• Nem Talált Eredményt

Felhasznált növényi anyag, nevelési körülmények és kísérleti elrendezések

3. Célkitűzések

4.1 Felhasznált növényi anyag, nevelési körülmények és kísérleti elrendezések

Kísérleteinket Solanum lycopersicum Mill. L. cvar. Rio Fuego VT, valamint cvar. Ailsa Craig VT és homozigóta Nr/Nr, ET receptor mutáns növényeken végeztük, kétféle megközelítésben, de technikai okokból háromféle kísérleti elrendezésben (7. ábra). A paradicsommagokat három napon keresztül, sötétben, 26°C-on csíráztattuk, majd (1. és 3. elrendezés) kéthetes korukig perlitben, végül 6-7 hetes korukig (a 7 valódi leveles állapot eléréséig) folyadékkultúrában, üvegházi körülmények között neveltük. A 2. kísérleti elrendezés során a vegetatívan szaporított paradicsomnövényeket talajkultúrában, 2,5 kg kereskedelmi talajban (Bioland Tőzegfeldolgozó Kft., Biatorbágy, Magyarország), 25 cm átmérőjű cserepekben neveltük, A talaj N (200-500 mg L-1), P2O5 (200-500 mg L-1); K2O (300-600 mg L-1), fehér tőzeg (50 m/v

%), fekete tőzeg (50 m/v %), és CaCO3 (2 kg m-3) összetevőket tartalmazott és 5,5-ös pH értékkel rendelkezett. A kísérletekhez a háromleveles állapotú hajtásokat elvágtuk és 4 hétig gyökereztettük folyadékkultúrában.

38

A hidropóniában nevelt növények esetén az alábbi összetételű tápoldatot alkalmaztuk:

2 mM Ca (NO3)2, 1 mM MgSO4, 0,5 mM KH2PO4, 0,5 mM Na2HPO4, 0,5 mM KCl és a mikroelemek (10-6 M MnSO4, 5x10-7 M ZnSO4, 10-7 M CuSO4, 10-7 M (NH4)6Mo7O24, 10-5 M H3BO4), 2x10-5 M Fe-EDTA, pH 5,8 [205], melyet kétnaponta cseréltünk. A növényeket 12/12 órás nappali/éjszakai fotoperiódusban, 300 µmol m-2 s-1 PPFD-n (F36W/GRO fénycsövek, Osram Sylvania, Danvers, MA, USA), 55-56%-os relatív páratartalmon (RH) és 25/22°C nappali/éjszakai hőmérsékleten neveltük. Vizsgálatainkat reggel 8 és délután 16 óra között végeztük, melyhez – ahogy a különböző kísérleti elrendezések esetében pontosan jelezzük – a gyökér teljes hosszát (főgyökér + oldalgyökerek + járulékos gyökerek), járulékos gyökerek teljes hosszát vagy 1 cm-es apikális régiójukat, illetve a hajtáscsúcstól számított a 3-4.

levélemeleten elhelyezkedő kifejlett, nem-szeneszcens leveleket használtuk fel. Az alkalmazott kísérletei elrendezések további részletei a következők:

1. elrendezés: A vizsgálataink első szakaszában, a gyökérzóna megemelt ACC tartalmának hatását vizsgáltuk egyéb, specifikus stresszfaktor alkalmazása nélkül, S.

lycopersicum Mill. L. cvar. Rio Fuego paradicsomfajta leveleiben és gyökereiben. Az előző alfejezetben leírt állapotú növények gyökérzónáját a vízkultúrában alkalmazott, a természetben is előforduló 0,01 µM-os és 1,0 µM-os, valamint a stressz ET mennyiségéhez hasonló ET-szintet generáló,100 µM-os ACC (Sigma-Aldrich, St. Louis, MO) kezelésnek tettük ki egy hetes intervallumban. Frissen feloldott ACC-t adtunk a tápoldathoz a cserék alkalmával is. A fotoszintetikus aktivitást naponta, a levelek és teljes gyökerek ET produkcióját az 1. 2. és 7.

napon, a növekedési paramétereket, a gyökércsúcsok-, valamint a levelek ROF és RNF tartalmát, a teljes gyökerek és levelek szénhidrát és elemtartalmát a 7. napon vizsgáltuk. A kísérletek mintavételi időpontjai 8-13 óra közé estek. Egy minta előállításához egy egyedi növény részeit használtuk fel, a mintaszámokat pedig az ábraaláírásokban, „n” jelöléssel adtuk meg. Ez alól kivételt képeztek a fluoreszcens mikroszkópiás mérések, ahol 4-4 növényből 16-16 szövet-szegmenst preparáltunk. Az összes kísérletet háromszor ismételtük.

2. elrendezés: Munkánk soron következő lépéseként kétféle erősségű sókezelés rövidtávú hatásait vizsgáltuk VT és Nr mutáns gyökerekben, S. lycopersicum Mill. L. cv.

Ailsa Craig genetikai háttérben. A hajtás gyökereztetése során kifejlődött, egyforma típusú, járulékos gyökereket hidropónikus kultúrában, a tápoldaton keresztül 100 mM-os – növekedésgátló, de tolerálható koncentrációjú, a továbbiakban „szubletális”, vagy 250 mM-os, néhány napon belül a növény pusztulását okozó, a továbbiakban „letális” koncentrációjú NaCl-dal kezeltük. A mintavételeket a kezelés megkezdését követő 1, 6, illetve 24 óra elteltével

39

végeztük el. Egy minta előállításához egy egyedi növény részeit használtuk fel, a mintaszámokat pedig az ábraaláírásokban, „n” jelöléssel adtuk meg. A kezeléseket délelőtt 9 órakor indítottuk el, továbbá legalább háromszor ismételtük meg független kísérletsorozatok formájában. A fehérje- és az elemtartalmak, illetve a proteolitikus aktivitás meghatározásához a járulékos gyökerek teljes hosszát; az elektrolit-kieresztés (EL) és a DNS fragmentáció vizsgálatához pedig a gyökércsúcsokat használtuk fel. A felsorolt kísérletekhez tartozó minták a kezelések 24 órás mintavételi időpontjából származtak. Ezen túlmenően, az ET produkció, a sejt életképesség, valamint a ROF és RNF akkumuláció monitorozását a gyökércsúcsokban végeztük az összes időpontban.

7. ábra Az alkalmazott kísérleti elrendezések

3. elrendezés: Kísérleteink harmadik szakaszában, a kétféle erősségű, rövidtávú sókezelésre adott válaszreakció és a növények ET státuszának kapcsolatát VT, VT és exogén ACC kezelt, valamint Nr mutáns S. lycopersicum Mill. L. cv. Ailsa Craig paradicsomfajta gyökereiben és leveleiben vizsgáltuk. Ennek megfelelően, a VT növények egy része a tápoldaton keresztül, 1 órás, 10 µM-os koncentrációjú – nem túl magas, de biztosan ET többletet generáló – ACC előkezelésben részesült, melyet a 100 mM-os, valamint 250 mM-os NaCl tápoldathoz adása követett, az ACC jelenlétének megtartása mellett. Ebben az időpontban, melyet a kísérlet kezdő, tehát 0. időpontjának tekintettünk, a VT növények fennmaradó része, továbbá a Nr mutánsok is részesültek az említett sókezelésekben. A mintavételeket a kezelés megkezdését követő 1, 6, illetve 24 óra elteltével végeztük el. Egy minta előállításához egy egyedi növény részeit használtuk fel, a mintaszámokat pedig az ábraaláírásokban, „n” jelöléssel adtuk meg. A sókezeléseket délelőtt 9 órakor indítottuk el, továbbá legalább háromszor ismételtük meg független kísérletsorozatok formájában. Az ET produkciónak, a friss és száraz tömegnek, az oldható cukor- és keményítőtartalomnak, a vizsgált antioxidáns enzimek aktivitásának és génexpressziójának a meghatározásához a gyökér teljes hosszát és a leveleket, a ROF és RNF akkumuláció monitorozásához a járulékos gyökerek

40

apikális szegmensét és a leveleket, a relatív víztartalom, a vízpotenciál és a fotoszintetikus aktivitás változásainak nyomon követéséhez pedig csak a leveleket használtuk fel az összes időpontban. A teljes gyökér és a levelek elemtartalmát, valamint a levelek pigmenttartalmát a 24 órás időpontban határoztuk meg.