• Nem Talált Eredményt

1. Programul de Reabilitare Pârâuri Védegylet – reabilitarea pârâului Dera

Dintre iniţiativele non-guvernamentale vom detalia în cele ce urmează programul de reabilitare de pârâuri al Védegylet, desfăşurat cu participarea comunităţii.

Obiectivul programului este revitalizarea pârâului Dera, adică reconstituirea albiei şi malului acestuia, astfel formele rigide şi drepte ale pârâului sunt înlocuite cu un mediu verde, adecvat odihnei şi favorabil din punct de vedere ecologic.

Pârâul Dera traversează patru localităţi, şi anume Pilisszentkereszt, Pomáz, Csobánka şi Szentendre. În anumite segmente autoritatea este diferită de proprietar. Védegylet intenţionează să efectueze reabilitarea în colaborare cu organizaţiile non-guvernamentale locale şi cu locatarii, de aceea în faza iniţială a programului promovează realizarea acelor sarcini de reabilitare cu buget redus, care implică şi participarea societăţii (de exemplu plantarea de arbuşti).

Programul este sprijinit de autorităţile celor două localităţi, iar din partea civilă de Pomázi Klímakör, o organizaţie informală, de Oszoly Környezetvédő Egyesület din Csobánka, respectiv de asociaţia Élő Táj Egyesület din Szentendre.

Proiectul consideră segmentele din Pomáz şi Csobánka ca fiind primele două staţii ale reabilitării, unde participarea localnicilor este organizată în colaborare cu organizaţiile non-guvernamentale locale. Astfel, ca un prim pas al programului, în noiembrie 2009, cu participarea a patruzeci de localnici, pe segmentul din strada Bihari János a pârâului Dera, aparţinând localităţii Pomáz s-au plantat arini şi soiuri de arbori autohtoni în albie. Acest pas a contribuit la restituirea funcţiilor ecologice ale pârâului, respectiv la combaterea soiurilor de plante invazive care se răspândeau agresiv pe mal. În primele două faze ale lucrărilor uneltele şi plantele au fost asigurate de Védegylet. Deşi contribuţia financiară a autorităţilor locale a fost minimală, ambele autorităţi au sprijinit de la început principiile proiectului intervenind şi la autorităţile de gestionare a apelor.

Védegylet doreşte ca reabilitarea albiei de pârâu să servească drept model, ce demonstrează faptul că întreţinerea cu metode ecologice a segmentului de pârâu poate fi realizată fără resurse financiare semnificative, deoarece o abordare tradiţională a reabilitării ar fi prea scumpă. Programul propune o abordare în care se aplică principiile participării, care asigură posibilitatea alinierii intereselor celor implicaţi, şi care promovează soluţii economice pe termen lung. Pentru sarcinile pe termen scurt propune luarea în îngrijire comunitară a anumitor segmente de pârâu (plantarea de copaci şi de arbuşti).

Acest lucru este necesar pentru că deseori, din lipsa de resurse, administratorul nu îşi poate efectua în mod adecvat sarcina, sau reabilităţile de pârâu sunt realizate cu o investiţie materială semnificativă. Aici segmentul din Pomáz aparţine autorităţilor din Közép-Duna-völgyi Környzetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, cu toate acestea autorităţile locale şi-au asumat întreţinerea ad-hoc a acestuia.

Iniţiativa Védegylet contribuie, de asemenea la dezbaterea socială privind proiectele de gestionare a bazinelor hidrografice şi la procesul decizional al autorităţilor locale, deoarece elaborează câte o listă de sarcini concrete referitoare la fiecare segment de pârâu. Munca se desfăşoară cu participarea unui expert voluntar cu experienţă în amenajarea ecologică a albiilor. Expertul cunoaşte în profunzime relaţiile între organizaţiile non-guvernamentale locale, aşadar comunicarea cu localnicii s-a efectuat pe baza opiniilor exprimate de acesta.

Atingerea obiectivelor programului este îngreunată de faptul că în Ungaria încă nu s-a dezvoltat practica participării societăţii în gestionarea apei.

În vederea manipulării stării apelor, organizaţiile sociale pot forma opinii referitoare la planurile de gestionare a bazinelor hidrografice. În vederea efectuării anumitor lucrări la ape, organizaţiile non-guvernamentale pot consulta cu administratorul, respectiv pot solicita o autorizaţie înaintând o cerere la direcţia generală a apelor. Nu există, însă, posibilităţi legale pentru reabilitarea pârâurilor pe bază de iniţiative comunitare.

Obţinerea autorizaţiei este îngreunată de faptul că direcţia generală a apelor condiţionează necesitatea obţinerii unei autorizaţii dacă intervenţia schimbă direcţia apei, iar acest lucru este determinat de direcţia emitentă.

Obţinerea unei autorizaţii oficiale ar fi fost prea scump şi ar fi durat prea mult, prin urmare Védegylet, în loc să discute cu Inspectoratul pentru Protecţia Mediului şi a Naturii (Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) a discutat şi s-a pus de acord direct cu organul de administraţie, adică cu Direcţii şi Asociaţii ale Apelor (Vízügyi Igazgatóságok és Vízitársulatok), acest lucru neîncălcând legea.

În prezent, asociaţia încearcă să se pună de acord cu autorităţile locale din Pomáz, ca în cadrul unui contract şi împreună cu autorităţile locale, organizaţiile non-guvernamentale şi Inspectoratul pentru Protecţia Mediului şi a Naturii din Közép-Duna-Völgy (Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) să găsească o soluţie pentru întreţinere. Conform acordului, Programul de Reabilitare Pârâuri Védegylet s-ar angaja în oferirea de asistenţă profesională la elaborarea paşilor practici al programului, de asemenea ar asigura reprezentanţă programului faţă de organizaţiile de direcţie a apelor, respectiv s-ar ocupa de formarea practică a localnicilor responsabili pentru întreţinerea albiei şi persoanelor aflate în subordinea autorităţilor locale. Obiectivul este ca organizaţiile non-profit având raza de acţiune în zona pârâului să se angajeze în întreţinerea a câte un segment al pârâului care necesită a fi reabilitat, precum şi ca autorităţile locale să asigure forţa de muncă care se va ocupa de tunderea ierbii în zonele aflate sub reabilitare.

2. Óbuda – Programul „Adoptă un spaţiu verde!”

Dintre programele care se desfăşoară la iniţiativa comunităţii, în cele ce urmează vom detalia solicitările de finanţare referitoare la îngrijirea spaţiilor verzi din cadrul autorităţilor locale din Óbuda-Békásmegyer.

Óbuda-Békásmegyer consideră drept o sarcină obligatorie întreţinerea spaţiilor verzi importante aflate pe teritoriul său, aparţinând autorităţilor locale, şi conform practicii generale, le externalizează companiilor specializate în întreţinerea parcurilor.

Sectorul nu ar putea asigura întreţinerea la standarde adecvate a tuturor spaţiilor verzi din zonele publice, de aici rezultând necesitatea colaborării cu locuitorii şi organizaţiile non-guvernamentale. Zonele întreţinute de entităţi non-guvernamentale sunt în general spaţii verzi aflate în apropierea imediată a blocurilor sau sunt grădini în formă de U, aflate între zonele rezidenţiale, şi pentru care întreţinătorii parcurilor nu mai au capacitate.

De ani de zile, autorităţile publică invitaţii pentru depunerea de aplicaţii pentru blocuri de locuinţe şi asociaţii de proprietari privind proiecte de întreţinere a spaţiilor verzi, finanţate de Fondul pentru Protecţia Mediului. Aplicaţiile vizând blocurile de locuinţe şi asociaţiile de proprietari sunt destinate îngrijirii, reabilitării, amenajării şi curăţării – de exemplu plantarea, îngrijirea plantelor, optimizarea solului, respectiv efectuarea sarcinilor de construire de parcuri – spaţiilor verzi situate în imediata apropiere a zonelor rezidenţiale, aflate în posesia blocurilor de locuinţe/asociaţiilor de proprietari, învecinate cu sau situate în spaţii publice.

Cu candidaţii selectaţi vor fi semnate acorduri de finanţare în valoare de până la 250 000 HUF nerambursabili pentru scopurile menţionate mai sus. Anual se primesc aproximativ 70-80 aplicaţii din partea comunităţilor, toate având obiectivul prioritar dezvoltarea de comunităţi. Cel din urmă obiectiv poate fi considerat unul de succes, având în vedere activitatea aplicanţilor recurenţi, calitatea dosarelor depuse, respectiv rapoartele predate de către comunităţi.

Pe lângă invitaţiile pentru depunerea de aplicaţii vizând asociaţiile de proprietari, anul acesta sectorul a publicat o nouă invitaţie pentru depunerea de aplicaţii cu titlul „Adoptă un

spaţiu verde!” în materie de îngrijire de spaţii verzi, la care pot aplica organizaţii non-guvernamentale, grădiniţe, şcoli generale şi secundare din sector.

Ambele invitaţii pentru depunerea de aplicaţii vor fi evaluate de Comisia pentru Dezvoltarea Urbană, Protecţia Mediului şi Siguranţa Publică [Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Közbiztonsági Bizottság]. În cazul entităţilor non-guvernamentale comisia prezintă doar propuneri, decizia finală fiind luată de consiliul reprezentativ pe baza propunerilor biroului responsabil de coordonarea şi administrarea programelor, denumit Biroul de Servicii Non-guvernamentale şi Turistice [Civil és Turisztikai Szolgáltató Iroda].

În 2010 au aplicat 29 organizaţii dintre care 27 (13 organizaţii non-guvernamentale şi 16 şcoli) au primit finanţare (pe teritoriul sectorului funcţionează aproximativ 150 de organizaţii active, iar numărul aplicaţiilor intrate pentru proiectele de operare non-guvernamentală generală este în jur de 100–110).

Printre cei care au primit finanţarea se numără Asociaţia „Aquincum Mocsáros Egyesület”. Aceasta a primit finanţare de la Ministerul Tineretului şi Sportului pentru înfiinţarea unui parc de odihnă pe un teren aparţinând porţiunii de hotar denumit Mocsáros-dűlő cu o suprafaţă de 100 hectare. În conformitate cu contractul de colaborare încheiat între autorităţile locale şi asociaţie, în vigoare din anul 2002, asociaţia este cea responsabilă pentru întreţinerea parcului. Dat fiind direcţia în care se îndreaptă dezvoltarea terenului denumit Mocsáros-dűlő, autorităţile locale nu pot garanta o colaborare de lungă durată, putând rezilia oricând acordul încheiat.

Asociaţia se poate baza doar pe confirmările verbale în acest sens, respectiv pe permisele pentru participarea civilă, potrivit cărora propunerile sale pot influenţa direcţiile ulterioare ale dezvoltării regionale.

Lucrările de întreţinere sunt acoperite de fondurile obţinute în urma unor solicitări de finanţare de la autorităţile locale şi alte organizaţii, fonduri care sunt destinate cumpărării de unelte de grădinărit, plante şi echipamente sportive.

Pe durata lucrărilor de întreţinere se va colabora cu organele autorităţilor locale (inspecţia spaţiilor publice), Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. [societate ce se ocupă cu întreţinerea spaţiilor publice din Budapesta], şcoli din sector. În zona parcului locuiesc circa 350–400 de familii din care 60–70 devin membri ai asociaţiei în fiecare an. În cadrul evenimentelor organizate de asociaţie (plantare, colectare de deşeuri) participă, în general, 100–120 de persoane.