• Nem Talált Eredményt

Fő funkciók és alrendszerek

In document KONFERENCIA ANYAG (Pldal 31-36)

Az első fő funkció a logikailag integrált információs adatbázisok egységesített távoli (internetes) lekérdezése portál felületről. Ezt a funkciót az AdatTárház /Data Warehouse látja el, amely lehetővé teszi a válaszkeresést adott (szerkesztett) kérdésre (szűrő feltételre) a logikai integrációba vont adatbázisok opcionális végig pásztázásával.

A második fő funkció a tájékozódási megtekintés (áttekintő navigáció /szörföző bejárási a tudományos és/vagy műszaki terület figyelembevett (csatlakozott, tartalmilag integrált) szereplői és szellemi termékei viszonylatában. Ezt a funkciót a TudásHáló /Knowledge Web alrendszer látja el, amelynek a szerepe

az, hogy könnyű és gyors tájékoztatást nyújtson a háttér adatbázisokban szereplő tételek összefüggéseiről, az információs objektumokról, tudástermékekről és a velük kapcsolatos szervezetekről, személyekről, fontosabb információkról.

A harmadik fő funkció a csatlakoztatott tudástermékek (tudástárak, tudásbázisok, on-line kiadványok, távoktatási és e-leaming anyagok, stb.) megtekintése/lekérdezése Internet portál felületről. Ezt a funkciót a TudásTárház /Knowledge Warehouse alrendszer látja el, amely lehetővé teszi a közvetlen (teljeskörű) hozzáférést az integrált tudástermékekhez. A speciális böngésző és lekérdező modul segítségével a felhasználó különböző tudásasszimilációs stratégiákat alkalmazhat a tudástárakba (hiperlinkelt tudáselem kollekciókba) tárolt szakmai tudás tanulmányozására, átvételére, szellemi birtokbavételére (megtanulására), valamint alkotó újrafelhasználására a beépített Digitális Génmotor segítségével. Ez utóbbi segítségével könnyen készíthetők új tudástermékek, szakdolgozatok, diplomamunkák, disszertációk, hiperkönyvek, tudástárak.

A MOKKA-R fejlesztése

H egyiÁdám < hegyi@ bibl.u-szeged.hu>

SZTE BTK Könyvtártudományi Tanszék

2003 őszén az OSZK szervezésében indult el egy projekt, amely célul tűzte ki, hogy a Kárpát-medencében egy olyan adatbázist hoz létre, amely régi nyomtatványok lelőhelyjegyzéke lesz és kapcsolódik hozzá egy feldolgozó (katalogizáló) modul.

Az adatbázis jelenleg a MOKKA hosszútávú stratégiai tervének egy fontos részét képezi. Jelenleg folyik az adatbázis határon túli telepítése, valamint a kezelőfelület betanítása. Mindezzel párhuzamosan készül a közös katalogizálási szabályzat és igyekszünk minél több könyvtárat bevonni az együttműködésbe.

Az előadás azt kívánja bemutatni, milyen eredmények születtek eddig és milyen fejlesztések várhatóak még a közeljövőben.

2005 márciusában a konferencián szeretnénk a MOKKA-R továbbfejlesztett keresőfelületét és a működő szerkesztő modult is on-line bemutatni.

Egy NDA-kompatibilis keresőmotor

Kovács László dr. <laszlo.kovacs@sztakLhu>

MTA SZTAK1 Kiss Gergő'<gege@ sztakihu>

MTA SZTAK1

M icsik András dr. <micsik@sztaki.hu>

SZTAKI

A Nemzeti Digitális Adattár (NDA) célja a hazai kulturális értékek elérhetővé tétele

digitális formában, hálózati környezetben. Ennek egyik fontos eszköze a digitalizált objektumok metaadataira épülő közös szolgáltatások létrehozása, melyek például megkönnyítik az anyagok keresését és áttekintését. Az NDA bevezető dokumentumai hangsúlyozzák az önszerveződés, a közösségi együttműködések és a mozgalmi jelleg fontosságát.

Ennek jegyében az MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya önkéntesen részt vett az NDA fejlesztésében: létrehozott egy közös kereső szolgáltatást, és szakmai segítséget nyújtott több intézménynek a metaadatok szolgáltatásához. A

szolgáltatással jelenleg mintegy 450 ezer könyv, szöveg, kép, hanganyag illetve film metaadatai alapján lehet keresni és böngészni. A szolgáltatással kapcsolatos

eredményekről és a szerzett tapasztalatokról számolunk be ebben az előadásban

Topic Map alkalmazások az Interneten

Pajor E n ikőD r. <pajorm @ em itelnethu>

SZTE JGYTF KAR, Könyvtártudományi Tanszék

A célul kitűzött információs társadalom megvalósításában a Dannenberg és mások nevéhez kötődő “információs kompetencia” nagy szerepet játszik abban, hogy az Internet felhasználó megkíséreljen eligazodni a bennünket elöntő információk óceánjában. Spanyol és amerikai szakfolyóirat elemzések bemutatják, hogy a

napjainkban megjelenő cikkek 60-70 %-a az információ keresésének, megtalálásának a problémakörével foglalkozik. A gondot elsősorban az okozza, hogy a

felhasználóknak csak a töredéke rendelkezik az ún. “intemauta habitussal.”

A keresések megkönnyítése érdekében a piacon tucatjával jelennek meg a különféle keresők.

Az előadás ezek közül az egyik legújabbat, a Google egyeduralmát letörni akaró vizuális keresőt, a GROKKER-t mutatja be, amelyet 2004. ápr. 30-án dobtak piacra (2001-től fejlesztik), s számos olyan funkcióval rendelkezik, amely a “Topic Map” keresők között is élvonalba emelik. A rendszer technikai jellemzőinél fogva a mély weben található információk feltérképezésére is alkalmas. A bemutatást néhány más, hasonló szereppel bíró vizuális keresővel való összevetés zárja, hogy érzékelni lehessen a kereső “többet tudó” képességét.

A digitális dokumentumok hosszútávú megőrzésének problémái

Moldován István <ntoldovan@oszk.hu>

Országos Széchényi Könyvtár

Napjainkban egyre több és több dokumentum születik digitálisan, részben a hagyományos dokumentumok digitalizálásával, részben már eleve elektronikus felhasználásra szántan. Nemcsak a kultúra, a tudomány és az oktatás, de a

közigazgatás, intézményi és országos nyilvántartások, adatok egyre nagyobb hányada található meg csak digitálisan. A digitálisan tárolt adatok azonban a technológia gyors változása miatt különösen veszélyeztetettek.

Ennek a veszélynek a felismerésére számos országban indultak már programok, felhívások, és projektek. Az előadás ennek a problémakörre igyekszik felhívni a figyelmet, áttekintve a nemzetközi kezdeményezéseket és bemutatva néhány hazai jó példát.

A HunTéka és a SAP integrációja a Könyvtárellátóban

Lengyel M onika <lmoni(a)sztaki.hu>

MTA SZTAKI

Bariczné Rózsa M ária < baricz@ kello.hu>

Könyvtárellátó Kht.

Kormos Sándor <korm os@ kello.hu>

Könyvtárellátó Kht.

Sóti Róbert < rsoti@ ikron.hu>

Ikron Kft.

A Könyvtárellátó Kht. (KELLŐ) 2004 második felében modernizálta rendszerét, megújult alapokra helyezve szolgáltatásait.

A két legfontosabb változás:

■ A KELLŐ bibliográfiai adatbázisának HunTéka alapokra helyezése

■ Az SAP bevezetése

A HunTéka és az SAP integrálása nagy kihívást jelentett mindannyiunk számára, amelynek eleget tettünk és ennek eredményeképpen 2004. december 1. óta a KELLŐ új honlappal és új, magasabb színvonalú szolgáltatásokkal várja a könyvtárak megrendeléseit.

Az előadás három nagyobb egysége röviden vázolja az áttérés tanulságait, a KELLŐ megújult szolgáltatásait, valamint az SAP-vel kialakított együttműködés főbb vonalait.

Az adatok szabványos áttöltése kiegészült az adatok nagyfokú egységesítésével. Az így létrejött homogén adatbázis a jövőben a KELLŐ specifikációjának megfelelően testreszabott HunTéka programmal biztosítja az adatok több ponton ellenőrzött, korrekt feltárását. A bibliográfiai rekordok - a kor követelményeinek megfelelően - közvetlen URL kapcsolódással teljes szöveges állományokkal, képekkel, és hangzó anyagokkal egészíthetők ki, melyek WEB-es megjelenítéséről a SAP gondoskodik.

A felhasználói felület nagyfokú testreszabása mellett természetszerűleg sor került az Új könyvek című referáló folyóirat kiadványszerkesztéshez előkészített anyagának, a

megrendelőjegyzékeknek és a katalóguscéduláknak pontos, a KELLŐ által definiált tartalommal és formátummal rendelkező outputjainak elkészítésére is.

A vevők, áruk, raktárak, megrendelések, számlák és bolti eladások adatait már 2004.

január óta korszerű, SAP R/3 integrált informatikai rendszer rögzíti.

Az SAP és a dokumentumok (könyvek, időszaki kiadványok, CD-ROM-ok, CD-k, MC-k, DVD-k, VHS-ek) feldolgozásának integrációja a HunTékára való áttéréssel valósult meg. A HunTéka XML alapú protokoll alapján fogadja és válaszolja meg az SAP felől érkező kéréseket (keresés, böngészés, HUNMARC, USMARC letöltés).

HÁLÓZATI ALKALMAZÁSOK AZ OKTATÁSBAN,

In document KONFERENCIA ANYAG (Pldal 31-36)