• Nem Talált Eredményt

Első lépések, a program telepítése és hasznos tanácsok

In document Generatív képalkotás (Pldal 28-37)

menürendszere, az Inspektor és a segédfájlok használata

2.1. Első lépések, a program telepítése és hasznos tanácsok

Ajánlott mindig a legfrissebb verziószámú VVVV-t használni, mert a fejlesztők folyamatosan javítják a hibákat, és újabb és újabb kiegészítőket építenek be a rendszerbe. Amennyiben mégis zavaró programhibákkal találkozol, mindig térj vissza az eggyel korábbi verzióra.

Első lépésként töltsd le a legújabb programot a http://vvvv.org/downloads oldalról. Fontos, hogy az addon pack-ot is letöltsd mellé, ebben ugyanis nagyon hasznos bővítményeket találsz, melyekre számos patch hivatkozik.

2.1. ábra - VVVV letöltése

A letöltést követően ajánlott nem a rendszer saját tömörítőszoftverét használni, hanem a Winrar, Winzip vagy 7zip nevű programok közül valamelyiket, ugyanis a Windows saját tömörítője sokszor nem bont ki bizonyos fájlokat a csomagból. Az addon pack zip tartalmát másold az előzőleg kicsomagolt VVVV könyvtár gyökerébe.

Miután mindez sikerült, először a VVVV könyvtárban található crack.exe nevű fájlt indítsd el. Ez azért szükséges, hogy a program alapértelmezettként kezelje a *.v4p kiterjesztést, emellett pedig azt is megmutatja, ha más, a VVVV futtatásához szükséges programok esetleg még nincsenek telepítve.

2.2. ábra - A crack.exe

A VVVV program kezelőfelülete, nyelvezete, menürendszere, az Inspektor és a segédfájlok használata

21

Created by XMLmind XSL-FO Converter.

Ezek után már csak egy fontos lépés szükséges a program futtatásához: a rendszergazda-üzemmód beállítása. Ha ugyanis ez nincsen engedélyezve, a program beindul ugyan, de nem lehet használni. Ez a beállítás Windows Vista megjelenése óta létezik, és kétféleképpen lehet engedélyezni:

A teljes operációs rendszer rendszergazda-üzemmódra való átállítása. Ehhez a Vezérlőpultban a Felhasználói beállításokon belül válaszd ki a Ne értesítsen soha funkciót, majd indítsd újra a számítógépet. Ezt követően már használható a VVVV.

2.3. ábra - Rendszergazda-üzemmód

Csak a VVVV programra vonatkozó beállítás. Ehhez klikkelj jobb gombbal a VVVV.exe fájlra, majd a Beállítások közül a Kompatibilitás menüpontban válaszd ki a Program indítása rendszergazdaként beállítást.

Fontos, hogy ha ezt a lehetőséget használod, úgy minden egyes újabb verzió installálása után meg kell ismételned a beállítást.

Inspektor és a segédfájlok használata

2.4. ábra - A VVVV.exe rendszergazda-üzemmódban való futtatása

Ha mindezeket sikerült beállítani, indítsd el VVVV.exe fájlt.

A VVVV program kezelőfelülete, nyelvezete, menürendszere, az Inspektor és a segédfájlok használata

23

Created by XMLmind XSL-FO Converter.

A kezelőfelületből háromféle menüt tudsz előhívni, más-más funkciókkal:

Az első a választható eszközök, node-ok listája. Ezt két balklikkel tudod előhívni. Itt van keresési lehetőség, vagyis ha a két balklikk után elkezdesz gépelni, a menü automatikusan csak az adott karakterekkel kezdődő találatokat mutatja meg. Ha viszont a két balklikk után egy jobbklikket nyomsz, akkor a menü típus szerint csoportosítva mutatja meg a node-okat. Ez akkor hasznos, amikor nem jut eszedbe a keresett eszköz pontos neve, azt viszont tudod, hogy melyik csoportba tartozik.

2.6. ábra - Két balklikk

Inspektor és a segédfájlok használata

2.7. ábra - Két balklikk + jobbklikk

A VVVV program kezelőfelülete, nyelvezete, menürendszere, az Inspektor és a segédfájlok használata

25

Created by XMLmind XSL-FO Converter.

A főmenü az egér középső gombjára klikkelve, vagy a Space és a jobbklikk együttes megnyomásával hívható elő. Ebben a legtöbb programban megszokott funkciókat mind megtalálod, némileg szokatlan elrendezésben. Az egyes funkciók mellett itt szerepel a hozzájuk tartozó billentyűkombinációk is, így némi gyakorlás után ezt a menüt egyre ritkábban fogod használni.

2.9. ábra - Főmenü

Inspektor és a segédfájlok használata

Végezetül ejtsünk szót néhány alapfogalomról. A VVVV-ben készített programokat patch-nek hívjuk, a programokon belül pedig a kis dobozokat, amiket összekötünk, node-nak. Mentéskor a patch-ek *.v4p kiterjesztést kapnak. Ezek tulajdonképpen szöveges dokumentumok, melyek kissé hasonlítanak az *.xml dokumentumokhoz, csak ezek a node-ok pozícióit és paramétereit, valamint a köztük lévő összeköttetéseket rögzítik. Minden node-nak vannak ki- és bemenetei, melyeket kis szürke négyzetek jelölnek. Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy szövegalapú programnyelvben egy függvény lenne bedobozolva, és annak a változói és kimeneti paraméterei lennének kivezetve; itt viszont nem kell megírni magát a függvényt, csak hivatkozni rá.

Most nyomj két balklikket, majd válaszd ki az lfo funkciót, és nyomj egy entert! A doboz tetején látni fogsz öt bemenetet, ha pedig fölé viszed az egeret, a program kiírja az egyes bemenetek neveit és a hozzájuk tartozó változókat: Period: 1.00s, Pause: 0, Reverse: 0, Reset: 0, Phase: 0.00. A doboz alján lévő kimeneteken pedig következőket látod: Output: 0.xxxx~, Change: 0 (ez utóbbi másodpercenként 1-re vált, mivel 1 másodperces ciklusban van), a Cycles kimenetnél pedig valamilyen számot látsz.

A VVVV program kezelőfelülete, nyelvezete, menürendszere, az Inspektor és a segédfájlok használata

27

Created by XMLmind XSL-FO Converter.

Ha valamelyik node-ról többet szeretnél megtudni, például hogy hogyan működik és mire lehet használni, akkor az adott node-ra klikkelve és az F1 gombot megnyomva felugrik egy új ablakban a segédfájl (help), ami további magyarázatokkal szolgál. (Az lfo esetében ez az LFO (Animation) help nevet viseli.) Szerencsére a VVVV-nek nagyon jól használható segédfájljai vannak, melyekből rengeteget lehet tanulni.

Amennyiben valamelyik olyan patch-et akarod használni, amit a segédfájlban találtál, de nem akarod újra elkészíteni, akkor kijelölés után a más programokból jól ismert Ctrl + c (másolás), majd Ctrl + v (beillesztés) billentyűkombinációkkal át tudod emelni a saját programodba.

2.11. ábra - Lfo segédfájl

Inspektor és a segédfájlok használata

Ha a patch-en belül szeretnél mozogni, ezt vagy az egérrel scrollozva teheted meg, vagy ha az egér jobb gombját hosszan nyomva tartod egy szabad szürke felületen, majd azt elmozdítva mozgatod meg az egész patch tartalmát.

29

Created by XMLmind XSL-FO Converter.

3. fejezet - Az üzenettípusok, ki- és

In document Generatív képalkotás (Pldal 28-37)