• Nem Talált Eredményt

Els ő hipotézis és vizsgálatának eredményei

In document DOKTORI (PhD) DISSZERTÁCIÓ PATAKINÉ B (Pldal 131-135)

6. FEJEZET – A DISSZERTÁCIÓ VÁLASZAI ÉS AJÁNLÁSOK

6.1 Az eredmények értelmezése

6.1.1 Els ő hipotézis és vizsgálatának eredményei

I. A sportiskolai sportosztályos minta egyes életmódbeli jellemzői jelentős eltérést mutatnak a sportiskolában nem sportiskolai kerettanterv szerint tanulóktól, valamint a jászsági csoporttól.

I.1 A szabadidőhöz köthető mutatók kérdésében azt feltételeztem, hogy a sportiskolai sportosztályos minta tagjai mindkét iskolai fokon több időt töltenek sportolással a másik két mintához képest.

Ezen feltételezés igaznak bizonyult mindkét iskolafokon (15. és 16. ábra). A már általános iskolai szinten megmutatkozó nagy, szinte kétszeres sportra való időráfordítás a középiskolai szinten sokszorosára nő. Ennek a sportosztályosok által sporttevékenységre fordított nagy mennyiségű időnek a tükrében még érdekesebb, hogy a többi időhöz kötött paraméterre mennyi időt fordítanak a különböző csoportok.

I.2 Feltételeztem, hogy a sportiskolai sportosztályos minta tagjainak az egyéb időhöz kötött tevékenységekre:

I.2.1 egyéb külön foglalkozásra szignifikánsan kevesebb ideje marad, mint a másik két minta tagjainak.

Ezen feltételezésem a középiskolai csoportok esetében (18. ábra) teljes mértékben igaznak bizonyult. Az általános iskolások esetében azonban nem (17. ábra), mert bár a használt teszt egészében szignifikáns különbséget adott, de a sportiskolai sportosztályos csoport a sportiskolai nem sportosztályos csoporthoz képest több nem sport jellegű kötött egyéb tevékenységre fordított időről számolt be, bár a két csoport időtöltésbeli különbsége nem volt szignifikáns.

I.2.2 Feltételeztem, hogy a sportiskolai sportosztályos minta tagjainak tanulásra szignifikánsan kevesebb ideje marad, mint a másik két minta tagjainak.

Ezen feltételezésem a középiskolai csoportok esetében teljes mértékben igaznak bizonyult (20. ábra). Az általános iskolások esetében azonban nem, bár a használt tesz egészében szignifikáns különbséget adott, de a sportiskolai sportosztályos csoport és a sportiskolai nem sportosztályos csoport átlagos tanulásra fordított ideje szinte megegyezik (19. ábra).

I.2.3 Feltételeztem, hogy a sportiskolai sportosztályos minta tagjainak számítógépezésre szignifikánsan kevesebb ideje marad, mint a másik két minta tagjainak.

Ezen feltételezésem sem az általános (21. ábra), sem a középiskolás csoportok (22.

ábra) esetében sem bizonyult igaznak, mert bár tendencia mutatkozik a kevesebb számítógépezésre fordított idő kérdésében a sportiskolai sport, valamint a sportiskolai nem sport osztályok között, a különbség nem volt szignifikáns (bár mindkét esetben a használt teszt egészében véve szignifikáns különbséget hozott). A jászsági mintában található alacsonyabb számítógépezésre fordított időt a két mintafelvétel között eltelt idővel magyarázhatjuk.

I.2.4 Feltételeztem, hogy a sportiskolai sportosztályos minta tagjainak televízió és video nézésre szignifikánsan kevesebb ideje marad, mint a másik két minta tagjainak.

Ezen feltételezésem sem az általános (23. ábra), sem a középiskolás (24. ábra) csoportok esetében sem bizonyult igaznak, bár tendencia mutatkozik a kevesebb televízió nézésre fordított idő kérdésében az általános iskolai korosztályban a sportiskolai sport,

valamint a sportiskolai nem sport osztályok között, a különbség nem volt szignifikáns (bár mindkét esetben a használt teszt egészében véve szignifikáns különbséget hozott). Ami azonban meglepő eredmény volt, hogy a középiskolai csoportoknál a sportiskolai nem sport osztály tagjai szignifikánsan kevesebb időt töltöttek televízió nézésre a sportiskolai sport osztály tagjaihoz képest.

I.2.5 Feltételeztem, hogy a sportiskolai sportosztályos minta tagjainak olvasásra szignifikánsan kevesebb ideje marad, mint a másik két mintának.

Ezen feltételezésem mind az általános (25. ábra), mind a középiskolai csoportnál (26.

ábra) beigazolódott. A sportiskolai mintatanterv szerint tanulók mindkét iskolafokon jelentősen kevesebb időt töltenek napi szinten olvasással, mint a nem sportiskolai mintatanterv szerint tanuló társaik.

I.3 Az egészséghez köthető mutatók esetében azt feltételeztem, hogy mindkét iskolai fokon a sportiskolai sportosztályos minta eredményei szignifikánsan egészségtudatosabb válaszokat fognak tükrözni a másik két mintához képest:

I.3.1 tehát táplálkozási gyakoriságuk nagyobb.

Ezen feltételezésem nem bizonyult igaznak sem az általános (1. ábra), sem a középiskolai csoportban (2. ábra). Összesítve mindhárom csoportra közel azonos táplálkozási gyakoriság volt jellemző.

I.3.2 Feltételeztem, hogy a sportiskolai sportosztályos minta testtömeggel való elégedettsége nagyobb a másik két mintához képest.

Ezen feltételezésem nem bizonyult igaznak sem az általános (27. ábra), sem a középiskolai csoportban (28. ábra), bár kismértékű, erre utaló tendencia látszik az eredményekben, de azok nem bizonyultak statisztikailag jelentősnek, vagyis mindhárom csoport diákjai közel hasonlóan elégedettek testsúlyukkal mindkét iskolai fokon.

I.3.3 Feltételeztem, hogy a sportiskolai sportosztályos minta tagjai egészségesebben táplálkoznak a másik két mintához képest.

Ezen feltételezésem nem bizonyult teljes mértékben igaznak sem az általános (29.

ábra), sem a középiskolai csoportban (30. ábra), bár a használt tesztek egészében szignifikáns különbségeket mutattak, de statisztikailag csak a sport versus jászság összehasonlításnál

kaptunk szignifikáns különbséget. Megjegyzendő, hogy a sport versus nem sport csoportnál is látszik a tendencia az eredményekben, de azok nem bizonyultak statisztikailag jelentősnek.

I.3.4 Feltételeztem, hogy a sportiskolai sportosztályos minta tagjai kevesebbet fogyókúráznak a másik két mintához képest.

Ezen feltételezésem az általános iskolás csoportban (31. ábra) teljes mértékben tévesnek bizonyult, mert ott szinte azonosak a csoport átlagok. A középiskolai csoportnál (32.

ábra) részben igaznak bizonyult, bár a teljes teszt az egész középiskolai csoportra szignifikáns volt, de a sport versus nem sport csoportnál statisztikai különbség is kimutatható. A sport versus jászság csoportnál csak a tendencia látszik, de nincs szignifikáns különbség a két csoport között.

I.3.5 Feltételeztem, hogy a sportiskolai sportosztályos minta tagjainak kávéfogyasztása alacsonyabb a másik két mintához képest.

Ezen feltételezésem nem bizonyult teljesen igaznak sem a középiskolai (34. ábra), sem az általános iskolás csoportnál (33. ábra), bár a használt tesztek az egész csoportra nézve szignifikáns különbséget mutattak, sőt a sport versus nem sport csoport átlagainak tendenciája a feltételezés irányába mutat, de azok nem jelentősek statisztikailag, ám a sport versus jászság csoportoknál éppen a feltételezéssel ellentétes eredményt kaptunk mindkét iskolafokon.

I.3.6 Feltételeztem, hogy a sportiskolai sportosztályos minta tagjainak alkoholfogyasztása alacsonyabb a másik két mintához képest.

Ezen feltételezésem nem bizonyult igaznak sem a középiskolai (36. ábra), sem az általános iskolás (35. ábra) csoportnál, bár a teljes teszt mindkét csoport egészére nézve szignifikáns, sőt a sport versus nem sport csoport átlagainak tendenciája a feltételezés irányába mutat, de azok nem jelentősek statisztikailag. A sport versus jászság csoportnál az általános iskolai csoportban megtalálhatjuk ugyan a várt irányú szignifikáns különbséget, de a középiskolai csoportnál egy ellentétes irányú szignifikáns eredményt kaptunk.

I.3.7 Feltételeztem, hogy a sportiskolai sportosztályos minta tagjai kevesebbet cigarettáznak a másik két mintához képest.

Ezen feltételezésem azért nem bizonyult igaznak, az egész mintára vonatkozó statisztikai szignifikancia ellenére, mert bár mindkét iskolai fokon látható a várt tendencia

(37. és 38. ábra), de az eredmények részcsoportonként statisztikailag a legtöbb esetben nem bizonyultak szignifikánsnak.

I.3.8 Feltételeztem, hogy a sportiskolai sportosztályos minta tagjainak higiéniás szintje magasabb a sportiskolai nem sport osztályosokéhoz képest.

Ezen feltételezésem semelyik iskolai fokon nem bizonyult igaznak, a higiéniával való foglalkozás átlagos értékei szinte azonosak voltak mind az általános (39. ábra), mind a középiskolások (40. ábra) csoportjában.

I.3.9 Feltételeztem, hogy a sportiskolai sportosztályos minta tagjai globálisan egészségesebbek saját megítélésük szerint, mint a sportiskolai nem sport osztályosok.

Ezen feltételezésem mindkét iskolai fokon igaznak bizonyult (41. és 42. ábra). Az egészség önértékelése a sportiskolai mintatanterv szerint tanuló diákoknál magasabb volt a nem sportiskolai mintatanterv szerint tanulókhoz képest.

In document DOKTORI (PhD) DISSZERTÁCIÓ PATAKINÉ B (Pldal 131-135)