• Nem Talált Eredményt

Az időközi kifizetési igénylés és időszakos beszámoló dokumentum alapú ellenőrzése

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 45-71)

VII. Fejezet A pénzügyi lebonyolítás

99. Az időközi kifizetési igénylés és időszakos beszámoló dokumentum alapú ellenőrzése

209.1. A KSZ az általa végzett teljes első szintű ellenőrzés keretében gondoskodik a kedvezményezett által benyújtott valamennyi jelentés, nyilatkozat és bizonylat dokumentum alapú formai és tartalmi szempontból történő ellenőrzésének lefolytatásáról, valamint a kockázatelemzésen alapuló mintavételezéssel kiválasztott projektek megvalósításnak helyszíni ellenőrzéséről. Az IH a központi koordinációs szervvel egyeztetve jogosult a dokumentum alapú és a kockázatelemzésen alapuló mintavételezéssel végzett helyszíni ellenőrzés elemeit előzetes és utólagos ellenőrzési tevékenységekre osztani.

209.2. A KSZ a kedvezményezett által benyújtott időközi kifizetési igénylést a vonatkozó jogszabályokban, a pályázati felhívásban, valamint a támogatási szerződésben foglalt elszámolhatósági szabályok szerint ellenőrzi.

209.3. A formai ellenőrzés kiterjed legalább a) a dokumentáció hiánytalanságára,

b) a kettős finanszírozás elkerülése érdekében szükséges formai elemek meglétére, c) a számlák részbeni, vagy teljes kifizetésének igazolására,

d) a számlákon szereplő költségek felmerülésének idejére és a számla jogosultjára.

209.4. A tartalmi szempontú ellenőrzés során meg kell győződni az időközi kifizetési igénylésnek a támogatási szerződéssel - támogatási okirat esetén a projektadatlapban - vállalt kötelezettségekkel, illetve a kedvezményezett által kötött szállítói szerződéssel való összhangról. A benyújtott számlán szereplő adott költségnek a projekt keretében való elszámolhatósága is itt ellenőrizendő.

209.5. Ha a pályázat benyújtása óta a kedvezményezett átláthatósági feltételeit képező adataiban változás állt be, a kifizetési igénylés ellenőrzésével egyidejűleg a KSZ ellenőrzi, hogy a kedvezményezett átlátható szervezetnek minősül-e az Áht. 2. § (1) bekezdés t) pontja és 50. § (1) bekezdés c) pontja szerint.

210.1. A beérkezett elszámolást először az időközi kifizetési igénylés vonatkozásában általános szinten kell leellenőrizni, melynek keretében meg kell győződni arról, hogy a projekt megvalósítása megfelelően halad, így a projekt keretében felmerült költségek kifizethetők.

210.2. A KSZ az időközi kifizetési igénylés - általános szintű - ellenőrzését egységes szempontrendszer szerint végzi, a monitoring és információs rendszerbe feltöltött ellenőrző lista segítségével.

210.3. Szabálytalansági gyanú vagy a kivizsgálására tett intézkedés esetén a KSZ-vezető elrendelheti az érintett vagy a kedvezményezettet megillető összes kifizetés felfüggesztését.

211.1. Az időközi kifizetési igénylés általános szintű ellenőrzését követően, a bizonylati szintű ellenőrzés során kell ellenőrizni a vonatkozó jogszabályokban, illetve az IH által a támogatási szerződésben kötelezően előírt elszámolási dokumentáció teljességét, valamint formai, számszaki helyességét.

211.2. A bizonylati szintű ellenőrzést a monitoring és információs rendszerbe feltöltésre került egységes ellenőrzési lista segítségével kell elvégezni.

211.3. Az időközi kifizetési igénylés ellenőrzésével párhuzamosan a KSZ az időszakos beszámolót is leellenőrzi a formai és szakmai szempontokat tartalmazó, előre összeállított, monitoring és információs rendszerben szereplő ellenőrző listák alapján.

211.4. Az időszakos beszámoló ellenőrzésébe a KSZ más szervezeti egységei és külső szakértők is bevonhatók.

211.5. A KSZ-nek a bizonylati szintű ellenőrzés során ellenőriznie kell, hogy a benyújtott elszámolásban szereplő számlával kapcsolatban van-e benyújtott közbeszerzési dokumentáció. Ha az elszámolásban szereplő számlához kapcsolódó közbeszerzési dokumentációról még nem született döntés vagy elutasító döntés született, az érintett számla nem kifizethető, annak támogatástartalmával a folyósítandó támogatást csökkenteni kell.

211.6. A számla támogatástartalma csak a Rendelet 43. §-a szerinti esetben folyósítható.

212.1. A négy szem elve alapján összeállított ellenőrző listák kitöltése során, ha

a) az időszakos beszámoló, valamint az időközi kifizetési igénylés az adott ellenőrző szempont alapján elfogadható, a vonatkozó ellenőrzőlistában a megfelelt oszlopban a jelölőnégyzetet be kell jelölni,

b) az időszakos beszámoló, valamint az időközi kifizetési igénylés az adott ellenőrző szempont alapján nem elfogadható, a vonatkozó ellenőrzőlistában a megfelelt oszlopban a jelölőnégyzetet üresen kell hagyni,

c) az időközi kifizetési igénylést olyan általános szintű hiányosság miatt kell elutasítani, amellyel kapcsolatban hiánypótlást nem lehet elrendelni (pl. nem éri el a százalékos korlátot), akkor a többi szempontot már nem kell megvizsgálni, nem kell a bizonylati szintű ellenőrzést lefolytatni, illetve az időszakos beszámolót leellenőrizni.

212.2. A 212.1. c) pontja szerinti esetben minden szempontnál a nem releváns oszlopot szükséges kitölteni és csak annál a szempontnál kell a „Megfelelt” oszlopban a jelölőnégyzetet üresen hagyni és az elutasítás okát megjelölni a „Megjegyzés” rovatban, amely miatt elutasításra kerül a kifizetési igénylés.

213. Az ellenőrzést követően a KSZ-munkatárs a következő megállapításokat teheti

a) az időszakos beszámoló és az időközi kifizetési igénylés tartalmi és formai szempontból egyaránt megfelelő, hiánytalan és hibátlan, az igényelt támogatási összeg elfogadható, és az időszaki beszámoló jóváhagyható,

b) az időszakos beszámoló elfogadható, az időközi kifizetési igénylés hiánypótlásra szorul,

c) az időszakos beszámoló elfogadható, az időközi kifizetési igénylés vagy annak egy része általános, illetve bizonylati szintű problémák következtében nem fogadható el, ezért elutasításra kerül, ez esetben az elutasított időközi kifizetési igénylésre eső igényelt támogatási összeg kifizetésére nem kerül sor,

d) az időszakos beszámoló, illetve az időközi kifizetési igénylés egy része vagy egésze tartalmi, illetve formai okból hiánypótlásra szorul,

e) az időszakos beszámoló tartalmi, illetve formai okból hiánypótlásra szorul, az időközi kifizetési igénylés viszont hibátlan és hiánytalan, ez esetben az időközi kifizetési igénylés jóváhagyása és az igényelt támogatás folyósítása az időszakos beszámoló sikeres hiánypótlásáig és jóváhagyásáig nem történhet meg, az időszakos beszámoló jóváhagyásáig jó tételezésre nincs lehetőség,

f) az időszakos beszámoló tartalmi, illetve formai okból hiánypótlásra szorul, az időközi kifizetési igénylés vagy annak egy része általános, illetve bizonylati szintű problémák következtében nem fogadható el, ez esetben az elutasításban érintett igényelt támogatási összeg nem kerül kifizetésre, az időszakos beszámoló viszont hiánypótlás céljából a kedvezményezett részére visszaküldésre kerül.

100. Az időközi kifizetési igénylés és időszakos beszámoló hiánypótoltatása 214.1. A hiánypótlásra a 97. alcímben foglaltakat megfelelően alkalmazni kell.

214.2. Ha a kedvezményezett által benyújtott időszakos beszámoló, illetve az időközi kifizetési igénylés vagy annak egy része általános, illetve bizonylati szinten tartalmi, illetve formai hiányosságok miatt nem felel meg és a feltárt hiányosságok alapján hiánypótlásra van lehetőség, legfeljebb 15 napos határidő kitűzésével hiánypótlásra kell felhívni a kedvezményezettet az időközi kifizetési igénylésben, illetve az időszakos beszámolóban szereplő valamennyi hiány, hiba, valamint a hiánypótlás elmulasztása esetén alkalmazandó következmények megjelölésével.

214.3. A hiánypótló levél kiküldésének határideje utófinanszírozás esetén az időközi kifizetési igénylés beérkezésétől számított legfeljebb 30 nap, szállítói finanszírozás esetén legfeljebb 15 nap.

214.4. A KSZ a 214.2. pontban meghatározott határidőnél rövidebb hiánypótlási határidőt is megállapíthat.

214.5. Hiánypótlásra legfeljebb egy alkalommal kerülhet sor.

215.1. A hiánypótlás időtartama a jogszabályban előírt kifizetési határidőt felfüggeszti. A jó tételezés szabályait figyelembe véve a hiánypótlás beérkezésének monitoring és információs rendszerben történő rögzítésekor az „elszámolás beérkezése” dátummezőbe az eredeti, hiánypótlásra szorult időközi kifizetési igénylés beérkezésének dátumát, míg az „elszámolás megfelelő benyújtása” dátummezőbe a hiánypótolt időközi kifizetési igénylés benyújtásának dátumát kell rögzíteni.

215.2. Ha releváns, a késedelmi kamatszámítás kezdő napja az eredeti időközi kifizetési igénylés beérkezésének dátuma. A hiánypótlás idejére a Rendelet 60. §-a szerinti késedelmi kamat nem jár.

215.3. A hiánypótlás sikeresnek minősül, ha az előírt határidőn belül javításra kerül valamennyi hiba, és pótlásra kerül valamennyi hiányosság.

215.4. Engedményezés, valamint szállítói finanszírozás esetén a hiánypótlás teljesítése a kedvezményezett kötelezettsége.

101. Az időközi kifizetési igénylés és időszakos beszámoló tisztázása

216.1. Ha a kedvezményezett által benyújtott időszakos beszámoló, illetve az időközi kifizetési igénylés vagy annak egy része ellentmondásos információkat tartalmaz, a KSZ az információk további részletezését, pontosítását, az ellentmondások feloldását kérheti a kedvezményezettől legfeljebb 3 napos határidő kitűzésével tisztázó kérdés formájában.

216.2. A tisztázó kérdés megválaszolására rendelkezésre álló határidő nem függeszti fel a jogszabályban előírt kifizetési határidőt.

216.3. Ha a kedvezményezett a tisztázó kérdésre adott választ hibásan vagy hiányosan nyújtja be, az időszakos beszámolót, illetve az időközi kifizetési igénylést a rendelkezésre álló információk alapján kell elbírálni.

102. Az időközi kifizetési igénylés és időszakos beszámoló jóváhagyása

217.1. Ha az időszakos beszámoló és az időközi kifizetési igénylés - ha hiánypótlást rendeltek el, úgy a hiánypótlás teljesítésének ellenőrzését követően - megfelelő, a KSZ vezető beosztású munkatársa, vagy az általa, illetve munkakörében írásban kijelölt személy a monitoring és információs rendszerben jóváhagyja.

217.2. Az időközi kifizetési igénylésben igényelt és jóváhagyott támogatási összeg folyósításának feltétele az időszakos beszámoló jóváhagyása, azaz a jó tételezés szabályai kizárólag jóváhagyott időszakos beszámoló esetén alkalmazhatóak.

217.3. A jóváhagyást követően a KSZ összeállítja a szükséges forráslehívási dokumentációt.

103. Az időközi kifizetési igénylés és időszakos beszámoló elutasítása

218. Ha a XVII. Fejezetben foglaltak alapján az elektronikus alkalmazások használatának szabályai szerint az időközi kifizetési igénylést, illetve az időszakos beszámolót papíron is be kell nyújtani, és

a) az időközi kifizetési igénylés időszakos beszámoló nélkül kerül benyújtásra, vagy b) az időszakos beszámoló időközi kifizetési igénylés nélkül kerül benyújtásra, úgy azt hiánypótlás nélkül el kell utasítani.

219.1. Ha az időközi kifizetési igénylés valamely általános szintű ellenőrzési szempontot nem teljesít és hiánypótlásra nincs lehetőség, az időközi kifizetési igénylést el kell utasítani.

219.2. Az időszakos beszámolót el kell utasítani, ha az ellenőrzések során az kerül megállapításra, hogy az elvégzett tevékenységek nem állnak összhangban a támogatási szerződésben foglaltakkal, a tájékoztatással és nyilvánossággal kapcsolatos kötelezettségek teljesítése nem történt meg a támogatási szerződésben, illetve az általános szerződési feltételekben foglalt rendelkezések szerint, vagy a célokhoz mért előrehaladás nem

kielégítő. Ebben az esetben a következő beszámolóban nemcsak a soron következő, hanem az elutasítással érintett beszámolási időszakról is jelenteni kell, bemutatva az elutasítás indokainak megoldására tett lépéseket.

219.3. Ha a hiány pótlása, illetve a hiba kijavítása a hiánypótlási határidő leteltéig nem történt meg, az időközi kifizetési igénylés érintett részét, míg időszakos beszámoló esetén a teljes beszámolót el kell utasítani. További hiánypótlásnak nincs helye.

219.4. Az elutasított számlák támogatástartalmát a kedvezményezett egy következő időközi kifizetési igénylés összeállítása során újból igényelheti, ha a korábban nem teljesített hiánypótlási, illetve elutasítási indok ezt lehetővé teszi.

219.5. Az időszakos beszámoló elutasítása esetén az időközi kifizetési igénylésben esetlegesen jóváhagyott támogatási összeg folyósítására nincs lehetőség, azaz jó tételezésre nincs lehetőség.

219.6. Ha az időszakos beszámolót, illetve az időközi kifizetési igénylést el kell utasítani, a KSZ az elutasítás okát a monitoring és információs rendszer számlarögzítési felületen megjelöli a megjegyzés rovatban és a KSZ vezető beosztású munkatársa, vagy az általa, illetve munkakörében írásban kijelölt személy a monitoring és információs rendszerben az elutasító döntést jóváhagyja.

219.7. Az elutasítást követően a KSZ - utófinanszírozás esetén az időközi kifizetési igénylés beérkezésétől számított legfeljebb 45 napon, szállítói finanszírozás esetén legfeljebb 30 napon belül - tájékoztatja a kedvezményezettet az időközi kifizetési igénylés, illetve az időszakos beszámoló elutasításának tényéről és annak okairól.

219.8. A 219.7. pont szerinti határidőbe a felfüggesztő hatályú esetek időtartama nem számít bele.

220.1. Ha az időszakos beszámolót a KSZ szakmai, a támogatási szerződés teljesülését akadályozó ok miatt elutasította, köteles az elutasítás tényét szabálytalansági gyanúként rögzíteni a monitoring és információs rendszerben. Ha az elutasítás kizárólag formai okra vezethető vissza, akkor az elutasítás tényét szabálytalansági gyanúként nem kell rögzíteni a monitoring és információs rendszerben.

220.2. A szabálytalansági gyanú fennállása esetén a KSZ a szabálytalansági gyanú bejelentő adatlap megfelelő kitöltésével szabálytalansági eljárást kezdeményez a szabálytalanságfelelősnél.

220.3. A 220.2. pont szerinti esetben a KSZ a Rendelet 62. §-ában és 88. § (2) bekezdésében foglaltak mérlegelésével kezdeményezi a kifizetések felfüggesztését.

104. A támogatás felhasználásának igazolása

221.1. A támogatási szerződés megkötésétől vagy a támogatói okirat kiállításától számított 12 hónapon belül időközi kifizetési igénylés benyújtásával igazolni kell a megítélt támogatás legalább 10%-ának felhasználását, illetve a projektmegvalósítás elkezdését.

221.2. A megvalósításhoz szükséges tervezett tevékenységek összértékének legalább 50%-át elérő mértékben megrendelést kell leadni, vagy szerződést kell kötni.

221.3. Igazolt a támogatás felhasználása, ha a kedvezményezett által benyújtott időközi kifizetési igénylés az általános szintű ellenőrzési szempontoknak megfelel és a kapcsolódó beszámoló jóváhagyásra került. Igazolt támogatás felhasználás a beszámoló elutasítása esetén akkor értelmezhető, ha az elutasítás kizárólag formai hiányosságra vezethető vissza.

221.4. A 221.1-221.3. pontban foglaltak hiányában a KSZ a támogatási szerződéstől elállhat.

221.5. Az egyszeri elszámolókra a 221.1. pont szerinti korlát nem alkalmazandó.

105. A vegyes finanszírozás szabálya

222.1. Ha a pályázati felhívás erre lehetőséget ad, egy időközi kifizetési igénylésen belül a szállítói számlák közvetlen kifizetése mellett mód van bizonyos költségek utófinanszírozás keretében történő utólagos megtérítésére.

222.2. A szállítói finanszírozású projektelemeket a támogatási szerződésben meg kell határozni. A szállítói finanszírozási mód keretében elszámolható költségek típusát és összegét a támogatási szerződés tartalmazza.

106. A közbeszerzési eljárások eredményeként megkötött szerződésekre alkalmazandó különös finanszírozási szabályok szállítói finanszírozás esetén

223.1. Építési beruházás, illetve építési koncesszió vonatkozásában elindított közbeszerzési eljárások, illetve azok alapján megkötött szerződések esetén a 306/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet 14. §-át, az Étv. hatálya alá tartozó építési beruházások esetén az Étv. 39/A. § (6) bekezdését megfelelően alkalmazni kell.

223.2. A 306/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet 14. §-a, valamint az Étv. 39/A. § (6) bekezdése értelmében a fővállalkozó mindaddig nem jogosult saját teljesítésének ellenértékére, amíg a teljesítésben részt vevő alvállalkozókat, illetve a velük munkaviszonyban vagy egyéb foglalkoztatási jogviszonyban álló szakembereket

(a továbbiakban: alvállalkozók) az ellenszolgáltatásból megillető rész tekintetében (a kedvezményezett vagy a KSZ általi utalást követően) ki nem egyenlítette.

223.3. A 223.1. pont szerinti kötelezettségből adódóan az érintett szállítói kifizetések közül először az alvállalkozókat és a fővállalkozóval munkaviszonyban vagy egyéb foglalkoztatási viszonyban álló szakembereket (a továbbiakban: szakemberek) megillető összeg, majd a fővállalkozót megillető összeg kerül kifizetésre.

223.4. Ajánlattevői konzorcium esetén minden egyes konzorciumi tagnak külön kell kezelnie az alvállalkozóját.

223.5. A kifizetési határidőt felfüggesztő eseteket jelen alcím szerinti kifizetésekre nem lehet értelmezni.

223.6. A Rendelet 60. §-a szerinti késedelmi kamat a Rendeletben előírt fizetési határidők nem teljesítése esetén jelentkezik.

224.1. Legkésőbb a teljesítés elismerésének időpontjáig nyilatkozni kell arról, hogy a fővállalkozó által a teljesítésbe bevont alvállalkozó(k) az ellenszolgáltatásból mekkora összegre jogosultak, egyidejűleg fel kell őket szólítani a számláik kiállítására.

224.2. A 224.1. pont szerinti nyilatkozatot követően a teljes teljesítésről az ÁFA törvénynek megfelelő fővállalkozói számlát kell kiállítani, részletezve abban az alvállalkozói teljesítés, valamint a fővállalkozói teljesítés mértékét.

224.3. Szállítói kifizetésre a 224.1. és 224.2. pont szerinti dokumentumokat, valamint a teljes teljesítésre vonatkozó teljesítésigazolási dokumentációt (beleértve az alvállalkozóknak járó ellenszolgáltatásból a támogatáson felüli rész kifizetéséről szóló alátámasztó dokumentumot) kell a KSZ-hez benyújtani.

224.4. Annak érdekében, hogy a meghatározott kifizetési határidő tartható legyen, a dokumentációt

a) 2012. január 1. napját megelőzően megkezdett közbeszerzési eljárások eredményeként megkötött szerződések alapján teljesített kifizetések esetében legfeljebb a kedvezményezetthez történő benyújtását követő 15 napon belül,

b) 2012. január 1-től megkezdett közbeszerzési eljárások eredményeként megkötött szerződések alapján teljesített kifizetések esetében a kedvezményezetthez történő benyújtását követően haladéktalanul

be kell nyújtani a KSZ-hez.

224.5. A KSZ a dokumentumalapú ellenőrzést az alvállalkozói és fővállalkozói teljesítésre egyaránt lefolytatja.

224.6. Az ellenőrzés lefolytatását követően a KSZ köteles az alvállalkozókat és szakembereket megillető ellenszolgáltatás támogatástartalmát szállítói kifizetésben a fővállalkozó felé teljesíteni.

225.1. Az alvállalkozói és a szakemberi teljesítések kifizetését követően kerülhet sor a fővállalkozót az ellenszolgáltatásból megillető rész kifizetésére, melynek feltétele

a) az alvállalkozókkal és a szakemberekkel szembeni fizetési kötelezettség teljesítésének igazolása, illetve b) az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 36/A. §-a szerinti visszatartási kötelezettség teljesítése.

225.2. Az alvállalkozókat megillető ellenszolgáltatás teljesítéséről szóló kedvezményezett által tett nyilatkozatot a KSZ-hez kell benyújtani szállítói kifizetésre a fővállalkozó általi igazolás kedvezményezetthez történt beérkezését követően haladéktalanul.

225.3. Kizárólag 100%-os támogatási intenzitás esetén az Art. 36/A. §-a szerinti esetben a kedvezményezettnek nyilatkozni kell arról, hogy a fővállalkozó a köztartozásmentes adózói adatbázisban szerepel-e, vagy mellékelni kell egy, a fővállalkozó részére kiállított, 30 napnál nem régebbi nemlegesnek minősülő összevont adóigazolást.

225.4. A fővállalkozó igazolásának kedvezményezetthez történő benyújtását követően a kedvezményezett haladéktalanul köteles az alvállalkozókat megillető ellenszolgáltatás teljesítésére vonatkozó nyilatkozaton hiteles aláírásával igazolni az átutalások igazolásai másolatának, illetve az alvállalkozók köztartozás-mentességét mutató együttes adóigazolás másolatainak beérkezési dátumát.

225.5. A 225.4. pont szerinti nyilatkozatot a kedvezményezett köteles a fővállalkozót megillető ellenszolgáltatásból a támogatáson felüli összeg megfizetését követően haladéktalanul, de legkésőbb a pénzügyi rendezést (a kedvezményezett pénzforgalmi számlájának megterhelését) követő munkanapon a KSZ felé benyújtani. 100%-os támogatási intenzitás esetén a kedvezményezett a szállítói igazolás beérkezését követően haladéktalanul köteles a 225.4. pont szerinti nyilatkozatot benyújtani a KSZ-hez.

225.6. A KSZ - ha azt már korábban megtette - a fővállalkozó teljesítését nem vizsgálja újra, kizárólag az alvállalkozókat megillető ellenszolgáltatás teljesítésére vonatkozó nyilatkozat alaki és számszaki ellenőrzését, annak teljesítésigazolással való összhangját, valamint a fővállalkozót megillető ellenszolgáltatásból a támogatáson felüli összeg megfizetésének igazolását vizsgálja.

225.7. Az alvállalkozói és fővállalkozói teljesítés összege a monitoring és információs rendszerben egy számla két tételeként kerül rögzítésre. A kifizetés első körében kizárólag az alvállalkozók teljesítése kerül kifizetésre, a fővállalkozót megillető ellenszolgáltatás mindaddig visszatartásra kerül, ameddig a kedvezményezett be nem nyújtja az alvállalkozókat megillető ellenszolgáltatás teljesítéséről szóló nyilatkozatot.

226.1. 2012. január 1. napját megelőzően megkezdett közbeszerzési eljárások eredményeként megkötött szerződések alapján teljesített kifizetések esetében legkésőbb a teljesítés elismerésének időpontjáig nyilatkozni kell arról, hogy a fővállalkozó által a teljesítésbe bevont alvállalkozó(k) az ellenszolgáltatásból mekkora összegre jogosultak, egyidejűleg fel kell szólítani az alvállalkozókat a számláik kiállítására.

226.1. 2012. január 1. napját megelőzően megkezdett közbeszerzési eljárások eredményeként megkötött szerződések alapján teljesített kifizetések esetében legkésőbb a teljesítés elismerésének időpontjáig nyilatkozni kell arról, hogy a fővállalkozó által a teljesítésbe bevont alvállalkozó(k) az ellenszolgáltatásból mekkora összegre jogosultak, egyidejűleg fel kell szólítani az alvállalkozókat a számláik kiállítására.

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 45-71)