• Nem Talált Eredményt

Foglalkozás-egészségügyi Ápolók Európai Szövetsége

1. Bevezetés

1.1. Nemzetközi kitekintés

1.1.7. Foglalkozás-egészségügyi Ápolók Európai Szövetsége

A foglalkozás-egészségügyi ápolók a legtöbb európai országban az elmúlt évtizedekben már létrehozták azokat a szakmai szervezeteket, amelyeknek fő feladata a foglalkozás-egészségügyi szakterületen dolgozó ápolók hivatásának gyakorlásával és a képzésével összefüggő érdekeinek képviselete, valamint szakterületük tudományos fejlődésének elősegítése. A tagság ezekben a szervezetekben lehet önkéntes vagy kötelező. A tagsági viszonytól függetlenül azonban hangsúlyozandó, hogy ezek a szervezetek általában igen fontos szerepet játszanak a szakápolók nemzeti képzési, továbbképzési struktúrájának kialakításában, mivel többnyire aktívan vesznek részt az egészségpolitikai tervezésében.

(Hirdi és mtsai 2010, Hirdi és mtsai 2011b)

A Foglalkozás-egészségügyi Ápolók Európai Szövetségét (Federation of Occupational Health Nurses within the European Union, FOHNEU) hat ápolói szervezet alapította 1993. március 21én Windsorban (Egyesült Királyság). A Szövetséget 1996. június 27-én jegyezték be Brüsszelben non-profit szervezetk27-ént. A Szövetség létrejött27-ének előzményei között érdekességként megemlítendő, hogy már 1986-ban, az Edinburgh-ban megrendezett első Nemzetközi Foglalkozás-egészségügyi Szakápolói Konferencián megfogalmazódott azon felismerés, hogy valamiféle nemzetközi összefogásra lenne szükség a foglalkozás-egészségügyi szakápolás területén az egyes tagállami gyakorlatok összehangolása érdekében. (Baker 1995, FOHNEU 2013, Hirdi 2009, Hirdi és mtsai 2010, Hirdi és mtsai 2011a, Hirdi és mtsai 2011b)

A Szövetség öt fő célkitűzése az alapszabályában megfogalmazottak szerint:

1. az Európai Unió munkavállalóinak egészségvédelme, munkahelyi biztonságuk megteremtése és jóllétük segítése a szakápolás révén;

2. a foglalkozás-egészségügyi szakápolók feladatkörének növelése;

- 25 -

3. a foglalkozás-egészségügyi szakápolók elméleti és gyakorlati képzésének fejlesztése;

4. a foglalkozás-egészségügyi szakápolás, ápolóképzés és menedzsment területén folyó kutatások támogatása, az eredmények közzétételének biztosításával;

5. nyílt párbeszéd folytatása az Európai Unió egészségért, biztonságért, népegészségügyért felelős szervezeteivel, testületeivel, valamint európai ápolói szervezetekkel. (FOHNEU 2013, Hirdi 2009, Hirdi és mtsai 2010, Hirdi és mtsai 2011a)

A FOHNEU felépítése, munkamódszere

A FOHNEU megalakulása óta tagjainak száma évről-évre jelentős mértékben növekszik. Tagszervezetei között a néhány főből álló egyesületektől, a több ezres létszámú szervezetekig valamennyi típus képviselteti magát. A Szövetség 2004-ben indította el a jelenleg is folyó Ikerkapcsolati (Twinning) Programját, melynek lényege az újonnan csatlakozott tagállamok és a csatlakozásra váró országok foglalkozás-egészségügyi ápolókat képviselő szervezeteinek felkutatása. (Hirdi 2009. Hirdi 2010, Hirdi és mtsai 2011a) Legutóbb a Szövetségbe tagként felvételre került szervezetek:

Máltai Ápolók és Szülésznők Egyesülete (2010), Horvát Ápolási Egyesület (2013), megfigyelőként felvételre került országok: Törökország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Szerbia. A FOHNEU 2013 novemberében 17 aktív és passzív tagszervezetből és további 6 megfigyelői státuszban lévő szervezetből áll. Európai Uniós tagországonként maximum két szervezet kérheti a tagfelvételét, a nem EU-s tagállamok szervezetei megfigyelőként csatlakozhatnak a Szövetséghez. A szervezetben minden tagországnak egy szavazata van, függetlenül a tagországból csatlakozott szervezetek számától, illetve fizetett tagdíja nagyságától. (FOHNEU 2013)

A Szövetség legfőbb szerve a küldöttgyűlés, operatív szerve az elnökség, amelynek tisztségviselőit a küldöttgyűlés hároméves időtartamra választja meg a tagszervezetek jelölése alapján. (Hirdi és mtsai 2011b) A 37. FOHNEU találkozón megtartott tisztújító választás eredményeképpen 2014 májusától az elnöki tisztséget a görög nemzetiségű Styliani Tziaferi PhD tölteni be, aki Peloponnészoszi Egyetemen óraadó oktató és ezen

- 26 -

kívül számos nemzetközi szervezet (EANS, ICOH, IOHA) aktív tagja, illetve elnöke a Görög Ápolási Egyesület Alapellátási és Közösségi Ápolási Szekciójának.

A FOHNEU évente kétszer ülésezik a tagszervezetek és megfigyelő szervezetek delegációinak részvételével. A küldöttek beszámolóval készülnek az ülésre, mely jelenleg már 8 témakört ölel fel: a foglalkozás-egészségügy politikai támogatottsága, nemzeti foglalkozás-egészségügyi egyesületek aktivitása nemzeti és uniós szinteken, szakápolók képzése, továbbképzése, az ikerkapcsolati program alakulása, a nemzeti „jó gyakorlat” ismertetése, a FOHNEU kongresszus-, valamint az EU-OSHA kampányprogramjának promóciója. A küldöttgyűlések közötti időszakban havonta elnökségi és negyedévente online munkacsoportos találkozók keretében van mód a tagok véleményének megvitatására. (Hirdi 2009, Hirdi 2010, Hirdi és mtsai 2011b) A hatékonyabb működés érdekében a FOHNEU munkacsoportokat hozott létre, melyeket egy-egy koordinátor irányít. Jelenleg öt munkacsoport működik, amelyek:

politikai, oktatási és kutatási, kongresszus-szervező, gazdasági, illetve az ad hoc.

Valamennyi küldöttnek kötelezően feladatot kell vállalnia a FOHNEU valamelyik munkacsoportjában. (Hirdi 2010, Hirdi és mtsai 2011b)

A FOHNEU legfőbb eredményei

A FOHNEU közelmúltban elért eredményei közül hármat emelek ki jelen dolgozatban.

1. A FOHNEU oktatási és kutatási munkacsoportja 12 tagállam „foglalkozás-egészségügyi szakápoló” definícióját összegyűjtve, azok közös pontjainak figyelembe vételével meghatározta a foglalkozás-egészségügyi ápolás új fogalmát. E szerint: A foglalkozás-egészségügyi ápolás célja, hogy a munkavállalók egészségét, biztonságát és jól-létét biztosítsa. Ezek megvalósulását a munkavállalók egészségi állapotának felmérésével, folyamatos ellenőrzésével és fejlesztésével, illetve a munkakörülményeket és a teljes környezetet javító stratégiák kidolgozásával éri el. (FOHNEU 2010, Hirdi és mtsai 2011b)

- 27 -

2. A Szövetség az Európai Unióban foglalkozás-egészségügyi szakterületen dolgozó szakápolók helyzetének (létszámának, képzettségének, feladatainak) megismerése céljából 2012-ben újabb felmérést végzett. A felmérések eredményei alapján megállapítást nyert, hogy az Európai Unión belül a foglalkozás-egészségügyi szakápolók fő tevékenysége szinte egységesen az egészségnevelés, egészségfejlesztés és a munkavégzés egészségkárosító hatásainak vizsgálata. Emellett kiderült – összehasonlítva a 2005. és 2009. évi felmérések eredményeivel –, hogy továbbra is jelentős eltérés található az egyes tagállamokban a foglalkozás-egészségügyi szakápolók létszámában, képzési rendszerében. (FOHNEU Education Group 2012 , Hirdi és mtsai 2010, Hirdi és mtsai 2011a , Staun 2010)

3. A FOHNEU negyedik célkitűzésének megvalósításához, vagyis a foglalkozás-egészségügyi szakápolás területén folyó kutatások eredményeinek közzétételének biztosításához rendkívül fontos esemény volt az ötödik nemzetközi FOHNEU kongresszus megszervezése. 2012-ben a FOHNEU

„Formáljuk a jövőt – Befolyásoljuk a változást!” (Embracing the future – Influencing change) címmel rendezte meg kongresszusát Tarragonában (Spanyolország) a Spanyol Foglalkozás-egészségügyi Ápolók Szövetsége (Federación Española de Enfermería del Trabajo, FEDEET) közreműködésével.

A korábbi kongresszusokhoz hasonlóan nemcsak Európából, hanem Ázsiából, Amerikából, Dél-Amerikából és Ausztráliából is szép számban vettek részt ápolók. Magyarországot Dr. Téglásyné Bácsi Mária és jelen dolgozat szerzője képviselte a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a Magyar Üzemegészségügyi Tudományos Társaság támogatásával. A kongresszuson a legtöbb prezentáció a munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozott. Jelen munka szerzője a kongresszuson a foglalkozás-egészségügyi ápolók képzésével és kompetenciáival foglalkozó szekción üléselnöki teendőket látott el, illetve a munkahelyi egészségfejlesztés szekcióban előadást tartott, melynek címe „A foglalkozás-egészségügyi ápoló szerepe a véradás népszerűsítésében a munkavállalók körében” volt. Kutatását Rajki Veronika, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Alkalmazott Egészségtudományi Intézet Ápolástan Tanszéke tanársegédjével közösen végezte. Előadásában ismertette, hogy a

- 28 -

foglalkozás-egészségügyi szakápolók által tartott munkahelyi oktatás lehetőséget nyújt a véradási hajlandóság növelésére a munkavállalók körében, és ezáltal az ország vérkészletének gyarapítására. (FOHNEU 2012, Hirdi és mtsai 2011b , Hirdi és Téglásyné 2012, Hirdi és mtsai 2013b)

Magyarország és a FOHNEU kapcsolata

A FOHNEU írországi küldöttje Una Feeney 2004-ben Magyarországot választotta az iker-együttműködési program keretében. Hosszas előkészület után 2008-ban a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara a FOHNEU írországi képviselőjétől meghívást kapott a 28. találkozón való részvételre, melyre a spanyolországi Bilbaóban került sor.

Magyarország – a 2004 óta az Európai Unióhoz csatlakozott országok közül elsőként – kapcsolódott be a Szövetség munkájába és 2009. évtől vált teljes jogú taggá. Alig egy évnyi tagság után a FOHNEU a tagszervezetei jelölése alapján jelen munka szerzőjét alelnöknek választotta, mégpedig a Budapesten a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán tartott 31. találkozóján. 2013 májusa óta jelen dolgozat szerzője a FOHNEU-n belül az EU-információs referens tisztséget tölti be. (Hirdi 2009, Hirdi 2010, Hirdi és mtsai 2011b)

A Foglalkozás-egészségügyi Ápolók Európai Szövetségének (Federation of Occupational Health Nurses within the European Union, FOHNEU) szervezeti felépítését, feladatkörét, elért eredményeit részletesen a következő publikációkban tettük közzé:

1. Hirdi H, Staun JMC, Mészáros J. (2010) A foglalkozás-egészségügyi szakápolók helyzete az Európai Unióban. Nővér, 5: 3-11.

2. Hirdi H, Staun JMC. (2011) Occupational health nursing in the European Union. In: Kongres pracovního lékařství. XXX. Kongres pracovního lékařství s mezinárodni účastí. (ISBN:978-80-7071-319-8), Prága

3. Hirdi H, Balogh Z, Mészáros J. (2011) Bemutatkozik a Foglalkozás-egészségügyi Ápolók Európai Szövetsége. Nővér, 2: 31-34.

4. Hirdi H, Téglásyné BM. (2012) Kongresszusi beszámoló. V. Nemzetközi FOHNEU Kongresszus 2012. szeptember 19-21. Nővér 5: 41-42.

- 29 -