• Nem Talált Eredményt

Gyártórendszerek osztályozása

In document Logisztikai informatika (Pldal 71-76)

A gyártórendszerek osztályozását többféle szempont szerint is elvégezhetjük. Egyik osztályozási szempont az adott terméktípusból havi vagy éves szinten gyártott termékegyedek száma, mint a gyártás egyik fı jellemzıje. (A terméktípus változatlansága nem definiálható teljes pontossággal!) Ezek szerint az alábbi gyártási formákat különböztethetjük meg:

1. Tömeggyártás: Ilyenkor az adott terméktípusból stabil és tartós a piaci kereslet, a havi (éves) gyártott darabszám nagy, a termelés raktárra történik. A termékegyed darabszámhoz viszonyított értéke nagyon alacsony.

2. Sorozatgyártás: Ilyenkor a terméktípus piaca változó igényő, a gyártott darabszám közepes nagyságú és változó sorozatnagyság a jellemzı. A termelés részben raktárra, részben a vevık közvetlen megrendelésére történik. A termékegyed darabszámhoz viszonyított értéke közepes nagyságú. Általában megkülönböztetünk kis-, közepes- és nagysorozatgyártást.

3. Egyedi gyártás: Ilyenkor a terméktípusból csak néhány, esetleg csak egy példány gyártásáról beszélünk. A termelés (gyártás) teljesen a piaci igény változásának alárendeltje, a termék egyedi vevıi megrendelésre történik. A termékegyed darabszámhoz viszonyított értéke nagyon magas.

A gyártórendszerek osztályozása történhet más szempontok szerint is, mint például a gyártórendszer automatizáltság foka, rugalmasság foka vagy integráltság foka. Az automatizáltság foka a mőködés közbeni emberi jelenlét szükségességével függ össze: az egyszerő kézi irányítást igényléstıl a teljesen önmőködı változatig, számos szintet különböztethetünk meg.

A rugalmasság (flexibilitás) értelmezése már nem olyan egyszerő. Alapvetıen kétféle rugalmasságot különböztetünk meg: gép (gyártóberendezés) rugalmasságot (termék, gyártási folyamat és mőködési flexibilitást), illetve technológiai útvonal rugalmasságot (volumen és a kiterjeszthetıség flexibilitást), melyek együttes jelenléte maga a termelés rugalmasságát meghatározóan biztosítja. Az integráltság foka szintén nehezen definiálható, mert nem egy egyszerő összegzése azoknak a képességeknek, kapacitásoknak, amelyek egy adott gyártórendszerben fellelhetık, hanem inkább annak a képességnek a megléte, amely adott gyártórendszer alrendszereinek optimális együttmőködés feltételeit biztosítja.

Ha az automatizáltság, rugalmasság és integráltság szintjeit nagyon egyszerően, csak két változatban gondolkodva, az „alacsony” (L - low), illetve „magas” (H - high) kategóriákba osztjuk, akkor is nyolc osztályba sorolhatjuk a gyártórendszereket (lásd ábra).

Gyártórendszerek kategorizálása A. Alacsony integráltság fokú gyártórendszerek

1 (LLL) Egyszerő, univerzális anyagmozgató eszközökkel kiszolgált, kézi irányítású célgépek rendszere. Az olcsó munkaerı viszonyai között, egyszerő termékek tömeggyártására szolgálnak.

2 (LHL) Univerzális anyagmozgató eszközökkel kiszolgált, kézi irányítású univerzális gépek rendszere. Elsısorban az egyedi és a sorozatgyártás céljait szolgálja.

Viszonylag jól képzett szakmunkásokat igényel, de alacsony tıkeigényő rugalmas gyártást eredményez.

3 (LLH) Automatizált célgépek alacsony integráltság fokú csoportját jelenti. Viszonylag egyszerő termékek (pl. csavarok) tömeggyártására szolgál.

4 (LHH) Általában számítógépes (például NC vagy CNC) irányítású gépek rendszere, csoportja, amely rugalmasságával a kis- és középnagyságú sorozatok gyártására alkalmas, nem túl magas tıkeigény mellett.

B. Magas integráltság fokú gyártórendszerek

5 (HLL) Egyszerő anyagmozgató eszközökkel összekapcsolt, kézi irányítású célgépek vagy munkahelyek rendszere. Az olcsó munkaerı viszonyai között, egyszerő termékek tömeggyártására és szerelésére szolgál. „Futószalag” rendszerő gyártást jelent.

6 (HHL) Univerzális anyagmozgató eszközökkel összekapcsolt, kézi irányítású univerzális gépek rendszere. Elsısorban a nagysorozatok gyártási céljait szolgálja. Jól képzett szakmunkásokat igényel, és nagyobb tıkeigényő rugalmas gyártást eredményez.

7 (HLH) Automatizált célgépek magas integráltság fokú, gyártósor jellegő csoportját jelenti.

Általában komplex termékek (pl. autók) gazdaságos nagysorozat és tömeggyártására szolgál egy viszonylag magas tıkeigény mellett.

8 (HHH) Számítógépes (például NC, CNC, PLC ) irányítású gépek rugalmas rendszere (FMC, FMS). Nagyon komplex termékek, nagyon gazdaságos közép- és nagysorozatainak gyártására alkalmas, nagyon magas tıkeigény mellett.

A gyártórendszerek osztályozása történhet az anyagáramlás logisztikai struktúrája szerint is. Ezek szerint az alábbi 5 fı típust (osztályt) különböztetjük meg:

1. hely struktúra (angolul job-shop): Ez a legegyszerőbb elrendezéső, homogén gépcsoportokból álló gyártórendszer. A legrugalmasabb gyártást biztosítja, de a legkisebb termelékenységet eredményezi.

2. Cella struktúra (angolul cell): Ez a struktúra gépek zárt termelési csoportjából alkotja és biztosítja általában egy alkatrész készre gyártását. Magasabb szervezettséget, csoporttechnológiai elıkészítést és csoporttechnológiát igényel, viszont magasabb termelékenységet biztosít.

3. Gyártóvonal struktúra (angolul flow-line): Ez a technológiai sorrend szerinti gépsorrend elrendezést és anyagmozgatást jelent. Magas szervezettségi szintet (pl.

egyenletes mőveleti idıkiosztást) és automatizálást igényel. Kevésbé rugalmas, de nagysorozatú és tömeggyártásra kiválóan alkalmas.

4. Projekt struktúra (angolul project): Általában az egyedi és kissorozatú gyártásban alkalmazzák. Általában a termék elıállításának technológiájára a statikus logisztika a jellemzı (a gyártandó termék egy helyben marad, a gépek „mozognak”, például hajógyártás, útépítés). A gyártás költsége jellemzıen a projekt menedzsment eszközei segítségével optimálható.

5. Áramló anyagtechnológia struktúra: Csak ömlesztett vagy folyékony anyagok esetén alkalmazható. A technológiai mőveletek általában tartály jellegő edényekben („gépekben”) zajlanak, amelyeket rögzített anyagáramlási struktúra (csı és vezetékrendszer) csatol össze. A gyártás általában folyamatos, esetileg kötegelt, viszont viszonylag könnyen automatizálható és magas integráltság fokot lehet elérni.

Természetesen, a fentebb említett osztályozási elvek mellett számos más lehetıség is adódik. Ezek között talán a legfontosabb a gyártási folyamatok szerinti osztályozás lehetısége. A gyártási folyamatok eredményeképp az anyag (nyersanyag) valamilyen fizikai

átalakuláson megy végbe, amely lehet alaki (formai) vagy kompozíciós transzformáció.

Ugyanakkor a gyártási folyamatokat tovább lehetne osztályozni a folytonos gyártási folyamatok, illetve a diszkrét gyártási folyamatok kategóriájába.

A folytonos gyártási folyamatokban az anyag feldolgozása folyamatos anyagáramlással, de ugyanakkor jól elkülöníthetı technológiai mőveletekre tagolhatóan valósul meg. A folyamatos gyártási folyamatok két alapvetı technológiai folyamattípusa a következı:

1. Anyag átalakítás, anyagszintézis: Általában tartály típusú eszközökben valósul meg az anyag transzformációja (fizikai, vegyi, biológiai, stb), a folyamatmőveletek idıben folytonosak, irányításukban az önmőködı szabályozások a jellemzıek.

2. Adagképzés, kiszerelés: A gyártási folyamatok e fázisai a diszkrét gyártási folyamatok jellegzetességeit mutatja (lásd lennebb!). Az anyag adagokban, kötegelten (angolul batch) kerül feldolgozásra. A technológiai folyamatmőveletek vezérlési funkciók beépítésével (például PLC-kkel) irányíthatók, automatizálhatók.

Folytonos gyártási folyamatokkal találkozunk elsısorban a vegyiparban, élelmiszeriparban, kıolajiparban, gyógyszeriparban, szilikátiparban, stb.

Egy fizikai rendszerben történı állapotváltozások (folyamatok) elméletileg csak folytonosan valósulhatnak meg (az ugrásszerő változáshoz végtelen energiaforrásra lenne szükség!). A gyakorlatban, az egyszerősítés és az ésszerőség miatt nagyon sokszor eltekintünk az állapotváltozás folytonos jellegétıl, és csak a jelentıs, illetve a jól elkülöníthetı állapotokat, állapotváltozásokat vesszük figyelembe (például csak a kezdeti és végsı állapotot, figyelmen kívül hagyva az átmenetet, a tranzienst). Ilyesmi jellemzi a diszkrét gyártási folyamatokat is, amelyekre az egymástól fizikai állapotban (pl. alakilag) jól elkülönülı anyag (munkadarab), a szakaszos idı, és az eseményekkel jól elhatárolhatóság jellemzı. A diszkrét gyártási folyamatok két alapvetı technológiai folyamattípusa a következı:

1. Alkatrészgyártás: Az alkatrészgyártási folyamatokban a geometriailag általában jól definiált monolit anyag (munkadarab) (legtöbbször alaki, formai) átalakulása, transzformációja folyik, idıben egymást követıen (szekvenciálisan), jól definiált technológiai mőveletek (operációk) elvégzésével. Az anyag (munkadarab) kezdeti és végsı állapota meghatározott.

2. Szerelés: A szerelési folyamatokban az alkatrészek (félkész termékek), normáliák (szabványos alkatrészek) és az esetlegesen a beszállítóktól vásárolt szerelvények összeállítása folyik, szekvenciálisan sorba rendezett szerelési mőveletek elvégzésével.

A szerelés eredménye a termék.

A diszkrét gyártási folyamatok jellemzıek a fémfeldolgozó iparban, a szerszámgépiparban, stb. Természetesen, a valós gyártórendszerekben (bármilyen iparágról is

legyen szó) a folytonos és diszkrét technológiai folyamatok széles skálájával, legtöbbször sokféle változat különbözı keverékével találkozunk. A rendszerszemlélető megközelítés azonban mindig rendet tud teremteni az elsı pillanatra nagyon összetett, bonyolult struktúrákban is.

A diszkrét alkatrész gyártási folyamatokat további öt alapvetı osztályba lehet sorolni:

1. Alakformáló folyamatok: Az alakformáló folyamatokban folyékony (olvadt) vagy gázállapotban levı, illetve szilárd, de szemcsés (por) alakú anyagok vesznek részt és kohéziós technológiai mőveletek felhasználásával valósulnak meg a kívánt szilárd halmazállapotú termékek. Tipikus ilyen folyamatok az öntés vagy a szinterizálás.

2. Alakdeformáló folyamatok: Az alakdeformáló folyamatokban az eredetileg szilárd halmazállapotú anyag egy alaki (formai) átalakuláson megy át, amelynek során az anyag tömege és összetétele nem változik. Tipikus ilyen folyamatok a hajlítás, a húzás, az extrudálás, a kovácsolás.

3. Leválasztási folyamatok: Ezek során az eredeti (alap)anyag egy része elkülönítésre kerül, az anyag tömege változik. Tipikus ilyen folyamatok az esztergálás, a marás, a fúrás, a honolás, a köszörülés.

4. Egyesítési folyamatok: Ezekben a folyamatokban egyedi alkatrészek (munkadarabok) egyesítése valósul meg, szerelvények vagy akár a késztermék elıállítása céljából. Az egyesítési folyamatokban anyaghozzáadás történik, növelve az anyag részecskéi közötti kohéziós erıket. Tipikus ilyen folyamatok a hegesztés, forrasztás, szegecselés, ragasztás.

5. Kezelési folyamatok: A kezelési folyamatok során az (alap)anyag fizikai tulajdonságainak megváltoztatása a cél, anélkül, hogy az anyag alakját változtatnánk.

Tipikus ilyen folyamatok a hıkezelés vagy felületi kezelés, de az újrakristályosítási folyamatok vagy a feszültségoldó folyamatok is ide tartoznak.

A fenti folyamatokban felhasznált alapanyagok tekintetében szintén nagy a változatosság.

Az alábbi táblázat a különbözı technológiai folyamatoknak a legismertebb anyagokra történı alkalmazhatóságát mutatja be:

Technológiák alkalmazhatósága

Azt hogy egy adott gyártási folyamatban milyen anyagot használunk az nagyon sok tényezı függvénye. E tényezık közül talán a két legfontosabb a következı:

A gyártandó mennyiség (darabszám) nagysága: A kissorozatokban történı gyártás nagyon nagy rugalmasságot feltételez, amelyet például a leválasztási folyamatok tudnak biztosítani. Az alakformáló folyamatoknál alkalmazott szerszámozás nagyon költséges így csak a nagysorozatoknál vagy nagymennyiségő darabszámnál teszi ezeket a folyamatokat gazdaságossá.

Az anyag fizikai tulajdonságai (például az olvadási pont értéke): A fémeknek általában magas az olvadási pontjuk, ezért ezeket szilárd állapotban dolgozzuk fel (leválasztási vagy alakdeformáló folyamatok). A polimér és kompozit anyagok olvadáspontja alacsony, ezért az alakformáló folyamatok alkalmazása javasolt. Igaz, hogy a megfelelı méretpontosság és felület elérése végett utólagos leválasztási folyamatoknak vannak kitéve. Ez utóbbi mőveletek általában magasabb szerszám költségeket vonnak maguk után. A kerámiák nagyon törékenyek, ezért szilárd állapotukban hagyományos módszerekkel nehéz azokat feldolgozni. A kerámiák elsı alakját formáló folyamatokkal valósítjuk meg, majd esetleges utólagos megmunkálásnak vetjük azokat alá, hogy a megfelelı méretpontosságot elérjük.

Természetesen más jellemzık is adott esetben jelentısen befolyásolhatják az alkalmazandó gyártási folyamat típusát.

In document Logisztikai informatika (Pldal 71-76)