• Nem Talált Eredményt

A forrás bemutatása, jelentősége

In document PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM (Pldal 158-161)

3.1. A Zágrábi Pontifikálé szertartása

3.1.1. A forrás bemutatása, jelentősége

A zágrábi Knjižnica Metropolitana MR 124-es jelzetű kézirata paramétereinek bemutatásánál két leírásra támaszkodunk. Egyrészt rendelkezésre áll az eredeti kézirat hasonmás- és kritikai kiadása, amely Ivan Šaško zágrábi segédpüspök munkájaként 2005-ben jelent meg Zágrábban.282 Mivel azonban a könyv csupán horvát nyelven áll rendelkezésre, így sajnálatos módon nem vált ismertté nemzetközi körökben.283 Šaško leírása azonban nem terjed ki a forrás bemutatásán túl annak egyéb aspektusaira:

eredetére, forrásanyagára, egyéb forrásokkal fennálló párhuzamokra. Utóbbi vizsgálatokat Földváry Miklós végezte el, aki nem csupán a magyar és nemzetközi forrásanyagon belül helyezte el Zágrábi pontifikálét, hanem felhívta a figyelmet annak különleges szerepére a magyar liturgiatörténet egészének vonatkozásában. E kérdés taglalására csupán áttekintő módon térek ki, hiszen Földváry összefüggő, kimerítő önálló tanulmányt szentel a PZ leírására „Egy hiányzó láncszem: Az MR 124-es zágrábi pontifikále” című munkájában.284 Itt tehát csupán a forrás alapvető, a későbbi elemzésnek hátteret adó karakterisztikájára térek ki, Földvárytól véve az adatokat.

282 ŠAŠKO: Zagrebački pontifikal MR 124 (Metropolitanska knjižnica u Zagrebu, MR 124):

Diplomatičko izdanje rukopisa i prikaz liturgijskoga ozračja, Društvo za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije “Tkalčic”, Zagreb 2005.

283 Jómagam is csupán Kasimierz Ginternek, a római Pápai Szent Kereszt Egyetem professzorának, licenciadolgozatom témavezetőjének köszönhetem megismerését.

284 Vö. FÖLDVÁRY: „Egy hiányzó láncszem: Az MR 124-es zágrábi pontifikále”, i.m., pp. 383-416.

A PZ kódexe egy 275×204 mm méretű, 84 fólióból álló könyv, és bár a pontos datálást segítő adatot nem találunk benne, paleográfiai szempontok alapján Földváry a XIII. század elejére keltezi keletkezését, valamint az ő hipotézise alapján valószínűsíthetjük a kódex zágrábi származását is.285 A Zágrábi pontifikálé az esztergomi rítus autentikus formáját képviseli, a benne foglalt szertartási anyag a Magyarországon, azon belül is az esztergomi rítusterületen végzett úzust tartalmazza, annak ellenére is, hogy a Zágrábi Püspökség joghatóságilag Kalocsa érseki tartományához tartozott. Az esztergomi úzushoz való tartozást első sorban a PZ szoros kapcsolata támasztja alá azokkal az egyéb forrásokkal, amelyek minden kétséget kizáróan az esztergomi rítusterülethez kötődnek. Ezek közül a legfontosabb az Esztergomi benedikcionále286 és a Chartvirgus-pontifikálé287 (régebben használatban lévő nevén „Hartvik agenda”). Földváry kutatása egyértelművé teszi, hogy a PZ ennek a két, az esztergomi rítushoz kötődő forrásnak az egybedolgozása nyomán keletkezett, esetleg egy vagy több, azokkal közös, vagy azokkal kapcsolatban álló forrásból vették anyagát.288 Mivel azonban a fentebb említett két forrásnál (BS és H) közel 200 évvel később keletkezett, így nem teljes az anyagok egyezése: néhány szertartás esetén egyszerűsíti, vagy éppen átrendezi az anyagot, egyes ordókat teljesen kihagy, míg másokat viszont teljesebb formában közöl, mint a korábbi kódexek.289

Vannak azonban olyan ordók, amelyek többletet jelentenek a két XI. századi esztergomi forrás anyagához képest, és - egyebek mellett - pontosan ilyen az apátnő megáldásának szertartása is. Ennek kapcsán - bár minden kétséget kizáróan nem tudjuk bizonyítani - nem minden alap nélkül tehetjük fel, hogy létezett egy, a BS és H köteteivel kortárs harmadik forrás, amely azokat az ordókat tartalmazta, amelyeket a BS

285 FÖLDVÁRY: Egy úzus születése I.: A Chartvirgus-pontifikále és a magyarországi liturgia megalkotása a XI. században, i.m., p. 30.

286 BS és PZ kapcsolatáról bővebben vö. JÓZSA – FÖLDVÁRY (ed.): Benedictionale Strigoniense 1075-1100, Zagrabiæ, Knižnica Metropolitana MR 89, i.m., p. 31 és p. 38.

287 A H esztergomi eredete vö. FÖLDVÁRY: Egy úzus születése I.: A Chartvirgus-pontifikále és a magyarországi liturgia megalkotása a XI. században, i.m., pp. 75-93. A H kapcsolata a PZ-vel vö.

FÖLDVÁRY: Egy úzus születése I.: A Chartvirgus-pontifikále és a magyarországi liturgia megalkotása a XI. században, i.m., pp. 30-32,

288 FÖLDVÁRY: Egy úzus születése I.: A Chartvirgus-pontifikále és a magyarországi liturgia megalkotása a XI. században, i.m., p. 31.

289 FÖLDVÁRY: „Egy hiányzó láncszem: Az MR 124-es zágrábi pontifikále”, i.m., p. 5.

és a H nem, a PZ viszont igen. Ha ez igaz, akkor a PZ-ben található apátnő megáldási ordó egészen a XI. századig nyúló gyökerekre tekinthet vissza, és ebből az is következik, hogy minden valószínűség szerint nem csupán Zágrábban, hanem az egész esztergomi rítusterületen ezt alkalmazhatták a magyar középkor első századaiban.290

A PZ ordóinak sorrendje a következő:

(1) Zsinat: Incipit ordo diei primi in synodo episcoporum (3r-v) (2) Exkommunikáció: Excommunicatio perpere agentium (3v-4r) (3) Abszolúció: Absolutio excommunicatorum (4r-v)

(4) Apát- és apátnő megáldás: Incipit ordo qualiter abbas vel abbatissa consecrari debet (4v-6v)

(5) Alapkőletétel: Incipit ordo ubi ædificanda est ecclesia (6v-7r) (6) Temetőszentelés: Consecratio cimiterii (7r-8r)

(7) Oltár újraszentelése: In reconciliatione violatæ altaris (8r-v)

(8) Virágvasárnap: Ordo in Ramispalmarum qualiter processio agatur (9r-13v) (9) Nagycsütörtök, olajszentelés: Ordo in Cena Domini (13v-20v)

(10) Nagycsütörtök, lábmosás: Ordo ad mandatum faciendum (20v-21r) (11) Nagypéntek: Ordo in Parasceve (21r-22r)

(12) Nagyszombat: Benedictio ignis in Sabbato Sancto (22r-v) (13) Harangszentelés: Ad signum ecclesiæ benedicendum (22v-24v)

(14) Ordinációk: Hic incipit ordo ad ordines clericorum celebrandos (24v-33r) (15) Templom és oltár dedikációja: Ordo ad ecclesiam dedicandam (33r-51v) (16) Templom újraszentelése: Reconciliatio violatæ ecclesiæ (52r-53v) (17) Ereklyetartó szentelése: Præfatio consecrationis capsarum (53v-55r)

(18) Nagycsütörtök, vezeklők rekonciliációja: Reconciliatio pænitentium in Cena Domini (55r-61v)

(19) Mise előkészülete: Oratio dum dominus pontifex præparat se ad missam (62r-70v)

(20) Mise rendje: Paratus presbyter intrat ad altare dicens (71r-80v) (21) Benedikcionále (81r-84v)

290 FÖLDVÁRY: „Egy hiányzó láncszem: Az MR 124-es zágrábi pontifikále”, i.m., p. 6

(22) Dedikációs mise: Missa in Dedicatione ecclesiæ (84v)

Láthatjuk, hogy a szertartások sorában a negyedik helyen szerepel az apátmegáldás rítusa Incipit ordo qualiter abbas vel abbatissa consecrari debet291 címmel, amelyet - mint azt fentebb tárgyaltuk - gyakran egyúttal az apátnők megáldásakor is alkalmaztak kisebb változtatásokkal, betoldásokkal, mindezt anélkül, hogy külön cím alatt egy saját szertartást hoztak volna. A PZ esetében ez a betoldás mindössze egy könyörgés volt, valamint az ordó címében láthatunk utalást arra, hogy ezt az ordót alkalmazták nem csupán az apát, hanem az apátnő megáldásakor is.

In document PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM (Pldal 158-161)