• Nem Talált Eredményt

Hogy sikerüljön jobban átérezni, megérteni a

„kor szellemét” – ahol csak a nyelvi korlátok végkép gátat nem szabtak –, igyekeztünk meg-adni a szövegek magyar fordítását is, jóllehet

g gy gy

koskodni, hogy közben szenvedünk a rossz minőségű lám-pától csak azért, mert olcsó volt. Nagyon rossz a fénye, és rövid az élettartama is. Ha viszont Tungsram-lámpákat vásárolunk, ragyogó fényt kapunk. Ráadásul ezek a külö-nös gonddal készült lámpák kevesebbet is fogyasztanak

Kisebb fogyasztás – nagy fény: TUNGSRAM

A szentjánosbogár…saját maga világítja meg magának az utat. Az embereknek azonban megfelelőfényre van szükségük. A Tungsram-lámpák nagy fényt adnak, de kevesebbet fogyasztanak ugyanazért az árért.

A bagoly…csak sötétben lát jól. Az emberi szem azonban elfárad a sötétben vagy a gyenge világításnál. Tungsram-lámpákat kell használni, hogy védjük a szemünket és nagy fényt kapjunk – gazdaságosan.

Baloldalon: „Így volt régen, amikor a mama villany-számlát látott. Ma már elkerülhetik a nagy kiadásokat.

Persze csak akkor, ha Tungsram-lámpákat használnak a túl sok elektromos áramot fogyasztó lámpák helyett. A Tungsram-lámpák nemcsak több fényt adnak, hanem igen gazdaságosak is. Jobboldalon: Így volt régen. Manapság

Ezt szeretné – vagy ezt? A Tungsram-lámpák védik a pénztárcáját és a szemét is, mivel minimális áramot

fogyasztanak és nagy fényt adnak.

gy j gy f y pj g g

A halak…a tenger sötétjében élnek. Az emberek azonban szeretnek világosban élni. Önnek Tungsram-lámpákra van szüksége, amelyek ra-gyogó fényt adnak, s ugyanakkor gazdaságosak is.

az emberek már védekeznek a magas villanyszámla rémálma ellen. Persze ezt csak akkor tudják megtenni, ha Tungsram-lámpákat használnak a túl sok elektromos ára-mot fogyasztó lámpák helyett. A Tungsram-lámpák nem-csak több fényt adnak, hanem igen gazdaságosak is.

Ahhoz, hogy szerencsésen átérjünk a túloldalra, több időkell. Ennek a veszélynek nap mint nap ki lehetünk téve, és különösen a szemünk. Rossz fényben a szem gyorsan elfárad, fejfájás és idegesség lép fel. A napéhoz hasonló fényű Tungsram-izzólámpa a legkellemesebb fényt adja és biztosan védi a szemet.

Az időben megtett óvintézkedések hiányasok balesethez vezet. Például, ha nem védi meg időben a szemét a túlzott fénytől, fejfájás és

inger-Vásárláskor figyeljen a tulajdonságokra, és ne fogadjon el bármilyen lámpát! Már biztos készülődik a Köztársaság 15.

évfordulójára, és keresni fog díszvilágítási eszközöket,

te-lékenység lép fel. Nem vitás, a szemünknek tökéletes fényre van szüksége.

A legjobb, ha Tungsram-izzólámpát használ, amely a nap fényéhez ha-sonló, kellemes fényt ad.

Sok betegség megelőzhető,ha testünket megvédjük a hidegtől és esőtől.

Egyik legfontosabb testrészünk, a szem védelme éppily fontos. A szemünk számára rossz világításban dolgozva fejfájás, fáradtság, ingerlékenység lép fel. Ennek elkerülésére a napéhoz hasonló, kellemes fényű Tungsram-lámpákra van szükség.

évfordulójára, és keresni fog díszvilágítási eszközöket, te hát figyeljen oda, és ne az olcsó lámpákat keresse! Rögtön megérti, hogy miért, ha majd az olcsó lámpák elkezdik

„zabálni” az áramot. Nincs is jobb mód a lámpák érté-kelésére. Ha hosszabb ideig használja őket, biztos eszébe jut a Tungsram-lámpa, amelynek nagyobb a fénye és energiát takarít meg. Erős dobozában hosszú ideig meg-óvhatja és felhasználhatja az ünnepi világításoknál. Elő-nyei okán biztosan Tungsram lámpát fog használni tehát nyei okán biztosan Tungsram-lámpát fog használni, tehát figyeljen a Tungsram-márkára! – Ez egyébként a fennmaradt hirdetések közül az egyetlen, amelynek keletkezési dátuma a szövegben szereplő jeles évforduló okán pontosan tudható: 1938.

Ezek fényesebbek– hiszen Tungsram-lámpák

Hogy is van ez?Kevesebb elektromos áram és ragyogó fény? Ja, persze, a megfejtés: KRIPTON.

50 db gyertyát kellene égetni. A nemesgázt tartalmazó Tungsram-kripton-lámpák a napéhoz hasonló fényt szolgáltatnak, amely azonban óvja a szemet.

Régen 25 gázlámpa... A múltban égetett 25 gázlámpa fényéhez ma egyetlen Tungsram-kriptonlámpa elég. A nemesgázt tartalmazó Tungs-ram-kriptonlámpák a napéhoz hasonló fényt adnak, amely azonban óvja a

A T k i ák l d á k h kö i

Jó egyenletes vonalvezetés,de a 10-es számra még ügyelni kellene. – Ilyen házi feladatokhoz a Tungsram-kriptonlámpák hófehér fényére van szükség.

Milyen rossz világítás! A főnök nem akarja megérteni, hogy az új Tungsram- kriptonlámpákkal több fényt kapunk – kevesebb pénzért.

szemet. A Tungsram-kriptonlámpák olyan gazdaságosak, hogy a közigaz-gatásban is használjákőket.

Régen 5 Edison-lámpa...A múltban 5 Edison-lámpa adott annyi fényt, mint ma egyetlen Tungsram-lámpa. A nemesgáz-töltést tartalmazó Tungs-ram-kriptonlámpák a napéhoz hasonló fényt szolgáltatnak, amely azonban óvja a szemet.

Tungsram – A legtöbb fény a legkevesebb pénzért

Olyan lámpát szeretnék vásárolni, mint amilyen a szomszédnak van, amelyik olyan ragyogó fényt ad. – Tudom már! Ön az új Tungsram-krip-tonlámpát keresi. Csomót kell kötnöm a zsebkendőmre, nehogy el-felejtsem. Még Tungsram kriptonlámpákat is kell vennem, hogy nagy fényt kapjak, gazdaságos módon.

Kívül tökéletes, de belül romlott...A tojásból senki sem kap fényt, a lámpa adja azt. De a megtakarítás értelmetlen, ha a káros eredmény növekszik.

Ha olcsó lámpát veszünk, az nem jelenti azt, hogy a költségek csökkennek, mert az ilyen lámpák túl sok áramot fogyasztanak. Ha takarékos akar lenni, vegyen kipróbált minőségűTungsram-lámpát.

Szép, de hamis –Ne fordítson pénzt ilyen hamis dolgokra. Olcsó lámpát vásárolni nem jó ötlet, mert nem takarít meg annyi pénzt, mint amennyi a ráfordítás a nagy áramfogyasztás miatt Ha igazán pénzt akar meg

A Tungsram-kriptonlámpákkitűnő fényükkel egyre jobban megérik az árukat. E kriptongázzal töltött, kiváló lámpáknak páratlan fényük van. A Tungsram- kriptonlámpákkal korszerűsödni fog az Ön világítása.

Két dolgot egyszerre! Szeretnék több dolgot is egyszerre elvégezni. A technika lehetővé teszi ezt a lehetetlenséget. A Tungsram-kriptonlám-páknak megvan ez az előnyük: több fényt állítanak előés kevesebb áramot

ráfordítás a nagy áramfogyasztás miatt. Ha igazán pénzt akar meg-takarítani, akkor Tungsram-lámpát kell vásárolnia, amely ismert jó minőségéről.

Kívül tökéletes, de belül romlott...Sok gyümölcsöt lehet venni olcsón, de hamar kiderül, hogy rohadtak belül. Lámpákat is lehet olcsón venni, de a használatban kiderül, hogy kevesebb fényt adnak, mint amennyi áramot fogyasztanak. Ha valóban garanciát akar, akkor a jól ismert Tungsram-márkájú lámpából vegyen. A Tungsram-lámpáknak mindig kiváló a minősége – mindenütt láthatók a városban.

páknak megvan ez az előnyük: több fényt állítanak előés kevesebb áramot fogyasztanak.

A macska lát a sötétben...De az emberi szemnek jó fényre van szüksége.

Ott, ahol Tungsram-kriptonlámpák világítanak, nagyobb a fény és a meg-takarítás is. A Tungsram-kriptonlámpák kevesebb áramot fogyasztanak és ragyogó fényt adnak.

Aki takarékoskodni akar...Koptatja a zokniját, hogy védje a cipőtalpát.

Olcsó lámpát venni ugyanilyen dolog, ami rögtön kiderül, amikor az ilyen lámpák esetén ki kell fizetni a villanyszámlát. Ha valódi megtakarítást szeretne, akkor a legalacsonyabb áramfogyasztást a híres Tungsram-lámpákkal érheti el.

Tungsram – a legtöbb fény – a legkevesebb pénzért

Eldobja a gyümölcsöt és megtartja a héját?Minél több áramot fogyaszt egy lámpa – ugyanilyen furcsa módon –, annál kevésbé hasznos. Ha való-di megtakarítást akar, akkor a kevésbé gazdaságos lámpák helyett vásá-roljon sok fényt adó Tungsram-lámpát. Kisebb fogyasztás – nagy fény:

Tungsram

Két dolgot egyszerre! Szeretnék több dolgot is egyszerre elvégezni. A technika lehetővé teszi ezt a lehetetlenséget. A Tungsram-lámpáknak meg-van ez az előnyük: több fényt állítanak előés kevesebb áramot fogyasz-tanak.

tanak.

Kedvenc könyvem! Hazamegyek – gondolja magában – és élvezettel olvasni fogom a Tungsram-lámpa napéhoz hasonló, kellemes fényében.

Kisebb fogyasztás – nagy fény: Tungsram

Egyre rövidebbek a nappalok, és milyen hamar sötétedik!– Igen, ideje, hogy a napfény helyére Tungsram-lámpa kerüljön. Tungsram – kevesebb pénzért több fény.

Felső, izzólámpás hirdetések

Igazán könnyűa munka!A legfényesebb és leggazdaságosabb izzólám-páink vannak, hiszen Tungsram-lámpákat használunk.

Ezt a lámpát vidd vissza és mondd, hogy „Kérlek, adj helyette egy Tungsram-lámpát!”

Ez igazi arany! Az ékszerész a gravírozásból biztosan meg tudja állapítani, hogy valami tényleg aranyból vagy ezüstből van-e. A Tungs-ram-márka a legjobb, ami csak adható az izzólámpák közül. A Tungsram-lámpák minimális áramot fogyasztanak és a legnagyobb fényt adják.

Alsó, kriptonlámpás hirdetések

Díszítse otthonát Tungsram-kriptonlámpával!

A Tungsram-lámpák védik a szemét Jó fényben jól lát, ha van Tungsram-lámpája

Szerencsére égett! Ezentúl csak Tungsram-kriptonlámpát fogunk hasz-nálni

Ezt a lámpát vidd vissza és mondd, hogy „Kérlek, adj helyette egy Tungsram-kriptonlámpát!”

Ez igazi arany! Az ékszerész a gravírozásból biztosan meg tudja állapítani, hogy valami tényleg aranyból vagy ezüstből van-e. A Tungs-ram-márka a legjobb, ami csak adható az izzólámpák közül. A Tungsram-kriptonlámpák minimális áramot fogyasztanak és a legnagyobb fényt adják.

Tungsram – napfény az éjszakában

Tungsram – kisebb fogyasztás – nagy fény Tungsram – napfény az éjszakában!

Tungsram – kisebb fogyasztás – nagy fény

Tungsram – ragyogó fény, mint a napé, s ugyanakkor gazdaságos is Tungsram– védi a szemét és a pénztárcáját is

Tungsram– napfény az éjszakában Tungsram– nem különbözik a nap fényétől

Kárba vész, mint ez?Itt az ideje, hogy elkerüljük a veszteséget. Gon-dolnunk kell arra, hogyan lehet elektromos áramot megtakarítani. Ehhez Tungsram-(kripton)lámpákat kell használnunk. Amellett, hogy a Tungs-ram-(kripton)lámpák kevesebb elektromos áramot fogyasztanak, ragyogó fényt adnak.

Pocsékolás!A régi lámpák pocsékolják az értékes elektromos áramot. A takarékoskodás napjaink feladata. Miért nem gondolja át ezt jobban?

Azután biztosan Tungsram (kripton)lámpákat fog használni amelyek ke Az olaj értékes dolog.Minden cseppjéért kár. Egy kis mennyiségű

elek-tromos áram elpazarolásáért is kár. Nem érdemes öreg lámpákat hasz-nálni, mert sok áramot fogyasztanak. A Tungsram-(kripton)lámpák védik a pénztárcánkat és a szemünket is.

A szén igen értékes, ne pazarolja!Az elektromos áram is értékes, ezért nem szabad feleslegesen pazarolni. A minimális áramfogyasztás érdeké-ben használjon Tungsram-(kripton)lámpát, amely maximális fényt ad.

Ne pazarolja az elektromos áramot!

Takarékoskodjon az elektromos árammal mindenhol! A Tungsram-(kripton)lámpák kevesebb áramot fogyasztanak és mégis ragyogó fényt

Azután biztosan Tungsram-(kripton)lámpákat fog használni, amelyek ke-vesebb elektromos áramot fogyasztanak és ragyogó fényt adnak.

A falikarokban, csillárokban,társalgókban csak gömb vagy gyertya for-májú lámpákat lehet használni, mint amilyenek a Tungsram- kripton-lámpák, amelyek az értékes fehér és takarékos kriptongáznak köszön-hetően, minimális elektromos árammal erős fényt adnak.

( p ) p f gy g gy g f y

adnak.

Kisebb fogyasztás – nagy fény: Tungsram-kriptonlámpa

A régi lámpák túl sok elektromos áramot fogyasztanak és bántják a szemünket.A Tungsram-kriptonlámpáknak azonban ragyogó a fénye és gazdaságosak.

Rögtön meglátja a különbséget, ha a régi lámpákat Tungsram-kripton-lámpákracseréli.

Mi gazdaságosan használjuk fel az elektromos áramot és sok fényt adunk Tungsram kriptonlámpa

60 kedves mérőnőellenőrzia Tungsram-kriptonlámpák ragyogó fényét és gazdaságos villamosáram-felhasználását.

Tungsram-kriptonlámpa

h lít fé éh

Fénye hasonlít a nap fényéhez

Új, ragyogó, fehér fény

Villamos áramot takarít meg

A Tungsram-kriptonlámpákat ebben a gyárban állítják elő.A nagy ter-melékenységű gépeken készülő Tungsram-kriptonlámpák ragyogó, fehér fényt adnak.

Ezt fénynek hívják ... Ezt is fénynek hívják ... Ezt viszont TUNGSRAM-fénynek hívják

Ne rosszalkodjon!Itt csak Tungsram-kriptonlámpát szabad használni!

Neki Tungsram-kriptonlámpa fényére van szüksége.

TUNGSRAM-kripton – kitűnőfényt ad és keveset fogyaszt. Amikor a nap lenyugszik, a Tungsram-lámpák felgyulladnak (Nem ismerős? Die Sonne geht, Sylvania kommt...)

Tungsram– 1950. január Tungsram-autólámpák

A Tungsram-kriptonlámpák kitűnőfényükkel egyre jobban megérik az árukat. E kriptongázzal töltött, kiváló lámpáknak páratlan fényük van. A Tungsram-kriptonlámpák korszerűsítik az Ön világítását.

Ez 3 líra – és a jobb minőség 2 líráért?Ennek így nincs semmi értelme!.

Egy drágább nyakkendőnyilván többe kerül. A világításnál azonban meg-valósulhatott ez a dolog a Tungsram-kriptonlámpák kifejlesztésével. A bennük lévő nemesgáztöltéssel ui. több fényt adnak, és mivel kevesebb elektromos áramot fogyasztanak, gazdaságosabbak is.

Ez a ragyogó fény, amely ebből az épületből árad kifelé, az új Tungsram-kriptonlámpák fénye

Mint a háború előtt... csodálatos:Tungsram

Már kaphatók a híresTungsram-lámpák!(francia-török)

kriptonlámpák fénye

Mérnökök százainak kutató tevékenysége és jól képzett dolgozók ezreinek munkája nyomán Tungsram kriptonlámpák

munkája nyomán –Tungsram-kriptonlámpák ATungsram-kriptonlámpákmegérik az árukat!

Kevesebb pénzért több fény –Tungsram-kriptonlámpa Kevesebb pénzért sok fény –Tungsram kriptonlámpa Tungsram– mindenhol!

Tungsram– mindenhol!

A vásárlók költségét aTungsram-kriptonlámpamegtéríti Éjszakai napfény:Tungsram-lámpák

Ha a Nap lenyugszik, aTungsram-kriptonlámpákveszik át a szerepét

Az új Tungsram-kriptonlámpák Európa legmodernebb gyárának, a Tungsramnak a termékei. Amikor Ön Tungsram-kriptonlámpákat használ

l kk l 20 40% t k ítá é h tő l l fé t k l Hihetetlen felfedezés: Tungsram-kriptonlámpa

A híres Edison-féle elektromos lámpa megalkotása után fontos dolgok történtek a világítás területén. A Tungsram laboratóriumaiban kifejlesztet-ték a Tungsram-kriptonlámpákat. Alkalmazásukkal 20-40% elektromos energiát takaríthatunk meg és a napéhoz hasonló, ragyogó fényt kapunk.

A kripton kivételesen takarékosés a nap fényéhez hasonló fényt ad. – amelyekkel 20-40% megtakarítás érhetőel –, olyan fényt kap, amely a legjobban hasonlít a nap fényéhez.

Úgy tűnik, mindegyik lámpa egyforma.De mi rejtőzik az üvegbúrákban?

Minden lámpabúrában vannak olyan elemek, amelyek az elektromos áramot fénnyé alakítják át. Ezeknek az elemeknek a minősége határozza meg azt, hogy az elektromos áram hányad része alakul át fénnyé. A Tungsram 65 éves tapasztalata, a gondos gyártás és ellenőrzés és a kutatólaboratóriumai adják a legnagyobb garanciát valamennyi lámpá-hoz, amelyet Ön megvásárol.

A kripton kivételesen takarékosés a nap fényéhez hasonló fényt ad.

(Ezután a kriptongáz hatásának egy meglehetősen „leegyszerűsített”

magyarázata következik, amivel nem fárasztjuk az olvasót.)

A TUNGSRAM-lámpa vigyáz a szemedre

A TUNGSRAM-lámpa – adja a legtöbb fényt, a legtovább tart és a legkevesebbet fogyasztja.

Ellenőrzőgépek százai igazoljáka Tungsram-lámpák nagy hatékonyságát és hosszú élettartamát..

Minden megvásárolt lámpa garantáltan jó minőségű. Néhány adat a Tungsramról: több mint 7000 alkalmazott – mérnök, irodai dolgozó és munkás. Az épületek alapterülete 100 194 m2, és több mint 300 000 db lámpát gyártanak naponta. A felhasznált elektromos energia 10 millió kWh. Ez megfelel egy kb. 50 000 lakosú város fogyasztásának. Tungsram-gyárak találhatók Bécsben, Milánóban, Londonban és Tilburgban.

18. A világítás története – török és magyar módra

Nincs olyan fényforrásgyártással foglalkozó