• Nem Talált Eredményt

Gyakorló tanítók véleménye a balkezességről

In document Mester és tanítvány I. (Pldal 30-35)

Nagyon érdekelt a témában a gyakorló tanítók véleménye, hogy ők hogyan látják balkezes tanítványaik helyzetét. Vajon ők tudják-e, hogy milyen nehéz-ségei lehetnek egy balkezes gyereknek? Leginkább arra voltam kíváncsi, hogy a balkezeseknél az írás során felmerülő problémákat ismerik-e a tanítók, találkoztak-e ezekkel a problémákkal, és ha igen, hogyan próbálnak segíteni a balkezeseknek. Személyes érintettségemnél fogva különös izgalommal vártam, hogy a balkezes tanítók milyen válaszokat adnak a kérdéseimre.

Balkezes tanítók válaszai:

keveset. Okozott. Nem. Okozott. Nem. Nem. Nem.

Az is ko lában okozott.

2. Most van-e nehézsége

miatta? Nincs. Nincs. Elkenődik

az írás. Nincs. Nincs. Nincs. Nincs. Nincs.

3. Tanult-e a főiskolán arról, hogy mikre kell figyelni a bal ke zesek nél, az írás tanu lá suknál?

5. A jobbkezes többségnek hogyan tud ta, tudja megtanítani a helyes

6. Véleménye szerint több

7. Milyen gyakori hibáik vannak a balkezeseknek

vágásnál. Nincsenek. Ollóval való vágásnál.

Vágás nál, vonal zónál, konzerv-nyitónál.

9. Mire figyel, ha balkezes gyerek kerül az

Nem. Nem. Igen. Nem. Igen. Nem. Igen. Igen.

11. Azt ajánlják a ezt a módszert, vagy inkább úgy írjanak,

Igen. Nem. Igen. Nem. Nem. Nem. Nem. Nem.

2. Véleménye

problé mák. Test nevelés órán.

Étkezésnél, vágásnál, cipő kö tésnél.

Ollóval való

vágásnál. Nincsenek. Ollóval való vágásnál. Nincsenek.

többiről nem. Nem. Igen. Nem. Igen. Igen. Igen. Igen.

7. Azt ajánlják

8. Ismeri-e a

Nézzük meg először a balkezes tanítók válaszait. Nyolcból négyen mondták azt, hogy volt nehézségük gyerekkorukban a balkezességükből adódóan.

Ellen ben arra a kérdésre, hogy most van-e nehézségük emiatt, már heten nemmel vála szol tak. Négyen a tanítás során előnyét érzik balkezességüknek, pedig közülük hár man mondták azt korábban, hogy gyerekkorukban volt nehézségük a balkezesség miatt. Arra a kérdésre, hogy hogyan tudták meg-tanítani a jobbkezeseknek a helyes íróeszközfogást, a lendületes vonalvezetést, öten azt a választ adták, hogy ilyenkor jobb kézbe fogják a ceruzát.

A tizenhat tanítóból csak öten tanultak a főiskolán a balkezesek nehéz-ségeiről, de közülük is volt, aki azt mondta, hogy csak keveset hallott ezekről.

Pedig érdemes lenne a legfontosabb dolgokról (arról, hogy mikre kell figyelni a balkezesek esetén) beszélni a képzés során.

Kilencen – ebből hat a balkezes tanító – úgy gondolják, hogy a bal keze-seknek több nehézségük lehet az írástanulás során, mint jobbkezes társaik-nak. Azok között, akik nemmel válaszolt erre a kérdésre, volt, aki úgy tapasztalta, hogy ez az egyéni képességektől függ. Úgy gondolom, itt a bal-kezes tanítók válasz adásában közrejátszik az is, hogy ők is problémákkal küzdöttek gyerek koruk ban a balkezességük miatt. Talán ezért is figyelnek érzékenyebben balkezes tanulóikra, jobban észreveszik a nehézségeiket.

Olyan esettel szerencsére csak két balkezes tanítónál találkoztam, hogy őket még jobb kézre akarták szok tatni a szüleik. Ma már a szülők elfogadják gyermekük balkezességét, esetleg egy-két nagyszülő szeretné „jobb belá-tásra” bírni unokáját. Az iskolában pedig sokáig írnak ceruzával a gyerekek.

Voltam olyan harmadik osztályban, ahol még mindig leginkább a ceruzát használják, és fölsőbb osztályban is a golyóstoll használatával találkoztam, nem a töltőtollal. Tehát a mai balkezes gyerekeknek könnyebb a dolguk az írással szüleik, nagyszüleik korosztályának balkezeseinél.

Érdekes, hogy a balkezes tanítók közül csak egy említette a tükörírást, mint a balkezeseknél felmerülő problémát, míg a jobbkezesek közül hárman is észrevették ezt. Balkezes írásnehézségek között szerepelt még a maszatolás, betűalakítás, vessző- és ékezethiányok, betűkihagyás, helytelen kéztartás. Volt olyan tanító is, aki azt mondta, hogy nem találkozott a balkezeseknél nagy problémával, mivel olyan családokból származó gyerekeket tanít, ahol a szülők

törődnek a gyerekekkel. Kétségkívül, ha odafigyelnek a szülők a gyerekeikre, akkor megelőzhető vagy könnyebben orvosolható a felmerülő probléma.

Az írástanulásban jelentkező problémákon kívül az irányokkal, mozgás-tanulással kapcsolatos nehézségeket említették leginkább a tanítók, ezekkel találkoztak balkezes tanulóiknál. Érdemes arra figyelni, hogy testnevelés órán vagy az ügyesebb (és ne a jobb) kéz használatára szólítsuk fel a gyerekeket, vagy végezzék el a gyakorlatot jobb- és balkézzel egyaránt. Többen említették még az étkezésnél és az ollóval való vágás során felmerülő nehézségeket.

Utóbbira megoldást jelenthet egy balkezes olló megvásárlása.

A legérdekesebb azt megnézni, hogy melyek azok a dolgok, amelyekre figyelnek a tanítók, ha balkezes gyerek kerül az osztályukba. Tizenegyen is írták, hogy az ültetésnél figyelnek arra, hogy ne ütközzenek az író kezek. Erre nagyon fontos odafigyelni. Csak egy kis odafigyelést igényel a tanítótól, azonban jelentősen megkönnyíti mind a balkezes, mind a jobbkezes dolgát az írásnál. Érdemesnek tartom megjegyezni, hogy volt olyan tanító is, aki írta, hogy figyel az ültetésre, de azt írta, hogy ő a pad jobb oldalára ülteti a balkezest, hogy ne lógjon le a könyöke. Viszont így zavarják egymást a jobbkezes pad-társsal, ami zavaróbb probléma lehet, mint a lelógó könyök. Voltak olyan taní-tók, akik azt írták, hogy ügyelnek a fényviszonyokra, arra, hogy a balkezes gyerekek üljenek az ablakhoz legközelebb. Erre azért fontos odafigyelni, mert a balkezesek írás során a kezükkel árnyékolják a papírt, ezért nekik kell a legtöbb fényt kapniuk. Két balkezes tanító írta, hogy ő a füzet tartására is figyel. Ezzel is sokat lehet segíteni a balkezeseknek, hiszen ha elfordítják a lapot, akkor nem takarják el kezükkel az írást. Heten írták még, hogy arra figyelnek, hogy az írásban betartsák a gyerekek a helyes haladási irányt.

Megfelelő előkészítéssel így csökkenthetők a fordított betűk.

A balkezeseknek ajánlott kéz- és laptartásról, ceruzafogásról a balke zesek közül négyen hallottak, a jobbkezesek közül öten, egyikük pedig részben.

Arra a kérdésre, hogy tanácsolná-e a balkezes gyerekeknek ezt a módszert, vagy inkább úgy írjanak, ahogy nekik kényelmes, a balkezes ta nítók egyön-tetűen azt a választ adták (bár egyikük írta, hogy azért ta ná csolná a mód-szert), hogy úgy írjanak, ahogy nekik kényelmes. A jobb keze sek közül ketten taná csolnák (volt, aki meg is köszönte az ötletet), hárman pedig tanácsolnák, de hagynák, hogy úgy írjanak a balkezes gyerekek, ahogy nekik kényelmes.

A balkezes eszközök közül leginkább az ollót ismerik a tanítók, sokan írták, hogy azt ajánlanák is. Ha balkezes gyerek kerül az osztályba, és balkézzel vág, akkor úgy gondolom, mindenképpen ajánlható számára a balkezes olló, különösen, ha azt tapasztaljuk, hogy nehézséget okoz neki a jobbkezes ollóval

való vágás. Érdemes egy balkezes ollót beszerezni a tanítónak, így ki lehet próbálni, hogy szebbre sikerül-e a vágás a balkezes ollóval, majd meg is lehet az eszközt mutatni a szülőknek, hogy lássák, milyet érdemes beszerezni.

In document Mester és tanítvány I. (Pldal 30-35)