• Nem Talált Eredményt

Hitelezés válsághelyzetben

2. Vállalatgazdaságtan feladatok

2.8. Vállalati pénzügyek

2.8.3. Hitelezés válsághelyzetben

A feladat célja: hogy bemutassa a bank általi hitelezések legfőbb érintettjeit és a válsághelyzetben való elsődleges érintettségüket, s az ezen helyzet megoldása felé vivő gyakorlatot.

A baromfiágazat válsága

A 2016 utolsó negyedévében kitört, majd 2017 első negyedévében tetőző, de egészen 2017 harmadik negyedévéig elhúzódó madárinfluenza-járvány az iparágban érintett valamennyi cégre hatással volt, igaz különböző mértékben. Területileg az ország déli, dél-keleti területén működő társaságok szinte teljes egészében beleestek a válság epicentrumába, a dunántúliakat és az észak-alföldieket kevésbé érintette. Legalább ilyen fontos volt a baromfiágazaton belül a fajok különbözősége. A jóval nagyobb arányban zártan tartott csirkeágazat jóval kisebb veszteségeket

EFOP-3.5.1-16-2017-00001 „Duális és kooperatív felsőoktatási képzések, felsőoktatási szakképzési és

szakirányú továbbképzések fejlesztése”

74

szenvedett el, míg a víziszárnyas (kacsa, liba) ágazat rendkívül súlyosan károsodott – szerencsére csak átmenetileg.

Jelen esettanulmány a magyar víziszárnyas ágazat, azon belül is a hízott szegmens egyik legjelentősebb szereplőjén keresztül vizsgáljuk a válság folyamatát, hatásait és érintettjeit. A válság kezdeti szakaszában értelemszerűen a cég tulajdonosai és a menedzsment (jelen esetben ez lényeges átfedéseket mutat) szerzett leghamarabb tudomást a madárinfluenza kitöréséről. A megbetegedéseket az illetékes állategészségügyi szervezetnek azonnal jelenteni kell, így a hatóság is hamar megszerezte a szükséges információkat. Mivel azonban a válság szinte egész Európát érintette és jelentős médiavisszhangot kapott az első pillanatoktól kezdve, ezért valamennyi szereplő (vevők, szállítók, finanszírozók stb.) hamar értesültek az akkor még csak kezdődő válságról. Mivel a finanszírozó bank jelentős hitelállománnyal finanszírozta a cégcsoportot, a cégcsoport bevonásával haladéktalanul helyzetértékelő előterjesztés készült a bank menedzsmentje, döntéshozói felé. Számos tényező lényegesen javította a kiinduló helyzetet a cégcsoport finanszírozásának hogyan továbbjáról:

 Az ügyfélcsoport rendkívül tapasztalt, nagytudású szakemberekből áll, akik több madárinfluenzás időszakot átéltek már, így volt receptjük a helyzet kezelésére.

 Az ügyfélcsoport vezetése rendkívül együttműködően állt a finanszírozó bank kérdéseihez.

 Az ágazatról széles körű információkkal rendelkezett a finanszírozó bank, így a vizsgálatok valóban a lényeges kérdésekre összpontosulhattak.

 Jelen esetben kedvező volt, hogy a bank kizárólagos finanszírozó volt a cégcsoportnál, így más pénzintézettel nem kellett semmilyen tekintetben kooperálnia, ami lényegesen lassíthatta, nehezíthette volna a folyamatokat.

 Pénzügyi tekintetben pedig talán a legfontosabb tény az volt, hogy a betegség kitörésekor az ügyfél a menedzsment óvatossága és pénzügyi tudatossága következtében olyan likvid tartalékokkal (pénzeszközökkel) rendelkezett, melyek – mint utólag kiderült – jórészt teljes egészében elegendők voltak az átmeneti finanszírozási igények lefedésére.

Ezzel együtt a válság kitörésekor a leggyakrabban emlegetett szó a bizonytalanság volt, ugyanis nem lehetett tudni, hogy mennyire súlyos lesz a válság (mennyi állatot kell levágni), mennyire húzódik el, milyen gyorsan sikerül az elhullott állatokat pótolni és a termelést újra beindítani. Ezen előzmények után a cégcsoport a finanszírozó bank felé annak kérésére felvázolt egy várható forgatókönyvet a teljes 2017. év termelésére és értékesítésére vonatkozóan heti bontásban. Ennek eredőjeként készítette el a bank az ügyfél információival kiegészítve a várható termelési, értékesítési adatokon alapuló pénzügyi tervet, mely azt mutatta, hogy a cégcsoport az adott évre tervezett adósságszolgálatát, azaz a fennálló amortizálódó hiteleinek tőketörlesztési és kamatfizetési kötelezettségeit a legnagyobb valószínűség szerint teljesíteni tudja majd, így nem lesz szükség átütemezésre. A termelési, értékesítési adatokat, illetve természetesen a tényleges pénzügyi adatokat negyedévente ellenőrizte a finanszírozó bank, és noha végeredményben a madárinfluenza összességében közel 10 hónapon át tartott, a cégcsoport lényegét tekintve végig tartani tudta magát a válságtervhez, a bank által elvárt pénzügyi számokat folyamatosan hozni

EFOP-3.5.1-16-2017-00001 „Duális és kooperatív felsőoktatási képzések, felsőoktatási szakképzési és

szakirányú továbbképzések fejlesztése”

75

tudta, sőt végül sokkal jobban tudta a cégcsoport a teljes 2017-es évet zárni, mint azt előzetesen akár a bank, akár maga az ügyfél sejtette volna. Ennek a korábbiakban említetteken túl további fontos háttere a következők voltak:

 Az ügyfél árbevételének mintegy 20-25 százalékában a termelőtevékenységtől részben független, de növekvő kiskereskedelmi tevékenységet folytatott, így a termelésből kieső bevételt a kiskereskedelemből valamelyest kompenzálni tudta.

 A madárinfluenza egész Európát, így a piacon legfőbb szereplő és legnagyobb versenytárs francia termelőket is hasonlóan súlyosan érintette, ennek pedig az lett a következménye, hogy bár a termelés volumene drasztikusan csökkent, de a prémium termékkör stabil keresletéből következően az értékesítési árak rendkívüli módon megemelkedtek és tartósan nagyon magasan maradtak, ami szintén részben kompenzálta a kieső eladási mennyiséget.

 Az állam a termelőket a kényszerűségből leölt állatok termelési költségeinek erejéig 100 százalékban kompenzálta, azaz az ebből fakadó károkat megtérítette.

Összességében tehát egy rendkívül súlyos, egész ágazatot sújtó válsághelyzetet több kedvező tényező szakszerű kihasználásával az iparág egyik legjelentősebb szereplője a finanszírozó bankkal (és természetesen valamennyi többi érintettjével) szorosan együttműködve finanszírozási szempontból zökkenőmentesen átvészelte.

Forrás: az esettanulmány Rohony Ákos, okleveles közgazdász, banki szakértő elektronikus interjúja (2019. augusztus 15.) alapján készült.

Kérdések:

1. Jellemezze a baromfiágazat válságát és ennek hatását az érintett vállalati kör hiteleire!

2. Vázolja fel egy tetszőlegesen kiválasztott válsághelyzetben lévő vállalat bank általi hitelezése kapcsán a legfőbb érintetteket!

3. Mutassa be az adott vállalat iparágát, annak közelmúltját, esetleg az abban megjelenő kihívásokkal terhes időszakokat!

4. Elemezze a bemutatott érintettek válsághelyzetben való elsődleges érintettségét!

EFOP-3.5.1-16-2017-00001 „Duális és kooperatív felsőoktatási képzések, felsőoktatási szakképzési és

szakirányú továbbképzések fejlesztése”

76

2.8.4. Iparági sajátosságok az éves beszámolók tükrében