• Nem Talált Eredményt

Hangversenyek, kitüntetések (194961959)

Itt kettéágazik az eddig idırendben fogalmazott munkám. Antal István 1948 ıszén lett a Zeneakadémia tanára, tanári munkásságával külön foglalkozom egy késıbbi fejezetben. Bár a zongoramővész és a tanár Antal István pályája megbonthatatlanul összetartozik, most mégis a koncertezı zongoramővész életének fontos és jellemzı eseményei következnek az alábbi oldalakon. Az írás évrıl évre haladva követi nyomon az eseményeket.

Antal István nem volt felszabadult nyilatkozó, egy egy interjúra alaposan felkészült, gondolatait rendkívül gondosan fogalmazta. 1955 ben, egy rádió interjúban összegezte az elmúlt esztendık mővészi útját. Mősorszerkesztésrıl, a mővészet szerepérıl, a nyilvánosság elıtti szereplésrıl, sıt a kritika fontosságáról így beszélt:

„A mősorok összeállítása, véleményem szerint, minden mővésznél olyan szempontok szerint történik, hogy mindenki azt játssza legszívesebben, aminek a megoldása számára izgalmas, érdekes, amiben hisz, ezáltal újat is tud mondani a hallgatónak. Ez a mővész figyelmét életének különbözı szakaszaiban más+más szerzı felé fordítja. Az elmúlt években különösen Bach mővekkel és Beethoven késıi mőveivel szerepeltem. Brahms mővek, majd Liszt, Schubert mővek megoldása érdekelt. Ebbıl az következik, hogy leginkább ezeket tőztem mősorra.

A zenemővészet nyelve nemzetközi, ezáltal a leghivatottabb arra, hogy egymással gondolati és érzelemvilágunkat közöljük. Azt hangsúlyozza, ami az embert az emberhez leginkább közel hozza és egymás megértésében elısegíti.

A mővészetnek nagy szerepe van a közönség ízlésének fejlesztésében, abban, hogy a társadalom kulturális átlaga nagyobb biztonsággal tudjon különbséget tenni jó és rossz, igaz és hamis között.

Mővészi élményeim és tapasztalataim közé tartozik, hogy mindig azokkal a

mősorszámokkal volt sikerem, amelyekben különösképpen, szubjektíven hittem, noha nem voltak úgynevezett „népszerő”, „hatásos” mősorok.

Minden nyilvánosság elé való kilépés újabb és újabb próbatétel az elıadómővésznek.

Tekintve, hogy az elıadómővészet elsısorban a jelenhez, a tetszésnyilvánító közönséghez szól, mővészetének megítélésénél a közönség soraira van utalva. Mivel azonban ki+ki a maga módján értékeli ezt, nem nélkülözhetı a szakszerő bírálat, mely nemcsak a mővész számára fontos, hanem a közönség számára is, hogy összevethesse saját benyomásait a hivatásos bírálók véleményével.”

1949.

Antal István május 22 én Bukarestben, az Ateneul teremben Brahms d moll zongoraversenyét játszotta George Georgescu vezényletével.

Június elsején a prágai Smetana teremben a „Prágai Tavasz” on játszotta el Kadosa Pál, Antal István és a két ütıhangszeres, Schwarcz Oszkár és Vigdorovits Sándor Bartók

10.18132/LFZE.2007.2

Concerto két zongorára, ütıkre és zenekarra címő darabját. A Filharmóniai Társaság zenekarát Ferencsik János vezényelte.1

Június 23 án Bukarestben, 27 én Kolozsváron, július elsején pedig Temesváron volt Beethoven Esz dúr zongoraversenyének szólistája.

Késıbb Lengyelországban és Bulgáriában koncertezett. Varsói koncertmősora a következı volt:

Bach Busoni: d moll preludium és fúga Beethoven: c moll szonáta op.111.

Liszt: XII. magyar rapszódia

Liszt: Don Juan fantázia

Az év során Antal István többször lépett fel a Tátrai vonósnégyessel, Zathureczky Edével, Lukács Pállal, Dénes Verával rádió hangversenyeken.

1950.

Antal István lengyel kitüntetésben részesült, a Polonia Restituta Lovagkeresztjét kapta.

.

Április 6 án Berlinben, a Sajtó Házában Lukács Pál brácsamővésszel adott hangversenyt. Weiner László és Mihály András Szonátája mellett Glinka Befejezetlen szonátája és Bartók I. rapszódiája volt mősoron.

Április 20 án az Erkel Színházban Otto Klemperer vezényelte a Székesfıvárosi Zenekart. Brahms B dúr zongoraversenyének szólistája Antal István volt2. Antal István közremőködıje volt annak a sorozatnak, melyben a Bartók teremben elhangzott Beethoven összes zongora szonátája.

1Plakátot lásd a Függelékben

2Antal Dóra naplója szerint a koncertrıl készült lemez eltőnt.

10.18132/LFZE.2007.2

195161952.

Az 1951 52 es szezonban különbözı bérletekben („ A zongora mesterei”,

„Kamarazene”) szerepelt. Mővész csoport tagjaként Moszkvában hangversenyezett.

1952 ben Lengyelországban (Katowice, Poznan, Krakkó) járt, ahol Brahms d moll és Beethoven Esz dúr zongoraversenyét játszotta. Radnai Gábor hegedőmővésszel kamarazene estet is adott.

1952. november 3 án a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa „érdemes és eredményes munkássága elismeréséül” a Magyar Népköztársasági Érdemérem arany fokozatát adományozta Antal Istvánnak.3

1953.

Január 11 én a Bartók teremben a Szécsi vonósnégyessel Schumann zongoraötösét adta elı.

Január 21 én a Zeneakadémián Chopin f moll zongoraversenyét játszotta a Rádiózenekarral, Melles Károly vezényletével.

Március 17 én Schubert D dúr szonátáját játszotta a rádió élı adásában.

Április 13 án a rádió a Liszt összkiadásban való közremőködésre kérte fel Antal Istvánt, és mősorajánlatot kért tıle.

Május 12 én rádiófelvételt készített Brahms a moll klarinét triójából. Partnerei Máté Áron és Banda Ede voltak.

Május 26 án Chopin estet adott a Zeneakadémián a következı mősorral:

h moll szonáta f moll ballada cisz moll scherzo

Andante spianato és nagy polonéz Asz dúr polonéz

Júniusban rádiófelvételt készített Bach h moll partitájából.

3Lásd a Függelékben

10.18132/LFZE.2007.2

Október 27 én a Magyar Zenei Hét keretében volt Kadosa Pál III. zongoraversenyének bemutatója. A Filharmóniai Társaság zenekarát Ferencsik János vezényelte, a szólista Antal István volt. A hangverseny után kapta a következı levelet:

December 21 én a Zeneakadémián adott Beethoven estet. Ezen három szonátát (G dúr op.31., c moll op.111., B dúr (Hammerklavier) op.106.) szólaltatott meg.

1954.

Antal István 1954 es koncertjeibıl a következıket emelem ki:

Február 10. Budapest, Bartók terem

Beethoven: G dúr szonáta op.31.

c moll szonáta op.111.

B dúr (Hammerklavier) szonáta op.106.

Február 24. Miskolc, Konzervatórium

Beethoven: c moll szonáta op.111.

Liszt: Années de Pélerinage (Svájc) Liszt: Mefisztó keringı

Brahms: Paganini variációk Február 25. Zeneakadémia

Liszt: Années de Pélerinage (Svájc) Don Juan fantázia

Mefisztó keringı Július 9. Károlyi kert

Chopin: f moll zongoraverseny (közremőködött a Rádió

zenekar, vezényelt Melles Károly)

10.18132/LFZE.2007.2

Október 20. Miskolc, Konzervatórium Bach: h moll partita Schubert: c moll szonáta Schumann: fisz moll szonáta Brahms: Paganini variációk

Április 4 én a Magyar Népköztársaság Népmővelési Minisztériuma Antal István részére „Liszt Ferenc zongoramőveinek elıadásáért” a Liszt Ferenc díj I. fokozatát adományozta.4

Antal István Liszt mővekbıl összeállított mősorát Weimarban is elıadta. A hangversenyrıl szóló beszámoló, amely sajnálta, hogy a mősor kizárólag Liszt mőveket tartalmaz, megállapítja, hogy„Antal professzor csodálatra méltó virtuozitása máshol aligha jutott volna jobban érvényre, mint a programzene területérıl válogatott mővek sorozatában.”

1955.

Március 3 án Antal István Schubert estet adott a Zeneakadémián a következı

mősorral: c moll impromptu

f moll impromptu c moll szonáta D dúr szonáta

Április 4 én a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa a „szocialista kultúra fejlesztése terén szerzett kimagasló érdemeinek elismeréséül” a „Magyar Népköztársaság érdemes mővésze” címet adományozta Antal Istvánnak.5

Augusztus 10 én a Károlyi kertben Liszt A dúr zongoraversenyét játszotta, az Állami Hangversenyzenekart Borbély Gyula vezényelte.

Október 29 én a Bartók teremben Brahms c moll zongoranégyesét adta elı a Ney vonóstrióval.

November 24 én zongoraestet adott a Zeneakadémia Nagytermében.

Mősora : Bach: a moll fantázia és fúga Bach Bartók: G dúr szonáta

Bartók: Román táncok Gaál Jenı: II. szonáta

Weiner Leó: Magyar parasztdalok Brahms: fisz moll szonáta

November és december folyamán Lengyelországban koncertezett Beethoven mősorral, valamint Liszt Patetikus koncertjének zenekari átiratával.

1956.

Január 16 án, a Zeneakadémián, Liszt Patétikus koncertjének Darvas Gábor által készített zongoraverseny átiratát szólaltatta meg Antal István. A hangversenyen a Állami Hangversenyzenekart Lehel György vezényelte.

Március 20 án rádiófelvételt készített Liszt Nagy koncertszóló címő darabjából6.

4Lásd a Függelékben

5Lásd a Függelékben

6Liszt Nagy koncertszóló címő mőve tulajdonképpen a két zongorára írt Patetikus koncert (, melyet Darvas Gábor zongoraversennyé alakított) két kezes változata

10.18132/LFZE.2007.2

Március 24 én Brahms c moll zongoranégyesét adta elı a Bartók teremben a Szécsi kvartett tagjaival.

Május 12. és 15. között Brahms d moll zongoraversenyébıl készült felvétel a Magyar Rádióban. A Rádiózenekar szólistája Antal István, karmestere Lehel György volt.

Június 9 én és 10 én szintén Brahms d moll koncertjét játszotta Bukarestben.

Szeptember 12 én és 13 án hanglemezfelvételt készített Beethoven D dúr (op.10.) és Brahms fisz moll szonátájából.

Október 22 én ( a forradalom elıestéjén!) Liszt estet adott Weimarban.7 Október 26 án rádiófelvételre játszotta Schumann fisz moll szonátáját, már Budapesten.

1957.

Március 27 én a pécsi Liszt teremben Antal István Beethoven (c moll szonáta op.111., D dúr szonáta op.10.) és Liszt ( 3 etőd, Mefisztó keringı) mővekbıl összeállított zongoraestet adott.

Április 10 én az ÁHZ bérleti koncertjén Brahms B dúr zongoraversenyének volt a szólistája. A hangversenyt Vaszy Viktor vezényelte.

Április 16 án Liszt Nagy koncertszólóját játszotta a rádióban, egyenes adásban, majd 24 én rádiófelvételt készített Beethoven hatalmas mővébıl, a Diabelli variációkból.

A Zeneakadémián, május 21 én megtartott Beethoven estjének mősora a következı volt:

D dúr szonáta op.10.

c moll szonáta op.111.

Diabelli variációk op.120.

Molnár Antal írta a Filharmónia mősorfüzetben:„A május 21+i Beethoven+est második részét a Diabelli+változatok töltötték be (…) Elıadására vállalkozni: a legtiszteletreméltóbb aszkézis! Lélegzetvisszafojtva figyeltük, hogyan bocsátkozik le Antal István a legveszélyesebb mélységekig, hogyan veszi a nyaktörı magasugrásokat, hogyan néz szembe a Sybillák

szívdermesztı tekintetével. Halálmegvetı bátorsága és aggodalmunkat megszégyenítı eredménye méltó volt a beethoveni végrendelethez!”

Május 28 án Antal István Schubert G dúr szonátáját játszotta a rádió élı adásában.

Május 30 án a Bartók teremben Lukács Pállal adott kamaraestet, a következı

mősorral: Bach: g moll gambaszonáta

Hindemith: Szonáta (1939) Weiner László: Szonáta

Brahms: Esz dúr szonáta op.120. No.2.

Július 2 án és 3 án ismét hanglemezfelvételt készített, ezúttal Beethoven két szonátáját (D dúr op.10., Esz dúr op.27.) rögzítette.

Július 8 án a Károlyi kertben az ÁHZ szólistájaként, Roberto Benzi vezényletével, Chopin f moll zongoraversenyét adta elı.

Októberben Antal István Beethoven Liszt mősorral a Szovjetunióban koncertezett. 20 án Leningrádban adott Beethoven estet. Ezt az utat egy jugoszláviai turné követte.

Novemberben Jugoszláviában Beethoven mőveket játszott, majd 20 án, Fiumében lépett fel. Errıl a hangversenyrıl számol be a „La voce del popolo” címő olasz nyelvő fiumei újság:„ A hangverseny vendége ezúttal Antal István magyar pianista volt, aki Moszkvából

7Lásd Antal István a Zeneakadémia tanára c. fejezetet

10.18132/LFZE.2007.2

érkezett hozzánk, ahol sorozatosan koncertezett. Fiumei hangversenyén Liszt Ferenc Patetikus koncertjét játszotta, Darvas átiratában. A hosszantartó tetszésnyilvánítás ráadásokra

kényszerítette: két Liszt+etődöt játszott, remekül interpretálva e romantikus mőveket, a

megkívánt érzéssel és tökéletes technikával. A második etőd dinamikáját, finom árnyalataival egyetemben, mesterien adta vissza; a közönség meleg ünneplésben részesítette.”

November 22 én a Rádió nyilvános hangversenyén, melyet Lukács Ervin dirigált, Mozart B dúr zongoraversenyének8elıadója volt Antal István.

1958.

Január elején Athénben lépett fel, ahol Brahms B dúr zongoraversenyének volt szólistája. Szólóestjérıl így írt az athéni lap, a Vradinyi Zeitung január 15 én:„Alkalmunk volt Antal Istvánt meghallgatni az athéni színházban, ahol Beethoven és Liszt mőveket adott elı. Ennek a kitőnı zongoristának és finom lelkő muzsikusnak a kiváló adottságai ezen az estén maradéktalanul érvényesültek. Bár a Diabelli+variációkat az utóbbi idıben gyakran hallottuk, ezek közül kiemelkedett Antal zenei és hangszeres teljesítménye. A program második felében elıadott Liszt+mővek még magasabb színvonalon szólaltak meg. Különösen az Esti harmóniák teljes szívvel játszott lírikus elıadása hatott meg. A hallgatóság viharos tapsa a mővészt több ráadásra kényszerítette.”(Alexandra Lolauni)

Január 15 én a Zeneakadémia Nagytermében Antal István szólóestjén a következı mőveket adta elı:

Haydn: C dúr szonáta

Beethoven: B dúr (Hammerklavier) szonáta op.106.

Schumann: Humoreszk

Brahms: Paganini variációk

Január 20 án kezdıdött Liszt Darvas Patetikus koncertjének hanglemezfelvétele Vaszy Viktor dirigálásával, az Állami Hangversenyzenekarral.

Február 12 én került sor a „Zongoramuzsika története” címő bérletben arra a hangver senyre, melyen Antal István Beethoven D dúr szonátája (op.10.) mellett ismét eljátszotta Schumann Humoreszkjét és Brahms Paganini variációit. A hangverseny érdekessége a nyitó mősorszám, Schubert a moll allegro (Lebensstürme) címő mőve, ebben Antal István partnere akkori növendéke, Antal Imre volt.

Március 24 tıl 26 ig Antal István Bartók mőveket vett lemezre.9 Antal István májusban Kölnben koncertezett.

Október 22 én a Bartók teremben Beethoven c moll szonátáját (op.111.) és Brahms f moll szonátáját játszotta, majd 26 án a Rádió egyenes adásában Beethoven G dúr zongoraver senyét adta elı. A Rádió zenekarát Görgei György vezényelte.

November 4 én a Magyar Televízió „Magyar zenemővészek” címő mősorában szerepelt, 6 án a Zeneakadémián rendezett ünnepi hangverseny közremőködıje volt. 10 én Chopin f moll zongoraversenyét játszotta a honvédség Tisztiházában (zenekar és karmester ismeretlen), 18 án a Rádióban játszott, végül 19 én az Irodalmi Színpadon volt közremőködı je Bánki Zsuzsa és Benkı Gyula színmővészek estjének.

8A mő Köchel jegyzék számát nem tudom

9Fodor András sorait lásd a lemezfelvételekrıl szóló részben!

10.18132/LFZE.2007.2

1959.

Január 4 én Antal István, a Zeneakadémián, ifjúsági bérlet keretében Beethoven G dúr zongoraversenyét adta elı. A koncerten Ferencsik János vezényelte az Állami Hangverseny zenekart. Ezt a mősort másnap az Erkel Színházban megismételték.

Január 20 án Antal István a Zeneakadémián adott zongoraestet a „Négy zongoraest”

címő bérletben.

Februárban Bécsben járt, hangfelvételt készített.10

Április 20 án Pécsett, a Nemzeti színházban Liszt A dúr zongoraversenyének volt a szólistája. A pécsi zenekart a híres olasz karmester, Ettore Gracis vezényelte.11

Antal István májusban az NDK ban készített hangfelvételt.12

Június 6 án a Rádió egyenes adásában játszotta Händel f moll szvitjét és Liszt Nagy koncertszólóját . 16 án, 17 én és 18 án Lehel György vezényletével, Antal István szólójával rádiófelvétel készült Székely Endre Concerto címő versenymővébıl.

Július 15 én a Károlyi kertben Antal István Mozart B dúr zongoraversenyét (K.450) játszotta, az ÁHZ t Borbély Gyula vezényelte.

Szeptember 19 én Antal István a rádióban készített felvételeket: Brahms fisz moll szonátája mellett két Liszt mővet, az E dúr Paganini etődöt és a III. Mefisztó keringıt játszotta szalagra.

Október 11 én a Szegedi Nemzeti Színházban Harry Newston dirigálta a helyi zenekart. A koncerten Antal István Mozart B dúr zongoraversenyét (K.450) adta elı.

Október 22 én délelıtt 11 órakor Budapesten, a Bartók teremben „Beethoven Brahms bérlet” matiné hangversenyén lépett fel Antal István Lukács Pállal közösen.

Október 22 én este a Zeneakadémián Liszt A dúr zongoraverseny mellett elhangzott Székely Endre Concerto ja is. Az Állami Hangversenyzenekar karmestere ezúttal Fejér György volt, a szólista pedig Antal István.

November 20 án Pozsonyban Antal István ismét Mozart B dúr zongoraversenyét játszotta, a Szlovák Filharmónia Zenekarát Zdenek Bilek vezényelte.

December 4 én az ausztriai Fürstenfeldben Bartók két zongorára és ütıhangszerekre írt szonátáját adta elı Farnadi Edit és a Schwarcz testvérek társaságában.

December 17 én megismételte Brahms fisz moll szonátájának felvételét a rádióban, majd 23 án egyenes adásban eljátszotta Mozart Esz dúr variációit (K 353., La belle

Francoise), és Beethoven Esz dúr szonátáját (op.27.).

1959 ben jelent meg lemezen Antal István elıadásában a Brahms fisz moll szonáta és Beethoven Esz dúr szonátája (op.27.).

1959 ben Antal Istvánnak ítélték a Zeneszerzık Szövetségének díját, új magyar mővek bemutatásáért.

10A Zeneakadémia évkönyve alapján

11 Ettore Gracis többek között Arturo Benedetti Michelangelivel készített felvételeket.

12A Zeneakadémia évkönyve alapján

10.18132/LFZE.2007.2