• Nem Talált Eredményt

Háromszéki békekötés

In document ÖNVEDELMI HARCZA HÁROMSZÉK (Pldal 61-69)

Az események gyors egymásutánját 47 év múlva, képte-len volna a leghűbb emlékezet is hiven kisérni és leirni; de rendelkezésem alatt áll az egyik fő szereplő férfinak Nagy Ferencz gidófalvi ref. lelkésznek eredeti rövid naplója. Imé :

Decz. o-én mind a kökösi, mind az aldobolyi, mind a hidvégi székely erő a Barczára átlépett. Práspiár azonnal megadta magát. Hermány osztrák sorgyalogság és brassói

nemzetőröktől védelmeztetve, fegyverrel bevétetett; a házak-ból, pinczékből, csűrökből történt lövöldözések miatt egy ré-szében felgyújtatott. Itt a vezérletet Sombori vitte, mellette Gál Dani biztos. Földvárnál az ellenség által elégetett híd miatt Butyka kapitány át nem hatolhatott.

Decz. fi. Szent-Péter, Bothfalva, Földvár megadta magát. A székely tábor Bothfalván hált meg A faluk-követeket küldöttek.

Decz. 7. Jákó hadnagy és bodosi ref. pap ,Jákó Mózes Frdővidékről menekülők tudatják, hogy Heydte Baróth mellett táborba szállt, 400 frtot és 100 vágó marhát sarczolt.

Decz. 8. Hidvégnél két század önkéntes Mircse, Buezi, Klement századosok alatt két ágyúval felindult Baroth felé.

Decz. U. A Köpecz és Rákos közötti hidon átkelvén, ke-vés erdővidéki és 20 Kossuth huszár fedezete mellett, az Olt bal partján Ürmös felől, Dobay vezérlete alatti segítséget be nem várva, a Heydte egész erejével megütköznek; de a hir-telenkedést 12 halottal s visszavonulással fizették meg. Azon-ban drága áron adták el a győzelmet az ellenségnek; mert a két szakasz dragonyosból alig maradott meg 3, a többi le-szuronyoztatott, lövöldöztetett. Köpecznek két utczája az el-lenségtől lángba boríttatott.

Minek következtében decz. 10-én a köpeczi csata hí-rére, mely borzasztóan hangzott, t i. hogy elhulltak mind a honvédek: mindenütt égni kezdtek a lárma fák, a nép általános felkelésre szólittatott fel, a vészharangok

megkon-dultak.

Az Óltfejből (sepsiszéki felső falvak) összegyűlt nép, Kossuth huszárok S.-Szent-Györgyre siettek s a Sombory, Butyka és Gál Dani vezérletük alatt ágyukkal ellátott tekin-télyes erő (2000) indult Erdővidékre. Sombory saját szavai szerint véres boszút állni önkénteseiért. Az önkéntesek is összeszedve magukat elindultak a táborhoz csatlakozni.

Ennek liirére Heydte, rákosi táborából békére felszólító levelet küldött Sombori ezredeshez, irván, hogy: neki fáj oly sok falvak égetése és a vérontás; neki Szebenből, a mennyi kell, annyi segítséget küldnek, s meg kell gondolni, hogy a muszka katarinkat áthágta (tehát már ekkor tudva volt kato-nai körben a muszka-invasió.)

Dec 11-én. A választmány határozatából a Dorschner ármányos hitegetése által semleges helyzetbe állított, s ka-tonai kordonnal elzárt csiki testvéreinkhez 120 gyalog fegy-veresből, 18 székely huszárból álló, egy 3 fontos ágyúval ellá-tott toborzó testvércsapat küldetett; nem megostromlás, hanem csiki testvéreinknek, a kiket már a reactió és osztrák érzel-mű tisztjei a régi katonai rendszerre visszakényszerittettek

volt, visszahóditása végett.

Dec. 12-én a Heydtétól Sombory ezredeshez intézett bé-kére fölhivó levél közöltetvén a kormányzó hivatallal (Berde Mózsa és Horváth Albert) S.-Szent-Györgyön hadi tanács tartatott, az értelmesb férfiak megjelenésre szólittatván* s ha-tározatba ment, hogy: a béke kérdése a nemzetet önmagát il-letvén, hivassék egybe a 120 tagból álló honvédelmi bizott-mány; addig pedig Sombory b. Heydtéval tudassa, hogy föl-hívására akkor fog érdemleges választ kapni. Továbbá meg-határoztatott, hogy a barczai szász községek lakói Prásmárra hivassanak, s adassék értésükre, világosittassanak fel, misze-rint gonosz ármány koholta hír az, mintha a magyarnak, székelynek Kossuth volna a királya és a szászokat, oláho-kat a magyarok jobbágyokká akarnák tenni sat. Minek foga-natosítása a kéttagból álló (Berde és Horváth) elnökségre bí-zatott, az összegyűlés idejéül dec. 15-ke 'tűzetvén ki.

GÖDRI FERENCZ ID.

(«4«. 1)

Dec. 13. Dicső győzelem — Gál Sándoré a koszorú!

ki a b. Hcydte felsőrákosi táborát három oldalról megtá-madván d. e. 11 órakor egy negyed órai ágyúzás után, azt szétszórta, s Alsórákosra visszavonulni kényszeritette; a Rika (erdő> felé menekülőkből a Kossuth hnszárok 10 dragonyost, s több mint 200 oláhot, szászt lelőttek, vágtak; 5 fogoly 3 mázsa lőpor, számra sok sarczolt vágó-marha, szekerek, fegy-verek estek zsákmányul. ')

Gedeon levelei is zsákmányul estek, melyekből tudva lett, Háromszék elleni terve, melyszerint az ő erősitésére ren-delt Schurrter tábornok dandárával, a mely 1 zászlóalj Siv-kovics, 3 zászlóalj Párma, 1 zászlóalj oláh határőr, két század könnyű lovasból és egy 6 fontos ütegből állott: megérkezen-dőnek volt jelezve. Az ő feladatává volt téve, Háramszék siető bevétele és lefegyverzése. Tudták ők, hogy már ekkor, Erdély visszahóditója, Bem tábornok Csúcsánál állott, s féltek, hogy két tüz közé szorulnak. Mi pedig elzárva a világtól, csak Istenünkben és saját magunkban bizánk.

Gál Sándor ezen nap Baróthra s Olasztelekre tette át védállását, Rikában s Alsórákos feté előőrsöket állitván.

(Gál Sándor akkori saját tudósitása). Ekkor égettetett porrá Agoston-falva, mivel állitólag decz. 9 én odavaló oláhok gyújtották vala fel Köpeczet. Tehát csak visszatorlás volt.

Dec. 14-én Gál Sándor és Gál Dani Bardócz-székben, a melyet, mint Udvarhely anyaszékhez tartozó fiúszéket, szin-tén Heydte vett vala keze és hatalma alá, — tisztujitást tar-tottak, a lelkes B. Rauber Nándor választatván alkirálybiróvá.

Restauráltak Miklósvár-Székben is; itt Henter Sándor maradt meg alkirálybirónak.

Dec. 15-én Prásmáron a barczai falvak gyűlése megtar-tatván: Prásmár, Szent-Péter, Bothfalva, Földvár, Höltövény, Magyaros, Apácza s Hétfalu a kibocsátott proklámáczió ér-telmében, kinyilatkoztatták, miszerint ők V. Ferdinánd ma-gyar királyt és a magy. kir. felelős kormányt készek elis-merni, s az ellenségnek keblökben helyt nem adnak. A nyi-latkozatot magában foglaló jegyzőkönyvet az egyes községek

') A b. Heydte kocsija Gál Dánielnek jutott; ő azonban azt a legény-ség számára osztandó pénzzel fizette ki.

(Gál D-né. emlékirata nyomán.)

3—3 képviselője aláírván, szomszédi jó egyetértésre kötelez-lezték magukat.

Decz. 15-én a csiki követség is eredmény nélkül vissza jött; közülök Biró Sándor rétyi papot és Medvés Joaehimot, Dorschner ezredes letartóztatta Csíkszeredában, hova, mint követek mentek volt.

Decz. 16-án a választmány a csiki meghiusult kísérlet-tel volt épen elfoglalva s egy oda küldendő kiáltványt állí-tott meg, az ottani főkirálybiró Balázs Lajoshoz és az ezre-deshez intézett átirattal együtt, melyben felszólították, hogy követeinket bocsássák szabadon: midőn a gyűlésben elterjedt a hir, hogy Bem közéig. Mint a pusztában vándorló Izrael szá-mára megédesedék a beledobott vessző által a keserű Mara-forrás : akkép hata e hir az elkeseredéstől megtelt honfi szi-vekre. A jó hirt hozó, ilyefalvi Csórja János, nagy-enyedi ta-nuló volt. Az optimisták hittek, a pecsovicsok') ámításnak tekintették; s a kik hitték, csakhamar nagyították is, illető-Ing megelőzték a történelmet, mert beszéltek az Urbán kive-retéséről, neje, gyermekei elfogatásáráról sat. Általában jó hatása lett a hirnek. A Heydtének igért válasz elmaradt!

Decz. 17-én Dorschner Biró Sándort és Medvést gyor-san elbocsátotta, meghallva Heydtének Gál Sándor által tör-tént megveretését s (hihetőleg) hallván ő is a Bem hirét.

E napon érkezett Brassóból Földváron keresztül a szo-kott furfangos uton egy „átalvető". Felbontatván egy csomó proklamáczió volt benne a General-Kommandótól. A gyűlés nem tárgyalta, felretétetett.

Decz 18—19-én elmaradt az ellenség által tervezett tá-madás s csak

Decz. 20-án történt meg az Hidvégnél nagy havazó zi-vatarban — eredmény nélkül.

Decz. 22-én Hidvégen újra borzasztó ágyúzás történt Földvár felől. A mi kicsiny sergünk az Olt jegén átment, de vissza is húzódott a hatalmas ágyúzásra; Gál Sándor pedig ismét Erdő vidék felé vette útját 150 főből álló csapatjával s Ürmösnél egy 5—600 fegyveres, polák csapatot szembetalál-ván, egy óráig, míg két ágyunk megérkezett vitézül feltartóz-tatta azokat, a mikor az ellenség hidon-jegen az erdőbe me-nekülve nagy veszteséggel szétszóratott.

') Egykorú Napló szavai.

Decz. 23-án újból választmánygyülés. A Guberniumhoz felirat határoztatott.

Ugyan ez nap történt, hogy az ellenség a Rika felől Olasztelekre újból becsapott; a meglepett Kossuth-huszárok visszahúzódtak Háromszékre; az ellenség Erdővidékét újból elfoglalta egész Hidvégig.

Decz. 24-én jött meg erről a hir. Megdöbbentünk és Há-romszék az egyezkedés terére lépett.

Decz. 26-án Bialis Ferencz és Münster hadnagy Gedeon tábornokhoz küldettek feqyver-szünet eszközlése végett. Az ügy a Gen. Kommandóhoz ment. A mi sergeink Hétfaluból visszavonattak.

Decz. 28-án teljes választmányi gyűlés. A Guberniumot közbejárás végett felszólitó küldöttség választatott a Béldi Gergely, Székely Károly, Király József és Rákosi József szemé-lyükben ; a békekötés elhatároztatott s erre vonatkozólag a

következő elvek mondattak k i : Mi (Háromszék) törvénges uton fogván fegyvert az üldözött magyarok s magunk oltalmára : a

fegy-vert ki nem adjuk. Kárpótlást senkinek se fizetünk; a XII-ik zászlóalji honvédek és Mátyás-lovagok (egykorú kifejezés) bántat-lanul maradjanak; senki is a forradalom alatti tényeiért kérdés alá ne vonattassék; a foglyok szabadon bocsáttassanak.

Ezen gyűlésben olvastatott fel az uj császár és király Ferencz József decz. 2-án kelt proklamácziója. A továbbiak intézésére 24 tagu permanens békebizottság neveztetett ki. (A hol ily higgadtan tudnak eljárni s ily föltételeket kitűzni:

ott olyan nagy elcsüggedés még nem lehetett, mint a hogy Kővári irja 154 lapján.)

Decz. 29. A békepontjai megállapittattak, és formulázta-tott a Guberniumhoz menesztendő felirat. l) Gedeon tábornok-hoz, a főkormányszékhez menendő küldöttség számára útle-vél hozatal végett, 30-án reggel elindultak br. Szentkereszti Zsigmond huszár százados és Maksai Gyulai Lajos, a kik azon napon vissza is érkeztek Gedeon azon válaszával, mi-szerint — a mint irta — az útlevél adhatásnak alapja csakis

Há-') Ebből látszik mily erős volt a székelyeknél a törvényes és alkotmá-nyos formákhoz való ragaszkodás; pedig már ekkor Gubernium se volt; Beöthi Ödön bihari főispán, országos főkormánybiztos kezébe lévén letéve Erdély kor-mánya. (De erről mit se tudtunk).

romszéknek föltétlen feladása. A békéről tovább alkudozni: meg-bízottja br. Heydtéhez utasít.

Deez. 31. A kinevezett béke küldöttség — a mely Béldi Gergely elnöklete alatt: Nagy Ferencz, Gödri Ferencz, Cseh Imre, Varga Mihály, Jancsó Elek, Gyárfás Dávid, Bialis Ferencz, Papp György, gr. Kálnoky Imre és Székely Dávid tagokból ál-lott — szervezte magát.

Január 1. (1849). Földváron br. Heydtéval való hosszas alkudozások után megszülemlett az úgynevezett „Páczifikáczió."

Jan. 2. A 24 tagu béke választmány, valamint a Gedeon osztrák tábornok által is megvizsgált és aláíratott ,Békeegyez•

mény" Arapatakán 12 pont alatt ratifikáltatott és kicseréltetett.1) Január 3-án. A Nemzetházánál (a szék- ma megyeház-nak akkori kifejezése) a nagy teremben összegyűlt békevá-lasztmány és a jelen volt nagyszámú népnek, Berde ajánlatára történt helyeslése ntán a ratifikált „Békeegyezmény" elfogad-tatott s elhatározelfogad-tatott, hogy a szűkebb békebizottságnak, a kinevező határozat értelmében joga és kötelessége a béke pontokat teljesíteni, teljesíttetni ; e tekintetben a békebizott-ságnak, a kettős (katonai és polgári) igazgató kormányférfiak is alárendeltetvén.

A béke végrehajtása képpen 4 hasznavehetetlenné tett ágyú, 53 ló (többnyire „béna"), 41 szuronyos fegyver, 80 pisztoly a kökösi hídnál (a határszélen) átadatott az osztrákok-nak; a foglyok kölcsönösen elbocsáttattak, a sergek mindkét részről visszahuzattak; az Önkéntesek és Mátyás huszárok egyes családoknál kerestek menhelyet. „A pecsovicsok örven-deztek" (jegyzi meg az eredeti napló).

Jan. 6-én. A határőr gyalogok S.-Szentgyörgyre gyűjtet-tek be, hogy következő napon Brassóba indíttassanak a hű-ség eskü letétele végett, de nem mentek; többen önelhatá-rozásukból; mig a félénkebbeket Gál Dani szónoklatával haza riasztotta. A jármot szinte ismét nyakunkba veték — jegyzi meg a napló irója. Ennek folytán e napon Zsombori Sándor ezredes és Horváth Albert magukra tevék le Brassóban a hűség-esküt.

A Háromszéket illető példányt 1849 augusztusban a székház becses levéltárával együtt a piacz közepén égették el az oroszokkal egyesült osztrá-kok. S igy csakis e sorok irója által megőrzött eredeti egykorú másolat ma-radt fenn, melyet e fejezet végén közlünk.

p

Január 10-re Horváth Atbert bizottmánygyülést hivatott össze eskületétel végett; de a kevesek is, a kik megjelentek, a békéről tudni nem akartak, híjába ijesztgeté az elnök rém-hírekkel: Az esJcii elmaradt. ')

*

* *

Az ekként kierőszakolt békeszerződés pontjai, az eredeti német szöveg egykorú másolata után lefordítva, igy szólanak:

In document ÖNVEDELMI HARCZA HÁROMSZÉK (Pldal 61-69)