• Nem Talált Eredményt

(1) Kiemelt figyelmet kell fordítani a geoinformációs támogatás doktrínájának elkészítésére; a katonaföldrajzi kiadványok (atlaszok, leírások, jegyzetek) készítésére a HM, MH számára fontos válságterületekrõl; az Euro

Regi-onal Map adatbázis karbantartására, fejlesztésére; a Kato-nai Meteorológiai Központ, a katoKato-nai repülõterek, meteo-rológiai csoportok szaktevékenységére.

(2) A szabályzatkiadás területén kiemelt figyelmet kell fordítani a szolgálati könyvek és fõnökségi kiadványok éves kiadási tervében szereplõ feladatok végrehajtására.

25. §

Katonai információszerzés, -feldolgozás és -értékelés (1) Az ország katonai biztonságának fokozása, valamint a béketámogató és válságkezelõ mûveletek harcásza-ti-hadmûveleti felderítõ támogatása érdekében fokozott fi-gyelmet kell fordítani az ország ellen irányuló, biztonságát közvetlenül fenyegetõ folyamatok és törekvések idõbeni felfedésére, az ország biztonságát veszélyeztetõ jelensé-gek, a felderítendõ országok katonapolitikájában, hadá-szati, hadmûveleti és harcászati elveiben, haderejében, azok harceszközeiben, diszlokációjában és vezetésében tervezett változások elõrejelzésére.

(2) Kiemelt figyelmet kell fordítani továbbá az új típusú kihívások megjelenési formáinak felderítésére, valamint a transznacionális fenyegetések folyamatos elemzésére, a Magyar Honvédség biztonságát veszélyeztetõ nemzetközi terrorizmusra vonatkozó információk megszerzésére, ha-tékony felhasználására, a válságkörzetekben települt ma-gyar kontingensek felderítõ információkkal történõ ellátá-sára, és a kihelyezett felderítõ erõk tevékenységének szak-mai irányítására, a két- és többoldalú nemzetközi együttmûködés keretében folytatandó információcsere növelésére és a rádióelektronikai felderítõ rendszer kor-szerûsítésére.

D. A haderõ felkészítése, kiképzése 26. §

Oktatás, képzés

(1) A katonai felsõfokú szakképzés és továbbképzés ke-retében kiemelt jelentõségû a haderõ-fejlesztési és a szö-vetségi feladatok igényeinek megfelelõ, gyakorlatorien-tált, modern képzési rendszer mûködtetése, a Zrínyi Mik-lós Nemzetvédelmi Egyetem szervezeti és oktatási fejlesz-tése, a követelmények következetes megfogalmazásával a tiszti felkészítés katonai-szakmai jellegének erõsítése.

(2) A katonai középfokú szakképzés keretében kiemelt figyelmet kell fordítani a lövész, mûszaki, tüzér, légi veze-tési és radar, repülõ, és légvédelmi rakéta szak tiszthelyet-tes képzési rendjének felülvizsgálatára, a Fejlesztési Terv Humánerõforrás Fejlesztési Operatív Programjához kap-csolódva a tiszthelyettes szakképzési rendszer korszerûsí-tésére, a katonai szakképzés anyagi-technikai feltételrend-szerének további javítására.

27. § Felkészítés, kiképzés

(1) Az egyéni és kötelékfelkészítés, kiképzés keretében prioritást kell biztosítani a nemzetközi kötelezettségeink, felajánlásaink alapján alkalmazásra tervezett, a fegyveres és a légi kutató-mentõ készenléti szolgálatot ellátó kötelé-kek felkészítésére, összekovácsolására, jártasságának szinten tartására.

(2) Kiemelt figyelmet kell fordítani az új képességek ki-alakításához, új haditechnikai eszközök hadrendbe állítá-sához kapcsolódó képzések és kiképzések végrehajtására, a terrorizmus és az emberkereskedelem elleni harcra törté-nõ differenciált, illetve a katasztrófavédelemre törtétörté-nõ speciális felkészítésre, valamint az újonnan bekerülõ állo-mány alapkiképzésének és szakkiképzésének végrehajtá-sára.

(3) Megkülönböztetett jelentõséggel kell kezelni a hazai és külföldi kiképzési rendezvények, gyakorlatok eredmé-nyes végrehajtását, értékelését, a tapasztalatok feldolgozá-sát és visszacsatoláfeldolgozá-sát a felkészítés rendszerébe.

E. Nemzetközi katonai tevékenységek 28. §

Nemzetközi szerepvállalás, katonai segítségnyújtás, részvétel válságkezelõ és béketámogató tevékenységek-ben

(1) Az ENSZ, EBESZ és más nemzetközi szervezetek által irányított mûveletekben való részvételünket minimá-lisan a 2008. évi színvonalon fenn kell tartani.

(2) Kiemelt figyelmet kell fordítani: a válságkezelõ és béketámogató mûveletekben közremûködõ nemzetközi szervezetekkel, a részt vevõ nemzetek állami és katonai szervezeteivel történõ kapcsolattartásra; a mûveletek mo-nitoringjára, az MH mûveleti tapasztalatfeldolgozó rend-szere és az ahhoz kapcsolódó számítógépes adatbázisrend-szer kialakítására; a civil–katonai kapcsolatok hatékony megvalósítására; a mûveletekben részt vevõ alegységek, kontingensek támogatására, felkészítésére, kiképzésére, alkalmazási készenlétének biztosítására, váltásának elõké-szítésére, végrehajtására, mûveleti területre történõ telepí-tésére, valamint a kivonásra kerülõ alegységek, kontingen-sek hazatelepítésére.

(3) Kiemelt feladatként kell kezelni az afganisztáni ma-gyar szerepvállalás keretében az MH Tartományi Újjáépí-tõ Csoport (MH PRT), az MH kabuli nemzetközi repülõte-ret vezetõ nemzeti (MH KAIA TTCS), valamint a tervezett mûveleti tanácsadó és összekötõ csoportok (MH OMLT) és a különleges mûveleti csoport (MH KMCS) tevékeny-ségét.

F. A Honvédelmi tárca 2010–2012. évi tevékenységének fõ irányai

29. §

(1) A tárca 2010–2012. évi tevékenységének alapját to-vábbra is a Magyarország és a Szövetség fegyveres védel-mébõl, az EU biztonsági rendszerébõl, a nemzetközi vál-ságkezelésben való részvételbõl, a nemzetközi béke és biztonság fenntartásához történõ hozzájárulásból, vala-mint a békeidõben végzett honvédelmi tevékenységbõl eredõ igazgatási, irányítási és vezetési, valamint az ezzel összefüggõ katonai, illetve kormányzati és tárcaközi együttmûködési, továbbá a Kormány programjában, a honvédelemhez kapcsolódó további feladatok végre-hajtása képezi.

(2) Kiemelt fontosságú területként kell kezelni a Ma-gyar Köztársaság EU-elnökségi feladataiból a honvédelmi ágazatot érintõ tevékenység eredményes lebonyolítását (felkészülés, végrehajtás).

(3) A tervezés során kiemelt figyelmet kell fordítani ar-ra, hogy egyre inkább a telepíthetõ, önállóan tevékenyke-dõ, önellátó alakulatok alkalmazása kerül elõtérbe, melyek speciális képességekkel is rendelkeznek.

(4) Folytatni kell a békehiányok felszámolását elõsegí-tõ, valamint – az Országgyûlés és a Kormány döntéseinek megfelelõen – az MH önkéntes tartalékos rendszerének hatékonyságát növelõ tárgyidõszaki feladatok végrehaj-tását.

(5) A fenntartás, fejlesztés erõforrásait elsõsorban a ki-tûzött ambíciószint idõarányos elérésére, a felajánlott és alkalmazásra tervezett erõk képességeinek kialakítására, fenntartására, fejlesztésére kell fordítani.

Záró rendelkezések 30. §

A jelen utasítással meghatározott fõ feladatok végrehaj-tásának részfeladatait és azok ütemezését „a honvédelmi tárca 2009–2012 közötti idõszak részletes rövid távú ter-ve”* tartalmazza.

31. §

Az utasítás hatálya alá tartozó szervezetek vezetõi az utasításban meghatározott célkitûzések elérése, fõ felada-tok végrehajtása érdekében a honvédelmi tárca 2009–2012 közötti idõszak részletes rövid távú tervében foglalt fel-adatok figyelembevételével határozzák meg szervezetük, alárendeltjeik 2009. évi részletes feladatait, készítik el saját terveiket.

32. §

Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba és 2012.

december 31-én hatályát veszti.

Dr. Szekeres Imres. k.,

honvédelmi miniszter

*Az érintettek külön kapják meg.