• Nem Talált Eredményt

Egyetértenek abban, hogy a Víziközmû ÁPB mûködése során kiemelt figyelmet kell fordítani a következõ területekre:

In document SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI KÖZLÖNY (Pldal 185-191)

HATÁROZAT

3. Egyetértenek abban, hogy a Víziközmû ÁPB mûködése során kiemelt figyelmet kell fordítani a következõ területekre:

– a víziközmû-szolgáltatás ágazat nemzetgazdaságban betöltött szerepének, elismertségének növelésére, arculatának pozitív kialakítására és közvetítésére,

– az ágazatot és a munka világát érintõ jogszabályokra, – a foglalkoztatás-, bér- és jövedelempolitikára, – oktatásra, képzésre,

– környezetvédelemre,

– munkahelyi egészségre és biztonságra, munkavédelemre, – munkaidõre és annak beosztására,

– létszámleépítés miatt elbocsátott munkavállalók elhelyezkedésének segítésére, – ágazati/alágazati/szakágazati kollektív szerzõdésekre,

– az EU-ban mûködõ ágazati párbeszéd bizottságokban való munkára/munkában való bekapcsolódásra,

– a szociális béke fenntartása érdekében az ágazatban alkalmazható konfliktuskezelési (és megoldási) módszerek kidolgozására.

A törvényalkotási munka elõsegítése érdekében:

– a véleményezésre átadott jogszabálytervezetek tekintetében egyeztetett álláspont kialakításában és képviseletében érdekelt, – a kormányzati oldal által átadott jogosultságok keretei között szakmai szinten önálló törvényjavaslatot dolgoz ki.

4. A Víziközmû ÁPB mûködési feltételei meghatározása, alapszabálya, feladat- és hatásköre, szervezeti és mûködési rendje kialakítása során érvényesítik az ÁPBtv., az ágazati párbeszéd bizottságokról, valamint a középszintû szociális párbeszéd egyes kérdéseirõl szóló 2009. évi LXXIV. törvény végrehajtásáról szóló 22/2009. (IX. 30.) SZMM rendelet (ÁPB vhr.), továbbá az érvényes munkaügyi szabályokat.

A Felek megállapodnak, hogy

– a Víziközmû ÁPB munkaadói és munkavállalói oldalait egy-egy szavazati jog illeti meg;

– a szociális partnerek döntési joggal vesznek részt az ÁPB munkájában;

– az oldalakat mindkét oldalon 1-1 szervezet alkotja, akik 3-3 fõt delegálnak a bizottságba;

– az ÁPB döntéseit konszenzussal hozza meg;

– az ÁPB tisztségviselõi a társelnökök, akik az oldalak társelnökei is egyben. Ideiglenesen az oldal vezetésére ügyvivõt is megbízhatnak, aki a társelnökivel azonos jogosítványokkal rendelkezik.

5. A kollektív szerzõdés, bérmegállapodás és egyéb megállapodások megkötése során jelen megállapodásban rögzített elveket figyelembe veszik.

A jelen megállapodás az ÁPBtv. 9. § (4) bekezdésén alapul, készült 5 példányban és azt az Alapító Tagok mint akaratukkal mindenben megegyezõt írták alá.

Munkaadói oldal: Munkavállalói oldal:

Dr.Papp Mária s. k., Halasy Károly s. k.,

fõtitkár titkár

Magyar Víziközmû Szövetség Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók

Szakszervezeti Szövetsége

***

HATÁROZAT

Az Ágazati Részvételt Megállapító Bizottság (a továbbiakban: ÁRMB) az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintû szociális párbeszéd egyes kérdéseirõl szóló 2009. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: ÁPBtv.) 21. § (1) bekezdés felhatalmazása alapján meghozta az alábbi

Határozatot

1. A Magyar Víziközmû Szövetség (bírósági nyilvántartási szám: 2647; adószám: 19635325-2-41; képviseletre jogosult személy:

dr. Papp Mária fõtitkár; székhely: 1051 Budapest, Sas u. 25.), valamint a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (bírósági nyilvántartási szám: 271; adószám: 19011819-2-42; képviseletre jogosult személy: Halasy Károly titkár; székhely: 1146 Budapest, Borostyán u. 1/B) Víziközmû Ágazati Párbeszéd Bizottság megalakulásának megállapítására irányuló kérelmének helyt ad.

Az ÁRMB megállapítja, hogy:

a) a Magyar Víziközmû Szövetség mint ágazati munkáltatói érdekképviselet és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége mint ágazati szakszervezet megfelel az ÁPBtv. 6–7. §-ában foglalt részvételi feltételeknek,

b) a Víziközmû Ágazati Párbeszéd Bizottság a TEÁOR ’08 szerinti 36 Víztermelés, 37 Szennyvíztisztítás megnevezésû ágazatokban a 2. pont szerint jogszerûen létrejött.

2. Az ÁRMB határozata az ügyfelekkel történõ közléssel válik jogerõssé. A Víziközmû Ágazati Párbeszéd Bizottság az ÁRMB határozatának jogerõre emelkedésének napján jön létre.

Jelen határozat felülvizsgálatát az ÁPBtv. 21. § (6) bekezdése, valamint a Ket. 109. §-a alapján a Fõvárosi Munkaügyi Bíróságtól lehet kérni, az ügyfelekkel történõ közlés napjától számított 30 napon belül. A felülvizsgálati kérelmet az ÁRMB-nél kell benyújtani.

A Magyar Víziközmû Szövetség és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége – mint bírósági nyilvántartásba bejegyzett társadalmi szervezet – az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 5. §-a (1) bekezdésének d) pontja alapján mentes a közigazgatási hatósági eljárásra vonatkozó általános tételû eljárási illeték megfizetése alól.

Indokolás

1. A Magyar Víziközmû Szövetség és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége 2009. december 28-án, 92-3/11-1/2010-ÁRMB számon iktatott kérelmet terjesztett elõ az ÁRMB-hez, amely a Víziközmû Ágazati Párbeszéd Bizottság megalakulásának megállapítására, valamint az abban való részvétel feltételeinek megállapítására irányult.

2. A kérelmet benyújtó érdekképviseletek az ÁPBtv. 9. § (1)–(2) bekezdés elõírása szerint kezdeményezték a Víziközmû Ágazati Párbeszéd Bizottság létrehozását, amely a Szociális és Munkaügyi Közlöny 2009. október 30-i, 2009/10. számában közzétételre került.

A kezdeményezéshez más érdekképviseletek nem csatlakoztak.

3. A Víziközmû Ágazati Párbeszéd Bizottság létrehozásáról 2009. december 21-én a kérelmezõ érdekképviseletek megállapodást kötöttek, amelynek tartalma megfelel az ÁPBtv. 9. § (4) bekezdésében elõírtaknak.

4. A Magyar Víziközmû Szövetség – az ÁPBtv. 6. § (1) bek. b) pont és (2) bek. b) pont rendelkezésének megfelelõen – alapszabályában szerepel, hogy célja a munkáltatók munkaviszonnyal kapcsolatos érdekeinek védelme és képviselete, az érdekképviselet tevékenységét ágazati szinten szervezi, a TEÁOR ’08 szerinti 36 Víztermelés, 37 Szennyvíztisztítás megnevezésû ágazatokban fõtevékenység alapján besorolt 86 munkáltató a tagja, amelyek a munkaviszonyban álló munkavállalók (20 009 fõ) 85,2 százalékát foglalkoztatják.

A Magyar Víziközmû Szövetség az ÁPBtv. 7. § (1) bekezdés b) pontjának elõírását teljesítette

[Az ÁPBtv. 7. § (1) bekezdés b) pontja szerint részt vehet az ágazati szintû szociális párbeszédben az az ágazati munkáltatói érdekképviselet, amelynek az adott ágazatba fõtevékenység szerint besorolt tagjai foglalkoztatják az ágazatban munkaviszonyban álló munkavállalók legalább öt százalékát, vagy amelynek vagy amely tagszervezeteinek legalább negyven, az ágazatba fõtevékenysége alapján besorolt munkáltató a tagja.]

5. A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége – az ÁPBtv. 6. § (1) bek. a) pont és (2) bek. a) pont rendelkezésének megfelelõen – alapszabályában szerepel, hogy célja a munkavállalók munkaviszonnyal kapcsolatos érdekeinek elõmozdítása és megvédése, az érdekképviselet tevékenységét ágazati szinten szervezi, a TEÁOR ’08 szerinti 36 Víztermelés, 37 Szennyvíztisztítás megnevezésû ágazatokban fõtevékenység alapján besorolt munkáltatóknál mûködõ 37 munkahelyi szintû szervezet a tagja, munkaviszony keretében foglalkoztatott taglétszáma 7248 fõ, amely az ágazatban munkaviszonyban foglalkoztatottak 30,9 százaléka.

A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége az ÁPBtv. 7. § (1) bekezdés a) pontjának elõírását teljesítette.

[Az ÁPBtv. 7. § (1) bekezdés a) pontja szerint részt vehet az ágazati szintû szociális párbeszédben az az ágazati szakszervezet, amely az adott ágazatban legalább tíz munkáltatónál, alapszabálya szerint képviseletére jogosult szervet mûködtet, illetõleg tisztségviselõvel rendelkezik és az e munkáltatóknál munkaviszonyban foglalkoztatott érdekképviseleti tagok létszáma eléri az ágazatban munkaviszonyban foglalkoztatottak létszámának egy százalékát, vagy legalább három munkáltatónál, ahol az érdekképviselet alapszabálya szerint képviseletére jogosult szervet mûködtet, illetõleg tisztségviselõvel rendelkezik, az érdekképviseleti tagok száma eléri az ágazatban munkaviszonyban állók létszámának tíz százalékát.]

6. A Fõvárosi Bíróság nyilvántartása szerint a Magyar Víziközmû Szövetség 1990. augusztus 23. óta, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége 1989. augusztus 11. óta társadalmi szervezetként mûködik, amely megfelel az ÁPBtv. 7. § (4) bekezdése szerinti, legalább kétéves mûködési elõírásnak.

7. Az ÁPBtv. 9. § (1) bekezdése szerint az ágazati párbeszéd bizottságot legalább egy ágazati munkáltatói érdekképviselet és legalább egy ágazati szakszervezet kezdeményezheti, illetve az ÁPBtv. 11. § (1) bekezdés c) pontja alapján legalább egy-egy munkáltatói érdekképviselet és szakszervezet részvételével mûködhet.

A Magyar Víziközmû Szövetség és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége az ÁPBtv. 6–7. § szerinti részvételi feltételeknek megfelel, a Víziközmû Ágazati Párbeszéd Bizottság jogszerûen megalakult.

Ezen határozat az ÁPBtv. 6–7. §-án, valamint 21. § (1) bekezdésének b) pontján alapul.

Az ÁPBtv. 21. § (5) bekezdés b) pont rendelkezése alapján az ügyben a közigazgatási eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi XCL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 112. §-a szerinti újrafelvételi eljárásnak nincs helye, az (5) bekezdés c) pont elõírása alapján a Ket. 115. §-a szerinti felügyeleti eljárásban nem változtatható meg és nem semmisíthetõ meg, az (5) bekezdés d) pontja szerint az ÁRMB határozata ellen közigazgatási eljárásban rendes jogorvoslatnak nincs helye.

A Magyar Víziközmû Szövetség és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége jelen eljárásban az Itv.

5. §-ának (2) bekezdése szerinti feltételek teljesülését igazolták.

Dr. Várkonyi Julianna s. k.,

ÁRMB elnök

K ö z l e m é n y

a Munkaerõpiaci Alap Irányító Testülete 2010. március 3-ai ülésérõl

A Munkaerõpiaci Alap Irányító Testülete (MAT) 2010. március 3-án ülést tartott.

A MAT megtárgyalta

1. a Javaslat a MAT 2010. évi mûködési költségeire, valamint a Testület munkaadói és munkavállalói oldala tagjainak tiszteletdíjára,

2. a Beszámoló a Regionális Munkaügyi Központok illetékességi területén mûködõ munkaügyi tanácsok 2009. évi mûködési költségeihez történõ hozzájárulás felhasználásáról,

3. a Javaslat Regionális Munkaügyi Központok illetékességi területén mûködõ munkaügyi tanácsok 2010. évi mûködési költségeihez történõ hozzájárulásra és a felhasználás módjára,

4. a Beszámoló a Munkaügyi Tanácsok 2009. évi Országos Konferenciájának költségeire biztosított pénzeszköz felhasználásáról, 5. a Javaslat a Munkaügyi Tanácsok Országos Konferenciájának 2010. évi támogatására,

6. a Tájékoztató a Munkaerõpiaci Alap foglalkoztatási alaprésze 2010. évi decentralizált keretének aktív eszközök közötti felosztásáról,

7. a Tájékoztató a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kezelt, munkahelyteremtést elõsegítõ programokról (2007–2010),

8. a Javaslat a 2010. évi központi munkahelyteremtõ, munkahelymegõrzõ és távmunka programok támogatásáról szóló 2/2010.

(I. 6.) MAT határozat módosítására,

9. az „Út a munkához” program keretében rendelkezésre állási támogatásban részesülõk versenyszférában történõ elhelyezkedésének támogatása keretében 2011. évre vállalható, áthúzódó kötelezettség forrásának biztosítása, valamint

10. a Javaslat a 12/2010. (II. 3.) MAT határozatban nevesített program címének pontosítására tárgyú elõterjesztéseket.

A MAT

1. hozzájárult a MAT 2010. évi mûködési költségeihez, illetve tudomásul vette a Testület munkaadói és munkavállalói oldala tagjainak tiszteletdíjára és a kifizetés módjára tett miniszteri javaslatot [15/2010. (III. 3.) MAT határozat];

2. elfogadta a Regionális Munkaügyi Központok illetékességi területén mûködõ munkaügyi tanácsok 2009. évi mûködési költségeihez történõ hozzájárulás felhasználásáról készített beszámolót [16/2010. (III. 3.) MAT határozat];

3. döntött arról, hogy a Regionális Munkaügyi Központok illetékességi területén mûködõ munkaügyi tanácsok 2010. évi mûködési költségeihez egységesen 14-14 millió Ft, összesen 98 millió Ft forrást biztosít [17/2010. (III. 3.) MAT határozat];

4. elfogadta a Munkaügyi Tanácsok 2009. évi Országos Konferenciájának költségeire biztosított pénzeszköz felhasználásáról készített beszámolót [18/2010. (III. 3.) MAT határozat];

5. döntött a Munkaügyi Tanácsok Országos Konferenciájának 2010. évi támogatásáról [19/2010. (III. 3.) MAT határozat];

6. tudomásul vette a Munkaerõpiaci Alap foglalkoztatási alaprésze 2010. évi decentralizált keretének aktív eszközök közötti felosztásáról szóló tájékoztatót, határozat nem született;

7. tudomásul vette a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kezelt, munkahelyteremtést elõsegítõ programokról (2007–2010) szóló tájékoztatót, határozat nem született;

8. döntött a 2010. évi központi munkahelyteremtõ, munkahelymegõrzõ és távmunkaprogramok támogatásáról szóló 2/2010. (I. 6.) MAT határozat módosításáról [20/2010. (III. 3.) MAT határozat];

9. nem támogatta az „Út a munkához” program keretében rendelkezésre állási támogatásban részesülõk versenyszférában történõ elhelyezkedésének támogatása keretében 2011. évre vállalható, áthúzódó kötelezettség forrásának biztosítását, határozat nem született;

10. tudomásul vette a 12/2010. (II. 3.) MAT határozatban nevesített program címének pontosítását [21/2010. (III. 3.) MAT határozat].

Dr. Székely Judit s. k.,

a kormányzati oldal részérõl

Horváth Gábor s. k., Zsíros Sándor s. k.,

a munkaadói oldal részérõl a munkavállalói oldal részérõl

***

15/2010. (III. 3.) MAT határozat

Javaslat a Munkaerõpiaci Alap Irányító Testülete 2010. évi mûködési költségeire, valamint a Testület munkaadói és munkavállalói oldala tagjainak tiszteletdíjára

A Munkaerõpiaci Alap Irányító Testülete (MAT) a foglalkoztatás elõsegítésérõl és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 39/A. § (3) bekezdés b) pont 2. alpontjában foglalt jogkörében

1. hozzájárul ahhoz, illetve a „tiszteletdíjak + közterhei” jogcím esetében tudomásul veszi, hogy a Munkaerõpiaci Alap foglalkoztatási alaprészének 2010. évi központi kerete terhére a MAT 2010. évi mûködési költségeire az alábbi jogcímeken:

a) tiszteletdíjak + közterhei 40 325 040 Ft b) saját gépjármûhasználat 230 000 Ft

c) EU-s tanulmányutak, 30 000 000 Ft

d) kihelyezett testületi ülés 1 200 000 Ft

e) futárszolgálat 270 000 Ft

f) egyéb költségek 1 300 000 Ft

összesen 73 325 040 Ft

kerüljön felhasználásra.

2. Tudomásul veszi, hogy ha a MAT határozatképtelen, az ülésen részt nem vevõ tagok részére a tiszteletdíj kifizetése nem történhet meg.

3. Egyetért azzal, hogy 2010. évben a tiszteletdíjban részesülõ MAT tagok közül a vidékrõl bejáró tag részére saját gépjármûhasználatra ülésenként 15 000 forint, kihelyezett ülés esetén 30 000 forint fizethetõ ki az 1. b) pont szerinti keretösszeg mértékéig.

4. Felkéri a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot, hogy

a) az 1. a)–b) és 1. d)–f) pontokban a MAT 2010. évi mûködési költségeire jóváhagyott összeg felhasználására vonatkozó saját belsõ szabályozását alakítsa ki,

b) 2011. január 15-ig számoljon el a pénzeszköz felhasználásáról,

c) az elszámolás elfogadását követõen nyújtson be elõterjesztést a Testület soron következõ ülésére a pénzeszköz felhasználásáról.

5. Felkéri a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot, hogy

a) az 1. c) pontban a MAT EU-s tanulmányútjaira jóváhagyott összeg felhasználására kössön megállapodást a Foglalkoztatási és Szociális Hivatallal (FSzH),

b) 2011. január 15-ig számoltassa el az FSzH-t a pénzeszköz felhasználásáról,

c) az elszámolás elfogadását követõen nyújtson be elõterjesztést a Testület soron következõ ülésére a pénzeszköz felhasználásáról.

6. Felkéri a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Nemzetközi és Migrációs Fõosztályát, hogy az SZMM Európai Uniós és Nemzetközi Fõosztályával együttmûködve készítse elõ a MAT 2010. évi EU-s tanulmányútjait, gondoskodjék azok szervezésérõl, lebonyolításáról és arról – az áprilisi ülésen – elõzetesen tájékoztassa a Testületet.

Horváth Gábor s. k., Zsíros Sándor s. k.,

a munkaadói oldal részérõl a munkavállalói oldal részérõl

Dr. Székely Judit s. k.,

a kormányzati oldal részérõl

Ellenjegyzem:

Dr. Herczog László s. k.,

szociális és munkaügyi miniszter

***

16/2010. (III. 3.) MAT határozat

Beszámoló a Regionális Munkaügyi Központok illetékességi területén mûködõ munkaügyi tanácsok 2009. évi mûködési költségeihez történõ hozzájárulás felhasználásáról

A Munkaerõpiaci Alap Irányító Testülete (MAT) a foglalkoztatás elõsegítésérõl és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 39/A. § (3) bekezdés a) pont 2. alpontjában foglalt jogkörében megtárgyalta és elfogadta a Regionális Munkaügyi Központok illetékességi területén mûködõ munkaügyi tanácsok 2009. évi mûködési költségeihez történõ hozzájárulás felhasználásáról szóló beszámolót.

Horváth Gábor s. k., Zsíros Sándor s. k.,

a munkaadói oldal részérõl a munkavállalói oldal részérõl

Dr. Székely Judit s. k.,

a kormányzati oldal részérõl

Ellenjegyzem:

Dr. Herczog László s. k.,

szociális és munkaügyi miniszter

***

17/2010. (III. 3.) MAT határozat

Javaslat a Regionális Munkaügyi Központok illetékességi területén mûködõ munkaügyi tanácsok 2010. évi mûködési költségeihez történõ hozzájárulásra és a felhasználás módjára

A Munkaerõpiaci Alap Irányító Testülete (MAT) a foglalkoztatás elõsegítésérõl és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 39/A. § (3) bekezdés b) pont 2. alpontjában foglalt jogkörében

1. döntött arról, hogy a regionális munkaügyi tanácsok 2010. évi mûködési költségeihez – az 1. számú melléklet szerinti jogcímekre – a Munkaerõpiaci Alap foglalkoztatási alaprészének 2010. évi központi kerete terhére a Regionális Munkaügyi Központok illetékességi területén egységesen 14-14 millió forint, összesen 98 millió Ft forrást biztosít.

2. Döntött arról, hogy a regionális munkaügyi tanácsok EU-s tanulmányútjainak elõkészítésére, megszervezésére és végrehajtására vonatkozó kötelezettségeket a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Nemzetközi és Migrációs Fõosztálya határozza meg.

3. Felkéri a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot, hogy

a) kössön megállapodást a Regionális Munkaügyi Központokkal a határozat 1. pontjában biztosított pénzeszköz felhasználására, b) számoltassa el a Regionális Munkaügyi Központokat a pénzeszköz felhasználásáról 2011. január 15-ig,

c) az elszámolás szakmai és pénzügyi elfogadását követõen nyújtson be elõterjesztést a pénzeszköz felhasználásáról a MAT soron következõ ülésére.

Horváth Gábor s. k., Zsíros Sándor s. k.,

a munkaadói oldal részérõl a munkavállalói oldal részérõl

Dr. Székely Judit s. k.,

a kormányzati oldal részérõl

Ellenjegyzem:

Dr. Herczog László s. k.,

szociális és munkaügyi miniszter

Melléklet a 17/2010. (III. 3.) MAT határozathoz

A Regionális Munkaügyi Tanács 2010. évi mûködési költségeihez való hozzájárulásként biztosított 14 millió Ft támogatás jogcímenkénti elszámolása

Regionális Munkaügyi Tanács 2010. évi mûködési költségei Felhasznált összeg (Ft) 1. Személyi jellegû kiadások

– tiszteletdíj – megbízási díj – napidíj

2. Munkaadókat terhelõ járulékok

In document SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI KÖZLÖNY (Pldal 185-191)