• Nem Talált Eredményt

Hazai civil szervezetek

A DÍSZNÖVÉNYTERMESZTÉS ÉS -KERESKEDELEM ÉRDEKVÉDELMI RENDSZERE MAGYARORSZÁGON ÉS AZ EU-BAN

2.2. Hazai civil szervezetek

2.2.1. Magyar Kertészeti Tanács (MKT)

A magyar kertészeti ágazat legerősebb szervezete a Magyar Kertészeti Tanács. Folyamatosan figyelemmel kísérik a hazai kertészeti termesztés és kereskedelem alakulását, a nemzetközi helyzet változásait, a folyamatosan alakuló, változó trendeket. Kapcsolatban állnak az Országgyűléssel, annak szakmai bizottságaiban részt vesznek, helyzetelemzéseket végeznek, döntéseket készítenek elő, stratégiákat határoznak meg. A kertészeti ágazattal kapcsolatos fejlesztéseket, rendezvényeket támogatnak. A Tanáccsal szoros kapcsolatban áll a Dísznövény Szövetség és Terméktanács.

2.2.2. Dísznövény Szövetség és Terméktanács (DSZTT)

A Dísznövény Szövetség és Terméktanács elsődleges feladata a dísznövények termesztésével, kereskedelmével és alkalmazásával foglalkozók érdekeinek védelme. Évről évre számos változás megy végbe hazánkban és nemzetközileg is, melyekre olyan válaszokat igyekeznek adni, amelyekkel a dísznövényes társadalom legszélesebb rétegei egyetértenek, nemcsak termesztők, hanem a kereskedők is. Igyekeznek olyan döntéseket hozni, amelyek hozzásegítenek a piac bővítéséhez, a forgalom növeléséhez, hozzájárulva ezzel a díszkertészeti tevékenység színvonalának fejlesztéséhez, a nemzetközi versenyben való részesedésünk megőrzéséhez. A Terméktanács feladata többek között:

Véleményezési jogán keresztül befolyásolják a hazai és Európai Uniós, Magyarország számára kedvező rendelkezések megszületését. Igyekszik segíteni tagjai gyarapodását beruházási és fejlesztési feladataik megoldásában, akár az EU-s, ill. hazai támogatások elnyerésének segítségével. Támogatja a tag kereskedőit abban, hogy áruik minél szélesebb körbe, így a határon túlra is eljussanak. Fogyasztást ösztönző marketing tevékenységet dolgoz ki és folytat, az ehhez szükséges pénzalapokat igyekszik előteremteni. Segíti az önköltséget csökkentő, alternatív energiák hasznosítását, különösen a termálenergia széleskörű elterjedését, a hozzá szükséges beruházások pénzügyi hátterének megteremtésével.

Igyekszik a kutatást, oktatást, szaktanácsadást magasabb szintre emelni, mert a nemzetközi szintéren csak nagyobb felkészültséggel állhatja Magyarország a versenyt. Igyekszik tagjainak segíteni abban, hogy a megnövekedett környezetvédelmi előírásoknak minél könnyebben eleget tehessenek.

Minél pontosabb adat-felvételezéssel igyekeznek bizonyítani a dísznövényes szakma nagyságát, sokszínűségét, gazdasági erejét és fontosságát, hogy a kormányzat fogadja el a Terméktanácsot tárgyalófélnek. Ehhez azonban a termesztő és kereskedő társadalom együttműködése szükséges, ami

38

napjainkban még nem áll teljes mértékben rendelkezésre. Ez óriási probléma az ágazatban. Az összes kertészeti ágazat közül a dísznövény ágazat az, ami egységnyi hasznos felületen a legnagyobb bevételt, egyben jövedelmet tudja kitermelni. Magyarországon ma egy 2 hektáros üvegház üzem 10-12 családnak ad (legalább részben) kenyeret. Amíg azonban ezt a tényt hivatalos fórumokon nem láttatja a szakma, nem nyerhetők olyan színvonalú támogatások, amelyekkel a fejlesztés, fejlődés biztosítható.

Fokozottan érvényes ez a nemzetközi, EU által kiírt pályázatokra, amikre esélytelen pályázni egy papíron nullszaldós vagy veszteséges üzemnek.

A Dísznövény Szövetségnek néhány üzemen és magán személyeken túl 11 egyesület tagja, melyek a következők:

Cserepes dísznövénytermesztők Egyesülete

Az egyesület a cserepes virágos és levéldísznövények termesztőit fogja össze országos szinten. Ellátja a tagok érdekképviseletét, szakember találkozókat, szakmai továbbképzéseket szervez tagjai számára, segíti a termékek értékesítését, hazai és nemzetközi piacra jutását, hazai és külföldi kiállításokon való közös részvételt szervez, közös kiadványok létesítésében tevékenyen részt vesz, valamint felkutatja a tagok számára a különböző pályázati lehetőségeket.

Dél-Magyarországi Kertészek Egyesülete

Magyarország éghajlati adottságainál fogva az országon belül termesztői körzetek alakultak ki. Az egyik legfrekventáltabb régió a Dél-Alföldi, Szeged környékén, mivel itt különösen magas a derült napok és a napsütéses órák száma. A besugárzás intenzitása i itt a legnagyobb az országon belül. Ennek eredményeként számos kertészet létesült a régióban, amit „kis Aalsmeer”-ként is emleget a szakma. E dísznövénytermesztéssel foglalkozó kertészetek érdekvédelmét látja el az egyesület.

Flora Hungaria Dísznövénytermesztői Egyesület

A Flora Hungaria Magyarország legnagyobb dísznövény nagykereskedelmi csarnoka. 1998-ban 10.000 m2 felületen, 500 körüli tagsággal létesült Szigetszentmiklóson. Az egyesület tevékenysége a vágott, cserepes és egynyári virág termesztés, nagykereskedelmi hálózat szervezésének támogatása.

Magyar Arborétumok és Botanikuskertek Országos Szövetsége

A MABOSZ feladata az intézményi és szakemberi érdekképviselet, az összehangolt szakmai tevékenység megszervezése, rendszeres tájékoztatás a szakmai tevékenységről, fórumok, konferenciák szervezése, az arborétumok és élőnövény gyűjtemények megőrzésének és fejlesztésének elősegítése és ezáltal a hazai természeti és kulturális értékek megóvása.

Magyar Dísznövény Nagykereskedők Országos Egyesülete

Az Egyesület kimondottan a dísznövény nagykereskedelemmel foglalkozókat tömöríti. Ellátja érdekképviseletüket, figyeli az európai és világ-trendeket, információkkal látja el a tagokat annak érdekében, hogy a kereskedelmi tevékenységük minél sikeresebb legyen.

Magyar Kertészeti Árudák Egyesülete

Az Egyesület célja a Magyarországon faiskolai árudai tevékenységet ellátók összefogása, érdekképviseletének ellátása és ezen keresztül a minőség garantálása az elárusítóhelyeken, az együttműködés lehetőségeinek kiaknázása a gazdálkodás során, az egységes arculat kialakítása, a tevékenység nemzetközi elismerésére való törekvés.

Magyar Kertészeti Szakképző Intézmények Szövetsége

A Szövetség célja a kertészeti szakképzést folytató intézmények oktatási és nevelési színvonalának növelése, a kertészeti kultúra magasabb szintre való emelése, a kertészeti oktatást folytató intézmények összefogásának elősegítése, a kertészeti hagyományok ápolása, illetve azok széleskörű

39

megismertetése, az intézményvezetés aktivitásának növelése a szakoktatás fejlesztés területén.

Emellett a nemzetközi partnerkapcsolatok létesítésének segítése, szaktanárok és diákok cserelátogatásának, nemzetközi tapasztalatszerzésének elősegítése, szélesebb körű kapcsolatfelvétel a kertész szakirányú munkaadókkal, a végzett tanulók első munkahelyhez való segítése, a munkaadók szakoktatási támogatásának megnyerése, jogi tanácsadás, szakmai tanácsadás, információk átadása.

Magyar Növény-Mikroszaporítók Egyesülete

Az Egyesület célja a mikroszaporítás területén dolgozó termesztő-, oktató- és kutató laboratóriumok munkájának segítése és szakmai érdekképviselete. A termesztő laboratóriumok számára a tapasztalatcsere, közös vegyszerrendelés stb. jelent segítséget. A kutatás területén fontos a témák összehangolása, részvétel az EU nemzetközi kutatási programjában (COST 822 majd a 843-as Akció munkájában), konferenciákon való részvétel szervezése, stb. Az oktató munkát segíti az Egyesület tagjai által régebben írt egyetemi jegyzet, 2005-ben pedig egy tankönyv kiadása valósult meg, amely a kertészeti növények mikroszaporításával foglalkozik. A kutató laboratóriumok általában oktató munkát is végeznek, de diplomamunkák még termesztő laboratóriumokban is készülnek.

Magyar Rózsatermesztők Egyesülete

Magyarországon a rózsa termesztésének nagy hagyományai vannak. Az Egyesület a vágottrózsa és a rózsatő termesztőket egyaránt összefogja. Napjainkban különösen nagy szerepe van a tevékenységüknek, mivel a hazai rózsatermesztést erősen fenyegeti a közép-amerikai és közép-afrikai import rózsa beáramlása a magyarországi piacokra.

Magyar Virágkötők, Virágkereskedők Szakmai Egyesülete

Jelenlegi taglétszámuk 1000 fő felett van. Az egyesület célja a magyarországi virágkötészet szakmai színvonalának fejlesztése, valamint a virágkötészet és a virágkötő szakma elismertségének növelése, széles nyilvánosság előtti népszerűsítése. E célok értelmében hozzájárulnak a magyarországi virágkultúra fejlődéséhez, a virágfogyasztás növeléséhez.

Nyugat-dunántúli Díszfaiskolások Egyesülete

Nyugat-dunántúli Díszfaiskolások Egyesületét 1990-ben 42 faiskola alapította a kertészeti szakma e szűkebb szakterületének, a díszfaiskolai termesztés és értékesítés engedélyes termelőinek, évelő termesztőknek szakmai összefogására, érdekeiknek képviseletére. Ennek keretében segíti a szakmai gondok megoldását, szakmai és gazdasági továbbképzéseket, szakmai közös programokat, szakmai ismeretterjesztést, oktatást szervez. Képviseli tagjai érdekeit az országos hatáskörű szerveken keresztül. Részt vesz a díszfaiskolák termelésének összehangolásában, tájékoztatja tagjait az új jogszabályokról, szabványokról. Kapcsolatot épít ki, együttműködik a hasonló tevékenységet folytató bel- és külföldi szakmai szervezetekkel. Jelenleg több mint 200 tagjuk van.

2.2.3. AGRIA: Fiatal Gazdák Magyarországi Szervezete.

Az AGRYA legfőbb feladata az együttműködés és partnerség kialakítása a fiatal gazdák között.

Programjaik találkozási lehetőséget kínálnak a hasonló életkorú, hasonló helyzetű fiatal gazdák számára. Fontos feladata az információ szolgáltatás, tájékoztatás, hogy információkkal lássa el azokat, akik hozzá kapcsolódnak. Az információ átadás elsősorban az európai közös agrárpolitika tartalmára, változásaira, a gazdák számára elérhető támogatásokra vonatkoznak. Az információ átadásához különböző programokat szerveznek. Emellett feladatának tekinti megmutatni a fiatal generációt a külvilágnak. A jelenlegi átalakuló termelési és támogatási környezetben fontos, hogy bemutassa, hogy mit csinálnak a gazdák, mi az ő feladatuk és felelősségük a megfelelő minőségű és árú, valamint biztonságos élelmiszer előállításában. A Szövetség tehát igen aktív külső, média kommunikációs

40

tevékenységet folytat, ezzel is megmutatva a szakmai partnereknek és az átlag polgároknak a fiatal gazdák és közös szervezetük munkáját.

Ellenőrző kérdések

1. Sorolja fel a nemzetközi érdekvédelmi szervezeteket!

2. Sorolja fel a magyar érdekvédelmi szervezeteket!

3. Ismertesse az AIPH szerkezetét, a bizottságok feladatait!

4. Ismertesse a Dísznövény Szövetség és Terméktanács szerkezetét és fő feladatait!

5. Ismertesse a Nemzetközi Virágkereskedelmi egyesület (UF) feladatait!

6. Ismertesse a Nemzetközi Kiállítási Iroda feladatait!

7. Ismertesse a Washingtoni Egyezmény (CITES) feladatait!

8. Ismertesse az UPOV (Új Növényfajták védelmének nemzetközi Szövetsége) feladatait!

9. Ismertesse az ENA (Európai Faiskolai Szövetség) tevékenységét!

10. Ismertesse a Nyugat-dunántúli Díszfaiskolások Egyesülete tevékenységét, feladatait!

11. Ismertesse a Fiatal Gazdák Magyarországi Szervezete célját és tevékenységét!

41

MODERN DÍSZNÖVÉNYTERMESZTÉS ÉS KERESKEDELEM