• Nem Talált Eredményt

K ÖZLEMÉNYEK – SZABÁLYZATOK A Magyar Jazz Rádió Kft

In document A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE (Pldal 35-39)

mûsorszolgáltatási szabályzata Az Országos Rádió és Televízió Testület

közleménye

Az Országos Rádió és Televízió Testület tájékoztatja az érdekelteket, hogy a 2040/2006. (IX. 13.) számú határoza-tával közmûsor-szolgáltatóvá nyilvánította a Magyar Jazz Rádió Kft. (1118 Budapest, Rétköz u. 49/A) mûsorszol-gáltatót, amelynek mûsorszolgáltatási szabályzatát alább közöljük.

A Magyar Jazz Rádió Kft.

mûsorszolgáltatási szabályzata a 90,9 Jazzy FM mûsorszolgáltatásra

I. A közmûsor-szolgáltatóra vonatkozó általános szabályok

1. A közmûsor-szolgáltató különösen tiszteletben tartja a nemzet, a nemzeti, az etnikai, a nyelvi és más kisebbsé-gek méltóságát és alapvetõ érdekeit, nem sértheti más nemzetek méltóságát.

2. A közmûsor-szolgáltató rendszeresen, átfogóan, elfo-gulatlanul, hitelesen és pontosan tájékoztat a közérdeklõ-désre számot tartó hazai és külföldi eseményekrõl, a vétel-körzetében élõk életét jelentõsen befolyásoló rõl, összefüggésekrõl, vitatott kérdésekrõl, az események-rõl alkotott jellemzõ véleményekesemények-rõl, az eltérõ véleménye-ket is beleértve.

3. A közmûsor-szolgáltató biztosítja a mûsorszámok és a nézetek sokszínûségének, a kisebbségi álláspontoknak a megjelenítését, a mûsorszámok változatosságával gondos-kodik a nézõk széles köre, illetve minél több csoportja érdeklõdésének színvonalas kielégítésérõl.

4. A közmûsor-szolgáltató különös figyelmet fordít:

a)az egyetemes és a nemzeti kulturális örökség érté-keinek ápolására, a kulturális sokszínûség érvényesülé-sére,

b)a kiskorúak testi, lelki és erkölcsi fejlõdését, érdeklõ-dését szolgáló, ismereteit gazdagító mûsorszámok bemu-tatására,

c)a vallási és egyházi, továbbá a nemzeti, etnikai és más kisebbségi kultúrák értékeinek megjelenítésére,

d)az életkoruk testi, lelki és szellemi állapotuk, társa-dalmi körülményeik következtében súlyosan hátrányos helyzetû csoportok számára fontos információk elérhetõvé tételére, különös tekintettel a gyermeki jogokat ismertetõ, a gyermekek védelmét szolgáló, az igénybe vehetõ

szol-gáltatásokról tájékoztatást nyújtó mûsorok fõmûsoridõben történõ bemutatására,

e)az ország különbözõ területeinek társadalmi, gazda-sági, kulturális életét megjelenítõ mûsorszámok bemutatá-sára.

5. A közmûsor-szolgáltató az erõszak öncélú alkalma-zását követendõ magatartási mintaként bemutató, illetõleg a szexualitást öncélúan ábrázoló mûsorszámot nem tesz közzé.

II. A pártoktól, politikai mozgalmaktól való függetlenség biztosítékai

1. A mûsorszolgáltató tulajdonosai, a mûsorszolgáltató vezetõ tisztségviselõi, illetve foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban mûködõ munkatársai pártoktól, politikai szervezetektõl függetlenek, pártban, politikai szervezet-ben tisztséget nem viselhetnek.

2. A mûsorszolgáltató párttól és politikai szervezettõl támogatást nem fogad el, pártot, politikai szervezetet nem támogat.

3. A mûsorszolgáltató mûsoraiban a pártok tisztségvise-lõi, szakértõi, szaktanácsadói és képviselõk a mûsorszol-gáltatás keretében kommentárt, hírmagyarázatot, jegyzetet nem hozhatnak nyilvánosságra.

III. A hírek, idõszerû politikai mûsorok sokoldalúságának, tárgyilagosságának

és kiegyensúlyozottságának,

a vitatott kérdések ismertetésének, a vélemények, nézetek sokféleségének bemutatására vonatkozó elvek 1. A közérdeklõdésre számot tartó hazai és külföldi ese-ményekrõl, vitatott kérdésekrõl a tájékoztatásnak sokolda-lúnak, tényszerûnek, idõszerûnek, tárgyilagosnak és ki-egyensúlyozottnak kell lennie.

2. A mûsorszolgáltató a vételkörzetében (országos, kör-zeti, helyi) élõ hallgatókat jelentõsen érintõ ügyekben kö-teles a jellemzõ véleményeket bemutatni, ideértve az elté-rõ véleményeket is.

3. A különbözõ vélemények megszólaltatásánál a mû-sorkészítõnek abból kell kiindulnia, hogy a véleménynyil-vánítás szabadságának keretein belül bárki szabadon ki-fejtheti a vitatott kérdéssel kapcsolatos véleményét, han-got adhat politikai meggyõzõdésének. Ugyanakkor a mû-sorkészítõnek ügyelnie kell arra, hogy ez mások személyi-ségi jogait vagy jó érzését ne sértse. Ha ilyen vélemény megjelenése elkerülhetetlen, akkor hangsúlyozottan kö-zölni kell a mûsorban, hogy az elhangzott vélemény a megszólaló egyéni véleménye.

III. FÕRÉSZ: Hírközlési tevékenység

4. A hírmûsorokban a mûsorkészítõ újságírói és szakvé-leményén kívül személyes vészakvé-leményének nem adhat han-got, azt még közvetve sem sugallhatja.

5. A hírmagyarázatokat és hírelemzéseket a hírektõl vi-lágosan megkülönböztetve kell közölni.

6. A mûsorkészítõ köteles a mûsorban elhangzó értesü-lések hitelességét ellenõrizni. ha egy témában a források egymásnak ellentmondóak, erre a hírmûsorban utalni kell.

7. A tényszerû tájékoztatás során is kerülni kell a szük-ségtelenül durva, félelmet keltõ, túlságosan naturális rész-letek közlését. A televízióknál ez különösen vonatkozik az események képanyagainak kiválasztására.

8. Az elhangzott tévedéseket a lehetõ leghamarabb és maradéktalanul helyesbíteni kell.

IV. Az anyanyelvi kultúra ápolását szolgáló szakmai követelmények

1. A mûsorszolgáltató valamennyi mûsorszolgáltatásá-val hozzájárul az anyanyelvi kultúra ápolásához.

2. A mûsorkészítõknek a mûsorszolgáltatás során érvé-nyesíteniük kell a helyes nyelvhasználatot.

3. A mûsorszámokban kerülni kell az anyanyelvet rontó és szegényítõ kifejezéseket, valamint az indokolatlan rövi-dítéseket.

4. A mûsorszámokban tilos az öncélú káromkodás és a trágárság.

5. A gyermekeknek és a kiskorúaknak szóló mûsorok-ban különösen nagy figyelmet kell fordítani a helyes és szép beszédre.

V. A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrája, élete bemutatásának rendje, figyelemmel a törvény 26. § (2) bekezdésében

foglaltakra is

1. A mûsorszolgáltatás során teret kell engedni a nemze-ti és etnikai kisebbségeket érintõ kérdéseknek.

2. A nemzeti és etnikai kisebbségekkel foglalkozó mû-sorszámokban figyelmet kell fordítani a kisebbségi kultú-rának, a kisebbségi értékek megõrzésének.

3. A nemzeti és etnikai kisebbségeknek szóló mûsorszá-mokban lehetõség szerint biztosítani kell a saját anyanyelv használatát.

VI. A kulturális, tudományos, világnézeti és vallási sokféleség tárgyilagos bemutatásának rendszere 1. A mûsorszolgáltató mûsorai elõsegítik a kulturális, tudományos, világnézeti és vallási sokszínûséget.

2. A mûsorszolgáltató kiemelt helyet biztosít a nemzeti és egyetemes kultúra alkotásainak.

3. A mûsorszolgáltató a nézõk ismereteinek bõvítése ér-dekében mûsoraiban rendszeresen beszámol a hazai és nemzetközi tudományos élet legújabb felfedezéseirõl, népszerûsíti a tudományos közgondolkodást.

4. Tudományos kérdésekben is lehetõséget kell adni az eltérõ álláspontok, vélemények bemutatására.

5. A mûsorszolgáltató köteles mûsoraiban a vallások iránt tiszteletet és türelmet tanúsítani.

6. A mûsorszámokban nem hangozhat el világnézeti, il-letve vallási meggyõzõdést sértõ vélemény, megjegyzés.

7. A vallási, hitéleti mûsorok – ideértve a szertartások közvetítését is – nem szolgálhatnak pártpolitikai propa-gandát, és nem irányulhatnak más egyházak, vallási vagy világnézeti meggyõzõdések ellen.

VII. A megkülönböztetõ jelzéssel ellátandó mûsorszámok közzétételi módja

1. Megkülönböztetõ hangjelzéssel kell ellátni a reklá-mot, a közérdekû közleményt, a jótékonysági felhívást, a politikai és választási hirdetést, a kiskorúak számára nem ajánlott mûsorszámot, a támogatott mûsorszámot, a vallási és világnézeti mûsorszámot, a kommentárt és a hírmagya-rázatot.

VIII. A kiskorúakkal kapcsolatos rendelkezések 1. A kiskorúaknak szóló gyermek- és ifjúsági mûsorok elõsegítik a szellemi, társadalmi, erkölcsi fejlõdését, a vi-lág megismerését, a helyes magatartásminták megismeré-sét. Továbbá lehetõség szerint népszerûsítik az egészséges életmódot, a különbözõ kultúrák, a természet megismeré-sét, valamint mindezek tiszteletét, és az egymás iránti tole-rancia fejlesztését.

2. A mûsorokban az erõszak öncélú alkalmazását minta-ként bemutató, illetve a szexualitást öncélúan ábrázoló mûsorszámot közzétenni tilos.

3. Kiskorú csak a törvényes képviselõje hozzájárulásá-val szerepeltethetõ a mûsorokban.

4. A reklám nem szólíthat fel közvetlen formában kisko-rúakat, hogy szüleiket vagy más felnõtteket játékok, illetve más áru vagy szolgáltatás vásárlására vagy igénybevételé-re ösztönözzék.

IX. A reklámtevékenység, a mûsorszámok támogatása

1. A reklám tényállításaiért – a tudatos félrevezetés ki-vételével – a mûsorszolgáltató e törvény szerint felelõs-séggel nem tartozik.

2. A közmûsor-szolgáltatónál a reklám idõtartama egyetlen – bármiként számított – mûsorórában sem halad-hatja meg a hat percet. A napi mûsoridõ átlagában

számí-tott óránként a reklám idõtartama nem haladhatja meg az öt percet. A reklám idõtartamába a reklámtartalmú képer-nyõszöveg – kivéve a mûsoridõn kívüli képernyõszöve-get – megjelenítése is beleszámít. A közmûsor-szolgáltató televíziós vásárlási mûsorablakot nem tehet közzé.

3. A közmûsor-szolgáltatásban reklám csak mok – összetett mûsorszámokban az egyes mûsorszá-mok – között tehetõ közzé. A sport- és más olyan közvetí-tésekben, amelyekben természetes szünetek vannak, a rek-lám a részek között és a szünetekben közzétehetõ.

4. Közmûsor-szolgáltató mûsorában alkoholtartalmú ital nem reklámozható.

5. Közmûsor-szolgáltató mûsorszámát nem támogathat-ja a fõ tevékenysége szerint alkoholtartalmú ital elõállítótámogathat-ja és forgalmazója.

6. Közmûsor-szolgáltatásban rendszeresen szereplõ belsõ és külsõ munkatársak – a munkavégzésükre irányuló jogviszonyuktól függetlenül – sem képben, sem hangban nem jelenhetnek meg mûsorszolgáltatónál reklámban, il-letve politikai hirdetésben.

7. Közszolgálati mûsorszolgáltatásban és a közmû-sor-szolgáltatásban csak az alábbi mûsorszámok támogat-hatók:

a)vallási és egyházi tartalmú mûsorszámok,

b)mûvészeti és kulturális eseményeket bemutató, köz-vetítõ mûsorszámok,

c)a nemzeti és az etnikai kisebbségi anyanyelvû, illetve a nemzeti és etnikai kisebbségek életét, kultúráját bemuta-tó mûsorszámok,

d)az életkoruk, testi, szellemi vagy lelki állapotuk, tár-sadalmi körülményeik következtében súlyosan hátrányos helyzetben lévõ csoportok számára készített mûsorszá-mok.

8. A Nemzeti ünnepek eseményeirõl, vallási és egyházi szertartásokról készített mûsorszámok közlését közvetle-nül megelõzõen és azt közvetleközvetle-nül követõen reklám nem közölhetõ.

9. Burkolt, illetve tudatosan nem észlelhetõ reklám nem közölhetõ.

10. Lelkiismereti, illetõleg világnézeti meggyõzõdés reklám útján a mûsorszolgáltatásban nem terjeszthetõ.

11. A reklám tényállításainak valósnak és tisztességes-nek kell lenniük.

12. Nem tehetõ közzé vallási vagy politikai meggyõzõ-dést sértõ reklám.

13. A reklám nem ösztönözhet az egészségre, a bizton-ságra és a környezetre ártalmas magatartásra.

14. Választási idõszakban az országgyûlési képviselõk, illetõleg a helyi, területi önkormányzati képviselõk és pol-gármesterek választásáról, továbbá a kisebbségi önkor-mányzatok választásáról szóló törvények szabályai szerint lehet politikai hirdetést mûsorszolgáltatásban közzétenni.

Választási idõszakon kívül politikai hirdetés kizárólag már elrendelt népszavazással összefüggésben közölhetõ.

15. A reklám nem szólíthat fel közvetlen formában kis-korúakat, hogy szüleiket vagy más felnõtteket játékok,

il-letve más áru vagy szolgáltatás vásárlására vagy igénybe-vételére ösztönözzék A reklám a játék tényleges természe-tét és lehetõségeit illetõen nem lehet félrevezetõ.

16. A reklám nem mutathat be kiskorút erõszakos hely-zetben, és nem buzdíthat erõszakra.

17. A reklám nem építhet a kiskorúaknak a szüleik, ta-náraik vagy más személyek iránti bizalmára, továbbá a kis-korúak tapasztalatlanságára és hiszékenységére.

18. Televíziós vásárlás nem szólíthatja fel a kiskorúakat áruk beszerzésére (vásárlására, bérletére) vagy szolgálta-tások igénybevételére.

19. A reklám, a közérdekû közlemény, a jótékonysági felhívás és politikai hirdetés közzétételének megrendelõje, továbbá az, akinek ezek közzétételéhez érdeke fûzõdik, nem gyakorolhat szerkesztõi befolyást más mûsorszámok tartalmára.

X. A közérdekû közlemények közzététele

1. A közérdekû közlemény az állami vagy helyi, területi önkormányzati feladatot ellátó szervezet, illetve természe-tes személy kérésére és általa meghatározott tartalommal közzétett mûsorszám, amely a lakosság figyelmének fel-keltését szolgálja, vagy nem politikai cél elõmozdítására közzétett olyan mûsorszám, mely közérdekû cél támogatá-sára szólít fel, ilyen eseményt vagy célt népszerûsít, továb-bá az ilyen cél megvalósulását veszélyeztetõ körülményre hívja fel a figyelmet.

2. A közmûsor-szolgáltató a közérdekû közlemény, a jótékonysági felhívás és a politikai hirdetés tartalmáért e törvény szerint felelõsséggel nem tartozik.

3. Közérdekû közlemény és jótékonysági felhívás köz-zétételekor annak forrását egyértelmûen meg kell nevezni.

4. A közérdekû közlemény közzétételéért a közmû-sor-szolgáltató ellenszolgáltatást nem kérhet.

5. A közérdekû közlemény idõtartama a két percet nem haladhatja meg. A korlátozás nem vonatkozik a rendkívüli helyzetekben közzéteendõ szerinti közérdekû közle-ményre.

XI. A közmûsor-szolgáltatónál alkalmazott mûsorkészítõk önállóságának és felelõsségének mértéke és biztosítékai,

a mûsorkészítés és a mûsorszerkesztés elveinek meghatározásában való részvételük biztosítékai, tiszteletben tartva az állampolgárok tájékozódási

szabadsághoz való jogának érvényesülését 1. A mûsorkészítõ munkáját a jogszabályoknak megfe-lelõen, lelkiismerete és tudása szerint, függetlenül végzi.

2. A mûsorkészítéssel összefüggésben csak a felelõs szerkesztõ utasíthatja a mûsorkészítõt, valamint minden olyan esetben, amikor kísérlet történik a mûsorkészítõi függetlenség megsértésére, a mûsorkészítõ köteles felette-sét tájékoztatni.

3. A mûsorkészítõnek lehetõvé kell tennie, hogy min-den szereplõ kifejthesse a véleményét. A vélemény kinyil-vánítása azonban nem lehet alkotmány- vagy törvénysértõ, nem sérthet személyiségi jogokat, és nem lehet alkalmas a személyek, nemek, népek, nemzetek, a nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyûlölet keltésére. A mûsorkészítõ az ilyen véleménynyilvánítást – indokolt esetben – technikai eszközökkel megakadályozhatja.

4. A mûsorszolgáltató szakmai vezetõit pályáztatással kell kinevezni. A pályázatot nyilvánosságra kell hozni a helyben szokásos módon. A pályázati feltételekben meg kell határozni a feladatkört, a foglakoztatás lényeges kö-rülményeit, és a személyi alkalmasság feltételeit. A pályá-zat eldöntéséhez a szakmai érdek-képviseleti szervezet vé-leményét, illetve közremûködését lehet kérni.

5. A mûsorkészítésért felelõs személyek a tulajdonostól függetlenül végzik tevékenységüket, utasítást csak szak-mai felettesüktõl kötelesek elfogadni. A mûsorkészítõ az utasítást megtagadhatja, ha az jogszabályba ütközik.

6. A mûsorkészítésért felelõs személyek – különösen a fõszerkesztõ – tevékenységét a törvény rendelkezéseinek alárendelve végzi, szabadon határozza meg a mûsorszol-gáltatás tartalmát, és azért felelõsséggel tartozik. E tevé-kenység akadályozása esetén – különös tekintettel arra, ha azt a mûsorszolgáltató tulajdonosa teszi- a sérelmet szen-vedett mûsorszolgáltató jogvédelmet kérhet, a szakmai ér-dek-képviseleti szervhez és a nyilvánossághoz fordulhat.

7. A mûsorkészítõk ellenõrzésének, alá- és fölérendelt-ségének szabályait a foglakoztatásukra irányuló jogi doku-mentum (munkaszerzõdés, foglalkoztatási szerzõdés) tar-talmazza. E szerzõdések tartalmát a rájuk vonatkozó jog-szabályok elõírásai szabályozzák.

XII. A munkatársakra vonatkozó összeférhetetlenségi és magatartási szabályok, különös tekintettel a politikai és hírmûsorokban foglalkoztatottakra 1. A mûsorszolgáltató politikai tájékoztató és hírszol-gáltató mûsorszámaiban mûsorvezetõként, hírolvasóként, tudósítóként rendszeresen közremûködõ munkatársak – a munkavégzésükre irányuló jogviszonyuktól függetlenül – mûsorszolgáltatónál politikai hírhez véleményt, értékelõ magyarázatot – kivéve a hírmagyarázatot – nem fûz-hetnek.

2. A politikai és hírmûsorokban foglalkoztatottak párt-ban, illetõleg egyéb politikai mozgalomban tisztséget nem viselhetnek, a mûsorkészítés során a munkatársak kötele-sek megfelelni sokoldalú tájékoztatás követelményének,

így különösen a mûsorkészítés során nem propagálhatnak valamilyen politikai, illetõleg világnézetet.

3. A közmûsor-szolgáltatásban rendszeresen szereplõ belsõ és külsõ munkatársak – a munkavégzésükre irányuló jogviszonyuktól függetlenül – sem képben, sem hangban nem jelenhetnek meg mûsorszolgáltatónál reklámban, il-letve politikai hirdetésben.

XIII. A mûsorkészítési tevékenység szakmai szabályai

1. A közmûsor-szolgáltató köteles a nemzet, a nemzeti, az etnikai, a nyelvi és más kisebbségek méltóságát és alap-vetõ érdekeit tiszteletben tartani, nem sértheti más nemze-tek méltóságát.

2. Az 1. pontban megfogalmazottak sérelme esetén a mûsorkészítõt a foglalkoztatására irányuló jogviszonyra irányadó szankciók alkalmazásával kell elmarasztalni.

3. A mûsorkészítõ tevékenységét az általánosan elfoga-dott etikai elvek alapján végzi. Etikai vita esetén mind a mûsorszolgáltató, mind a mûsorkészítõ állásfoglalásért fordulhat a szakmai szövetséghez. Abban az esetben, ha a vita során a szakmai szövetség álláspontjának kikéréséhez mind a mûsorszolgáltató, mind a mûsorkészítõ hozzájárult a szakmai szövetség állásfoglalása rájuk kötelezõ.

4. A mûsorkészítõ köteles tevékenységét az arra vonat-kozó jogszabályok, elõírások és ajánlások ismeretében vé-gezni. A szabályok ismeretérõl a mûsorszolgáltatónak jogá-ban áll meggyõzõdni. A mûsorszolgáltató a mûsorkészí-tésre vonatkozó foglalkoztatás feltételeit meghatározhatja, ahhoz szakmai elõírásokat, végzettségi korlátokat köthet ki.

XIV. A közmûsor-szolgáltató megrendelései, valamint a külsõ munkatársak megbízásai tekintetében

a jogosulatlan elõnyszerzés kizárása

1. A mûsorszolgáltató alkalmazottaitól, munkatársaitól és azok közvetlen hozzátartozóitól, illetõleg ezek tulajdo-nában lévõ vállalkozásoktól csak akkor lehetséges mûsor-számot megrendelni, ha az erre kötött szerzõdés teljes egé-szében nyilvános, és nem ütközik jogszabályban meghatá-rozott összeférhetetlenségi szabályokba.

2. Az 1. pontban meghatározott eset alapján létrejött szerzõdésbe bárki betekinthet, azt üzleti titokká minõsíteni nem lehet.

Budapest, 2006. szeptember 13.

A M

AGYAR

H

IVATALOS

K

ÖZLÖNYKIADÓ TÁJÉKOZTATÓJA

In document A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE (Pldal 35-39)