• Nem Talált Eredményt

Kiemelt Programjaink, rendezvényeink 1. Szakpolitikai program

In document 1. Az ÁB feladatai (Pldal 163-169)

Kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezetek egyszerűsített éves beszámolójának eredménykimutatása 2012. év

III. Kiemelt Programjaink, rendezvényeink 1. Szakpolitikai program

A 2012. év folyamán a József Attila Alapítvány mellett, velük és a Friedrich Ebert Stiftunggal (FES) programalkotó tevékenység elindítása mellett döntött a kuratórium. Döntés született egy olyan műhelymunka elindításáról, ami gazdasági és társadalompolitikai célokat, téziseket kutat, a megvalósíthatóságot és a társadalmi elérés újabb útjait (infokommunikáció, social media, web2), valamint a társadalmi környezetet, társadalmi beágyazottságot, amelyben a társadalompolitikai és gazdaságpolitikai célok megfelelően harmonizálva érvényesülhetnek. Mindezen műhelymunka, tevékenység megvalósításához több szakértővel, szakértői intézettel (pl. GKI, Ipsos Zrt., Magyar Progresszív Intézet, Policy Solutions Kft., Weber und Mill Kft. stb.) működtünk együtt.

A kapcsolódó rendezvényeknél feltűntetésre kerülő tanulmányokon felül a legfontosabb elkészült kutatások a www.tancsicsalapitvany.hu oldalon közzétett teljes tartalmi Beszámolónkban megtekinthetőek.

Az eredmények bemutatására az alábbi workshopokat és nagyobb konferenciákat szerveztük meg alkalmanként kb. 40–180 fő részvételével (némelyiket a József Attila Alapítvánnyal és a Friedrich Ebert Stiftunggal szorosabb együttműködésben):

2012. október 4., Flamenco Hotel:

A családon belüli erőszak problémakörével foglalkozó pódiumbeszélgetés

Előadók: dr. Barát Katalin, dr. Bárándy Gergely, dr. Gönczöl Katalin, dr. Gyurkó Szilvia, Németh Margit A beszélgetést vezette: Mélykuti Ilona

Ezen programunk egy olyan markáns jelzés volt a társadalom részéről a kormányzat felé, hogy rossz úton halad, neves szakértők, személyiségek mondhatták el véleményüket.

2012. október 12., Jókai u. 6.

„Történelem és aktuálpolitika – Szimbolikus politizálás” workshop Előadók: Lakner Zoltán, Bíró Nagy András

A beszélgetésen megvitattuk a „Normalitás, működtetés, jövőkép. Egy baloldali szimbolikus politika lehetőségei”

(Lakner Zoltán) „A defenzíva meghaladása – A baloldal és a szimbolikus politika” (Bíró Nagy András – Policy Solutions) című tanulmányokat.

2012. október 16., Mercure Budapest City Center, FES-el közös rendezvény

„Jogállam és demokrácia” workshop

Előadók: Boros Tamás (Policy Solutions), Filippov Gábor (MPI)

A beszélgetésen megvitattuk a Magyar Progresszív Intézet „A jogállamiság helyzete Magyarországon 2012 őszén”című, valamint a Policy Solutions „A demokratikus korrekció programja” című tanulmányait.

2012. október 18., Flamenco Hotel

MSZP-vel és a József Attila Alapítvánnyal közös rendezvény Gazdasági Kilábalási Koncepció című vitairat bemutatója

Előadók: Mesterházy Attila, Szekeres Imre, dr. Szanyi Tibor, Akar László, Pitti Zoltán, Vértes András

A Táncsics Alapítvány által felkért GKI Zrt. által összeállított Gazdasági Kilábalás c. program bemutatóján azokat a gazdaságpolitikai alapvetéseket vitattuk meg, amelyek a 2014–2018-as időszak fő sarokpontjai lehetnek, amelyek lehetőséget nyithatnak bizonyos szakpolitikákban kitűzött célok eléréséhez.

2012. október 18., Flamenco Hotel

FES-el és a József Attila Alapítvánnyal közös rendezvény

„Merre Tovább Európa?” workshop Előadó: Boros Tamás (Policy Solutions)

A beszélgetésen megvitattuk a Policy Solutions „Visszatérés Európába” című tanulmányát 2012. október 26., Mercure Budapest City Center

FES-el és a József Attila Alapítvánnyal közös rendezvény

„Szegénység, mélyszegénység helyzete Magyarországon” workshop Előadó: Lakner Zoltán

A beszélgetésen megvitattuk Lakner Zoltán „Vissza Európába. Szolidaritáselvű szociálpolitika esélyei Magyarországon.”

című tanulmányát

2012. november 6., Jókai u. 6.

MSZP-vel közös rendezvény

Oktatási Program vitaanyag bemutató

Előadók: Mesterházy Attila, Hiller István, Galló Istvánné, Mészáros Tamás

A Gazdasági Program bemutatását követő első szakpolitikai programcsomag az oktatáspolitikai volt, mely a gazdaságpolitikai csomagban felvázolt lehetőségek mentén a humán erőforrás megfelelő képzésének irányaira koncentrált.

2012. november 9., Képviselői Irodaház MSZP-vel és FES-el közös rendezvény Foglalkoztatáspolitikai Vitafórum

Előadók: Mesterházy Attila, Kiss Péter, Gúr Nándor, Belyó Pál

A szakszervezetek és nagyszámú érdeklődő részvételével ugyancsak a gazdaságpolitikai koncepcióhoz kapcsolódóan az előadások áttekintették Magyarország foglalkoztatási helyzetét, az Orbán-kormány e tárgyú intézkedéseit, valamint összefoglalták a következő időszak teendőit, melyben megjelölték az alapvető célokat és az azokat célzó egyes intézkedéseket.

2012. november 9., Corner Rendezvényközpont József Attila Alapítvánnyal és FES-el közös rendezvény Magyarország helye a világban – workshop

Előadók: Gyömöre Máté (MPI), Bíró Nagy András (Policy Solutions)

A beszélgetésen megvitattuk a Magyar Progresszív Intézet „Új magyar külpolitika az átalakuló globális világban – A nemzetközi és regionális együttműködések új fejezete” című tanulmányát, valamint a Policy Solutions „Új irányok a magyar külpolitikában” című tanulmányát.

2012. november 13., Jókai u. 6.

MSZP-vel közös rendezvény

Baloldali Önkormányzati Koncepció vitája

A vitaanyagot bemutatta: Mesterházy Attila, Lukács Zoltán Előadások: dr. Tóth József, Horváth Zsolt, Horváth Csaba

Magyarország legszínesebb és egyben legnagyobb alrendszerének – amely úgy lát el közszolgáltatásokat, ahogyan teljesít igazgatási feladatokat – jelenlegi helyzetét, helyzetében a várt és nem várt kiérleletlen változásokat, azok értékelését és a jövő teendőit összefoglaló előadássorozat zajlott le, természetesen ugyancsak gazdaságpolitikai program teremtette keretek függvényében.

2012. november 15., Corner Rendezvényközpont József Attila Alapítvánnyal és FES-el közös rendezvény „Roma ügyeink” workshop

Előadók: Magyar Kornélia (MPI), Boros Tamás (Policy Solutions), Juhász Attila (Political Capital)

A beszélgetésen megvitattuk a Magyar Progresszív Intézet „A cigány kisebbség és a többségi társadalom békés együttélésének kérdései” című, a Policy Solutions „A romák helyzete Magyarországon, és a kitörés útja a szegénységből”

című, valamint a Political Capital „Politika nélkül nincs romaintegráció” című tanulmányát . 2012. november 15., Jókai u. 6.

MSZP-vel közös rendezvény Pódiumbeszélgetés a felsőoktatásról

Előadók: Bazsa György, Mészáros Tamás, Polonyi István, Hiller István

Hiller István meghívásának eleget téve pódiumbeszélgetés-fórum „műfajban” is megvitatásra került az oktatási program vitairata.

2012. november 27., Jókai u. 6.

Workshop a választási stratégiáról Előadó: Jeremy Rosner

2012. november 29., Jókai u. 6.

MSZP-vel közös rendezvény

Konferencia az abortusz szigorítása ellen

Előadók: Mesterházy Attila, dr. Czeizel Endre, Korózs Lajos, dr. Vekerdy Tamás, Szabolcsi Julianna, dr. Czibere Ibolya Az előadók felszólalásait közös határozat elfogadása majd zárszó zárta.

2012. december 5., Veszprém MSZP-vel közös rendezvény

A baloldali agrár- és vidékfejlesztési program vitája

Előadók: Mesterházy Attila, Gőgös Zoltán, Perger József, Tornai Tamás, Asbóth Szabolcs, Beke Károly, Harangozó Gábor

2012. december 14., Villányi Úti Konferenciaközpont MSZP-vel közös rendezvény

Konferencia az aktuálpolitikai helyzetről

A kb. 350 érdeklődő mind nagyelőadáson, mind plenáris ülésen tájékozódhatott az őket érintő aktuális politikai kérdésekről és ezek jogi hátteréről.

2. Táncsics Esték

Táncsics Alapítvány újraindította a 2008-ban népszerű és sok vendéget vonzó „Táncsics Esték” sorozatát, mivel soha ilyen fontos nem volt, hogy a demokrácia iránt elkötelezett baloldali-liberális gondolkodók, közéleti emberek, művészek rendszeresen találkozzanak és beszélgessenek közös dolgainkról. Ugyanilyen fontosnak tartjuk, hogy a baloldal vezető politikusai hallják – és meghallják – az elhangzó véleményeket. Ennek a párbeszédnek kívánt otthont adni 2012-ben a Táncsics Alapítvány az – alkalmanként 50–90 érdeklődőt vonzó – Táncsics Esték programsorozatával, ahol az 1–1,5 órásra tervezett előadás, pódiumbeszélgetés után egy pohár bor és szerény vendéglátás mellett kötetlen beszélgetésre, véleménycserére hívtuk vendégeinket.

„Civilek a pályán” – 2012. április 18., Krisztina tér 1.

Az érdeklődők Kéri László és Lakner Zoltán politológusok beszélgetését hallgathatták meg Németh Péter Népszava főszerkesztő moderátori közreműködésével.

„Félidőben” – mérlegen az Orbán kormány gazdaságpolitikája – 2012. május 30., Flamenco Hotel Előadó: Békesi László volt pénzügyminiszter

„Útkereszteződések a közoktatásban” – 2012. szeptember 26., Flamenco Hotel Előadó: Nahalka István egyetemi tanár

Táncsics Est a szlovákiai magyar kisebbség helyzetéről – 2012. október 24., Flamenco Hotel Előadó: A. Nagy László, a Szlovák Köztársaság Kormányának Kisebbségi Kormánybiztosa A beszélgetést Aczél Endre vezette.

3. Táncsics Alapítvány Életmű Díj 2012 Díjátadó Ünnepség

2012. december 9-én immár 9. alkalommal került megrendezésre a Táncsics Alapítvány Életmű Díj díjátadó rendezvénye. A Flamenco Hotelben megtartott, körülbelül 220 fő érdeklődésére számot tartó rendezvényen a kuratórium elnökén kívül Mesterházy Attila is beszédet mondott. Környei Miklós gitárművész előadását Galkó Balázsé követte, majd a díjazottak, Keres Emil kétszeres Jászai-díjas, Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész, Komlós Péter kétszeres Kossuth-díjas hegedűművész, valamint Sós László Munkácsy, SZOT és UNESCO díjas Érdemes grafikus művész vehették át az Sz. Egyed Emma által tervezett emlékplaketteket. Az eseményt Nádas György előadását követően fogadás zárta.

4. Egyéb Rendezvényeink

Horn Gyula 80. születésnapja alkalmából rendezvényt szerveztünk 2012. július 5-én a Villányi Úti Konferencia- központban. A több mint 160 fő részvételével lezajlott eseményen Kósáné Kovács Magda, Kovács László, Földes György, Tóth József és Mesterházy Attila is beszédet mondott, valamint kisfilmet tekinthettek meg az érdeklődők az ünnepeltről.

2012. július 10-én 10–16 óra közt a Hotel Flamencoban Budapest Stratégia Vitaindító konferenciát szerveztünk az MSZP-vel közösen, körülbelül 70 fő részvételével. A felszólalók közt volt Horváth Csaba, Czeizel Endre és Galló Istvánné is.

2012. szeptember 20–21-én Balatonszemesen a FES-el és a Baloldali Önkormányzati Közösséggel közösen szerveztünk Önkormányzati Hétvégét, kb. 130 fő részvételével.

2012. október 23-án a Flamenco Hotelben az MSZP-vel közös ünnepi megemlékezést szerveztünk „Büszkeség és Tisztelet” címmel.

Az ünnepségen a Himnusz meghallgatása után megnyitó beszédet mondott Szabó Vilmos, a Táncsics Alapítvány kuratóriumának elnöke. Ezt követően személyes megemlékezést hallgathattunk meg Orosz István történésztől, valamint történelmi áttekintést Ripp Zoltán történésztől.

Az eseményt politikai megemlékezés zárta Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt Elnöke tolmácsolásában, majd a vendégek állófogadáson vettek részt.

2012. december 8-án kb. 60 fő részvételével lezajlott az MSZP Európa politikai Tagozatával közös első rendezvényünk az „Európa balra van” sorozat keretében Hétmérföldes csizma – avagy az EU és benne Magyarország esélyei – pénzben kifejezve címmel. Előadóink Fazakas Szabolcs, az Európai Számvevőszék magyar tagja, Tabajdi Csaba, az MSZP EP Delegációjának vezetője, Herczog Edit EP képviselő, a Szocialisták és Demokraták Csoportjának kincstárnoka, dr. Mészáros Tamás egyetemi tanár, a Corvinus Egyetem volt rektora, Bácsi Zoltán EU-szakértő voltak.

5. Rendezvényeink összegzése

2012. évben mindösszesen 28 szakpolitikai, szakmai, kulturális rendezvényt szerveztünk, csaknem 110 előadó közreműködésével, melyhez további 300 Demokrata Körök rendezvény csatlakozik kb. 360 előadóval történő együttműködésben.

6. Képzési program

2012. júliusban képzési programot indítottunk fiatal politikusok, aktivisták kommunikációs készségének fejlesztésére.

A felkészítés 43 alkalmára budapesti és vidéki helyszíneken is sor kerül mind egyéni mind csoportos oktatási rendszerben, 4 hónapos időintervallumban. Az előadók közt volt politikusok mellett Márton András, Lakner Zoltán, Miklós Attila, Zöldi László, Kovács András Bolgár György, Vasali Zoltán, Magyar Kornélia, Somogyi Zoltán, Tamás Pál, Illés Györgyi, Ceglédi Zoltán.

7. Demokrata Körök klubhálózat Program

A Táncsics Alapítvány egyik közérdekű célja, hogy „szélesítse az állampolgárok tájékozódását a magyar társadalmat érintő társadalmi és politikai kérdésekről”, valamint „ösztönözze a magyar politikai kultúra színvonalának emelését, a demokrácia elveinek és gyakorlatának erősítését”.

A Táncsics Alapítvány ezért pályázatot hirdetett 2010. decemberében a „Demokrata Körök” klubhálózat létrehozását és működését szolgáló közösségi programok támogatására. Felhívta a demokratikus közélet alakításáért felelősséget érző szervezeteket, közösségeket, intézményeket, hogy biztosítsanak fórumot a legfontosabb közéleti témák megvitatására, helyi közösségek összekovácsolódására.

Az újonnan alakuló Demokrata Körök és a már működő közéleti klubok elsősorban az Alapítvány által javasolt témákban szervezett közös – budapesti és vidéki – rendezvényekre, programokra, illetve programsorozatra kérhettek 2012-ben is támogatást, melyek megszervezéséhez a 2011. év végén felállított Demokrácia Szervezési Központ munkatársai nyújtottak segítséget.

2012. évben összesen 300 ilyen Demokrata Körös rendezvényünk volt, kb. 23,2 millió forint költséggel.

Nemzetközi Kapcsolatok

2012. január 25–29. New York

Szabó Vilmos elnök a Magyar Szocialista Párt delegációjának tagjaként részt vett New Yorkban az ENSZ székházában megtartott Holocaust megemlékezés rendezvényein: a kiállítás megnyitásán, a közgyűlési ülésteremben megrendezett ünnepi ülésen és a zsinagógában Arthur Schneier főrabbi által celebrált szertartáson.

Találkozott és megbeszélést folytatott Hámos Lászlóval, a Magyar Emberi Jogok Alapítvány (Hungarian Human Rights Foundation) elnökével. Egyetértettek abban, hogy a két alapítvány alakítson ki együttműködést a kisebbségi jogok területén, különös tekintettel a külhonban élő magyar nemzeti közösségekre.

2012. február 1–2. Brüsszel

Szabó Vilmos az Európai Szocialisták Pártja (PES) és az MSZP EU-parlamenti frakció meghívására Brüsszelben folytatott megbeszéléseket.

A szocialista frakció vezetőjével, Tabajdi Csabával, és tagjaival áttekintették a Táncsics Alapítvánnyal való együttműködés lehetőségeit 2012-ben. Egyetértés alakult ki abban, hogy a Táncsics Akadémia egykori hallgatói és az EP-képviselők mellett működő gyakornokok pályázatait, a képzést összehangoljuk.

Február 2-án részt vett az Európai Szocialisták Pártja Koordinációs Bizottságának ülésén.

2012. április 13–15. Budapest, ISDUE Konferencia

A FES-sel közösen ISDUE „The Condition of Disadvantaged Children Facing the World Crisis” címmel angol és német nyelvű konferenciát szerveztünk kb. 65 (külföldi és magyar) érdeklődő részvételével. A rendezvény előadásaira az MSZP székház termeiben, valamint a részvevők szállásául szolgáló Medosz Hotelben került sor.

2012. május 16–17., Brüsszel

A Táncsics Mihály Alapítvány tagja a szociáldemokrata Európai Progresszív Alapítvány (FEPS) családnak. A FEPS igazgatója, Ernst Stetter meghívására Szabó Vilmos kuratóriumi elnök Brüsszelben megbeszéléseket folytatott az együttműködés helyzetéről, a kapcsolatépítésről, új közös programok tervezéséről, és a FEPS júniusi éves Közgyűlésének előkészítéséről.

Egyetértés alakult ki a meglévő kapcsolatok eredményes megítélésében. Megállapodás született arról, hogy az év második felében (szeptember–október) a két szervezet nemzetközi konferenciát rendez Budapesten, amely a magyar és az európai szociáldemokrácia előtt álló legfontosabb kihívásokkal foglalkozik.

Szabó Vilmos a látogatás során találkozott és konzultációt folytatott az MSZP EP-képviselőcsoport tagjaival, és részt vett az Európai Szocialisták Pártja Külpolitikai Munkacsoportjának értekezletén. Itt a kiemelt témák között szerepelt a szerbiai helyzet és egy Balkán konferencia megszervezése.

2012. május 21–22., Berlin

A Friedrich Ebert Alapítvány (FES) vezetésének meghívására a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriumának elnöke és igazgatója, Szabó Vilmos és Szakács László Berlinbe látogatott. A látogatás célja a két intézmény közötti kapcsolatok és együttműködés helyzetének áttekintése, tapasztalatcsere, a további együttműködés irányainak meghatározása volt.

Kiemelendőnek tartjuk a politikai képzés, a sajtó és nyilvánosság, és a nemzetközi politikai elemzések területén végzett tevékenység témaköreiben lefolytatott megbeszéléseket, tapasztalatcserét.

A delegáció találkozott a Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) nemzetközi titkárával, Achim Posttal, és párt parlamenti frakciója Európa-munkacsoportjának tagjaival is.

Szabó Vilmos kuratóriumi elnököt fogadta Eckart von Klaeden, a Kancellári Hivatal államminisztere is.

A megbeszéléseken a két alapítvány közötti együttműködést mindkét fél jónak és eredményesnek értékelte.

Ebben kiemelt szerepe van annak, hogy a FES Budapesten irodát működtet. Megállapodás született arról, hogy az együttműködés továbbfejlesztésének konkretizálása is a budapesti iroda bekapcsolásával történik.

2012. június 20., Brüsszel

A FEPS Brüsszelben megtartott éves Közgyűlésén Szabó Vilmos képviselte a Táncsics Alapítványt, mint az Európai Progresszív Alapítvány család (FEPS) tagját.

Az előzetesen egyeztetett napirendet a Közgyűlés megtárgyalta és a napirendi pontokat egyhangúan elfogadta.

Az esemény alkalmat teremtett arra is, hogy egyeztetéseket folytassunk az alapítványi együttműködésről.

A Progresszív Alapítvány elnökével Massimo D’Alemával és főtitkárával, Ernst Stetterrel ekkor megállapodtunk abban, hogy a már korábban is tervezett nemzetközi szemináriumot 2012. novemberben megrendezzük Budapesten.

A kétnapos rendezvény fő témája az alapvető demokratikus jogok magyarországi érvényesülésének helyzete volt.

A rendezvény kb. 120 fővel az alábbi programmal zajlott le:

2012. november 16., Le Méridien Hotel

FEPS-el, József Attila Alapítvánnyal és a Policy Solutions-al közös rendezvény

„Demokrácia és szabadság Kelet-Közép-Európában”

Megnyitók: Szabó Vilmos, Szekeres Imre Bevezető: Gurmai Zita

Előadások: Inotai András, René Cuperus, Massimo D’Alema, Sergei Stanishev, Hannes Swoboda, Mesterházy Attila

In document 1. Az ÁB feladatai (Pldal 163-169)