• Nem Talált Eredményt

Kábítószer a pénztárcában

Kövér Vencel a regény legizgalmasabb részénél tartott, amikor váratlanul csengettek, zörögtek egyszerre.

- Megyek! - kiáltotta, noha jól tudta: úgysem hallatszik ki, három helyiségen át az előszoba ajtaja elé, ki a folyosóra.

Könyvét nyitott lapjára fektette, kibújt a paplana alól és: vajon ki lehet az, motyogva kisietett.

Az ajtó előtt egy fiú állt.

- Bota Gábor vagyok. A szomszédos lakótömbben lakom.

Negyedik emelet 11-es ajtó - mutatkozott be illedelmesen.

Kövér Vencel kinyitotta az ajtót, s kíváncsian pislogott a fiúra, aki folytatta:

- Csomagot hoztam. Oláh bácsi, mármint: Oláh Pál küldi a szomszédunkból. Tessék!

Átadta, majd, amilyen illedelmesnek tűnt ezelőtt, olyan illetlenül elrohant.

Kövér Vencel elképedten csóválgatta a fejét, felváltva leste a távozó fiút, és pislogott a kezében szorongatott furcsa küldeményre.

Csomagot küldött Oláh Pali...? Nekem? A legjobb barátom, mégis...!

Értetlenül felrántotta a vállát, ám annyira furdalta, a pillanatról pillanatra fokozódó kíváncsisága, hogy még az előszobában megállt, s feltépte a csomag borító papírját.

- Levél... és két kiló liszt! Mi a fene ez? - morogta fokozódó idegességgel.

Alig olvasott bele a levélbe, máris lebénult.

„Két kiló heroin! Az autómban találtam. Holnap add át a rendőrségnek”! - olvasta riadtan. Keze-lába remegett. - „Amint tudod, külföldre utaztam. Sietnem kellett, nehogy lekéssem a repülőt.

Időre érkezem Bécsbe. Az átadó gimnazista, a szomszédomban lakik.

Semmit sem tud a csomag tartalmáról. Négy nap múlva érkezem haza. Azonnal jelentkezek a rendőrségen, tisztázom magam, netán téged...”

Az értékes, de annál veszélyesebb tartalmú csomagot, bent a szobájában az asztalra rakta.

* * *

Altatót vett be, mégis csak reggel felé aludt el. Azt álmodta - hitte, holott... -, hogy valaki: magas, vörös hajú, szeplős, ortopédcipőt viselő, sánta férfi az erkélyen át a szobájába hatolt.

- Hova dugta el a heroint? - hangzott az álomember nem e világi kérdése. Szavainak reá szegezett pisztolyával adott nyomatékot.

- A kerek, szobai asztalon van.

A saját hangjára riadt fel, dörzsölgette a szemét, rettent meg halálosan, mert rájött: nem álom, zord valóság, ami körülötte zajlik.

- Maga... maga, mit keres itt? - fogta kérdőre.

Az illető a megnevezett kis kerek asztalkához bicegett, ahol komótosan kinyitotta a magával hozott táskáját, és bele csúsztatta a kilós lisztes zacskókba csomagolt heroint...

Kövér Vencel felesége, a másik szobában aludt, mert férje erőteljesen horkolt. Amit előtte nem tehetett meg, a gyerekeik elköltözése után, az utánuk felszabadult szobába költözött éjjelre.

Már az erkélyajtó nyikorgására felriadt, amelyet a váratlanul behatoló az ajtó felfeszítésével okozott. Hosszabb fülelés után, óvatosan bedugta fejét a résnyire kinyitott ajtón, és egy óriásit sikoltott.

A magas, a vörös hajú, a szeplős arcú, az ortopéd cipőt viselő férfi, egyetlen mukkot sem szólt. Sántaságához mérten, fürgén a félemeleti erkélyre sietett, és sántasága ellenére könnyedén leugrott a fűbe.

* * *

A Kövér házaspár nyolc óra felé ment be a rendőrségre, tett vallomást.

- Önök nagyon szerencsés emberek - nyugtatta meg a feldúltan viselkedő házaspárt az ügyeletes tiszt. - Oláh Pált, mielőtt elutazott volna, szíven szúrták, mert ezek nem viccelnek, de nem ám!

Az éppen előtte heverő iratba pillantott.

- Botár Gábor gimnazistát a folyosón leütötték. Kómában fekszik szegényke a kórházban. Mindez ma éjjel történt, amikor önöket pisztollyal megfenyegette az a bandita, ugyanis nem néhány grammnyi, két kiló heroin sorsa forgott kockán. Több millió dollárban!

Előbb az asszony, utána a férj huppant le a székre, kért vizet.

* * *

Bimbóné, Kapás Endre mérnök bejárónője, porszívózott, eközben túlharsogva a Rakéta típusú készülék igen erőteljes, szinte traktorhoz hasonló zúgását, régi slágert dúdolt.

- Ez meg...? - akadt el a hangja, tágult ki a pupillája.

Kikapcsolta a gépet, s mélyen lehajolt.

- Ortopéd cipő? De hiszen, Kapás úr nem sánta! Vörös paróka...?

Minek, amikor olyan dús a haja, mint a kefe! Gumiálarc...? S ez a két csomag liszt...? Nafene!

Mindezeket egy nyitva hagyott bőr szerszámtáskában, néhány szerszám: feszítővas, álkulcsok, csípőfogó, kalapács... mellett lelte, nézte meg.

Ennek a fele sem tréfa!

A szerszámtáskát a bárszekrény és a heverő közötti résbe rejtették.

Meglehetősen felületesen. Kapkodhatott, aki ide rejtette.

- Liszt? Liszt! - forgott az agya krimi filmekben látott történet foszlányaival feldúsítva. - S ha kábítószer? Mert ez a sok rohadt, züllött képű, idegen alak, akik az utóbbi időben idejárnak! Hátha behálózták ezt a szerencsétlen flótást. Belerángatták valamibe.

Amint Derricktől látta a legutóbbi krimiben, felhasította az egyik zacskót, finoman belecsípett a porba, szétmorzsolgatta a két ujja között, majd megszagolta s megízlelte.

- Édeskés...? Furcsa! - dünnyögte, majd kézbe kapta a csomagokat Kapás Endrét féltőn: meg kell semmisíteni mindent elhatározással a WC-be sietett.

- Nem! - torpant meg ott. - Előtte mintát veszek belőlük! - Miért, minek nem tudta, ösztönszerűn engedelmeskedett belső, védekező mechanizmusának, mert ki tudja, mi származik még belőle!

Hazaviszi, s biztonságként megnézeti valakivel, aztán figyelmezteti Kapás urat, mert szentül meg volt győződve: nem ő a tettes.

Valakinek szívességből megengedte, hogy nála aludjon, rejtse el ezeket a ki tudja miket. Esetleg pénzt kapott értük...

A zsebébe nyúlt. Kis üveget vett ki. Valeriána volt benne. A barna szemeket a WC-kagylójába szórta, majd a kiürült üveget dugig tömte fehér porral, s a pénztárcájába dugta. A csomagok többi tartalmát pedig, beleszórta a tabletták mellé, még a zacskókat is belerázta, hogy ne maradjon abban egy szem fehér por sem, majd lehúzta vízzel mind.

A két üres zacskót a szeméttartóba dobta, a többi kacat mellé, amelyeket a porszívózás után levisz majd a kapualjban lévő kukába.

Ő tette-e, nem, mégis bűnös, netán átverték? - csóválgatta, mindezek közben a fejét, teljesen elbizonytalanodottan. - Nem engedem, hogy ezek a barnapofájú, torzborz idegenek, akik újabban idejárnak, tönkretegyék ezt a szerencsétlen flótást!

Kapás Endrére gondolt, akihez több mint tíz éve járt dolgozni, napi négy órában: Takarított, mosott, bevásárolt, olykor főzött is neki...

Azért nevezte szerencsétlennek, mert két házassága közül egyik sem sikerült, s újabban állandó pénzzavarral küzdött. Neki is több havi bérrel tartozott. Mindezek ellenére igen kedvelte az udvarias, az előzékeny férfit. Gyakran mondogatta: lennék húsz évvel fiatalabb!

Én ráncba szedném, az biztos!

Hosszú percekig törte a fejét: hogyan lehet nem szeretni egy ilyen csinos, jó modorú férfit. Ha legalább szépek lettek volna, azok az állandóan fogyókúrázó szukák, akikkel együtt élt...!

* * *

Bimbóné a Moszkva téren szállt le a villamosról. Több rendőr kocsit, és futkosó rendőröket pillantott meg.

Mi történt megint? Filmeznek? - lesett körbe, ám hamarosan szájára fagyott friss csodálkozásának első hulláma.

Két kreolbőrű fiú - érdekes, mintha a villamoson is látta volna őket, bár egyforma ez mind - határozottan rámutattak, mire a mellettük, ugrásra kész, civil ruhás nyomozók, azonnal hozzáfutottak s elkapták a kezét: No na! - méltatlankodott, ám azok belé fojtották a szót.

- Magáé ez a pénztárca? - mutatott fel egyikük egy fekete pénztárcát.

- Igen - pukkadt ki a hangja. Az álla leesett, szeme a saját pénztárcájára gubbadt... - Elloptátok? - förmedt a két, kreolbőrű, fekete hajú, húzódzkodó gyerekre.

A pénztárcája után nyúlt, ám az előbbi nyomozó gyorsan leintette.

Rendőrség! Elővette és felmutatta a szolgálati igazolványát. -Kérem a személyi igazolványát!

- Igen, ellopták a pénztárcámat... - dohogta széles szájú szatyrában turkálva, gyűlölködő pillantásokat vetve a két, megszeppenve leső fiúra: - Mind ilyenek ezek! - Végre megtalálta az igazolványát, és átadta a nyomozóknak.

- Bekísérjük a kapitányságra! - hangzott az előbbi nyomozó szava visszavonhatatlanul, alig néhány pillanatra rá, hogy belelapozott a személyi igazolványába.

En...gem? Mert ellopták a pénztárcámat? háborgott őszintén. -Adják vissza, a két kölyöknek meg kenjenek le egy-egy pofont, és kész!

A két nyomozó belekarolt, és könnyedén maguk után húzták.

Siettek, mert egyre több ember kerekedett köréjük. A zsebes gyerekeket, a közben odaérkező rendőrök kísérték, szinte futva a kocsijukhoz...

Bent a fővárosi kapitányságon eléje rakták a Valerianás üvegben lévő heroint.

- Beszéljen kérem! - követelte a kihallgatását vezető rendőrtiszt.

S Bimbóné beszélt. Miután, teljesen őszintén mindent elmondott, kérdőn a rendőrtisztre bámult.

- A villamoson kilopták a szatyromból a pénztárcáimat, mégis, hogyan kapták el őket...? - hebegett, mígnem a rendőrtiszt letorkolta:

Zsebes razziát tartottunk. Több zsebes gyereket lefüleltünk -magyarázta meg készségesen a rendőrtiszt. - A Mester utcánál

szedtük le őket a villamosról. A többit már tudja, igaz? - tárta szét a két kezét, s elhallgatott.

Kissé később megint Bimbónéba fúrta a szemét.

- Velünk jön! S a helyszínen szépen megmutat mindent!