• Nem Talált Eredményt

Különböző bioélelmiszer-kategóriák fogyasztási gyakorisága

4. A KUTATÁSI EREDMÉNYEK ÖSSZEGZÉSE

4.2. Stratégiai élelmiszerek értékesítésének marketing jellemzői

4.2.1. Élelmiszerek fogyasztási gyakorisága

4.2.1.4. Különböző bioélelmiszer-kategóriák fogyasztási gyakorisága

A stratégiai élelmiszerek harmadik nagyobb csoportja a bioélelmiszer. A bioélelmiszer olyan gazdálkodási rendszer terméke, amelyben tartózkodnak az ember által készített műtrágyák, növényvédő és rovarirtó szerek, növekedésszabályozók és hormonok alkalmazásától.

Mindezek alternatívájaként a rendszer a vetésforgóra, az állati és növényi eredetű trágyákra, homeopátiás készítményekre, a kézi gyomirtásra és a kártevők elleni biológiai védekezésre támaszkodik. A termék-előállítás szigorú előírások keretei között zajlik, speciális termelés- és termékellenőrzéssel, valamint minőségtanúsítással.

A 16. táblázat összegzi a különböző bioélelmiszer-kategóriák fogyasztási gyakoriságát.

16. táblázat A különböző bioélelmiszer-kategóriák fogyasztási gyakorisága (N=1000)

Kategória fogyasztók aránya, tehát a megkérdezettek szűk köre fogyaszt ilyen készítményeket.

Minimális azoknak a válaszadóknak az aránya (1-2%), akiknek étrendjében napi rendszerességgel szerepelnek bioélelmiszerek. Ebből adódóan a heti rendszerességgel történő fogyasztás mentén célszerű vizsgálódni.

Az alapélelmiszerek bio változata – biogyümölcs, biozöldség, biofűszerek – esetében a legnagyobb a heti szinten fogyasztók aránya. Érdekes módon a biolekvár, -dzsem, bioméz

52

fogyasztási gyakorisága nagyobb a biopékáruk, biotej és tejtermékek fogyasztási gyakoriságánál.

A bioélelmiszerek fogyasztási gyakorisága mellett vizsgálat tárgyát képezte ezen termékek vásárlásának fogyasztói megítélése. A válaszadók véleményét a következő főbb pontok megítélése alapján elemezzük: fontos-e a bioélelmiszer vásárlása a megkérdezettnek, mi a vásárlás oka, mi az elutasítás ok, felárfizetési hajlandóság, jelölés (védjegy) megítélése.

A 17. ábrán szemléltetjük, hogy mennyire ítélik fontosnak a válaszadók azt, hogy egy élelmiszer biogazdaságból származzon.

17. ábra: A bio származás fontosságának megítélése, % (N=1000)

A válaszadók valamivel több mint 10%-a (10,7%) egyértelműen fontosnak tartja, míg közel 30%-uk (28,2%) számára csak részben fontos, hogy az élelmiszer ökogazdálkodásból származzon. A megkérdezettek többsége (59,8%) azonban közömbös e terméktulajdonsággal szemben.

A 18. ábra segítségével mutatjuk be, hogy a megkérdezettek odafigyelnek-e arra, hogy vásárláskor bioélelmiszerek kerüljenek a kosarukba.

18. ábra: A válaszolók tényleges cselekvése a bioélelmiszer vásárlásakor, % (N=1000) A válaszadók mindössze 4%-a (3,7%) fordít figyelmet arra, hogy a kosárba kerülő élelmiszer bio legyen, ellenben 10% nyilatkozott úgy, hogy fontosnak tartja a bio származást.

A megkérdezettek valamivel több, mint egynegyede a részben odafigyelők csoportját alkotja.

A többség ebben az esetben is nemmel válaszolt a kérdésre. A két ábra eredményei alapján arra lehet következtetni, hogy többen tartják fontosnak a bio eredetet, mint akik ezt vásárlásaik során érvényre is juttatják.

1,3 10,7

28,2 59,8

NT Igen Részben Nem

3,7

26,2 70,1

Igen Részben Nem

53

A 19. ábra a bioélelmiszerek elutasításának okait foglalja össze.

19. ábra: A bioélelmiszerek elutasításának okai, % (N=1000)

Az elutasítás elsődleges oka a magas ár, ugyanis a válaszadók megközelítőleg fele (44,4%) ezzel érvelt. A második helyen a termékek bio eredetével szembeni hitetlenség szerepel. A megkérdezettek közel egyötöde (19,2%) pedig a nehéz megkülönböztethetőségre hivatkozott. Jelentősnek mondható továbbá azon szkeptikusok száma, akik úgy gondolják, hogy üzemi körülmények nem lehet ökoélelmiszert előállítani, vagy nem hiszik, hogy ezek a termékek jobbak lennének, mint a hagyományos élelmiszerek.

A 20. ábra a bioélelmiszer vásárlás elsődleges okait mutatja be.

20. ábra: A bioélelmiszer vásárlás okai, % (N=1000)

A tömegtermékek jobb minőségűek, mint a bioélelmiszerek.

A tömegtermékek biztonságosabban fogyaszthatók.

Nem érdekel, hogy az élelmiszer milyen eljárással készül.

Nem tartom jobbnak (egészségesebbnek/tisztábbnak) a bioélelmiszereket.

Üzemi körülmények között nem lehet bioélelmiszereket előállítani.

Nem tudom megkülönböztetni a bioélelmiszereket a többi terméktől.

Nem hiszem el (nem bízom benne), hogy biogazdálkodásból származik.

A bioélelmiszerek ára túlzottan magas, így inkább más terméket választok.

Több vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, mint a…

Vegyszermentesek, ezért biztonságosabban fogyaszthatók,…

54

Az ábra alapján elmondható, hogy a fogyasztás legfontosabb indoka a vegyszermentesség, ezt követi a magasabb vitamin és ásványi anyag tartalom. Előbbi mellett a válaszadók 16,9%-a, utóbbi mellett pedig 11,2%-a érvelt. Jelentős továbbá azok arány16,9%-a, akik jobb minőségűnek (10,6%) és jobb ízűnek (8,8%) tartják a bioélelmiszereket a tömegtermékekhez képest. A megkérdezettek közel 10%-a (8,5%) gondolja úgy, hogy ezek a termékek garantáltan génmódosítás mentesek, 7,5%-uk pedig a nyomonkövethetőség miatt vásárolja őket.

A 21. ábra bemutatja, hogy a válaszadók azonos fogyasztói ár esetén két, tulajdonságaiban teljesen megegyező élelmiszer közül hajlandóak lennének-e a bioterméket megvásárolni a nem bioval szemben.

21. ábra: A bioélelmiszer választás hajlandósága azonos ár esetén, % (N=1000) A válaszadók több mint fele (54,6%) nyilatkozott úgy, hogy azonos ár és tulajdonságok esetén inkább a bioélelmiszert választaná a nem bioval szemben. Csak bizonyos termékek esetében döntene így a megkérdezettek közel egyötöde (26,0%). 20%-uk pedig még azonos ár mellett sem vásárolná meg a bioterméket.

A 22. ábra szemlélteti, hogy a válaszadók két, tulajdonságaiban teljesen megegyező élelmiszer közül hajlandóak lennének-e a bioterméket megvásárolni a nem biotermékkel szemben akkor, ha a biotermék többe kerülne.

22. ábra: A bioélelmiszer választás hajlandósága magasabb árú bioélelmszer esetén, % (N=1000)

Jelentős különbségek figyelhetők meg az előző ábrán bemutatott eredményekhez képest.

Drasztikusan csökkent azoknak a válaszadóknak az aránya (54,6%-ról 5,4%-a), akik hajlandóak megvásárolni a bioélelmiszert, amennyiben ára magasabb, mint a nem bioterméké.

A megkérdezettek egyharmada (32,7%) bizonyos termékeknél a magasabb ár ellenére is a

2,2

54,6 26,7

16,5

NT Igen Bizonyos termékeknél igen, bizonyos termékeknél nem Nem

2,1 5,4

32,7 59,8

NT Igen Bizonyos termékeknél igen, bizonyos termékeknél nem Nem

55

bioélelmiszert választaná a nem bioval szemben. Esetükben feltehetően vannak olyan kitüntetett termékek, melyekből rendszeresen a biot vásárolják, annak árától függetlenül. Az elutasítók aránya több mint háromszorosára emelkedett (59,8%) az azonos ár esetén elutasítók arányához képest.

A 23. ábra a vásárlási hajlandóságot szemlélteti magasabb árú és hiteles eredetjelöléssel tanúsított biotermék esetén.

23. ábra: A bioélelmiszer választás hajlandósága a bioélelmszer magasabb ára esetén hietelsséget garantáló védjegy használatakor, % (N=1000)

Eredetet tanúsító hiteles jelöléssel (védjegy) ellátott bioélelmiszer esetén a vásárlási hajlandóság hasonló képet mutat az előzőekben vizsgáltakhoz, tehát a védjegy nem tekinthető befolyásoló tényezőnek a többletár fizetési hajlandóságot illetően.