• Nem Talált Eredményt

határozata

In document A Kor mány ren de le tei (Pldal 168-174)

Az Alkotmánybíróság 61/2008. (IV. 29.) AB

határozata

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

Az Al kot mány bí ró ság az Or szá gos Vá lasz tá si Bi zott ság nak or szá gos nép sza va zás alá írás gyûj tõ ív min ta pél dá nyá nak, il let ve az azon sze rep lõ kér dés hi te le sí té sé vel kap cso lat ban ho zott ha tá ro za ta el len be nyúj tott ki fo gás tár -gyá ban meg hoz ta a kö vet ke zõ

határozatot:

Az Al kot mány bí ró ság az Or szá gos Vá lasz tá si Bi zott ság 300/2007. (VIII. 23.) OVB ha tá ro za tát hely ben hagy ja.

Az Al kot mány bí ró ság ezt a ha tá ro za tát a Ma gyar Köz -löny ben köz zé te szi.

INDOKOLÁS

I.

1. Az Or szá gos Vá lasz tá si Bi zott ság (a továb biak ban:

OVB) a 300/2007. (VIII. 23.) OVB ha tá ro za tá val meg ta gad ta egy or szá gos nép sza va zás alá írás gyûj tõ ívé nek hi te le sí té sét. Az alá írás gyûj tõ íven a kö vet ke zõ kér dés sze re -pelt: „Akar ja-e Ön, hogy a Ma gyar Köz tár sa ság ne is mer je el az Eu ró pai Unió tag or szá ga i nak ál lam- és kor mány fõi 2007. jú ni u si ta lál ko zó ján ho zott meg ál la po dás sze rin ti EU alap szer zõ dés Ma gyar Köz tár sa ság ra vo nat ko zó, kö te le zõ ér vé nyû ha tá lyát?” Az OVB ha tá ro za tá nak in do ko lá sa sze rint az alá írás gyûj tõ íven sze rep lõ kér dés a vá lasz tó -pol gá rok szá má ra fél re ve ze tõ és meg té vesz tõ, mi vel az Eu ró pai Ta nács brüssze li ülé sén, 2007. jú ni us 23án mind össze egy kor mány kö zi kon fe ren cia össze hí vá sá ról szü le -tett dön tés, mely nek részt ve võ it meg bíz ták, hogy 2007. év vé gé ig ké szít sék el az in téz mé nyi re form ról szóló új szer -zõ dés ter ve ze tét. Az OVB azt is meg ál la pí tot ta, hogy az em lí tett, a jö võ ben meg kö tés re ke rü lõ szer zõ dés kö te le zõ ha tá lyá nak el is me ré sé rõl or szá gos nép sza va zás – az Al -kot mány 28/C. § (5) be kez dés b) pont já ban fog lalt ti la lom miatt – nem tart ha tó. A 300/2007. (VIII. 23.) OVB ha tá ro -zat a Ma gyar Köz löny 2007. évi 113. szá má ban, 2007.

augusztus 29-én je lent meg. A vá lasz tá si el já rás ról szóló 1997. évi C. tör vény (a továb biak ban: Ve.) 130. § (1) be -kez dé se sze rint az OVB-nek az alá írás gyûj tõ ív, il le tõ leg a konk rét kér dés hi te le sí té sé vel kap cso la tos dön té se el le ni ki fo gást a ha tá ro zat köz zé té te lét kö ve tõ ti zen öt na pon be -lül le het be nyúj ta ni. A ha tá ro zat el len 2007. au gusz tus 29-én a kez de mé nye zõ nyúj tott be ki fo gást.

2. A ki fo gás be nyúj tó já nak ál lás pont ja sze rint az OVB ha tá ro za tá nak in do ko lá sa több szem pont ból sem helyt ál ló.

Egy részt mi vel „nem mind össze egy ön ál ló jog szak mai mun kát vég zõ kor mány kö zi kon fe ren cia össze hí vá sá ról szü le tett dön tés, ha nem egy szer zõ dés pon tos szö ve gé nek ki dol go zá sá ról, ame lyet a jú li us 23án meg kez dõ dött kor -mány kö zi kon fe ren cia a 2007. jú ni us 23-án ho zott fõ irány el vek – te hát po li ti kai dön tés – alap ján és ér tel mé ben vé gez”. Más részt a kez de mé nye zõ hi vat ko zott az Al kot -mány bí ró ság 58/2004. (XII. 14.) AB ha tá ro za tá ban (ABH 2004, 822.) ki fej tet tek re, mely nek ér tel mé ben le het sé ges nép sza va zás tar tá sa ar ról a kér dés rõl, hogy az Or szág gyû -lés meg erõ sít sen-e va la mely nem zet kö zi szer zõ dést, vagy sem. Így vé le mé nye sze rint nem helyt ál ló az OVB azon ál -lás pont ja, hogy a nép sza va zás ra fel ten ni kí vánt kér dés az Al kot mány 28/C. § (5) be kez dé se b) pont já ba üt kö zik.

II.

Az érin tett jog sza bá lyok:

1. Az Al kot mány érin tett ren del ke zé sei:

„28/B. § (1) Or szá gos nép sza va zás és népi kez de mé -nye zés tár gya az Or szág gyû lés ha tás kö ré be tar to zó kér dés le het.

(...)

„28/C. § (...)

(5) Nem le het or szá gos nép sza va zást tar ta ni:

(...)

b) ha tá lyos nem zet kö zi szer zõ dés bõl ere dõ kö te le zett sé gek rõl, il let ve az e kö te le zett sé ge ket tar tal ma zó tör -vények tar tal má ról,”.

2. Az or szá gos nép sza va zás ról és népi kez de mé nye zés -rõl szóló 1998. évi III. tör vény (a továb biak ban: Nsztv.) érin tett ren del ke zé sei:

„10. § Az Or szá gos Vá lasz tá si Bi zott ság meg ta gad ja az alá írás gyûj tõ ív hi te le sí té sét, ha

(...)

b) a kér dés ben nem le het or szá gos nép sza va zást tar -tani,

c) a kér dés meg fo gal ma zá sa nem fe lel meg a tör vény -ben fog lalt kö ve tel mé nyek nek,

(...)

13. § (1) A nép sza va zás ra fel tett konk rét kér dést úgy -mány nak és az irány adó tör vényeknek meg fele lõen járt-e el [63/2002. (XII. 3.) AB ha tá ro zat, ABH 2002, 342, 344.]. CLXVIII. tör vényt, amellyel fel ha tal ma zást adott a 2007.

de cem ber 13-án alá írt, az Eu ró pai Uni ó ról szóló szer zõ dés

bá lyok sze rint nem tart ha tó nép sza va zás. Mi vel az Al kot mány bí ró ság meg ál la pí tot ta, hogy a kér dés ben nem tart ha tó nép sza va zás, ezért a kér dés egy ér tel mû sé gé nek vizs gá -la tát mel lõz te.

3. Az Al kot mány bí ró ság az Eu ró pai Unió alap ve tõ nor -má it il le tõ en az el múlt évek ben több elvi élû meg ál la pí tást tett. Az 1053/E/2005. AB ha tá ro za tá ban arra mu ta tott rá, hogy „szer zõ dé si ere de tük da cá ra, az Eu ró pai Unió ala pí tó és mó do sí tó szer zõ dé se it nem nem zet kö zi szer zõ dés ként kí ván ja ke zel ni” (ABH 2006, 1824, 1828.). Ezt köve tõen egy má sik ha tá ro za tá ban pe dig azt hang sú lyoz ta, hogy az

„Al kot mány bí ró ság az 1053/E/2005. AB ha tá ro za tá ban meg ál la pí tot ta, hogy az Eu ró pai Kö zös sé gek ala pí tó és mó do sí tó szer zõ dé sei az Al kot mány bí ró ság ha tás kö ré nek szem pont já ból nem nem zet kö zi szer zõ dé sek (ABK 2006.

jú ni us 498, 500.), e szer zõ dé sek, mint el sõd le ges jog for rá -sok és az Irány elv, mint má sod la gos jog for rás kö zös sé gi jog ként a bel sõ jog ré szei, mi vel a Ma gyar Köz tár sa ság 2004. má jus 1jé tõl az Eu ró pai Unió tag ja. Az Al kot mány -bí ró ság ha tás kö ré nek szem pont já ból a kö zös sé gi jog nem mi nõ sül az Al kot mány 7. § (1) be kez dé sé ben meg ha tá ro zott nem zet kö zi jog nak” [72/2006. (XII. 15.) AB ha tá ro -zat, ABH 2006, 819, 861.].

Az Al kot mány bí ró ság eze ket az elvi élû meg jegy zé se it azok ra a szer zõ dé sek re vo nat koz tat ta, ame lyek a kö zös sé gi jog rend szer ben e ha tá ro za tai meg ho za ta la kor már ha tá lyo sak vol tak. A je len eset azon ban et tõl kü lön bö zik, hi szen a Lissza bo ni Szer zõ dés még nem ha tá lyos nem zet kö -zi szer zõ dés.

Aho gyan az Al kot mány bí ró ság már a 32/2008. (III. 12.) AB ha tá ro za tá ban (MK 2008, 40. szám, 1954.; 1963. o.) is idéz te, a Lissza bo ni Szer zõ dés 6. cikk (2) be kez dé se úgy ren del ke zik, hogy „E szer zõ dés 2009. ja nu ár 1jén lép ha tály ba, fel té ve, hogy va la mennyi meg erõ sí tõ ok ira tot le tét -be he lyez ték, il let ve en nek hi á nyá ban az azt kö ve tõ hó nap elsõ nap ján, hogy az utol só alá író ál lam is le tét be he lyez te meg erõ sí tõ ok ira tát”.

Ad dig, amíg a ha tály ba lé pés hez a ma gá ban a szer zõ dés ben meg kö ve telt fel té te lek nem tel je sül nek, az Al kot -mány bí ró ság az Eu ró pai Kö zös sé gek ala pí tó és mó do sí tó szer zõ dé sei, mint el sõd le ges jog for rá sok mó do sí tá sá ra irá -nyu ló, de még nem ha tá lyo sult újabb szer zõ dést csak a nem zet kö zi jogi ere de té re fi gye lem mel tud ja ér té kel ni, ezért vo nat koz tat hat ja rá az Al kot mány nak és az Abtv.-nek a nem zet kö zi szer zõ dé se ket érin tõ sza bá lya it.

Mind ezek alap ján az Al kot mány bí ró ság a 300/2007.

(VIII. 23.) OVB ha tá ro za tot, az ab ban fog lalt kér dést tar -tal ma zó alá írás gyûj tõ ív hi te le sí té sé nek meg ta ga dá sát – a je len ha tá ro zat in do ko lá sa sze rint – hely ben hagy ta.

Az Al kot mány bí ró ság a ha tá ro zat köz zé té te lét az OVB ha tá ro zat nak a Ma gyar Köz löny ben való meg je le né sé re te kin tet tel ren del te el.

Dr. Bi ha ri Mi hály s. k.,

az Al kot mány bí ró ság el nö ke

Dr. Ba logh Ele mér s. k., Dr. Bra gyo va And rás s. k.,

al kot mány bí ró al kot mány bí ró

Dr. Hol ló And rás s. k., Dr. Kiss Lász ló s. k.,

al kot mány bí ró al kot mány bí ró

Dr. Ko vács Pé ter s. k., Dr. Ku ko rel li Ist ván s. k.,

elõ adó al kot mány bí ró al kot mány bí ró

Dr. Len ko vics Bar na bás s. k., Dr. Lé vay Mik lós s. k.,

al kot mány bí ró al kot mány bí ró

Dr. Pa czo lay Pé ter s. k., Dr. Tró csá nyi Lász ló s. k.,

al kot mány bí ró al kot mány bí ró

Al kot mány bí ró sá gi ügy szám: 1049/H/2007.

Az Al kot mány bí ró ság 62/2008. (IV. 29.) AB

ha tá ro za ta

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

Az Al kot mány bí ró ság az Or szá gos Vá lasz tá si Bi zott ság nak az or szá gos nép sza va zás ki tû zé sé re irá nyu ló kez -de mé nye zés alá írás gyûj tõ ívé nek hi te le sí té se tár gyá ban ho zott ha tá ro za ta el len be nyúj tott ki fo gá sok alap ján meg -hoz ta a kö vet ke zõ

határozatot:

Az Al kot mány bí ró ság az Or szá gos Vá lasz tá si Bi zott ság 472/2007. (XI. 12.) OVB ha tá ro za tát hely ben hagy ja.

Az Al kot mány bí ró ság ezt a ha tá ro za tát a Ma gyar Köz -löny ben köz zé te szi.

INDOKOLÁS

Ve.

4. Az in dít vá nyo zó sze rint nem egy ér tel mû, hogy egy 200–201.; 34/2004. (IX. 28.) AB ha tá ro zat, ABH 2004, 490, 496.] A sza bad man dá tu mot min de nek elõtt a men tel

A Köz tár sa sá gi El nök ha tá ro za tai

A Köztársasági Elnök 115/2008. (IV. 29.) KE

határozata

miniszteri és államtitkári megbízatások lemondás miatti megszûnésének megállapításáról

A köz pon ti ál lam igaz ga tá si szer vek rõl, va la mint a Kor -mány tag jai és az ál lam tit ká rok jog ál lá sá ról szóló 2006.

évi LVII. tör vény (Kát.) 36. § (2) be kez dé se alap ján a miniszterelnök elõ ter jesz tésére megállapítom, hogy

dr. Fo dor Gá bor kör nye zet vé del mi és víz ügyi mi nisz -ter nek,

dr. Ká ko sy Csa ba gaz da sá gi és köz le ke dé si mi nisz ter -nek

e meg bí za tá sa 2008. áp ri lis 30-ai ha tállyal meg szû nik.

A Kát. 48. § (2) be kez dé se alap ján a mi nisz ter el nök elõ -ter jesz tésére meg ál la pí tom to váb bá, hogy

Di ós sy Gá bor nak, a Gaz da sá gi és Köz le ke dé si Mi nisz -té ri um ál lam tit ká rá nak,

Horn Gá bor nak, a Mi nisz ter el nö ki Hi va tal ál lam tit ká -rá nak,

dr. Kin cses Gyu lá nak, az Egész ség ügyi Mi nisz té ri um ál lam tit ká rá nak,

Ko vács Kál mán nak, a Kör nye zet vé del mi és Víz ügyi Mi nisz té ri um ál lam tit ká rá nak,

dr. Ma gyar Bál int nak, a Mi nisz ter el nö ki Hi va tal ál lam -tit ká rá nak

e meg bí za tá sa 2008. áp ri lis 30-ai ha tállyal meg szû nik.

Bu da pest, 2008. áp ri lis 28.

Só lyom Lász ló s. k.,

köz tár sa sá gi el nök

El len jegy zem:

Gyur csány Fe renc s. k.,

mi nisz ter el nök

KEH ügy szám: IV-2/02336/2008.

In document A Kor mány ren de le tei (Pldal 168-174)