• Nem Talált Eredményt

A Hadtáp fõnökség és alárendeltek feladatai a mûvelet logisztikai támogatásának idõszakában:

NYILVÁNTARTÁS az albérleti díj hozzájárulásokról

3. A LOGISZTIKAI TÁMOGATÁS SZAKFEL- SZAKFEL-ADATAI

3.4. Hadtáp fõnökség, hadtáp biztosítási szakfelada- szakfelada-tai a válságreagáló és béketámogató erõk

3.4.3. A Hadtáp fõnökség és alárendeltek feladatai a mûvelet logisztikai támogatásának idõszakában:

3.4.3.1. Ahadtápbiztosításáltalános feladatai a) Az MH ÖHP Hadtáp Fõnökség feladatai:

Értékeli, elemezi és feldolgozza a mûveleti területen szerzett tapasztalatok eredményeit.

A kontingenseknél soron kívül felmerült szakanyag igé-nyeket szakági bontásban összesíti, szakmailag ellenõrzi, elemzi, majd intézkedik a szakanyagok biztosítására.

b) A kontingens feladatai:

A kontingens személyi állományának hadtáp szakanya-gaiban bekövetkezett károsodás, vagy váratlan feladatok esetén a raktári készletek felhasználását a kontingens pa-rancsnoka jogosult engedélyezni, azonban ez esetben a felhasználást követõ 10 napon belül köteles a raktárkészlet pótlására intézkedni, igénylést felterjeszteni a szolgálati út betartásával az MH ÖHP hadtápfõnök részére. Az igénylé-sen feltüntetik a felhasznált szakanyag megnevezését, mértékegységét és mennyiségét és a raktári készlet fel-használásának okát.

c) Az MH 64. log.e. feladatai:

Gyûjti a beérkezõ anyagokat, és megszervezi azok had-mûveleti területre történõ kiszállítását.

Folyamatosan vezeti a szakági analitikus nyilvántartá-sokat, biztosítja a naprakészséget a már beérkezett moz-gásbizonylatok vonatkozásában.

Saját nyilvántartását háromhavonta egyezteti a mûveleti területen vezetett nyilvántartással. Az egyeztetéseket alap-vetõen állomáshelyén, – a kontingens berendelt szakállo-mányával együtt – kivételes esetekben hadmûveleti terüle-ten hajtja végre. Az esetleges eltérések okait tisztázza, azok megszûntetését rendezi.

Végzi a kontingens költségvetési gazdálkodásának rá háruló feladatait. A havi rendszerességgel beérkezõ ada-tok alapján vezeti a kontingens költségvetési nyilvántartá-sát, havonta adatokat szolgáltat a kontingens részére a hazai beszerzések vonatkozásában.

A káreljárások lefolytatásához – a kontingens igényei alapján – adatokat szolgáltat. Szakáganként

„Hiánynyil-vántartó könyv”-et vezet, melyben a kontingensek hiányai elkülönítetten kerülnek elõjegyzésre. Az adott szakágra vonatkozó szabályozók szerint töröli a veszendõbe ment anyagokat a nyilvántartásból, külön igény nélkül gondos-kodik azok visszapótlásáról.

Cserével, javító anyag biztosításával, beszállított esz-köz javíttatásával biztosítja a kontingens eszesz-közei hadra-foghatóságát.

Mûveleti területen váltásonként ellenõrzi a kontingens részére átadott hadfelszerelés meglétét, az üzemeltetési szabályok betartását, az elõírt nyilvántartások vezetettsé-gét és az eszközök állapotát. Az ellenõrzéseket az „Éves ellenõrzési terv”-ben tervesíti.

A kontingens által megküldött adatokat összeveti saját nyilvántartásával, az eltéréseket rendezik, majd az ered-ményeket rögzítik.

3.4.3.2. Élelmezési biztosítás

a) Az MH ÖHP Hadtáp Fõnökség feladatai:

Ellenõrzi a kontingensek és az MH64. log. e. által felter-jesztett élelmezési elszámolási jelentéseket.

b) A kontingens feladatai:

Biztosítja, hogy az élelmezési szakterület gazdálkodása, nyilvántartása és a szakági belsõ ellenõrzés rendje az ér-vényben lévõ szabályzatoknak, utasításoknak és intézke-déseknek megfelelõen legyen végrehajtva.

Saját ellátó pont mûködtetése esetén az ellátást a min-denkor érvényben lévõ VI. számú élelmezési norma két-szeres értékét alapul véve biztosítja. Az állományt – napi háromszori fõétkezés és ivóvíz biztosításával – természet-beni élelmezési ellátásban részesíti.

Figyelemmel kíséri a kontingensnél tárolt élelmiszerek szavatossági idejének helyzetét. Az élelmezési szakállo-mány számítógépes analitikus nyilvántartást, valamint az élelmezési készletekrõl raktári nyilvántartást vezet. Az élelmezési gazdálkodásáról a tárgynegyedévet követõ hó 20-ig „negyedéves elszámolás és jelentésben” elszámol.

Ellátás vásárlása esetén, szolgálati úton jelentést tesz a szolgáltatás minõségérõl, esetlegesen felmerült problé-mákról.

Folyamatosan felügyeli, hogy az anyagmozgás csak az elõírt bizonylatok (ESZKÖZ utalvány) felhasználásával történik.

A különbözõ rendezvények alkalmával felszámítható többlet költségeket (medál parádé, nemzeti ünnepek) a 13. sz. melléklet tartalmazza.

c) Az MH 64. log. e. feladatai:

Végrehajtja a kontingens tevékenységének élelmezési biztosítását. Ennek keretében gyûjti a havi rendszeresség-gel írásban beérkezõ soros, valamint rendkívüli anyagigé-nyeket.

A kontingenst a szerzõdésileg vezetõ nemzet, illetve polgári beszállító által nem biztosított- élelmezési, anyag-járandósági anyagokkal az MH 64. log. e. látja el, a köz-ponti raktártól térítés nélkül átvett, vagy a hazai területen a

kontingens részére jóváhagyott költségvetési elõirányzat terhére megvásárolt anyagokkal.

Az élelmezési készletek frissítése az NTE-en keresztül történik. A szerzõdésben vállalt feladatokon felüli élelme-zési kisszállításért az MH 64. log. e. a felelõs.

Amennyiben hadmûveleti területen ivóvíz ellátás nem biztosított, rendszeres utánpótlással végrehajtja az ellátást.

d) Az MH LEK feladatai:

Az MH 64. log. e. igénye alapján – kapacitása függvé-nyében – soron kívül biztosítja a kontingens részére szük-séges élelmezési szakeszközök, felszerelések cseréjét, pótlását, illetve a nem romlandó élelmiszereket, anyagjá-randósági cikkeket, egyéb anyagokat.

A soron kívül felmerült szakanyag igényeket az igény-lés engedélyezésétõl számított 10 munkanapon belül biz-tosítja az MH 64. log. e. részére, illetve készlethiány ese-tén azt jelenti az MH ÖHP hadtápfõnök részére a pótlás érdekében.

3.4.3.3. Ruházati biztosítás a)A kontingens feladatai:

A kontingenseknél felmerült igényeket összesíti, eleme-zi (a 12. számú melléklet vonatkozó táblázat oszlopainak kitöltésével és szöveges indoklás alátámasztásával).

Az anyagmozgások bizonylatairól másolatot készít, me-lyeket a saját nyilvántartásukon átvezetnek és gyûjtõznek.

Az eredeti bizonylatokat külön meghatározott módon az MH 64. log. e részére megküldi.

A keletkezõ veszélyes hulladékot a hazai elõírásoknak megfelelõen gyûjtik, tárolják, majd átadják a Technikai Megállapodásban a feladattal megbízott részére megsem-misítésre. A repatriált katona felszerelését ellenõrizteti, a szükséges káreljárást a rendelkezésére álló (jogszabályban megadott) határidõn belül, ellene lefolytatja. Az ellenõrzés során feltárt hiány pótlását a kontingens raktári készlet ter-hére hajtatja végre. (Amennyiben olyan cikk vonatkozásá-ban merült fel hiány a rovancsolás során, amely raktári készletként nincs a kontingensnek, úgy a cikk meglétét a károkmány ellenében kell meglévõnek tekinteni, a felsze-relés bevonása során.). A kiadott ruházati anyagokat a helyszínen bevonatja útbaindítja a katonát hiánytalan sze-mélyi felszerelésével, a ellátó katonai szervezethez, az el-számoltatás érdekében. A hiány pótlása érdekében a kontingens raktári készletébõl kiadott cikkeket, a ellátó katonai szervezettõl megigényli, a károkmány hiteles má-solatának és az anyagkiadás bizonylatának csatolásával.

A kontingens állományába tartozó katona elhalálozása esetén, bizottságilag ellenõrizteti az érintett részére kiadott felszerelést. Az esetlegesen felmerülõ hiányok rendezése érdekében, kármegállapító jegyzõkönyvet vetet fel a hi-ányzó anyagokról, majd azt az MH ÖHP PK részére meg-küldi. Ezzel párhuzamosan kéri az MH ÖHP PK-ot a kárel-járás lefolytatására és a keletkezett kár leírására, aki a le-írási tanúsítványt kiadja. Ezt követõen a kontingens pa-rancsnok a kontingens raktári készletébõl kiadott cikkeket bevonatja. Megállapítja (szükség esetén), hogy a katona

756 HONVÉDELMI KÖZLÖNY 9. szám

ruházatából mely cikkek átminõsítése szükséges egész-ségügyi veszélyes hulladékká, annak átminõsítését végre-hajtatja. A kiadott személyi felszerelést (a felmerülõ sze-mélyi hiányról készített károkmány egy példányát) az ellá-tó katonai szervezet részére átadja.

b) Az MH 64. log. e. feladatai:

A Felszerelési Jegyzékben található hadtáp szakanya-gok pótlásának biztosítása.

Végrehajtja a hadihasználhatatlanná vált eszközök, anyagok beszállítását, (selejtezését), leadását az érvény-ben lévõ szabályzók (és engedélyek) alapján.

A repatriált katona személyi felszerelését vonja be, majd a kontingens parancsnok kezdeményezése alapján, a szolgálati út betartásával kérelmezze a „saját tulajdonba”

kerülõ anyagok tulajdonba adásának végrehajtását.

A nyilvántartást negyedévente egyeztesse az MH LEK kijelölt központi raktárával. Az esetleges eltérések okát vizsgálják ki, a nyilvántartásokat aktualizálják.

c) Az MH LEK feladatai:

A soron kívül felmerült szakanyag igényeket az igény-lés engedélyezésétõl számított legrövidebb idõn belül biz-tosítja az MH 64. log. e. részére, illetve készlethiány ese-tén azt jelenti az MH ÖHP hadtápfõnök részére a pótlás ér-dekében. A felszerelési jegyzékeken ki nem adott anyago-kat pótolja és az ellátó anyago-katonai szervezetnek adja át.

3.4.3.4. Üzemanyag biztosítás a) Kontingens feladata:

A kontingens részére érkezõ hajtóanyag szállítmányok minõségi átvételének feladat rendszerét és okmányolását a hatályos szakmai szabályok szerint hajtja végre.

A kontingens által mûködtetett üzemanyag töltõponton történõ saját feltöltések esetén a hazai üzemanyag ellátásra és elszámolásra vonatkozó elõírások a mérvadók.

A menetlevelekre végrehajtott feltöltéseket Üzemanyag Feltöltési és Kiadási Kimutatás (a továbbiakban: ÜFKK) vezeti, majd a pénzügyi és számviteli szabályoknak meg-felelõen feldolgozza fel.

Külföldi fegyveres erõ hõerõgépének feltöltésrõl nem-zetenként ÜFKK-t vezetnek az átadott üzemanyagok mennyiségérõl, amelyeket minden hónap végén összesít.

Az összesítés alapján nemzetenként Formanyomtatványt állít ki. A Formanyomtatványok valamennyi példányához egy-egy ÜFKK másolatot kell mellékelni.

A HM FLÜ-höz beérkezett és onnan közvetlenül vagy az MH ÖHP Hadtáp Fõnökség útján a kontingenshez meg-küldött üzemanyag számlákat ellenõrzi és végrehajtja a szükséges teljesítési-igazolásokat.

b) Az MH 64. log.e. feladata:

A beérkezõ negyedéves jelentések alapján összefoglaló jelentést készít a kontingenseknél lévõ üzemanyag-techni-kai eszközök nyomáspróbájának, illetve hitelesítésének helyzetérõl.

c) Az MH VEK feladata:

Az MH 64. log. e. igénye alapján, soron kívül biztosítja a válságreagáló és béketámogató erõ részére szükséges

üzemanyagokat, üzemanyag-technikai eszközök cseréjét, pótlását.

A kontingenseket önálló alegységként, a HM KPÜ által biztosított „GSZ” kódokon vezeti be az MH szintû köz-ponti analitikus üzemanyag nyilvántartásába.

A kontingensek jelzései alapján, a nem rendszeresített vagy jelenlegi üzemanyag nomenklatúrában nem szereplõ anyagoknál kezdeményezze az illetékes szervezetnél a ko-difikáció végrehajtását.

3.4.3.5. Humán anyagellátás a) Az MH LEK feladata:

Szakállománya telepítse, illetve folyamatosan biztosítsa a mûholdas televízió-rendszer karbantartását, esetleges át-telepítését a kontingens részére. Ennek érdekében 6 ha-vonta végrehajtja a rendszer karbantartását, fejlesztését. A karbantartás idejét lehetõleg úgy kell tervezni, hogy arra az állomány váltását követõ 15 napon belül kerüljön sor annak érdekében, hogy a rendszer felügyeletével megbí-zott állomány szakmai képzését végrehajtsa. A karbantar-tással egyidõben hajtsa végre a humán anyagok esetleges kisjavítását és a selejtezésre váró anyagok mûszaki bevizs-gálását is.

Folyamatosan biztosítsa az állomány újságellátását.

Beszerzések függvényében, idõszakosan, de évente leg-alább két alkalommal a beszerzést követõen soron kívül biztosítsa az állomány mûsoros CD, DVD, könyv és PR anyag ellátását.

b) MH 64. log.e. feladatai:

Humán anyagok (könyv, CD, DVD) missziók részére történõ beszerzése esetén a beszerzést megelõzõen egyez-tessen az ellátó központtal annak érdekében, hogy már be-szerzett cikkek újbóli beszerzésére ne kerüljön sor.

Folyamatosan intézkedjen a meghibásodott anyagok hazaszállításra, azok idõleges pótlására és a központi javí-tómûhelyben történõ javíttatására.

3.4.3.6. Térképészeti szakanyagellátás a) Általános feladatok:

Mûveleti területen a digitális és papír alapú térképészeti szakanyagokkal történõ ellátás a befogadó nemzeti támo-gatás keretében, a befogadó nemzet, vagy a befogadó kato-nai szervezet (akinek az alárendeltségébe a kontingens kerül) feladata.

b) MH 64. log. e. feladatai:

Az MH 64. log. e. feladata az MH ÖHP hadtápfõnök in-tézkedése alapján a nemzeti felelõsségi körbe tartozó tér-képészeti adatbázisokat tartalmazó GPS memóriakártyá-val, segéd- és kellékanyagokkal, az MH GEOSZ szolgálat-fõnök javaslata alapján térinformatikai munkaállomással történõ ellátás, a meghibásodott térképész szaktechnikai eszközök sürgõsséggel történõ javíttatása, csereeszközzel történõ ellátása.

A kontingens térképészeti szaktechnikai eszközeinek javítási, csere, illetve felújítási (modernizálási, térinforma-tikai szoftverfrissítési) igénye a szolgálati út betartásával az MH ÖHP Hadtáp Fõnökségre kerül felterjesztésre.

3.4.4. A Hadtáp fõnökség és alárendeltek feladatai a