• Nem Talált Eredményt

FÕRÉSZ: Hírközlési tevékenység

In document A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE (Pldal 10-17)

Az Országos Rádió és Televízió Testület (a továbbiakban: Testület) tájékoztatja az érdekelteket, hogy a Kulturális Közlöny 2006. évi 5. számában a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (a továbbiakban: Rttv.) 102. § (5) bekezdése alapján meghirdetett Miskolc 106,5 MHz helyi rádiós mûsorszolgáltatási jogosultság tekintetében az 1842/2006. (VIII. 23.) számú határozata alapján az alábbi döntést hozta.

A meghirdetett frekvenciára az alábbi pályázóktól érkeztek pályázati ajánlatok:

1. Zenebolygó Kft.

2. Newave Kft.

3. Mûsor-Hang Kft.

4. Lokál-Média Kft.

5. MTC Jonatán Rádió Kft.

6. Extrém Business Kft.

7. Sound Stúdió 69 Kft.

8. Juventus Rádió FM 101,2 Kft.

A beérkezett pályázati ajánlatokat a Testület alaki és tartalmi szempontból is megvizsgálta.

Az Általános Pályázati Feltételek (a továbbiakban: ÁPF) 67. pontja elõírja a Testület számára a pályázati ajánlatok el-bírálását követõen az értékelés eredményének indokolását, amelyben fel kell tüntetni a pályázat célját, jellegét, tárgyát, valamint a pályázati felhívás közzétételére vonatkozó adatokat, a lebonyolítás rövid ismertetését, a beérkezett ajánlatok számát, az ajánlattevõk fontosabb adatait, az ajánlatok tényleges tartalmát, a fõbb bírálati szempontokat, valamint a pá-lyázat eredményének megállapítására vonatkozó indokokat.

Alaki és tartalmi vizsgálat

A Testület a Pályázati felhívás 6.1. pontja alapján benyújtott ajánlatok érvényességét a Pályázati felhívás 6.2. pontja szerint megvizsgálta.

A Testület az 1284/2006. (VI. 7.) számú határozatával a Juventus Rádió FM 101,2 Kft. pályázati ajánlatát a Pályázati felhívás 2.4. pontja és az Rttv. 99. § (4) bekezdése alapján alakilag érvénytelenné nyilvánította, és az eljárás további sza-kaszából kizárta.

A Testület az 1840/2006. (VIII. 23.) számú határozatával a Zenebolygó Kft. pályázati ajánlatát, valamint az 1841/2006. (VIII. 23.) számú határozatával a Newave Kft. pályázati ajánlatát a Pályázati felhívás 6.2.2. pontja alapján érvénytelenné nyilvánította.

A Testület aMûsor-Hang Kft.,aLokál-Média Kft.,azMTC Jonatán Kft.,azExtrém Business Kft.és aSound Stúdió 69 Kft.

pályázati ajánlatát alakilag érvényessé nyilvánította.

A Testület az alakilag érvényesnek nyilvánított pályázati ajánlatokat a Pályázati felhívás V. fejezete szerint értékelte.

A Pályázati felhívás 5.3.2. pontja szerint a pályázat értékelése során a Testület pontozta az ajánlott mûsorszolgáltatási díjat, a vállalt heti mûsoridõt, a mûsortervet, a mûsorszolgáltatásban szerzett tapasztalatot, az üzleti-pénzügyi tervet, az adott mûsorszolgáltatási jogosultságon való jogszerû mûködést és az egyéb, az Rttv. 96. § (1) bekezdésee)pontja sze-rinti adatokat, és megállapította a pályázati ajánlatok alább ismertetett sorrendjét.

Mûsor-Hang Kft. Lokál-Média Kft. MTC Jonatán Rádió Kft.

Extrém Business Kft.

Sound Stúdió 69 Kft.

Mûsorszolgáltatási díj (max. 30 pont) 19 pont 23 pont 30 pont 9 pont 15 pont Vállalt heti mûsoridõ (max. 20 pont) 20 pont 20 pont 20 pont 20 pont 20 pont

Mûsorterv (max. 5 pont) 5 pont 1 pont 1 pont 1 pont 1 pont

III. FÕRÉSZ: Hírközlési tevékenység

Mûsor-Hang Kft. Lokál-Média Kft. MTC Jonatán Rádió Kft.

Extrém Business Kft.

Sound Stúdió 69 Kft.

Üzleti-pénzügyi terv (max. 2 pont) 2 pont 1 pont 1 pont 1 pont 1 pont

Tapasztalat (max. 2 pont) 2 pont 1 pont 1 pont 1 pont 1 pont

Kiegészítõ, értéknövelõ szolgáltatások (max. 2 pont)

1 pont 2 pont 2 pont 2 pont 2 pont

Összesen 49 pont 48 pont 55 pont 34 pont 40 pont

A Testület az MTC Jonatán Rádió Kft. pályázatát értékelte magasabb pontszámmal, így a testület az 1824/2006.

(VIII. 23.) számú határozatával a Miskolc 106,5 MHz helyi rádiójogosultság tekintetében az MTC Jonatán Rádió Kft. pá-lyázót nyilvánította nyertesnek.

(313/2006.)

II.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (a továbbiakban: Testület) tájékoztatja az érdekelteket, hogy a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (Rttv.) 102. § (5) bekezdése szerint Kaposvár 97,5 MHz helyi rádió mûsorszol-gáltatási jogosultság tekintetében kiírt és a Kulturális Közlöny 2006/13. számában megjelentetett pályázati felhívásra a beadási határnapon, 2006. augusztus 10-én az alábbi pályázók nyújtották be ajánlataikat:

Pályázó neve Pályázó címe Telephely

1. FM-4 Rádió Kft. 8200 Veszprém, Házgyári út 7. Kaposvár 97,5

2. Janita-Média Bt. 2400 Dunaújváros, Domanovszky tér 3. VII/3. Kaposvár 97,5

3. Rádió Infórum Kft. 1146 Budapest, Hungária krt. 162. Kaposvár 97,5

4. „Kaposvár Polgáraiért” Egyesület 7400 Kaposvár, Ezredév u. 1. Kaposvár 97,5

5. Klubrádió Zrt. 1037 Budapest, Bokor u. 1–5. Kaposvár 97,5

(308/2006.)

III.

Országos Rádió és Televízió Testület tájékoztatja az érdekelteket, hogy 1756/2006. (VII. 19.) számú határozatával 2006. július 25-ei hatállyal nyilvántartásba vette és közmûsorszolgáltatóvá nyilvánította Hajdúsámson Városgazdálko-dási Kft. (4251 Hajdúsámson, Szabadság tér 5.) vezetékes mûsorszolgáltatót Hajdúsámson vételkörzet tekintetében.

Közmûsorszolgáltatói szabályzata az alábbiakban olvasható:

HAJDÚSÁMSON VÁROSI TELEVÍZIÓ MÛSORSZOLGÁLTATÁSI SZABÁLYZATA

Hajdúsámson Város Képviselõ-testületének 465/2005. (XI. 24.) öh. számú határozata alapján a Hajdúsámson Városi Televízió, mint közszolgáltató televízió mûködtetõje a Hajdúsámson Városgazdálkodási Kft. az alábbi mûsor-szolgáltatási szabályzatot alkotta:

I. A közmûsor-szolgáltatóra vonatkozó általános szabályok

1. A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltató különösen tiszteletben tartja a nemzet, a nemzeti, az etnikai, a nyelvi és más kisebbségek méltóságát és alapvetõ érdekeit, nem sértheti más nemzetek méltóságát.

2. A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltató rendszeresen, átfogóan, elfogulatlanul, hitelesen és pontosan tájékoztat a közérdeklõdésre számot tartó hazai és külföldi eseményekrõl, a vételkörzetében élõk életét jelentõ-sen befolyásoló eseményekrõl, összefüggésekrõl, vitatott kérdésekrõl, az eseményekrõl alkotott jellemzõ vélemények-rõl, az eltérõ véleményeket is beleértve.

3. A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltató biztosítja a mûsorszámok és a nézetek sokszínûségé-nek, a kisebbségi álláspontoknak a megjelenítését, a mûsorszámok változatosságával gondoskodik a nézõk széles köre, illetve minél több csoportja érdeklõdésének színvonalas kielégítésérõl.

4. A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltató különös figyelmet fordít:

a)az egyetemes és a nemzeti kulturális örökség értékeinek ápolására, a kulturális sokszínûség érvényesülésére, b)a kiskorúak testi, lelki és erkölcsi fejlõdését, érdeklõdését szolgáló, ismereteit gazdagító mûsorszámok bemutatására, c)a vallási és egyházi, továbbá a nemzeti, etnikai és más kisebbségi kultúrák értékeinek megjelenítésére,

d)az életkoruk testi, lelki és szellemi állapotuk, társadalmi körülményeik következtében súlyosan hátrányos helyzetû csoportok számára fontos információk elérhetõvé tételére, különös tekintettel a gyermeki jogokat ismertetõ, a gyerme-kek védelmét szolgáló, az igénybevehetõ szolgáltatásokról tájékoztatást nyújtó mûsorok fõmûsoridõben történõ bemuta-tására,

e) az ország különbözõ területeinek társadalmi, gazdasági, kulturális életét megjelenítõ mûsorszámok bemutatására.

5. A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltató az erõszak öncélú alkalmazását követendõ magatar-tási mintaként bemutató, illetõleg a szexualitást öncélúan ábrázoló mûsorszámot nem tesz közzé.

II. A pártoktól, politikai mozgalmaktól való függetlenség biztosítékai

A Hajdúsámson Városi Televízió, mind az egyes mûsorszámok, mind a mûsorkészítõk – anyagi és szakmai – függet-lenségét biztosítja. Ilyen biztosíték a tulajdonos (Hajdúsámson Város Önkormányzata) és mûködtetõ (Hajdúsámson Vá-rosgazdálkodási Kft.) függetlensége pártoktól, társadalmi szervezetektõl. A Hajdúsámson Városi Televízió szerkesztõ-ségének, szerkesztõbizottságának pártfunkcionárius nem lehet tagja, illetve politikai mozgalmat nem támogathat. Bizto-síték továbbá az is, hogy a mûsorszolgáltató nem fogad el pártoktól, politikai mozgalmaktól támogatást, valamint mûso-raiban a pártok tisztségviselõi, szakértõi, szaktanácsadói és képviselõk a mûsorszolgáltatás keretében kommentárt, hír-magyarázatot, jegyzetet nem hozhatnak nyilvánosságra.

III. A hírek, idõszerû politikai mûsorok sokoldalúságának, tárgyilagosságának és kiegyensúlyozottságának, a vitatott kérdések ismertetésének, a vélemények, nézetek sokféleségének bemutatására vonatkozó elvek

1. A közérdeklõdésre számot tartó hazai és külföldi eseményekrõl, vitatott kérdésekrõl a tájékoztatásnak sokoldalú-nak, tényszerûnek, idõszerûnek, tárgyilagosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie.

2. A Hajdúsámson Városi Televízió, mint mûsorszolgáltató a vételkörzetében élõ hallgatókat jelentõsen érintõ ügyek-ben köteles a jellemzõ véleményeket bemutatni, ideértve az eltérõ véleményeket is.

3. A különbözõ vélemények megszólaltatásánál a mûsorkészítõnek abból kell kiindulnia, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának keretein belül bárki szabadon kifejtheti a vitatott kérdéssel kapcsolatos véleményét, hangot adhat politi-kai meggyõzõdésének. Ugyanakkor a mûsorkészítõnek ügyelnie kell arra, hogy ez mások személyiségi jogait vagy jó ér-zését ne sértse. Ha ilyen vélemény megjelenése elkerülhetetlen, akkor hangsúlyozottan közölni kell a mûsorban, hogy az elhangzott vélemény a megszólaló egyéni véleménye.

4. A hírmûsorokban a mûsorkészítõ újságírói és szakvéleményén kívül személyes véleményének nem adhat hangot, azt még közvetve sem sugallhatja.

5. A hírmagyarázatokat és hírelemzéseket a hírektõl világosan megkülönböztetve kell közölni.

6. A mûsorkészítõ köteles a mûsorban elhangzó értesülések hitelességét ellenõrizni, ha egy témában a források egy-másnak ellentmondóak, erre a hírmûsorban utalni kell.

7. A tényszerû tájékoztatás során is kerülni kell a szükségtelenül durva, félelmet keltõ, túlságosan naturális részletek közlését. A televízióknál ez különösen vonatkozik az események képanyagainak kiválasztására.

8. Az elhangzott tévedéseket a lehetõ leghamarabb és maradéktalanul helyesbíteni kell.

IV. Az anyanyelvi kultúra ápolását szolgáló szakmai követelmények

1. A mûsorszolgáltató valamennyi mûsorszolgáltatásával hozzájárul az anyanyelvi kultúra ápolásához.

2. A mûsorkészítõknek a mûsorszolgáltatás során érvényesíteniük kell a helyes nyelvhasználatot.

3. A mûsorszámokban kerülni kell az anyanyelvet rontó és szegényítõ kifejezéseket, valamint az indokolatlan rövidí-téseket.

4. A mûsorszámokban tilos az öncélú káromkodás és a trágárság.

5. A gyermekeknek és a kiskorúaknak szóló mûsorokban különösen nagy figyelmet kell fordítani a helyes és szép be-szédre.

V. A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrája, élete bemutatásának rendje, figyelemmel a törvény 26. § (2) bekezdésében foglaltakra is

1. A mûsorszolgáltatás során teret kell engedni a nemzeti és etnikai kisebbségeket érintõ kérdéseknek.

2. A nemzeti és etnikai kisebbségekkel foglalkozó mûsorszámokban figyelmet kell fordítani a kisebbségi kultúrának, a kisebbségi értékek megõrzésének.

3. A nemzeti és etnikai kisebbségeknek szóló mûsorszámokban lehetõség szerint biztosítani kell a saját anyanyelv haszná-latát.

VI. A kulturális, tudományos, világnézeti és vallási sokféleség tárgyilagos bemutatásának rendszere

1. A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltató mûsorai elõsegítik a kulturális, tudományos, világné-zeti és vallási sokszínûséget.

2. A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltató kiemelt helyet biztosít a nemzeti és egyetemes kultúra alkotásainak.

3. A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltató a nézõk ismereteinek bõvítése érdekében mûsoraiban rendszeresen beszámol a hazai és nemzetközi tudományos élet legújabb felfedezéseirõl, népszerûsíti a tudományos köz-gondolkodást.

4. Tudományos kérdésekben is lehetõséget kell adni az eltérõ álláspontok vélemények bemutatására.

5. A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltató köteles mûsoraiban a vallások iránt tiszteletet és tü-relmet tanúsítani.

6. A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsorszámokban nem hangozhat el világnézeti, illetve vallási meggyõ-zõdést sértõ vélemény, megjegyzés.

7. A vallási, hitéleti mûsorok – ideértve a szertartások közvetítését is – nem szolgálhatnak pártpolitikai propagandát és nem irányulhatnak más egyházak, vallási vagy világnézeti meggyõzõdések ellen.

VII. A megkülönböztetõ jelzéssel ellátandó mûsorszámok közzétételi módja

1. Megkülönböztetõ hangjelzéssel kell ellátni a reklámot, a közérdekû közleményt, a jótékonysági felhívást, a politi-kai és választási hirdetést, a kiskorúak számára nem ajánlott mûsorszámot, a támogatott mûsorszámot, a vallási és világ-nézeti mûsorszámot, a kommentárt és a hírmagyarázatot.

VIII. A kiskorúakkal kapcsolatos rendelkezések

1. A kiskorúaknak szóló gyermek- és ifjúsági mûsorok elõsegítik a szellemi, társadalmi, erkölcsi fejlõdését, a világ megismerését, a helyes magatartásminták megismerését. Továbbá lehetõség szerint népszerûsítik az egészséges életmó-dot, a különbözõ kultúrák, a természet megismerését, valamint mindezek tiszteletét, és az egymás iránti tolerancia fej-lesztését.

2. A mûsorokban az erõszak öncélú alkalmazását mintaként bemutató, illetve a szexualitást öncélúan ábrázoló mûsor-számot közzétenni tilos.

3. Kiskorú csak a törvényes képviselõje hozzájárulásával szerepeltethetõ a mûsorokban.

4. A reklám nem szólíthat fel közvetlen formában kiskorúakat, hogy szüleiket vagy más felnõtteket játékok, illetve más áru vagy szolgáltatás vásárlására vagy igénybevételére ösztönözzék.

IX. A reklámtevékenység, a mûsorszámok támogatása

1. A reklám tényállításaiért – a tudatos félrevezetés kivételével – a mûsorszolgáltató e törvény szerint felelõsséggel nem tartozik.

2. A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltatónál a reklám idõtartama egyetlen – bármiként számított – mûsorórában sem haladhatja meg a hat percet. A napi mûsoridõ átlagában számított óránként a reklám idõtartama nem halad-hatja meg az öt percet. A reklám idõtartamába a reklámtartalmú képernyõszöveg – kivéve a mûsoridõn kívüli képernyõszöve-get – megjelenítése is beleszámít. A közmûsor-szolgáltató televíziós vásárlási mûsorablakot nem tehet közzé.

3. A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltatásban reklám csak mûsorszámok – összetett mûsorszá-mokban az egyes mûsorszámok – között tehetõ közzé. A sport- és más olyan közvetítésekben, amelyekben természetes szünetek vannak, a reklám a részek között és a szünetekben közzétehetõ.

4. A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltató mûsorában alkoholtartalmú ital nem reklámozható.

5. A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltató mûsorszámát nem támogathatja a fõ tevékenysége szerint alkoholtartalmú ital elõállítója és forgalmazója.

6. A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltatásban rendszeresen szereplõ belsõ és külsõ munkatár-sak – a munkavégzésükre irányuló jogviszonyuktól függetlenül – sem képben, sem hangban nem jelenhetnek meg mû-sorszolgáltatónál reklámban, illetve politikai hirdetésben.

7. Közszolgálati mûsorszolgáltatásban és a közmûsor-szolgáltatásban csak az alábbi mûsorszámok támogathatók:

a)vallási és egyházi tartalmú mûsorszámok,

b)mûvészeti és kulturális eseményeket bemutató, közvetítõ mûsorszámok,

c)a nemzeti és az etnikai kisebbségi anyanyelvû, illetve a nemzeti és etnikai kisebbségek életét, kultúráját bemutató mûsorszámok,

d)az életkoruk, testi, szellemi vagy lelki állapotuk, társadalmi körülményeik következtében súlyosan hátrányos hely-zetben lévõ csoportok számára készített mûsorszámok.

8. A nemzeti ünnepek eseményeirõl, vallási és egyházi szertartásokról készített mûsorszámok közlését közvetlenül megelõzõen és azt közvetlenül követõen reklám nem közölhetõ.

9. Burkolt, illetve tudatosan nem észlelhetõ reklám nem közölhetõ.

10. Lelkiismereti, illetõleg világnézeti meggyõzõdés reklám útján a mûsorszolgáltatásban nem terjeszthetõ.

11. A reklám tényállításainak valósnak és tisztességesnek kell lenniük.

12. Nem tehetõ közzé vallási vagy politikai meggyõzõdést sértõ reklám.

13. A reklám nem ösztönözhet az egészségre, a biztonságra és a környezetre ártalmas magatartásra.

14. Választási idõszakban az országgyûlési képviselõk, illetõleg a helyi, területi önkormányzati képviselõk és polgár-mesterek választásáról, továbbá a kisebbségi önkormányzatok választásáról szóló törvények szabályai szerint lehet poli-tikai hirdetést mûsorszolgáltatásban közzétenni. Választási idõszakon kívül polipoli-tikai hirdetés kizárólag már elrendelt népszavazással összefüggésben közölhetõ.

15. A reklám nem szólíthat fel közvetlen formában kiskorúakat, hogy szüleiket vagy más felnõtteket játékok, illetve más áru vagy szolgáltatás vásárlására vagy igénybevételére ösztönözzék. A reklám a játék tényleges természetét és lehe-tõségeit illetõen nem lehet félrevezetõ.

16. A reklám nem mutathat be kiskorút erõszakos helyzetben, és nem buzdíthat erõszakra.

17. A reklám nem építhet a kiskorúaknak a szüleik, tanáraik vagy más személyek iránti bizalmára, továbbá a kisko-rúak tapasztalatlanságára és hiszékenységére.

18. Televíziós vásárlás nem szólíthatja fel a kiskorúakat áruk beszerzésére (vásárlására, bérletére) vagy szolgáltatások igénybevételére.

19. A reklám, a közérdekû közlemény, a jótékonysági felhívás és politikai hirdetés közzétételének megrendelõje, to-vábbá az, akinek ezek közzétételéhez érdeke fûzõdik, nem gyakorolhat szerkesztõi befolyást más mûsorszámok tartal-mára.

X. A közérdekû közlemények közzététele

1. A közérdekû közlemény az állami vagy helyi, területi önkormányzati feladatot ellátó szervezet, illetve természetes személy kérésére és általa meghatározott tartalommal közzétett mûsorszám, amely a lakosság figyelmének felkeltését szol-gálja, vagy nem politikai cél elõmozdítására közzétett olyan mûsorszám, mely közérdekû cél támogatására szólít fel, ilyen eseményt vagy célt népszerûsít, továbbá az ilyen cél megvalósulását veszélyeztetõ körülményre hívja fel a figyelmet.

2. A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltató a közérdekû közlemény, a jótékonysági felhívás és a politikai hirdetés tartalmáért e törvény szerint felelõsséggel nem tartozik.

3. Közérdekû közlemény és jótékonysági felhívás közzétételekor annak forrását egyértelmûen meg kell nevezni.

4. A közérdekû közlemény közzétételéért a közmûsor-szolgáltató ellenszolgáltatást nem kérhet.

5. A közérdekû közlemény idõtartama a két percet nem haladhatja meg. A korlátozás nem vonatkozik a rendkívüli helyzetekben közzéteendõ közérdekû közleményre.

XI. A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltató mûsorkészítõinek felelõssége, kötelezettsége és fõ-szerkesztõ kinevezése

A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltatónál alkalmazott mûsorkészítõk önállóságának és felelõs-ségének mértéke és biztosítékai, a mûsorkészítés és a mûsorszerkesztés elveinek meghatározásában való részvételük biztosítékai, tiszteletben tartva az állampolgárok tájékozódási szabadsághoz való jogának érvényesülését.

A mûsorkészítõ munkáját a jogszabályoknak megfelelõen, lelkiismerete és tudása szerint, függetlenül végzi. A Hajdúsám-son Városi Televízió szerkesztõségében a mûsorkészítéssel összefüggésben a mûködtetõ HajdúsámHajdúsám-son Városgazdálko-dási Kft. vezetõje, vagy felelõs szerkesztõ utasíthatja a mûsorkészítõt. Minden olyan esetben, amikor kísérlet történik a mûsor-készítõi függetlenség megsértésére a mûsorkészítõ köteles felettesét szóban tájékoztatni, majd 24 órán belül írásban meg-erõsíteni.

A Hajdúsámson Városi Televízió mûsorkészítõinek lehetõvé kell tennie, hogy minden szereplõ kifejthesse a vélemé-nyét. A vélemény kinyilvánítása azonban nem lehet alkotmány- vagy törvénysértõ, nem sérthet személyiségi jogokat és nem lehet alkalmas a személyek, nemek, népek, nemzetek, a nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek, továbbá vala-mely egyház vagy vallási csoport elleni gyûlölet keltésére. A mûsorkészítõ felelõssége, hogy az ilyen véleménynyilvání-tást – indokolt esetben – akár technikai eszközökkel is megakadályozza.

A Hajdúsámson Városi Televízió fõszerkesztõi munkakörének pályáztatását, az alkalmasság elbírálását és a kineve-zését, mint mûködtetõ a Hajdúsámson Városgazdálkodási Kft. vezetõje folytatja le. A mûködtetõ Hajdúsámson Város-gazdálkodási Kft. jogköre a mûsorkészítésért felelõs személy tulajdonostól való függetlenségének és a tulajdonos vonat-kozásában megfogalmazott garanciáinak biztosítása a vonatkozó törvény 3. § (1) bekezdés szerint. A fõszerkesztõ alkal-mazásánál követelmény a szakmai végzettség és gyakorlat.

A fõszerkesztõ munkáját a Képviselõ-testület által kijelölt bizottság ellenõrzi, melyrõl a Hajdúsámson Városi Televí-ziót mûködtetõ Hajdúsámson Városgazdálkodási Kft. vezetõje (vagy megbízásából a fõszerkesztõ) évente köteles be-számolni a tulajdonos Hajdúsámson Város Képviselõ-testületének.

XII. A munkatársakra vonatkozó összeférhetetlenségi és magatartási szabályok, különös tekintettel a politikai és hírmûsorokban foglalkoztatottakra

1. A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltató politikai tájékoztató és hírszolgáltató mûsorszámai-ban mûsorvezetõként, hírolvasóként, tudósítóként rendszeresen közremûködõ munkatársak – a munkavégzésükre irá-nyuló jogviszonyuktól függetlenül – mûsorszolgáltatónál politikai hírhez véleményt, értékelõ magyarázatot – kivéve a hírmagyarázatot – nem fûzhetnek.

Ennek alapján a politikai és hírmûsorokban foglalkoztatottak pártban, illetõleg egyéb politikai mozgalomban tisztsé-get nem viselhetnek, a mûsorkészítés során a munkatársak kötelesek megfelelni sokoldalú tájékoztatás követelményé-nek, így különösen a mûsorkészítés során nem propagálhatnak valamilyen politikai, illetõleg világnézetet.

Törvényi követelmény, miszerint a közmûsor-szolgáltatásban rendszeresen szereplõ belsõ és külsõ munkatársak – a munkavégzésükre irányuló jogviszonyuktól függetlenül – sem képben, sem hangban nem jelenhetnek meg mûsorszol-gáltatónál reklámban, illetve politikai hirdetésben.

XIII. A mûsorkészítési tevékenység szakmai szabályai

A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltató elfogadja és alkalmazza a Magyar Újságíró Szövetsé-gek közösen megalkotott és elfogadott Etikai szabályzatát. A mûsorkészítõ kötelessége és joga a tényszerû, tárgyszerû hiteles és pontos tájékoztatás.

A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltató köteles a nemzet, nemzeti, az etnikai, a nyelvi és más ki-sebbségek méltóságát és alapvetõ érdekeit tiszteletben tartani, nem sértheti más nemzetek méltóságát és ezen követelmé-nyek betartásának szabályait. Azok megsértõivel szemben Hajdúsámson Város Képviselõ-testületének Ügyrendi Bizott-sága köteles vizsgálatot kezdeményezni, a vizsgálat alapján az eljárás lefolytatója a Hajdúsámson Városi Televízió

A Hajdúsámson Városi Televízió, mint közmûsor-szolgáltató köteles a nemzet, nemzeti, az etnikai, a nyelvi és más ki-sebbségek méltóságát és alapvetõ érdekeit tiszteletben tartani, nem sértheti más nemzetek méltóságát és ezen követelmé-nyek betartásának szabályait. Azok megsértõivel szemben Hajdúsámson Város Képviselõ-testületének Ügyrendi Bizott-sága köteles vizsgálatot kezdeményezni, a vizsgálat alapján az eljárás lefolytatója a Hajdúsámson Városi Televízió

In document A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE (Pldal 10-17)