a vármegye alispánját értesítjük. Közöljük ezt a határo-zatot a bucsatelepi ref egyházközség lelkészi hivatalával is Kmft Kiadta:

Dr. Uhrin, várm. aljegyző.”

Tehát az 1926-ban megszavazott pénzsegélyről szóló jegyzőkönyv bizo-nyítja, hogy elsősorban a pénz elértéktelenedése hiúsította meg a

reformá-R

tus templom építését. A segély kiutalása is hozzásegítette az egyházat, hogy az ekkor már épülőfélben lévő templom költségeinek egy részét fe-dezze.

Most visszatérhetünk néhány évvel az időben, hiszen 1926-ban már a templom felszentelése a nagy esemény. De végül mikor és hogyan sikerült nekivágni a templom építésének, milyen ösztönző események indították ezt el? A dátum: 1921.

Részlet Bucsai László: Isten hajléka című emlékfüzetéből:

„1921. október 13-án ritka vendége volt a szerény bucsatelepi paróchiának. Frauenfelder Arnold svájci lelkész megható bizonyságát adva a baráti hűségnek és a hittestvéri szeretetnek mikor még érezhetőek voltak a nagy világégés utólökései, elhagyta boldog békességet biztosító bérces hazáját s hosszú, fáradságos úton a mi legázolt, szegény országunkba jött, hogy részvétével vigaszt, példájával hitet és bátorságot gerjesszen itt a szí-vekben. Ezen útjában baráti kötelékek kapcsán felkereste a mi félreeső, példátlanul szegény mondhatjuk: nyomorúságos községünket is.”

A szégyenteljes trianoni döntés után szinte minden magyar település mély depresszióba esett. A fájdalom, amely a világháborút követően érte a nemzetet, mindenkit éritett és mélységesen felháborított. Ezért azt hiszem gyógyírként hatott, hogy egy semleges állam egyházának képviselője tett látogatást ebben a kis faluban. Tájékozódni próbált az itteni vallási életről.

Kissé szégyenkezve, de azért a helyi közösség hitbéli meggyőződését is vállalva vendégül látják Frauenfelder Arnold svájci lelkészt.

„Ám amidőn megtekintette az 50-60 gyermek számára épített egyszerű, kis iskolát, hol 1800 lelkes gyülekezetünk Istenhez vágyó tagjainak kell szo-rongani, s hova ünnepnapokon a hívek jórésze a legelszántabb igyekezet mellett sem képes beférkőzni, mélységes fájdalommal s igazi részvéttel je-gyezte meg, hogy az evangéliom fáklyáját alkalmasabb és méltóbb helyen kellene világoltatni! S aztán buzdított, hogy mit sem gondolva a kishitű két-kedés ellenvetéseivel, építsünk hajlékot az Örökkévalónak.”

Belegondolhatunk, hogy Bucsai László lelkész milyen lelkesedéssel s némi szégyenkezéssel vezette vendégét híveihez s arra a helyre, ahol az istentiszteleteket szokták tartani, vagyis az iskolába. Mint az írásból kide-rül, mélyen megrendült a svájci lelkész ezen a nyomorúságon. Lelkészként azonnal cselekvésre buzdította a reformátusokat. Sokat számított a buzdítás és még többet az anyagi támogatás. Az eddig mély depresszióba süllyedt felekezet megfelelő indíttatást kapott arra, hogy tevékenyen és nagy lendü-lettel lásson hozzá immár másodszor templomának felépítésének a

meg-Egyértelműen azért, mert „e nemes lelkű férfiú nemcsak szépen hangzó szavakkal bíztatott, hanem midőn visszatért hazájába: gyűjtést indított 5000 lelket számláló gyülekezetében (Teufen, Appenzell kanton) s 335 frankot juttatott templomépítésünk céljára.

Mint villanyütés, úgy rázott fel halálos dermedtségünkből. Mi eddig csak keseregni tudtunk a romok felett.”

S ekkor jött a svájci barát: Arnold Frauenfelder.

Megható és tiszteletreméltó kezdeményezés volt. Azt hiszem, örök hálá-val gondolhatunk Frauenfelder Arnold svájci lelkészre és Teufen adakozó lakóira. Mindemellett ne feledkezzünk el arról a gyárosról se, aki nemcsak a templom felépítésére, de a magyar gyermekek üdültetésére és a svájci-magyar kapcsolat erősítésére rengeteg pénzt adományozott. Az ő neve:

Zürcher Károly (Karl Zürcher 1865-1924.)

Karl Zürcher 1865-1924.

A templom építésére már 1902-ben elkezdődött a gyűjtés, amikor lelkes fiatalok a Czinka Panna című népszínművet mutatták be itt Bucsatelepen, majd Karcagon, később néhány környékbeli településen. Az összegyűjtött pénzt a templom építésére szánták. Ennek egyik látványos cselekedete az volt, hogy 1905-ben lelkészlaknak és templomhelynek építési telket vásá-roltak. Tehát az elképzelés és a lelkesedés nem hiányzott, mégis kellett egy külső erő, egy jó barát, aki az elkeseredettség minden megnyilvánulását elfojtotta, s bíztatására megindulhatott a régi vágy teljesítése.

Amikor a templom építéséről beszélünk, mindenképpen figyelembe kell venni a kor adottságait és a település lakosságának hozzáállását, anyagi helyzetét. A templom építéséhez szánt adományok begyűjtése nem volt olyan egyszerű feladat, ehhez bizony nagyon sok segítség kellett. Bucsai László olyan emberek támogatását tudhatta magáénak, mint Egyed Ignác jegyző, Zsombok György községi bíró, szövetkezeti pénztáros, és a

Amikor a templom építéséről beszélünk, mindenképpen figyelembe kell venni a kor adottságait és a település lakosságának hozzáállását, anyagi helyzetét. A templom építéséhez szánt adományok begyűjtése nem volt olyan egyszerű feladat, ehhez bizony nagyon sok segítség kellett. Bucsai László olyan emberek támogatását tudhatta magáénak, mint Egyed Ignác jegyző, Zsombok György községi bíró, szövetkezeti pénztáros, és a