• Nem Talált Eredményt

7. Mobiltelefonok platformjai és lehetőségeik

7.2 Mobiltelefon megoldások és platformok a kezdetektől

7.2.22 iPhone aktiválás, iOS funkciók

A vásárlást követően a készüléket a használathoz aktiválni kell. Az aktivá-láshoz az iOS5 verziója előtt számítógép és internetelérés volt szükséges, vala-mint kábeles kapcsolat a gép és a telefon között. Az iOS 5-től már elég egy in-ternetes vezeték nélküli wifi hálózatra kapcsolódni a készülékkel. Az aktiválási procedúra része még az iTunes nevű szoftver a korábbi verzióknál (az iOS 5-nél már csak Apple felhasználói fiók az iCloud-hoz való hozzáféréshez, lásd később), amely az aktiválást és a későbbiekben a szinkronizációt végzi. Amikor a készülék először rákapcsolódik a PC-n vagy wifin keresztül az internetre, egy biztonságos kapcsolaton keresztül az Apple központjában rögzülnek a készülék adatai, elle-nőrzésre kerül a gyári száma stb. A sikeres aktiválást követően az iPhone már használatba vehető, tudunk róla hívást is indítani és fogadni.

A telefonokon futó operációs rendszer neve iOS. Az iOS-nek több verziója is van, jelenleg a legmagasabb az 5-ös. Az újabb iOS rendszerek visszamenőleg telepíthetőek a korábbi készülékekre, de nem mindegyikre, hiszen ennek hard-veres követelménye is van (többek között). A korábbi iOS verziók és készüléke-ken alkalmazhatósága az alábbi táblázatban található:

iOS verziója

4. táblázat: Apple iOS rendszerek Az itt felsorolt verzióknak természetesen a megjelenésüket követően számtalan alverziója jelent meg a frissítések és ma működést segítő optimalizá-lások miatt, ezeket itt nem tüntettem fel.

Az iPhoneok OS-ére jellemző, hogy stabilan futnak, az adott funkciót jól ke-zelik, azonban vannak benne kötöttségek. A felhasználó csak korlátozottan kap szabad kezet bizonyos funkcióknál, elrendezéseknél, csakúgy, mint a Microsoft Phone rendszereiben. Ami persze nem probléma, csak vannak olyanok, akiket emiatt nem sikerül megnyernie ezen készülékeknek.

Az első készülék kétségkívül legnagyobb érdeklődésre számot tartó újdon-sága mégis az érintéses kezelőfelület volt, amely mögött az Apple szoftvere állt.

Korábban nem lehetett egyszerűen, már-már természetes módon görgetni egy képernyőt az ujjak mozdításával, vagy lapozni a menüben jobbra-balra-fel-le egy-egy érintéssel. A multitouch később lehetővé tette az ujjakkal történő bo-nyolultabb mozdulatok értelmezését is (pl. egyszerre forgatás és nagyítás egy térképen). A továbbiakban a 4S készülékhez kapcsolódó iOS5 rendszerre vonat-kozó információkkal foglakozunk, ezért előfordulhat, hogy korábbi verziókban és készülékeken az itt leírtak nem vagy csak korlátozottan érvényesek.

Az iOS szinte minden olyan funkcióval rendelkezik, amelyet egy mai mo-dern rendszertől elvárunk. Van naptár és e-mail szinkronizáció, előre telepített Safari böngésző, GPS térképszoftver, előre telepített egyéb gyári szoftverek, mint például hangrögzítő, képkezelő, multimédiás lejátszó stb. Ezek nagy része az Apple saját terméke, de vannak olyanok (mint pl. az Evernote nevű alkalma-zás), amely mindhárom elterjedt platformon megtalálható. Ha valamilyen szoft-vert nem találnánk, amire szükségünk van, interneten keresztül letölthetjük az ITunes-on keresztül vagy a készüléken közvetlenül az AppStore nevű alkalma-zással. Az Apple minden, a saját szoftverboltjába felkerülő szoftvert ellenőriz, és csak a jóváhagyást követően tesz elérhetővé. Így egyrészt biztosítja a felhaszná-lókat a szoftver megfelelőségéről, másrészt kontrollálni tudja az ide felkerülő szoftvereket.

Van néhány olyan különleges funkció és hozzá tartozó program, amely kü-lön említést érdemel. Az egyik ilyen a Siri. A Siri nem más, mint a telefonunk és a saját személyi asszisztensünk, akinek értelmes mondatokkal adhatunk hang-utasításokat. Azaz egy hangvezérlés alapján működő szoftver, amely képes ve-zérelni a telefon különböző funkcióit, mint például a tárcsázás, az SMS vagy jegyzetírás. A Siri jelenleg nem érhető el magyar nyelven, így használata szá-munkra elég körülményes az ékezetes betűk és a kiejtés miatt.

A különféle alkalmazásokat ennél a rendszernél is a hozzájuk tartozó iko-nokkal indíthatjuk el. Alapértelmezésben négy fixen elhelyezett ikon található meg az alsó sávban – ennek a résznek a neve Dock –, melyeket az újabb szoft-ververziókban már saját igényünk szerintire cserélhetünk. Az ikonok rendszere-zésére már itt is létrehozhatunk mappákat.

A készülék alján elhelyezkedő központi gombról már esett szó korábban, most nézzük, mire is jó.

Bármely programban vagy menürészben vagyunk épp, és vissza szeretnénk jutni a kezdőképernyőre, ezt a gombot kell egyszer megnyomnunk. Ekkor a készülék szoftvere visszaugrik a főképernyőre. Ha a gombot a főképernyőn nyomjuk meg, akkor a keresés menüpont ugrik elő. Itt kereshetünk bármire, aminek köze lehet a készüléken tárolt adathoz, azaz névjegyre, zenére, videóra stb.

A 3GS és a későbbi készülékek már alkalmasak a multitaskingra, így egy-szerre több alkalmazás is futtatható. Az alkalmazások közötti váltás szintén a középgomb megnyomásával érhető el. Ha kétszer egymás után nyomjuk meg a gombot, egy alkalmazáskezelő jelenik meg, ahol kiválaszthatjuk, hogy mely alkalmazás futtatását szeretnénk felfüggeszteni (azaz bezárni a programot).

Mivel egyszerre négy jelenik meg a Dock részén, így oldalra lapozással tudjuk a többi futó alkalmazást előhozni az ikonlistában.

21. kép: Task manager az iPhone 4S készüléken

A képernyőn megjelenő tartalom mentésekor (képernyőkép mentése) is ezt a gombot kell nyomva tartani, majd megnyomni a készülék bekapcsoló gombját. Ekkor egy exponáló hang hallható, és máris elkészül a képernyőkép mentése.

Ez a tankönyv nem ad lehetőséget az összes funkció és lehetőség bemuta-tására, hiszen ezek önállóan képesek lennének egy vagy akár több tankönyvet is megtölteni (Ajánlott irodalom: Az iPhone könyv).