• Nem Talált Eredményt

Kövesligethy Radó levele Lippich Eleknek (Országos Széchényi Könyvtár Kézirattára)

Kövesligethy fellelhető leveleinek gyűjteménye

37. Kövesligethy Radó levele Lippich Eleknek (Országos Széchényi Könyvtár Kézirattára)

Hotel, Beu-Séjour

Menthon – St. Bernard Lac D’Annecy

Menthon – St. Bernard (Hbl. Savoie) 1910. aug. 11-én Méltóságos Uram,

G. Lecointe, a brüsseli csillagvizsgáló igazgatója és a sarkkutató nemzetközi Bizottság titkára a mellékletben csatolt levelet intézte hozzám. Nagyon kérem ennek alapján, hogy Méltóságod a szóban forgó régi kérdést, a mely elvben már el is volt intézve, végleg rendezni kegyeskedjék.

A minisztériumban, még pedig dr. Szász Károly tanácsos úr osztályában e tárgyra vonatkozólag több nyomtatvány és két jelentésem van, az elintézés története pedig a következő:

A múlt évi május 9-e és június10-ike között fenntjártam Szász tanácsos úrnál, hogy ugyancsak Lecointe sürgetésére Magyarország delegátusainak névsorát megállapítsuk.

Minthogy Szász tanácsos úr az én nevemet nem akarta kihagyni, és elegendőnek véltük két delegatus kinevezését, abban állapodtunk meg, hogy a member effectif dr. Kepes Gyula legyen a membre supplementaire pedig magam. (A ’supplementaire’, úgy emlékszem nem a helyes kifejezés, az alapszabályokban keresendő az elfogadott elnevezés).

Hogy azóta mi történt, nem tudom. Nem lehetetlen, hogy a megbízás megtörtént és csak a Külügyminisztériumban hever – erre tudok már nehány esetet.

Végre engedje még kiemelnem, hogy Magyarország részvétele kitüntető, mert csakis azon nemzetek vehetnek részt, a kik a sarki kutatás terén valamit tettek: Az alapszabályok értelmében pedig semmiféle tagsági díj, vagy egyéb néven nevezendő hozzájárulás nincs. Az egyetlen költség tehát mintegy három évenként egy delegatus kiküldése az értekezletre.

Nagyon kérve Méltóságodat, hogy ezen ügyet elintézni kegyeskedjék, vagyok kiváló tisztelettel

alázatos szolgája Dr. Kövesligethy Radó

Utólag még jónak tartom megemlíteni, hogy ezen Bizottságban Ausztria és Magyarország külön-külön foglal helyet, az osztrák delegatus már a múlt évben neveztetett ki.

Melléklet

Commision Polaire Internationale – International Polar Commission – Internationale Polarkommission

Bureau provisoire: Président U. Cagni, Vice-President: O. Nordenskjöld; Sécretaire: G.

Lecointe

Personelle Avenue Circulaire, No.1. Uccle (Belgique) Le 30 juillet 1910.

Monsieur le Secrétaire Général et cher Collègue,

Puis-je vous rappeler votre aimable lettre du 10 juin 1909, par laquelle vous m’ammonciez que le Ministère compétent Hongrois désignerait, comme membres de la Commission polaire, le sympathique secrètaire général l’Association internationale de sismologie, aruse’

que M.le Docteur Jules Kepes.

Nous n’avons, à ce jour, reçu aucune nouvelle officielle à ce sujet.

Comme une réunion de la Commission doit avoir bien prochainement à Rome, il une serait agréable de vous voir intervenir, pour que les susdites désignations soient faites, oficiellement, sous trop tarder.

Je vous en remercier vivement par anticipation, et vous prie, Monsieur le Secrètaire général, et cher Collegue, d’agréer l’expression de mes sentiment le plus dévonér

G. Lecointe (m.p.)

L’Monsieur R. de Kövesligethy, secrètaire général de L’Association internationale de Sismologie, à Budapest (Hongrie).

38.

(MTA Könyvtárának Kézirattára, Ms 665/1910/11)

Királyi Magyar Tud.-Egyetem Bölcsészeti Karának Dékáni Hivatala

Tárgy: Orsz. Meteorológiai és Földmágnességi Intézet felhívása a nagyközönséghez műszerek önkéntes ajándékozása ügyében

Elintézés előtt rövid úton szíves nyilatkozattétel végett megküldöm Ngos Kövesligethy Radó ny. r. tanár úrnak

Dr. Békefi Remig c. i. Dékán

Budapest, 1911 januárius 2 Előterjesztés

Tekintetes Bölcsészeti Kar!

Dr. Konkoly Thege Miklós ministeri tanácsos, a m. kir. Meteorológiai és Földmágnességi Intézet igazgatója nyomtatott körlevélben fordul a nagyközönséghez azon kérelemmel, hogy a nevezett intézetben már régebben létesített és örvendetesen felvirágzott muzeumot bármely régi vagy új műszerrel, eszközzel, mintával, régi szakkönyvvel, arcképpel s hasonlóval gazdagítani szíveskedjék.

Egyetemi intézeteink bővelkednek ilyen, a tudomány fejlődési menetét jelző tárgyakkal; példának okáért, említem az egyetemi physikai Intézetben elhelyezett régi csillagászati eszközöket, a Jedlik féle első dynamógépet, telepet, hullámrajzolót, de világos, hogy az illető Intézetek igazgatói sem tárgyi okokból, sem elődjeik iránti kegyeletből nem fognak e documentumok értékével biró tárgyakról lemondhatni.

Minthogy a Karnak nem lehet e kérdésben más álláspontja, nem is említve azt, hogy Intézeteinek leltározási műveleteibe nem is szokott beavatkozni, tisztelettel javaslom a Tekintetes Bölcsészeti Karnak, hogy Dr. Konkoly Thege Miklós kérését, elismerve Tudományos történelmi múzeum létesítése körül kifejtett fáradozását és sikerét, egyszerűen tudomásul venni méltóztassék.

Budapest 1911. februárius 7-én

Dr. Kövesligethy Radó ny. r. tanár

39.

(MTA Könyvtárának Kézirattára, Ms 638/52) Budapest 1911. márczius 10-én

Méltságos Dr. Demeczky Mihály udvari tanácsos, egyetemi magántanár úrnak Budapest

Kedves Barátom,

Minthogy a Waring formula körül támadt ügyben a külföldre apelláltak, jónak véltem Darboux-nak írni egynehány sort, a kivel több év óta eléggé bizalmas viszonyban vagyok. A túloldalon közlöm veled levelem másolatát, ha szükségesnek véled, szabadon élj vele.

A legszívélyesebb üdvözletekkel őszinte barátod

Kövesligethy Copie

Budapest le 10 mars 1911.

Monsieur le Secrètaire perpétuel et cher Collègue,

Sans vouloir me mêler dans l’affaire suscitée par la formule de Waring, et que j’aurais moi préféré de voir instruire d’abord, en collégue, permettez moi de vous dire que M. de Demeczky, mon ami toute preure depuis de longues années, a fait hièr soir, à la Séance de la Société de Mathématiques et Physique, sous la Présidence du Baron Eötvös une brève conférence sur son mémoire. Je crois pouvoir vous assurer que nous sons avons en l’impression que le évaluation des coefficients de s est extrêmement simple et barée sur une méthode nouvelle, et que le démonstration directe de la formule, même si elle contanais des éléments cités par Waring pour lé vérification nous temblais la plus simple possible et en même temps la plus logique.

Veuillez agreér Monsieur le Secrétaire perpétuel et cher Collègue, l’assurance de une plus parfaite considération.

R. de Kövesligethy

Az „Est” és a „Nap” folyó évi március 11-diki számában a Mathematikai és Physikai Társulat f. évi márczius 9-én tartott üléséről és Demeczky Mihály udvari tanácsos, egyetemi magántanár előadásáról megjelent közlemény nem felel meg a valóságnak, hanem erős szubjektivitással kiszínezett leírása az ülés lefolyásának. Demeczkynek a kérdéses tárgyban két értekezése van, az egyik megjelent Párizsban, a Comptes Rendus-ban, a második Budapesten minden könyvesboltban kapható, és ebből minden elfogulatlan mathematikus megértheti, mi a Demeczky felfedezése, és mi a Waringé. Az Estben megjelent saját nyilatkozatom is elferdítve látott napvilágot.

Kövesligethy Radó

A Math. Phys. Társ. ügyvivő titkára

40.

(Országos Széchényi Könyvtár Kézirattára)

Le Secrétaire Général 1913. november 14-én

de la Commission Permanente

e l’Association Internationale de Sismologie Budapest, VIII. Múzeum-körút 6.

Méltóságos Pauer Imre ministeri tanácsos, egyetemi ny. r. tanár úrnak, a M. Tudományos Akadémia II. osztálya osztálytitkárának

Budapest

Méltóságos Uram,

Néhai Dr. Jankó János szibériai utja alkalmából felvett osztják naplója nagyon sok, néprajzi tekintetben becses tudományos adatot foglal magában.

Pósta Béla a terjedelmes kéziratot áttanulmányozta, és Cholnoky Jenő, az elhúnyt Jankó Jánosnak velem együtt jó barátja, a mintegy 810 nyomtatott ívre terjedt munkát kiadni óhajtja. Az előállítási költség körülbelül 1500.- koronára rúg.

A mennyiben a M. Tudományos Akadémia II. osztályának költségvetése engedné, nagyon nagyon kérném, hogy ezen, a magyar ethnographiai kutatást is érdeklő és dícsérő munka megjelentetését néhány száz korona segély kegyes megszavazásával lehetségessé tenni méltóztassék.

Kitűnő tisztelettel vagyok, Méltóságos Uram, Készséges szolgája

Kövesligethy Radó

41.

Kövesligethy levele Lóczy Lajosnak