• Nem Talált Eredményt

Javítási útmutató a kész vizsgamunka tartalmának, eredményének értékeléséhez 1. Írásos dolgozat típusú projekt értékelése

In document k tarspr 07maj ut (Pldal 22-29)

A vizsgázó neve:

Szempontok Pont Max.

pont

Adott pont A dolgozat

egyedisé-ge

A vizsgadarab az érettségiző szellemi terméke, a forrásokat, hivatkozásokat, idézeteket precízen fel-tüntette.

0–2 2

Formai és terjedelmi követelmények, meg-szerkesztettség, nyelvhelyesség

Az írásos vizsgamunka terjedelme megfelelő.

A vizsgamű formája az érettségi vizsgához méltó, (pl.: forgatókönyve áttekinthető), margót és címe-ket tartalmaz, illusztrációi ízlésesek, a dolgozat ta-golása arányos.

A dolgozat jól szerkesztett, bekezdésekre, fe-jezetekre tagolt, esetleges mellékletei számo-zottak, kapcsolódásuk világos.

A vizsgamű nyelvhelyessége a középszintű érettségi elvárásainak megfelelő. Nem tartal-maz súlyos nyelvhelyességi vagy helyesírási hibákat.

A vizsgázó tisztában van az idézés és a bibli-ográfiai adatok megadásának helyes módjával.

0–2

Dolgozatának figyelemfelkeltő, de hiteles címet adott, amely könnyen kapcsolatba hozható a nagy-családosokkal vagy a választott civilszervezettel.

0–2

A feladat meg-értése, a prob-léma felisme-rése, problé-ma-megoldás keresése

A dolgozat a nagycsaládosok helyzetével vagy az őket segítő civilszervezet bemutatásával foglal-kozik. Az elemzett dokumentumok vagy a felhasz-nált statisztikai adatok 1990 utáni keletkezésűek.

A nagycsaládosok, illetve a civilszervezet társa-dalmi, gazdasági problémáival tisztában van, érzé-keli a nehézségeket, képes javaslatot megfogal-mazni a helyzet javítására.

0–4 megalapo-zása, az infor-mációk komp-lex kezelése, a szakmai fogal-mak azonosítá-sa, helyes hasz-nálata

A projektben tükröződnek a különböző terüle-tekről szerzett ismeretek, a vizsgázó felkészült a rendszerváltás utáni változások ábrázolására. Egy-aránt használ a nagycsaládosokkal kapcsolatos szociálpolitikai, jogi, szociológiai, gazdasági szempontú megközelítést. A család változó funk-cióira is kitérhet.

A hátrányos helyzet témakörét komplexen keze-li. A társadalmi nehézségek mellett előnyöket, demográfiai következményeket is elemez.

A nagycsaláddal, a szociálpolitikával kapcsola-tos szakmai fogalmakat értelmezi, a szakszavakat helyesen használja (hátrányos helyzet, társadalmi réteg, gyermeknevelési támogatás, adókedvez-mény, beiskolázási segély, rendszeres szociális

0–6

0–2

0–4

A lényegi ele-mek és a logikai kapcsolatok fel-ismerése

Tisztában van a gyermeknevelés társadalmi hasznával, az állam ezzel kapcsolatos szerep-vállalásának lényeges elemeivel.

A vizsgált család, illetve civilszervezet helyze-tének bemutatásában a lényegi elemekre tér ki.

Ráérez az ország gazdasági lehetőségei, a tár-sadalmi igények, az érdekkérvényesítő képes-ség közti kapcsolatra, a jövőbeni változtatási lehetőségeket ennek összefüggésében mérle-gelheti.

0–2 0–2 0–2

A hipotézis vagy cél megfo-galmazása és értékelése

Dolgozata elején a maga elé tűzött cél reális, életkori, időbeli és egyéb sajátosságai alapján megvalósítható. Megfogalmazása nyelvileg igényes. Hipotézist állít fel.

A dolgozat zárasában összefoglalja, hogy a nagycsaládosok helyzetének bemutatásával kapcsolatos kiinduló hipotézisét mennyiben támasztotta alá ill. cáfolta a kutatása, az eset-leges eltérést észleli, igyekszik magyarázni.

0–2

0–2 K

O M P E T E N C I Á K

Önkifejező-képesség

A vizsgadarabban megjelenik a szerző saját állás-pontja az általa vizsgált nagycsaládosok, illetve a civilszervezet helyzetéről. Megfogalmazza véle-ményét az állami szerepvállalás mértékéről, elég-séges voltáról, saját elégedettségéről. Megközelí-tései, kérdései egyéni látásmódnak is teret adnak.

0–4

36

Összesen 50 Tanári vélemény, aláírás:

2. A képi vagy elektronikus ismeretterjesztő információforráson alapuló projekt értékelése 2. a) A projekthez mellékelt írásos anyagok értékelése (10 pont)

A vizsgázó neve:

Szempontok Pont Max.

pont

Adott pont Célmeghatározás és

értékelés

Az elkészítendő vizsgadarab célját vi-lágosan megfogalmazta, és az alkalmas a nagycsaládosok helyzetének reális bemutatására, vagy a civilmunka ösz-szegzésére. A produktum elkészülte után értékelte a célkitűzés megvalósu-lásának mértékét, az akadályozó ténye-zőket számba vette, megindokolta.

0–2

A logikai kapcsola-tok felismerése, lé-nyegkiemelés

A nagycsaládosok helyzetét lényeges szempontok alapján mutatta be, képes volt megfogalmazni a szociálpolitikai célkitűzések, eszközök, gazdasági lehe-tőségek és társadalmi elvárások közti kapcsolatokat, összefüggéseket.

0–2 K

O M P E T E N C I Á K

A projektmunka elméleti megalapo-zása

• A nagycsaládosokkal kapcsolatos projektmunka készítéséhez alapos, több területre kiterjedő anyaggyűj-tés után állt neki, szociálpolitikai, jogi, gazdasági ismeretei tükröződ-nek az elkészült vizsgadarabban, portfóliójában szakirodalmi jegyze-tek találhatók, bibliográfiája az érettségihez méltó.

• A választott műfajához szükséges elméleti ismeretekkel rendelkezik, a készítéshez nélkülözhetetlen ha-tásmechanizmusokkal, sajátossá-gokkal tisztában van, ennek bizo-nyítására a dolgozatban röviden ki-tért.

0-2

0–2 8

Megszerkesztettség, nyelvhelyesség

A leadott mű mondatokból, bekezdé-sekből álló, jól szerkesztett szöveg, nem tartalmaz súlyos nyelvhelyességi vagy helyesírási hibát.

0–2 2

Összesen 10

2. b) A képi vagy elektronikus vizsgadarab értékelése (40 pont)

A vizsgázó neve:

Szempontok Pont Max.

pont

Adott pont Önállóság a

kivá-lasztott téma fel-dolgozásában

• A nagycsaládosok helyzetének bemuta-tása a vizsgázó önálló terméke. Ameny-nyiben másoktól átvett anyagrészeket tartalmaz, azok forrását feltüntette, és a saját munkájától világosan elhatárolta.

• A vizsgadarab a műfaj sajátosságaiból adódó egyéni látásmódot is tükröz; ké-pes a nagycsaládosok és a civilszer-vezetek nehézségeinek, helyzetük szép-ségének érzékeltetésére; a befogadóból érzelmi hatás kiváltására.

• Az elkészült darab tükrözi a vizsgázó egyéni álláspontját, saját felfogását nap-jaink szociálpolitikai helyzetéről, a nagycsaládosok helyzetében a szükséges javítás mértékéről.

0–2

0–4

0–4 10

Formai és terje-delmi követelmé-nyek, megszer-kesztettség, nyelv-helyesség

• A vizsgamunka formája az érettségi vizs-gához méltó, esztétikai minőséget hordoz.

• A produktum terjedelme megfelel az elő-írtaknak.

• Képi világa jól szerkesztett, ha van, szö-vege szabatosan, pontosan, megfogalmazott, nem tartalmaz súlyos nyelvi vagy nyelvhe-lyességi hibát.

0–4 0–2 0–2 8

Szakmailag megalapozott címadás

A képi vagy elektronikus ismeretterjesztő információforráson alapuló vizsgadarab a műfaji sajátosságoknak megfelelő címmel rendelkezik, mely harmonizál a nagycsalá-dosok helyzete témával.

0–2 K

O M P E T E N C I Á K

A feladat meg-értése

A vizsgázó a kiírt feladatot megértette, a rendszerváltozás utáni szociálpolitikai vál-tozások bemutatására koncentrál, a nagycsa-ládosok helyzete áll vizsgálódásának hom-lokterében. Amennyiben civilszervezetet mutat be, annak profilja a nagycsaládosok támogatása, segítése.

0–2

A lényegi elemek és logikai kapcso-latok felismerése, az információk komplex kezelése

• A vizsgált társadalmi réteget több szempontú, többféle forrásból adódó meg-közelítéssel mutatja be, a szociálpolitikai, jogi, gazdasági, szociológiai nézőpontok komplexen jelennek meg.

• A civilszervezet, illetve a nagycsalá-dosok bemutatása lényeges elemek kieme-lésével történt meg, a választott nagycsa-lád vagy civilszervezet egyedi ábrázolása alkalmas társadalmi összefüggések meglá-tatására, összefüggések megfogalmazásá-ra.

0–4

0–4

A projekt készíté-sének szakmai megalapozása

• A szociálpolitikához, társadalmi viszo-nyokhoz kapcsolódó elméleti ismeretei tükröződnek a kész műben. Ábrázolhatja a nagycsaládosokat mint napjaink egyik családtípusát, a rendszerváltást követően helyzetükben bekövetkező változásokat, ehhez összehasonlítás vagy különböző időszakok vertikális ábrázolása egyaránt jó megoldás. Ha a vizsgázó a civilszerve-zet tevékenységével foglalkozik, általános jellegű bemutatás mellett a nagycsaládos-ok érdekében végzett tevékenység koráb-ban elért eredményeire, tapasztalataira vagy pillanatnyilag folyó tevékenységeire egyaránt fókuszálhat.

• A választott műfajhoz kapcsolódó szakmai ismereteket, a különböző techni-kai eszközök hatásmechanizmusát (példá-ul képnyelv vagy hanghatások, technikai eszközök, vágás, montázstechnika) meg-felelően alkalmazza

0–4

0–4 K

O M P E T E N C I Á K

A téma

aktuali-tása A nagycsaládosok helyzetét napjainkban ábrázolta, csak összehasonlításban tért ki korábbi korok, évtizedek jellemzőire.

0–2

22

Összesen 40

A képi vagy elektronikus ismeretterjesztő információforráson alapuló projekthez mellékelt írásos anyag és a képi vagy elektronikus

vizsga-darab összesített pontszáma (a és b rész együtt): 50 Tanári vélemény, aláírás:

3. Szervezésen alapuló projekt

3. a) A szervezésen alapuló projekthez készített írásos anyagok értékelése (30 pont)

A vizsgázó neve:

Szempontok Max.

pont Adott pont Önállóság a

kivá-lasztott téma feldol-gozásában

• A nagycsaládosok helyzetének vagy a civilszervezet ezzel kapcsolatos munká-jának bemutatása a vizsgázó önálló ter-méke. Amennyiben másoktól átvett anyagrészeket tartalmaz, azok forrását feltüntette, és a saját munkájától világo-san elhatárolta. A dolgozat alapján egyér-telműen azonosítható, hogy a szervezés folyamatában mi az érettségiző saját, önálló teljesítménye, és mit végzett a rendező szervezet többi tagja.

• Az elkészült darab tükrözi a vizsgázó egyéni álláspontját, saját felfogását nap-jaink szociálpolitikai helyzetéről, a nagy-családosok helyzetében a szükséges javí-tás mértékéről. Az írásos anyag tükrözi a szervezés során szerzett egyéni tapaszta-latokat is.

0–2

0-2 4

Formai és terjedel-mi követelmények, megszerkesztettség, nyelvhelyesség

• Az írásos vizsgamunka terjedelme megfe-lelő. A kifejtés egész mondatokból áll, a szöveg logikusan felépített.

• A vizsgázó szabatosan, pontosan, igénye-sen fogalmazott, az írás nem tartalmaz sú-lyos nyelvtani vagy helyesírási hibát.

• A vizsgamű formája esztétikus, az érettsé-gi vizsgához méltó, alcímeket tartalmaz, át-tekinthető, illusztrációi ízlésesek.

• Portfóliója gondosan összeállított, tükrözi a szervezőmunka sajátosságait, alkalmas az önálló munkavégzés bizonyítására.

0–2 0–2 0–2 0–2

8

Célmeghatáro-zás és értékelés • A szervezés célját világosan megfogal-mazta, és az alkalmas a nagycsaládosok helyzetének reális bemutatására vagy az ér-dekükben végzett civilmunka pontos céljá-nak rögzítésére. Pontosan meghatározza a szervezés során végzendő egyéni feladato-kat.

• A produktum elkészülte után értékelte a célkitűzés megvalósulásának mértékét, a tel-jes megvalósulást akadályozó tényezőket számba vette, megindokolta. Részletesen ki-tért az érettségiző által végzett tevékenység hatékonyságának, minőségének értékelésére is.

0–2

0–2

A logikai kap-csolatok felisme-rése, lényegki-emelés

• A vizsgázó kapcsolatok, összefüggések felismerését bizonyította, például a civilszer-vezet konkrét célja és a rendelkezésére álló anyagi erőforrások összefüggése, vagy a rendezvény célja és a meghívandók köre, vagy a meghívás módja és eredményessége közötti kapcsolatok.

• A tanuló a lényegi elemeket hangsúlyozza a szervezőmunkával, illetve elméleti ismere-teivel kapcsolatosan.

0–2

0–2 K

O M P E T E N C I Á K

A projektmunka elméleti megala-pozása

• Rávilágít a szervezés jogi, gazdasági fel-tételeire.

• A szervezéshez szükséges marketing- és PR-tevékenységhez kapcsolódó elméleti is-meretek a vizsgadarabban megjelennek, azo-kat megfelelően alkalmazza.

• A szociálpolitikához, gazdasági helyzet-hez, társadalmi viszonyokhoz kapcsolódó el-méleti ismeretei tükröződnek a kész műben.

Amennyiben egy civilszervezet munkájába kapcsolódik be, tisztában van az egyesületek jogi szabályozásával.

0–4 0-2

0–4 18

Összesen 30

3. b) A lebonyolítás módjának értékelése (20 pont)

A vizsgázó neve:

Szempontok Pont Max.

pont

Adott pont A vizsgázó által a szervezésre, lebonyolításra fordított

idő dokumentáltan az érettségihez méltó, az elvárható-nak megfelelő.

0–2 2 Önálló

mun-kavégző és

kezdeménye-zőképesség Elkülöníthető, hogy a vizsgázó a szervezés során vagy a civilszervezet munkájában mit végzett önállóan, mi-ben vállalt irányítói szerepet.

A munkatársként, résztvevőként végzett feladatrész az érettségihez méltó. A tanuló motiváltsága megfelelő mértékű, ezt tükrözi a vállalt és elvégzett feladat nagy-ságrendje.

0–4 4

A figyelem felkeltése és az érdeklő-dés megtar-tásának ké-pessége

A szervezés folyamatában a vizsgázó képes a megfele-lő tájékoztatásra. A tanuló képes a közös munkatevé-kenységre, az érintett nagycsaládosokkal, munkatár-sakkal kapcsolatteremtésre, a kapcsolat fenntartására.

0–4 4

Szervező-készség, az információk komplex ke-zelése

• A vizsgázó általi rendezvényszervezés esetén a helyszín megválasztása megfelelő, a rendezvény-szervezésre és magára a rendezvényre az időkeret megjelölése, az időpont megválasztása megfelelő.

Az események időtartama arányos. Civilszervezet munkájában való részvétel esetén az események folyamatában jelen van.

• A költségigények meghatározása/elemzése megfe-lelő módon megtörtént.

• A civilmunka eredményessége, illetve a rendez-vény értékelése megfelelő visszacsatolások fel-használásával megtörtént.

0–2

0–2 0–2

6

Helyzetfel-ismerő, konf-liktuskezelő és problé-mamegoldó- képesség

A tervezés és lebonyolítás során a felmerülő vagy a várható akadályokat felismerte, elhárításukra felké-szült, saját helyzetét, szerepét reálisan értékelte, annak megfelelően reagált. Konfliktuskerülésre, konfliktus-kezelésre törekedett.

0–4 4

Összesen 20

A szervezésen alapuló projekt írásos anyagának és a lebonyolítás módjának összesített pontszáma (a és b rész együtt):

50

In document k tarspr 07maj ut (Pldal 22-29)