• Nem Talált Eredményt

Filmkritikám: Légió (Legion)

In document Isten büntetése (Pldal 28-33)

Amerikai horrorfilm, (2010) korhatár: 16 év

A háborúkat, diktatúrákat és az emberi zsarnokságot megelégelve Isten úgy dönt, hogy elpusztítja az emberiséget és utasítást ad az angyaloknak, hogy szálljanak le a Földre és öljenek meg minden embert.

Már önmagában felveti az alapkérdést: Isten, aki teremtette az embert:

elpusztíthatja-e teremtményét, még akkor is ha nem tökéletes, vagy csak nem olyan, mint szeretné.

Az angyalok feltétel nélküli hűsége Isten iránt ellentmondásba keveredik azzal, hogy egyben felesküdtek az isteni tanításra: „ne ölj!”, de nem csak felesküdtek, hanem abban feltétel nélkül is hittek. Ezáltal elfogadható-e egy olyan parancs Istentől, vagy egy vezetőtől, ami teljesen ellentmondásos és paradox, mert ölni bűn.

Ezzel a gondolatmenettel és eszmefuttatással védi meg az embereket Mihály arkangyal: az emberek meg vannak vezetve, és a háborúk bűnösei nem a teljes emberiség - aki teljesítette a háborús parancsokat, hanem a vezetők: akik kiadták a parancsot. Avagy az emberek, mikor parancsra ölnek: felelősek-e tetteikért? Egyáltalán egy elismert vezető parancsát meg lehet kérdőjelezni?

Mihály arkangyal magára marad és fellázad: úgy dönt, hogy az emberiség megmentésére siet, legfőképpen egy kismama segítségére, mert az emberiség utolsó mentsvára egy kisbaba megszületése, pontosabban egy Új Isten megszületése. Hisz Isten elvesztette isteni mivoltát, mikor kiadta a parancsot a gyilkolásra.

Először azt hinnénk, hogy valami vírusos horrorfilmről van szó. Kiderül, hogy a Földre szállt angyalok: lélek nélküli emberi testekbe bújnak és harcolnak. Egyetlen céljuk megfelelni a parancsnak és azt feltétel és gondolkodás nélkül teljesíteni.

Ezen cél érdekében: gonoszabbnál gonoszabb trükköket vetnek be, hogy a film szereplőit kicsalogassák a házból, mert behatolni nem tudnak.

26

A cél szentesítheti az eszközt? (A jó jóért való küzdelemben felhasználhatóak-e gonosz eszközök?) A gonosz nem születik meg (nem a Sátán harcol Isten ellen), csak azzá lesz? És mikortól nevezhető valaki gonosznak?

Ez a film nem kimondottan a jó és a gonosz harcát jeleníti meg, hanem a jó és a jó harcát egymással szemben: de bekövetkezik egy pont, mikor az egyikre azt mondhatjuk, hogy ez már a gonosz. Innentől kezdve már a gonosz és a jó harca lesz egymással szemben.

A film hősei egy házban védekeznek a támadók elől, eközben megjelenik az emberekre jellemző másikra mutogatás. Az érzelem mindig felülkerekedik a racionális ész világán és minden cselekedetünket ez befolyásolja. Bár a végén mindig elhitetjük és megmagyarázzuk döntéseink logikus és racionális lépéseit.

Az angyalokkal vívott harcban megjelenik az emberi összetartás egy közös cél érdekében: a megmenekülés, de ez az összetartás csak a végső esetben jelenik meg – egy kényszerhelyzetben.

Isten leküldi Gábriel arkangyalt (Mihály arkangyal testvérét), hogy ölje meg a gyermeket.

Ezzel kezdetét veszi a két angyal, a két testvér harca. Olyan erkölcsi dilemmával találkozhatunk, hogy két testvér harcolhat-e egymás ellen, még akkor is, ha ellenkező célokért küzdenek. Egyáltalán Gábriel arkangyal csak parancsot teljesít, vagy hiszi is azt, hogy a gyereket el kell pusztítani? A parancsot el kell fogadni az egyetlen igaznak?

Mihály arkangyal, aki már elvesztette angyali rangját és földi ember lett: meghal, de mivel a jó célokért küzdött harcban hal meg, ezért arkangyali rangját visszakapja. Gábriel pedig elbukik, mert igaz, hogy parancsot teljesített, de ezáltal gonosszá vált.

A film végén nem derül ki, hogy a parancsot teljesítő angyalok (katonák), akik elbuktak: visszakerülnek-e a mennyországba, vagy a pokolra kerülnek.

Ez a film több mint egy horrorfilm: talán okulást nyújthat az ember, sőt talán az egész emberiség számára.

27

J ós H angelos

Életem során mindig is érdekelt a jóslás, talán 8-10 éves lehettem, mikor egy asszony magyar kártyából jósolt nekem, de világosan emlékszem, hogy az egyik kártyalap jelentését nem akarta megmondani.

Mint mindenkit, először engemet is akkor érdekelt komolyabban, mikor apám meghalt, tizenöt éves voltam: cérnára kötöttem rá a gyűrűt. Számos könyvből gyűjtöttem jóslástechnikákat. Legjobban a dobókockát szerettem, vettem egy ónix ásványból készült dobókockát: mindig szerettem fejleszteni, így főként olyan dolgokra voltam kíváncsi, ami hamar bekövetkezik és akkor eltudom készíteni a saját jóslástechnikámat – milyen számú dobásra milyen jóslatot lehet számítani. Sajnos ezek az adatok nincsenek meg, de annyi rémlik hogy a páros-páratlan és igen-nem, ilyenekkel kalkuláltam.

A türelmetlenségem miatt legjobban az ingát szeretem, amit most is használok, mert gyors választ kapok: igen vagy nem, esetleg talán, vagy lebetűzöm: végigkérdezem a szavak betűjét.

Kitaláltam azt, hogy lehet kombinálni a kártyajóslással: kiterítem a kártyalapot és az ingát a kártyalapok fölött viszem és jelez az inga az egyes kártyalapoknál.

Ritkán, de jártam jósnőkhöz: Görcsönyben lakott egy, aki a tudomásom szerint már meghalt. Még 2000 körül mentem először hozzá, átoklevételt csinált és tényleg furcsa dolog történt: otthon aludtam és mikor felébredtem, akkor a szobám tele volt sáskával. Kétszer csinált szerelemkötést és bár elősegítette a kapcsolatfelvételt, nem sikerültek.

28

Első esetben az történt, hogy regisztráltam egy internetes társkeresőn és erre megtaláltam. Írtam neki, válaszolt stb. Na erre regisztráltam egy másik néven és azonos időpontra kértem randit, hogy melyiket válassza, hát nem engem választott, hanem azt amelyikkel álnéven voltam.

Na persze 2003-ban megint szerelmes lettem egybe, megint csalódtam és megint elmentem hozzá. Azt mondta, hogy a hetedik napon jelentkezni fog a lány. Hát szintén valami társkereső alapján találkoztam egy lánnyal, most lehet hogy nem a hetedik, hanem a nyolcadik napon történt, de kiderült hogy a legjobb barátnője az, akivel találkoztam. Fel akarta hívni telefonon, de nemet mondtam. Úgy döntöttem, hogy soha többet szerelemkötést.

Sokak számára felvetődik a kérdés: ha léteznének ilyen természetfeletti erők, akkor lenne-e jogunk ilyen módon beavatkozni a sors történéseibe.

ezt főként azok ellenzik, akik hisznek Istenben. Na de én erre azt mondom, hogy ha valaki átokkal rossz irányba terelte a sorsunkat, akkor miért ne lehetne szabad ezt visszaalakítani, visszaváltoztatni? Persze ha arról van szó, vagy egyszerűen csak arról, hogy a sors más utat rendelt nekünk.

Nem akartam már jóslással meg ilyen dolgokkal foglalkozni, de 2016.04.06.-án utoljára látott eltűnt macskámat keresve kerestem a jósnőket, hogy mondjanak már valamit. Megdöbbentem, hogy a fényképre ránézve akarnak valamit mondani, meg ilyen. Na mondtam magamban, ezt még én is jobban tudom csinálni.

Megpróbáltam vállalkozásként, ami hiba volt, mert ez ismeretlenül nem fog menni. Persze azért ingyen kellett az embereknek. Ingyenes szolgáltatást ajánlottam, hogy eltűnt állatot próbálok keresni, mondjuk a tizenöt esetből egyszer tényleg ott meg is találták. Ha százalékosan halálával kapcsolatban valamit és azt az üzenetet adtam át, hogy eldugott valami pénzt - és így is volt.

Mikor ha halott emberrel kapcsolatban jósoltam, általában utána a közelben volt szivárvány. Én hiszem azt, hogy egyfajta átjáró. Bár a fizika

29

azt magyarázza, hogy az eső megtöri a fényt, na de az szabálytalan alakzatot adna, hogyan ad ki félkörívet?

Az eltűnt macskámra az inga csak annyit válaszolt hogy meghalt, de egyszer előkerül élve. az az igazság hogy sokat téved az inga, vagy egyszerűen csak a természetfeletti erők beavatkozása és megváltoztatása miatt lesznek máshogy a dolgok, hát nem tudom.

Tudományos dolgot is szeretnék felvetni, mert számtalanszor érzem és tudom hogy egyes dolgok már megtörténtek velem. Az előző életemben már megtörtént primitív magyarázatot nem fogadom el, ebben lehetségesnek találom hogy időutazók megváltoztatták a múltat, amit még egyszer átél az ember. A „Csillagok között” c. filmben az óramutató megváltoztatásával tudott üzenni a múltba,a gravitációt használva.

Talán lehetséges az, hogy időutazók vagy szellemek egy másik dimenzióból a gravitációt használva az ingán keresztül tudnak üzenni?

Megpróbáltam előre jósolni katasztrófákat: megjósoltam egy magyar hegymászó halálát, üzentem is egy híres magyar hegymászónak. Persze földrajzilag nagyot tévedtem. Viszont 2019 augusztusára már egy évvel korábban atomkatasztrófát jósoltam, és valami történt Oroszországban.

Volt, hogy tévedtem időben, helyben, vagy teljesen.

A Mennyországban és a Pokolban nem hiszek, de miért ne létezhetne egy olyan dimenziós világ, ahol a szellemek, lelkek vannak. Miért ne létezhetnének olyan energiák, amiket még nem találtak fel?

30

Jóslás

A jóslást nem csak előrejelzésre, hanem egyes dolgok tisztázására is használhatjuk, új nézőpontból láthatjuk önmagunkat és a körülvevő világot. Nagy hasznát vehetjük, ha meg vagyunk zavarodva, vagy változtatni szeretnénk az életünkön.

Választ kaphatunk a problémák okaira, kialakulására és idejére, segít döntést hozni az élet minden területén. Útmutatást nyújt a minket körülvevő helyzetek és személyek értékeléséhez.

Az eseményeknek nem kell feltétlen bekövetkeznie, mindig szabad akarattal rendelkezünk. Az események saját vagy mások tettei, vagy tétlenségei nyomán következnek be.

A jós nem csak megmutatja és figyelmeztet a jövőre, hanem próbál segíteni a baj elkerülésében. Azonban egyes dolgoknak meg kell történnie a karma törvénye szerint.

Cinikusan lehetne kérdezni a lottószámokat, mert gazdagságra vágyik valaki, ám a karma törvénye szerint azt kapsz, amit megérdemelsz!

In document Isten büntetése (Pldal 28-33)

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK