• Nem Talált Eredményt

A  gyerekkönyv  mint  kísérleti  terep  

James Joyce-nak van egy könyve, amelyet kétségkívül ő írt, de aligha gondolt rá, hogy könyv lesz belőle. Eredetileg csak egy levél volt, egy rövid, vicces mese, amelyet 1936-ban küldött négyéves unokája felvidítására. 1957-ben Stuart Gilbert beszerkesztette a le-velezéskötetbe,318 majd 1959-ben Richard Ellmann közölte a monográfiájában.319 Ennek alapján egy kiadó felfigyelt rá, illusztrációkat rendelt és önálló kötetet készített belőle.320 A kiadvány számos utánnyomást ért meg, több nyelvre lefordították, később az angol vál-tozat is kapott321 új illusztrációkat.

Az ördög és a macska 1997-es magyar változata Imre Szilvia munkája, Péter Vladimir illusztrálta, és gyerekkönyveknél szokatlan módon kétnyelvű — így a szövegben történt változtatások könnyen figyelemmel kísérhetők.322 Ugyanebben az időben érkezett el a Joyce-életműkiadás az esszéket és leveleket tartalmazó kötethez, amelyben a szóban for-gó darab is helyet kapott.323 A filológiai szempontú kiadáshoz azonban nem lehetett a megjelent fordítást használni, újra kellett fordítani a mesét. Nem mintha Imre Szilvia for-dítása bármilyen általános szempontból „rossz” lett volna: egyszerűen más elvárásoknak kívánt megfelelni. Így például a szöveg összes kulturális referenciáját (gyakorlatilag az összes tulajdonnevet) lecserélte.

Az eredetiben Filológiai fordítás Gyerekkönyv Megszólítás My Dear Stevie Kedves Stevie Kedves Pisti

A város neve Beaugency Beaugency Saumur

A polgármester Alfred Byrne Alfred Byrne Alfred La Sponya

Aláírás Nonno Nonno Nappapa

318 JOYCE 1957, 387–388.

319 ELLMANN 1959, 691–692.

320 JOYCE 1965.

321 JOYCE 1980.

322 JOYCE 1997.

323 A kötet kiadását szerzői jogi okok miatt el kellett halasztani.

Egyik fordítás sem jobb vagy rosszabb a másiknál, legfeljebb a saját funkcióját tölti be jobban vagy rosszabbul, de egyik sem tudná betölteni a másik funkcióját. A filológiai fordításnak az a feladata, hogy pontosan reprezentálja az eredeti struktúráját és lehetőség szerint közvetítse minden referenciális információelemét, a gyerekkönyvfordításnak pe-dig az a feladata, hogy élvezhető gyerekkönyv legyen. A filológiai fordítás nem cserélheti Pistire Stevie-t, mert figyelembe kell vennie, hogy az unokát valóban így hívják, nyilván tekintettel a nagypapa egyik legfontosabb regényhősére. A gyerekkönyv-fordítás csak annyit akar implikálni, hogy itt egy kisfiút szólítanak meg, és erre a Pisti nyilván alkal-masabb, mint a Stevie. Az olaszos aláírás csak akkor fontos, ha érdekel minket a tény, hogy a Joyce-családban az olasz volt a második nyelv, mindkét gyermeke olaszos nevet kapott: Giorgo (ő lett Stevie apja) és Lucia. A gyermek olvasó számára ez éppúgy érdek-telen, mint az az információ, hogy abban az időben épp Alfred Byrne-nek hívták Dublin polgármesterét. Hogy Saumur miért jobb Beaugencynál, azt nehezebb megmondani: a franciául nem tudó magyar gyermek olvasónak (vagy szülőnek) a pontos kiejtést mindkét esetben nehéz eltalálni, de a Saumurnál ez talán kevésbé nyilvánvaló, így kisebb az ebből eredő frusztráció. Mindkettő valódi Loire-menti városka, de mivel a Loire név maga is gondot okozhat, ezzel a logikával akár a Küküllő partjára is át lehetne helyezni a történe-tet – kérdés, hogy még akkor is fordításnak neveznénk-e. Ez a fejezet ilyen lehetőségeket és dilemmákat igyekszik szemügyre venni.

A két fordítás tehát jelentősen különbözik, noha forrásszövegük betűre azonos, ugyanak-kor funkcionálisan mindkettő legalábbis elfogadható. Ez nyilván azzal függ össze, hogy a két szöveg különböző funkciókat is céloz: mindkettő azt a funkciót igyekszik másolni, amelyikben a forrásszövegét megtalálta. Angol gyerekkönyvből magyar gyerekkönyv készül, angol filológiai kiadványból magyar filológiai kiadvány. Ez látványos példát szolgáltat a Skopos-elmélet gyakorlati működésére: az eltérő célok eltérő, de egyaránt adekvát megoldáshoz vezettek.324 És az eset példa arra is, hogy pusztán a szótár alapján (bármilyen gazdag kulturális szótár legyen is) aligha lehet megítélni egy fordítás minősé-gét: a célkultúrában betöltött funkció sokkal fontosabb ismérv. A funkciók teljesülésének természetesen a megfelelő befogadóval való találkozás is feltétele: a példánkban szereplő

324 Vö. VERMEER 2000.

két szövegváltozatnak különböző a mintaolvasója.325 Minden szöveg elvár az olvasótól bizonyos diszpozíciót, egyfajta kulturális alapkészletet, amely nélkül az adott szöveget nem lehet megérteni, hatékonyan befogadni, a fordított szöveg azonban ezenfelül további nehézségeket támaszt.

A fordításnak a nyelvi távolságon kívül gyakran más távolságokat is át kell hidalnia. Egy fordítás – az egyéb körülmények azonosságát feltételezve – több rugalmasságot, széle-sebb kompetenciát vár el az olvasótól, mint egy anyanyelvén írt szöveg, hiszen az áthida-landó kulturális távolság óhatatlanul nagyobb. Hogy tudunk fordítást olvasni, és képesek vagyunk elfogadni a keletkező kulturális anomáliákat, az egy összetett tanulási folyamat eredménye. A fordítás olvasásához kell tudni valamit az idegen nevekről, társadalmi vi-szonyokról, szokásokról, hagyományokról. Nem véletlen, hogy Kazinczy idejében a for-dításokban még magyar nevet adtak a szereplőknek (sőt számos népszerű szerzőnevet még a 20. században is magyarosítottak326), hiszen még nem épült ki az az olvasói kultú-ra, amely felkészülten fogadta volna a magyar szövegben megjelenő idegen neveket és egyéb kulturális hivatkozásokat.

A gyerekkönyvek fordításánál némileg vissza kell térni ezekhez a 18. századi elvekhez. A gyermek olvasóban még nem, vagy csak részlegesen épült ki a kulturális távolság elfoga-dásának képessége: még nem készült fel a nyelvben, időben, világlátásban a sajátjától eltérő kulturális mintázatok befogadására, értékelésére. Nemcsak az idegen kódok isme-rete hiányzik, hanem az idegenség iránti pozitív érdeklődés sem alakult ki még. A gyerekkönyvfordító úgy tud hatékony lenni, ha modellezi mintaolvasója kompetenciáját, pontosabban a forrásnyelvi kultúrára vonatkozó kompetenciahiányát. Persze a fordítandó gyerekkönyvek sohasem kulturális vákuumban jönnek létre, hanem nagyon is támasz-kodnak az adott korosztálytól elvárható előzetes ismeretekre, didaktikai vénájuk miatt olykor túlságosan is. A fordítás révén azonban ez a kulturális gyökérzet elszakad, és a szöveg valóban kulturális vákuumba kerül. Fordítástudományi szempontból ez a helyzet

325 Vö. pl. ECO 2002; ISER 1978.

326 Például PUSKIN 1945.

nem csupán praktikus kérdéseket vet fel, hanem sajátos kísérleti körülményeket is teremt, amelyek valóban érdemesek a teoretikus vizsgálatra.

A kulturális vákuum állapotának orvoslására két stratégia kínálkozik. Az egyik, hogy a fordítónak olykor módjában áll implementálni a hiányzó információt. Az angol gyermek olvasó számára világos például, hogy Humpty-dumpty egy tojás, hiszen ismeri a róla szó-ló nursery-rhyme-ot, látta a hozzá tartozó illusztrációkat. A magyar gyermekhez el lehet juttatni ezt az információt, oly módon, hogy a beillesztés gesztusa minél rejtettebb marad-jon, a közvetítendő struktúra minél kevésbé torzuljon. Kézenfekvő megoldás, hogy a sze-replő tojás mivoltára már a neve is utal: így lesz belőle Tojás Tóbiás.327 A legtöbb eset-ben azonban a fordító a másik lehetséges eljáráshoz kénytelen folyamodni, azaz a hiány-zó kulturális hátteret „saját anyagból” pótolja, vagyis az eredeti kontextusából kiszakított kulturális mintázatot áthelyezi a célkultúra kontextusába, a hiányzó kapcsolatokat cél-nyelvi ekvivalensekkel pótolja, egyszóval erőteljesen domesztikál. Ez az eljárás természe-tesen komoly torzításokkal járhat, szélsőséges kulturális és strukturális eltérésekhez ve-zethet, amelyek a mai normák szerint akár szerzői jogi vitákat is kiválthatnak. Az alábbi-akban két klasszikus angol gyerekkönyv, az Alice Csodaországban és a Micimackó klasz-szikus, Kosztolányi Dezső, illetve Karinthy Frigyes által készített fordításain mutatjuk be ezen stratégiák működését és működési nehézségeit.

Bár Lewis Carroll Alice-könyvei néhány évtizeddel korábbiak a Micimackó-könyveknél, a sorsuk, a befogadástörténetük jól összevethető, a hasonlóságok igen látványosak. Milne is, Carroll is olyan univerzumot hozott létre, amely túlterjed a könyv határain; mindkettő valójában két könyvből áll; ezek a könyvek mindkét esetben gyakorlatilag maguk alá te-mették a szerzők életművének többi részét. Magyarországi recepciójuk nagyjából egy időben ment végbe, a fordító mindkét esetben az irodalmi elit csúcsán álló szerző, akitől szinte meglepő, hogy lehajol ilyen, látszólag csekély igényű munkához, egy gyerek-könyvhöz. Mindkét szöveg szép számmal tartalmaz megoldhatatlan fordítói feladatokat.

327 Lásd TÓTFALUSI 1974.

Egyértelműnek tűnik, hogy angol nyelvterületen Lewis Carroll munkásságának ma jóval erősebb a kanonikus pozíciója, mint A. A. Milne életművének. Utóbbit közepesnél vala-mivel jobb lektűríróként tartják számon, akinek volt egyszer egy jelentős sikere, míg Carroll a viktoriánus kor egyik vezető reprezentánsa, aki a maga visszafogottan szubverzív módján egyedülállóan testesíti meg a korszak ellentmondásait. Fotográfusi munkásságát is a korszak legjobbjai között jegyzik. Bár e felmérés nem reprezentatív, a helyzetet jól jellemzi, hogy az egyik legjobb angliai könyvesbolt (Blackwell’s, Oxford, Broad Street) gyermekrészlegén a 2012 őszi állapotok szerint az Alice-történetnek csak-nem harminc különböző feldolgozása volt megytalálható (ez a szám a képregényeket is tartalmazza, de például a szakács- vagy barkácskönyveket nem), Micimackóból ugyanak-kor csak négy változatot leltünk. Ennél is fontosabb azonban, hogy a felnőtteknek szóló Klasszikus irodalom szekcióban Carroll további tíz könyvvel szerepelt (egy kivétellel mind Alice-kiadás), és az Irodalomkritika címszó alatt is több monografikus mű foglalko-zott vele, több életrajza volt kapható, fotográfusi és matematikusi munkásságával külön monográfia foglalkozott. Milne-től a felnőtt szépirodalmi részlegben egy regény szerepelt (nem a Micimackó), róla szóló irodalom nem volt a polcokon.

Az angol Alice-ból már tíznél több nagyjátékfilm készült, köztük több nagyszabású hollywoodi produkció, és legalább még ennyit ihletett a legkülönbözőbb műfajokban, a vicces animációtól a pszichothrillerig. Az irodalomban James Joyce-tól Vladimir Nabokovon át Paul Austerig számtalan nyomot hagyott, inspirálta Douglas Hofstadter híres könyvét,328 Robert Wilson és Tom Waits musicaljét, több japán animét, a feminista gondolkodást és a nyugati populáris kultúra rengeteg termékét.329 Az epizódszereplők is kulturális ikonná váltak, például a Mad Hatter (Bolond Kalapos) Batman egyik gonosz ellenfele lett, ugyanakkor Chick Corea egyik lemezének címét és koncepcióját is ő adja; a Monty Python tagjai a Jabberwocky köré építettek egész estés filmet; T. S. Eliot a Márci-usi Nyúltól (March Hare, a magyar szövegben Április Bolondja) vette első, tervben

328 HOFSTADTER 1979.

329 Például a Mátrix híres idézetei: „Kövesd a fehér nyulat”; „Megtudod, milyen mély a nyúl-üreg.” WACHOWSKI 1999.

radt kötetének címét, és a sor hosszan folytatható. A magyar Alice-ból tulajdonképpen semmi sem lett, még rajongói honlapja sincs.

Az angol Micimackó a hatvanas évek óta már amerikai. A Disney-filmek és kísérő termé-keik lényegében kiiktatták Micimackót a magas kultúrából és általában a felnőtt kultúrá-ból, szinte elvágták a lehetőségét, hogy további jelentős műveket inspiráljon – a kevés kivétel között említhető Benjamin Hoff Magyarországon is népszerű könyve, a Micimac-kó és a Taó,330 valamint egy kanadai fejlődésneurológus-csoport nevezetes cikke a Mici-mackó szereplőinek neuropatológiai állapotáról,331 illetve hogy Lénárd Sándor 1960-as munkája után a második kötetet is lefordították latinra.332

A magyarországi helyzet, úgy tűnik, fordított. A Micimackót gyakorlatilag mindenki is-meri, ha nem kisgyerekkorából, hát romantikus kamaszkorából. Szereplőire, jellegzetes eseményeire szinte bármilyen társaságban biztonsággal lehet hivatkozni. Az Alice-könyvek ezzel szemben valahogy nem kerültek fel arra a listára, amit „a magyar kultúr-ember általános inventárának” nevezhetünk. Ennek egyik okát természetesen az eredeti szövegekben kell keresnünk: az Alice alighanem túlságosan beágyazódott a viktoriánus Anglia világába, amely a briteket ma is nagyon izgatja, a magyarokat kevésbé. A számos lefordíthatatlan hely között a legjelentősebb problémát minden bizonnyal az Alice-könyveket átszövő, struktúrájukat meghatározó nursery rhyme-ok okozzák. Egy angol gyerek vagy felnőtt számára Humpty Dumpty vagy Tweedledee és Tweedledum olyan módon ismerős, mint egy magyar számára a Gólya, gólya, gilice vagy a Csip-csip csóka, esetleg Haragosi vagy Kutyafülű Aladár. Ha tehát az anyanyelvi olvasóéhoz fogható él-ményt akarunk kelteni a fordításban (amely élménybe az a különös meglepetés is beletar-tozik, hogy az eddig vakszövegként ismert szövegdarabkák hús-vér szereplőkké állnak össze), akkor új könyvet kell írnunk.

Róbert Gida fiatalabb is Alice-nél egy-két évvel, és az iskoláskor előtti évek kulturális horizontja talán egyetemesebb, jobban adaptálható. Hogy az Alice jobban ellenáll az

330 HOFF 1988.

331 SHEA & AL 2000.

332 MILNEUS 1960; MILNEUS 1998.

adaptációnak (abban az értelemben, hogy jobban megőrzi az integritását), az a filmes fel-dolgozásokból is látható. Abban a pillanatban, hogy Milne özvegye eladta a jogokat a Disney vállalatnak, Micimackó sorsa megpecsételődött. A Disney néhány mozdulattal eltávolított belőle minden filozófiai kérdést, minden pszichológiai típusalkotást, bárgyú-vá, giccsessé és kiszámíthatóvá tette, ahogyan számos más fontos történetet is. Micimac-kó ugyan ma is világszerte ismert, de nem mint összetett és termékeny kulturális artefaktum, hanem mint bárgyú és képlékeny mém (lásd részletesebben a záró fejezet-ben). Az 1951-es Alice ugyanakkor határozottan kilóg az ostoba és leegyszerűsítő Dis-ney-filmek sorából. Carroll művét olyan gazdagon átjárja az abszurd humor, a teljes ki-számíthatatlanság, hogy a Disney sem tudta elgiccsesíteni. Épp ellenkezőleg: az alkotók-nak sikerült ráhangolódniuk, és olyan vizuális poénokkal gazdagították a történetet, ame-lyek inkább főhajtást jelentenek Carroll szelleme előtt, mintsem felülírnák vagy nivellál-nák. A számos sztárparádés, blueboxos feldolgozás között alighanem a Disneyét tarthat-juk az egyik leghibátlanabb Alice-filmnek, és a hagyományos rajzfilmek között egyben a stúdió egyik legjobb egész estés filmjének.333 Közönségsikere és kereskedelmi aurája (legalábbis a Hófehérke–Oroszlánkirály–Kis hableány spektrumhoz képest) viszonylag mérsékelt is maradt.

A  siker  kondíciói  

Az eredeti művek befogadástörténetétől elszakadva a következőkben arra keressük a vá-laszt, mi a fordítók szerepe a könyvek kultikus sikerében, illetve sikertelenségében. Ka-rinthy Micimackó-fordításának hűtlenségei, pontatlanságai, itt-ott arcátlan kihagyásai és betoldásai közhelyszámba mennek. Mégis nemzedékek fogadták el örömmel, hogy „a trotechnikus az mindig Elek”, hiába nyilvánvaló, hogy ez egyszerűen nem lehet benne az eredetiben. Karinthy – bár korántsem oldott meg minden problémát, sőt jó párat talán meg sem látott – tökéletesen ráérzett az eredeti legfontosabb értékeire: a világra vonatko-zó, gyermeki feltevések tévességéből, a gyerekszáj-logikából táplálkovonatko-zó, ellenállhatatlan

333 GERONIMI & AL 1951.

humorra, valamint a felnőttként tevékenykedő, ismerős típusokat megtestesítő plüssálla-tok reprezentációs játékára. Az eredeti szentimentális pátoszát visszafogta, családias, par-tikuláris intimitását elvontabbá tette. Ezenkívül hozzákevert egy sajátos, pesties, kávéhá-zias nyelvi ízt, amitől még abszurdabb, még viccesebb lett az állatkák nyelvi felnőtteskedése, az erdejük viszont a viktoriánus udvarház kertjéből átköltözött a kávéhá-zak Budapestjére.

Kosztolányi vállalkozásának más lett a sorsa, annak ellenére, hogy már előzménye is volt.334 Az eredeti, 1936-os kiadás nem aratott látványos sikert,335 nem is jelent meg töb-bé, 1958-ban pedig Szobotka Tibor átdolgozásában került a boltokba,336 s bő fél évszá-zadra ez a különös hibrid vált sztenderd szöveggé. A kiadó minden bizonnyal azért kez-deményezte az átdolgozást, mert domesztikáló tendenciáiban (amelyekre később részlete-sen is kitérünk) Kosztolányi fordítása valóban minden határt átlépett. A viszonylagos si-kertelenségnek azonban nem ez az oka, és nem is a Szobotka közreműködése révén a könyvbe került egyenetlenségek, ellentmondások. Kosztolányinak épp az a ráhangolódás nem sikerült, amelynek köszönhetően Karinthy munkája kivívta a „remekmű” státuszt.

Carroll művének meghatározó összetevője az abszurd elem, amelyhez Kosztolányi is vonzódott, de kettejük érdeklődése meglehetősen különböző. Kosztolányi számára az ab-szurd elsősorban szélsőséges, kínos élethelyzetet jelent, amelyben megfigyelhetők a lelki reakciók,337 míg Carroll számára az abszurd maga a kreatív energia, a szabadjára enge-dett, a ráció béklyójától megszabadított elme játékos csapongása. Kosztolányi ettől igyekszik megóvni az olvasóját, talán éppen azért, mert saját fogalmai szerint az abszurd nem gyerekeknek való. Kosztolányi nagyon tudatosan gyermek mintaolvasóra szabja a könyvet, mintha külön vigyázna rá, hogy ne kacsintson ki a felnőtt olvasók felé. Ennek a stratégiának a része a szélsőséges domesztikáció is, amely helyenként hoz látványos eredményeket (lásd a későbbiekben), de ugyanez a stratégia belevisz a könyvbe egy

334 CARROLL 1929.

335 CARROLL 1936.

336 Ennek második kiadását használtuk: CARROLL 1974.

337 „Esti Kornél úgy közelít az élet legváratlanabb fordulataihoz is, hogy nem csodálkozik soha semmin, nem tesz különbséget természetes és természetellenes között. Tisztában van vele, hogy a világ valójában abszurditások sorozataként nyilvánul meg számunkra”. VERES 2004, 304.