• Nem Talált Eredményt

Google Maps és Street View GPS-el és anélkül

9. Helymeghatározás hálózati és GPS alapokon,

9.2.7 Google Maps és Street View GPS-el és anélkül

Manapság kétféle módon használhatunk GPS alapú navigációs eszközt:

megvásárolt, offline navigációs programmal vagy ingyenes, online navigációs programmal. Ha ez így nem is teljesen igaz, nagyon leegyszerűsítve tényleg ennyi.

Az offline programok lényege, hogy egy adattároló eszközön, például me-móriakártyán, megvásároljuk a programot a hozzá szükséges térképrendszerrel, telepítjük az eszközünkre és indulunk. A térképek a kártyáról kerülnek beolva-sásra a készülék által, és ha frissíteni akarjuk őket, akkor általában fizetnünk kell és manuálisan, számítógépen tudjuk ezt megtenni. Ilyen például a magyar vo-natkozású iGO rendszer. A legtöbb, telefonmodullal ellátott készülékben pedig részt vesz a kommunikációban, hiszen sok olyan hasznos hely (POI) van megje-lölve a térképadatbázisban, amely egyetlen kattintással felhívható vagy írható rá e-mail, közvetlenül a készülékről.

Online térképrendszernél telepítjük a klienst és adatkapcsolat szükséges ahhoz, hogy navigációt indítsunk. Ahogy haladunk az úton, folyamatosan szük-ség van az újabb térképrészletekre, így a rendszer folyamatosan kommunikál a mobilhálózaton. Ennek adatforgalmi díja van, amely leginkább külföldön terheli meg pénztárcánkat. Van olyan megoldás, mint például a Google Maps Navigation nevű program, amely egyszerű és már képes lementeni a térképtar-talmakat a készülékre, így offline módban is használható.

A Google nem egyszerűen csak megvalósította az online térképrendszert, hanem újraértelmezte annak fogalmát. 2005-ben, amikor a Google Maps első bétája megjelent, egy olyan rendszert ismerhettünk meg, amely a maps.google.com címen érhető el, és ma már képes akár 3D objektumok és 45 fokos dőlésszögű képet is mutatni a böngészőben (nem keverendő a Google Earth programmal, amely külön letölthető és telepíteni kell). A Google Maps online, bármely böngészőből és bármilyen géptípusról elérhető, segítségével útvonalat tervezhetünk, műhold alapú képfelvételeket is megtekinthetünk, és be is jelölhetjük rajta kedvenc helyeinket, akár saját fotóinkat illusztrálva. Sok olyan mobil eszköz (kamera, fényképezőgép, telefon, tablet) van már a piacon, amely a kép rögzítésénél a GPS koordinátákat is lementi, és akár képes egyből a Google Maps-en megjelölni, hol készítettük a képet. A Google Maps működésé-hez tehát alapvetően kell valamilyen PC (vagy MAC), és egy böngészőprogram.

47. kép: Útvonaltervezés iPAD 3-on, Google Maps-el

A Google Maps-nek számtalan terméken elérhető verziója létezik, hiszen megtalálható már autós navigációs rendszerekben, valamint tévékészülékekben és médialejátszókban is.

48. kép: Google Maps LG LW659S „okosTV-n”

Ettől azonban érdekesebb, hogy az Androidos mobil készülékeken – akár telefon, akár tablet – előre telepítve megtalálható a program és annak Navigation változata. A Navigationnal már magyar hangon is képesek vagyunk

navigálni, és az offline térképes módszerrel is hatékony marad a rendszer. Az USA-ban már szinte a kezdetektől lehetőség van a 3D-s, akár utcanézetű navi-gációra. Ez a többi rendszerhez képest megdöbbentő realitást ad, hiszen magán az utcaképen ábrázolja a navigációs utasításokat és lehetőségeket. Természete-sen a GPS vevővel könnyítünk a navigációs szoftver dolgán, hiszen ha előre le-mentettük az útvonal térképtartalmát, akkor adatforgalom nélkül, pusztán a készülékbe épített GPS modul segítségével is képesek vagyunk navigálni, gya-korlatilag a világ bármely országában.

49. kép: 3D objektumok a Google Maps-ben

A Google Maps-hez kötődő szolgáltatás a Google Street View. Ez a böngé-szőn kívül szintén elérhető az Androidos készülékeken, azonban az alkalmazást külön telepíteni kell, de a Google Play Store áruházból ingyenesen letölthető.

A telepítést követően, ha rendelkezünk adatkapcsolattal (akár wifi-n ke-resztül), a kívánt cím beírása után megjelenik a Street View lehetőség a menü-pontok között a Maps alkalmazáson belül. A Street View nem érhető el minden országban vagy városban, csak ott, ahol a Google autói már elvégezték az adott rész lefényképezését, így a menüpont sem látható például Egerben, ahogy ut-canézet funkció sincs itt.

Érdekesség, hogy a telefon mozgásérzékelő szenzorát használva a képer-nyő elmozdításakor, mintegy körbetekintve az utcaképen, a megjelenített utca-kép is annak megfelelően változik, ahogy fordítjuk körbe a telefont. Így

gyakor-latilag realisztikus képet kaphatunk mondjuk Párizs egyik utcájáról, mintha csak épp ott lennénk. Mindenképp érdemes kipróbálni, akár a böngészőn keresztül is. Órán mindenképpen gyakorlati feladat lesz.

50. kép: Google Maps Street View Androidos mobiltelefonon

9.3 ÖSSZEFOGLALÁS, KÉRDÉSEK 9.3.1 Összefoglalás

A kilencedik fejezetben megismerhette a kommunikációjának azt a formá-ját, amely látszólag nem kapcsolódik a telekommunikációhoz, valójában azon-ban annak egyre inkább szerves része. A GPS koordinátáknak eddig is jelentős szerepe volt a kapcsolatokban, legyen szó akár katonai, akár távközlési, akár kommunikációs célokról, hiszen segítségével könnyebben azonosítható volt egy célállomás vagy adótorony, esetleg közvetítési helyszín. Azzal, hogy az emberek fotóikat, videóikat online felületen menedzselhetik, személyre szabhatják, ma-gukra formálhatják, és mindezt megoszthatják másokkal, jelentős közösségépí-tő szerepe van és egyre inkább lesz. Így az online felületeken új értelmet kap a

„hol vagyok éppen?” kérdés, nyitottabbá válik a világ és az információk bárki számára, bármikor és bárhol, pontosan elérhetőek és megtekinthetőek. Önnek lehetősége adódik rá, hogy ezekkel a rendszerekkel a tanórán megismerkedjen és élete további szakaszában, jól, helyesen és hasznosan tudja felhasználni az itt megszerzett ismeretanyagot munkájában és magánéletében egyaránt.

9.3.2 Önellenőrző kérdések

1. A GPS rendszert hány műhold alkotja?

2. Hogyan működik az A-GPS?

3. Helyzetünk megjelöléséhez a Google Maps-en feltétlenül szükséges GPS kapcsolat? Miért?

4. Hálózati kapcsolattal rendelkező TV készüléken elérhető a Google Maps szolgáltatás? Ha igen, hogyan?

5. A Street View rendszer lényege, és hogyan készül?