• Nem Talált Eredményt

A Felek egyetértenek abban, hogy a Faipari, Bútoripari és Erdészeti ÁPB mûködése során kiemelt figyelmet kell fordítani a következõ területekre:

In document SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI KÖZLÖNY (Pldal 163-170)

HATÁROZAT

7. A Felek egyetértenek abban, hogy a Faipari, Bútoripari és Erdészeti ÁPB mûködése során kiemelt figyelmet kell fordítani a következõ területekre:

– a faipar, bútoripar és erdészet ágazat nemzetgazdaságban betöltött szerepének, elismertségének növelésére, arculatának pozitív kialakítására és közvetítésére,

– az ágazatot és a munka világát érintõ jogszabályokra, – a foglalkoztatás-, bér- és jövedelempolitikára, – oktatásra, képzésre,

– környezetvédelemre,

– munkahelyi egészségre és biztonságra, munkavédelemre, – munkaidõre és annak beosztására,

– létszámleépítés miatt elbocsátott munkavállalók elhelyezkedésének segítésére, – ágazati/alágazati/szakágazati kollektív szerzõdésekre,

– az EU-ban mûködõ ágazati párbeszéd ÁPB-kben való munkára/munkába való bekapcsolódásra,

– a szociális béke fenntartása érdekében az ágazatban alkalmazható konfliktuskezelési (és megoldási) módszerek kidolgozására.

A törvényalkotási munka elõsegítése érdekében:

– a véleményezésre átadott jogszabálytervezetek tekintetében egyeztetett álláspont kialakításában és képviseletében érdekelt, – a kormányzati oldal által átadott jogosultságok keretei között szakmai szinten önálló törvényjavaslatot dolgoz ki.

8. A Felek a Faipari, Bútoripari és Erdészeti ÁPB mûködési feltételei meghatározása, alapszabálya, feladat- és hatásköre, szervezeti és mûködési rendje kialakítása során érvényesítik az ÁPBtv., az ágazati párbeszéd bizottságokról, valamint a középszintû szociális párbeszéd egyes kérdéseirõl szóló 2009. évi LXXIV. törvény végrehajtásáról szóló 22/2009. (IX. 30.) SZMM rendelet (ÁPB vhr.), továbbá az érvényes munkaügyi szabályokat.

9. A Felek elkötelezettek a faiparban, bútoriparban és erdészetben az ágazati párbeszéd rendszerének megerõsítése és eredményes mûködtetése iránt, és ezt tevékenységükkel támogatják.

10. A Felek a kollektív szerzõdés, bérmegállapodás és egyéb megállapodások megkötése során jelen megállapodásban rögzített elveket figyelembe veszik.

A jelen megállapodás az ÁPBtv. 9. § (4) bekezdésén alapul, készült 7 példányban és azt az Alapító Tagok, mint akaratukkal mindenben megegyezõt írták alá.

Munkaadói oldal: Munkavállalói oldal:

Mõcsényi Miklós s. k., Dudás Péter s. k.,

fõtitkár fõtitkár

Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Tóth Eszter s. k., Manek János s. k.,

ügyvezetõ igazgató fõtitkár

Magyar Bútor- és Faipari Szövetség Mezõgazdasági, Erdészeti és Vízügyi

Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége

Molnár Péter s. k., Bélavári Ferenc s. k.,

elnök elnök

Országos Asztalos- és Faipari Szövetség Munkástanácsok Faipari Szakmai

Ágazatának Országos Szövetsége

Pallagi Gyula s. k.,

elnök

Építõ-, Fa- és Építõanyag-ipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége

***

HATÁROZAT

Az Ágazati Részvételt Megállapító Bizottság (a továbbiakban: ÁRMB) az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintû szociális párbeszéd egyes kérdéseirõl szóló 2009. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: ÁPBtv.) 21. § (1) bekezdés felhatalmazása alapján meghozta az alábbi

Határozatot

1. Az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség (bírósági nyilvántartási szám: 698; adószám: 19108838-1-08; képviseletre jogosult személy: Molnár Péter elnök; székhely: 9023 Gyõr, Csaba u. 21.), a FABUER Faipari, Bútoripari és Erdészeti Koalíció tagjai a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (bírósági nyilvántartási szám: 2492; adószám: 19635497-2-41; képviseletre jogosult személy: Mõcsényi Miklós fõtitkár; székhely: 1012 Budapest, Kuny Domokos u. 13–15.), a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség (bírósági nyilvántartási szám: 3268; adószám: 19655189-2-41; képviseletre jogosult személy: Hidas Mátyás elnök; székhely: 1012 Budapest, Kuny Domokos u. 13–15.), az Építõ-, Fa- és Építõanyag-ipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (bírósági nyilvántartási szám: 896; adószám:

19002402-2-42; képviseletre jogosult személy: Pallagi Gyula elnök; székhely: 1071 Budapest, Városligeti fasor 35/A), a Munkástanácsok Faipari Szakmai Ágazatának Országos Szövetsége (bírósági nyilvántartási szám: 1292; adószám: 18306545-1-02;

képviseletre jogosult személy: Bélavári Ferenc elnök; székhely: 7700 Mohács, Horváth Kázmér u. 2.), valamint az Erdészeti Munkavállalói Koalíció tagjai az Erdészeti Dolgozók Szakszervezete (bírósági nyilvántartási szám: 5305; adószám: 18049770-2-42;

képviseletre jogosult személy: Dudás Péter fõtitkár; székhely: 1061 Budapest, Jókai tér 9.), a Mezõgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (bírósági nyilvántartási szám: 1267; adószám: 19003111-2-42; képviseletre jogosult személy:

Manek János fõtitkár; székhely: 1066 Budapest, Jókai tér 2.) Faipari, Bútoripari és Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság megalakulásának megállapítására irányuló kérelmének helyt ad.

Az ÁRMB megállapítja, hogy:

a) az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség, a FABUER Faipari, Bútoripari és Erdészeti Koalíció (Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, Magyar Bútor- és Faipari Szövetség) mint ágazati munkáltatói érdekképviseletek, valamint az Építõ-, Fa- és Építõanyag-ipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége és az Erdészeti Munkavállalói Koalíció (Erdészeti Dolgozók Szakszervezete, Mezõgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) mint ágazati szakszervezetek megfelelnek az ÁPBtv. 6–7. §-ában foglalt részvételi feltételeknek,

b) a Faipari, Bútoripari és Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság a TEÁOR ’08 szerinti 02 Erdõgazdálkodás, 16 Fafeldolgozás (kivéve bútor), fonottáru gyártása, 31 Bútorgyártás megnevezésû ágazatokban a 2. pont szerint jogszerûen létrejött.

2. Az ÁRMB határozata az ügyfelekkel történõ közléssel válik jogerõssé. A Faipari, Bútoripari és Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság az ÁRMB határozatának jogerõre emelkedésének napján jön létre.

Jelen határozat felülvizsgálatát az ÁPBtv. 21. § (6) bekezdése, valamint a Ket. 109. §-a alapján a Fõvárosi Munkaügyi Bíróságtól lehet kérni, az ügyfelekkel történõ közlés napjától számított 30 napon belül. A felülvizsgálati kérelmet az ÁRMB-nél kell benyújtani.

Az Országos Asztalos és Faipari Szövetség, a FABUER Faipari, Bútoripari és Erdészeti Koalíció tagjaként a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség, valamint az Erdészeti Munkavállalói Koalíció tagjaként az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete, a Mezõgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége – mint bírósági nyilvántartásba bejegyzett társadalmi szervezet – az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 5. §-a (1) bekezdésének d) pontja alapján mentes a közigazgatási hatósági eljárásra vonatkozó általános tételû eljárási illeték megfizetése alól.

Az Építõ-, Fa- és Építõanyag-ipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége az Itv. 29. § (1) bekezdés szerinti 2200 Ft általános tételû eljárási illetéket megfizette.

Indokolás

1. Az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség, a FABUER Faipari, Bútoripari és Erdészeti Koalíció tagjaként a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség, az Építõ-, Fa- és Építõanyag-ipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége, a Munkástanácsok Faipari Szakmai Ágazatának Országos Szövetsége és az Erdészeti Munkavállalói Koalíció tagjaként az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete, a Mezõgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége 2009.

december 10-én, 92-3/5-1/2010-ÁRMB számon iktatott kérelmet terjesztett elõ az ÁRMB-hez, amely a Faipari, Bútoripari és Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság megalakulásának megállapítására, valamint az abban való részvétel feltételeinek megállapítására irányult.

A Munkástanácsok Faipari Szakmai Ágazatának Országos Szövetsége 2010. február 19-i 92-3/5-9/2010-ÁRMB számon iktatott bejelentésében visszavonta a Faipari, Bútoripari és Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság megalakítására, illetve részvételére vonatkozó kérelmét.

2. A kérelmet benyújtó érdekképviseletek közül a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség és az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete az ÁPBtv. 9. § (1)–(2) bekezdés elõírása szerint kezdeményezték a Faipari, Bútoripari és Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság létrehozását, amely a Szociális és Munkaügyi Közlöny 2009. október 30-i, 2009/10. számában közzétételre került.

A kezdeményezéshez az ÁRMB-hez benyújtott dokumentumok alapján csatlakozott Országos Asztalos- és Faipari Szövetség, a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség, az Építõ-, Fa- és Építõanyag-ipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége, a Munkástanácsok Faipari Szakmai Ágazatának Országos Szövetsége (a csatlakozását és kérelmét visszavonta), a Mezõgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége.

3. A Faipari, Bútoripari és Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság létrehozásáról 2009. december 7-én a kérelmezõ érdekképviseletek megállapodást kötöttek, amelynek tartalma megfelel az ÁPBtv. 9. § (4) bekezdésében elõírtaknak.

4. Az ÁPBtv. 6. § (1) bek. b) pont és (2) bek. b) pont rendelkezésének megfelelõen:

– az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség alapszabályában szerepel, hogy célja a munkáltatók munkaviszonnyal kapcsolatos érdekeinek védelme és képviselete, az érdekképviselet tevékenységét ágazati szinten szervezi, a TEÁOR ’08 szerinti 02 Erdõgazdálkodás, 16 Fafeldolgozás (kivéve bútor), fonottáru gyártása, 31 Bútorgyártás megnevezésû ágazatokban fõtevékenység alapján besorolt 43 munkáltató a tagja;

– a FABUER Faipari, Bútoripari és Erdészeti Koalíció tagjai (Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, Magyar Bútor- és Faipari Szövetség) alapszabályában szerepel, hogy célja a munkáltatók munkaviszonnyal kapcsolatos érdekeinek védelme és képviselete, az érdekképviselet tevékenységét ágazati szinten szervezi, a TEÁOR ’08 szerinti 02 Erdõgazdálkodás, 16 Fafeldolgozás (kivéve bútor), fonottáru gyártása, 31 Bútorgyártás megnevezésû ágazatokban fõtevékenység alapján besorolt 71 munkáltató a tagja.

Az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség, a FABUER Faipari, Bútoripari és Erdészeti Koalíció tagjai (Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, Magyar Bútor- és Faipari Szövetség) az ÁPBtv. 7. § (1) bekezdés b) pontjának elõírását teljesítette.

[Az ÁPBtv. 7. § (1) bekezdés b) pontja szerint részt vehet az ágazati szintû szociális párbeszédben az az ágazati munkáltatói érdekképviselet, amelynek az adott ágazatba fõtevékenység szerint besorolt tagjai foglalkoztatják az ágazatban munkaviszonyban álló munkavállalók legalább öt százalékát, vagy amelynek vagy amely tagszervezeteinek legalább negyven, az ágazatba fõtevékenysége alapján besorolt munkáltató a tagja.]

5. Az ÁPBtv. 6. § (1) bek. a) pont és (2) bek. a) pont rendelkezésének megfelelõen:

– az Építõ-, Fa- és Építõanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége alapszabályában szerepel, hogy célja a munkavállalók munkaviszonnyal kapcsolatos érdekeinek elõmozdítása és megvédése, az érdekképviselet tevékenységét ágazati szinten szervezi, a TEÁOR ’08 szerinti 02 Erdõgazdálkodás, 16 Fafeldolgozás (kivéve bútor), fonottáru gyártása, 31 Bútorgyártás megnevezésû ágazatokban fõtevékenység alapján besorolt munkáltatóknál mûködõ 10 munkahelyi szintû szervezet a tagja, munkaviszony keretében foglalkoztatott taglétszáma 468 fõ, amely az ágazatban munkaviszonyban foglalkoztatottak 1,1 százaléka;

– az Erdészeti Munkavállalói Koalíció tagjai (Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete, a Mezõgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) alapszabályában szerepel, hogy célja a munkavállalók munkaviszonnyal kapcsolatos érdekeinek elõmozdítása és megvédése, az érdekképviselet tevékenységét ágazati szinten szervezi, a Koalíciónak a TEÁOR ’08 szerinti 02 Erdõgazdálkodás, 16 Fafeldolgozás (kivéve bútor), fonottáru gyártása, 31 Bútorgyártás megnevezésû ágazatokban fõtevékenység alapján besorolt munkáltatóknál mûködõ 21 munkahelyi szintû szervezet a tagja, munkaviszony keretében foglalkoztatott taglétszáma 2180 fõ, amely az ágazatban munkaviszonyban foglalkoztatottak 5,2 százaléka.

Az Építõ-, Fa- és Építõanyag-ipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége és az Erdészeti Munkavállalói Koalíció tagjai (Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete, a Mezõgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) az ÁPBtv. 7. § (1) bekezdés a) pontjának elõírását teljesítette.

[Az ÁPBtv. 7. § (1) bekezdés a) pontja szerint részt vehet az ágazati szintû szociális párbeszédben az az ágazati szakszervezet, amely az adott ágazatban legalább tíz munkáltatónál alapszabálya szerint képviseletére jogosult szervet mûködtet, illetõleg tisztségviselõvel rendelkezik, és az e munkáltatóknál munkaviszonyban foglalkoztatott érdekképviseleti tagok létszáma eléri az ágazatban munkaviszonyban foglalkoztatottak létszámának egy százalékát, vagy legalább három munkáltatónál, ahol az érdekképviselet alapszabálya szerint képviseletére jogosult szervet mûködtet, illetõleg tisztségviselõvel rendelkezik, az érdekképviseleti tagok száma eléri az ágazatban munkaviszonyban állók létszámának tíz százalékát.

Az ÁPBtv. 7. § (6) bekezdés értelmében az ágazati szintû szociális párbeszédben való részvétel feltételeinek elérése érdekében a munkavállalók, illetõleg a munkáltatók érdekképviseletei egymással koalícióra léphetnek.]

6. A Fõvárosi Bíróság nyilvántartása szerint az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség 1991. június 3. óta, a FABUER Faipari, Bútoripari és Erdészeti Koalíció tagjai a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség 1990. szeptember 3. óta, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség 1991. január 24. óta, valamint az Építõ-, Fa- és Építõanyag-ipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége 1990. január 8. óta és az Erdészeti Munkavállalói Koalíció tagjai az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete 1993. július 19. óta, a Mezõgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége 1990. február 14. óta társadalmi szervezetként mûködik, amely megfelel az ÁPBtv. 7. § (4) bekezdése szerinti, legalább kétéves mûködési elõírásnak.

7. Az ÁPBtv. 9. § (1) bekezdése szerint az ágazati párbeszéd bizottságot legalább egy ágazati munkáltatói érdekképviselet és legalább egy ágazati szakszervezet kezdeményezheti, illetve az ÁPBtv. 11. § (1) bekezdés c) pontja alapján legalább egy-egy munkáltatói érdekképviselet és szakszervezet részvételével mûködhet.

Az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség, a FABUER Faipari, Bútoripari és Erdészeti Koalíció (Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, Magyar Bútor- és Faipari Szövetség), az Építõ-, Fa- és Építõanyag-ipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége és az Erdészeti Munkavállalói Koalíció (Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete, a Mezõgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) az ÁPBtv. 6–7. § szerinti részvételi feltételeknek megfelel, a Faipari, Bútoripari és Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság jogszerûen megalakult.

Ezen határozat az ÁPBtv. 6–7. §-án, valamint 21. § (1) bekezdésének b) pontján alapul.

Az ÁPBtv. 21. § (5) bekezdés b) pont rendelkezése alapján az ügyben a közigazgatási eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi XCL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 112. §-a szerinti újrafelvételi eljárásnak nincs helye, az (5) bekezdés c) pont elõírása alapján a Ket. 115. §-a szerinti felügyeleti eljárásban nem változtatható meg és nem semmisíthetõ meg, az (5) bekezdés d) pontja szerint az ÁRMB határozata ellen közigazgatási eljárásban rendes jogorvoslatnak nincs helye.

Az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség, a FABUER Faipari, Bútoripari és Erdészeti Koalíció tagjai a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség és az Erdészeti Munkavállalói Koalíció tagjai az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete, a Mezõgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége a jelen eljárásban az Itv.

5. §-ának (2) bekezdése szerinti feltételek teljesülését igazolták. Az Építõ-, Fa- és Építõanyag-ipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége az Itv. 29. § (1) bekezdése szerinti általános tételû eljárási illeték befizetését igazolta.

Dr. Várkonyi Julianna s. k.,

ÁRMB elnök

K ö z l e m é n y

a Fürdõszolgáltatás Szakágazati Párbeszéd Bizottság megalakulásáról, valamint az Ágazati Részvételt Megállapító Bizottság határozatáról

MEGÁLLAPODÁS

Az ágazati szintû szociális párbeszéd megerõsítése, továbbfejlesztése érdekében, összhangban az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintû szociális párbeszéd egyes kérdéseirõl szóló 2009. évi LXXIV. törvény (ÁPBtv.) 9. § (1) bekezdésével, valamint a Szociális és Munkaügyi Közlöny 2009. 10–11. számában közzétett, a Fürdõszolgáltatás Szakágazati Párbeszéd Bizottság létrehozására vonatkozó kezdeményezéssel

a Magyar Fürdõszövetség (képviseletre jogosult személy: dr. Németh István társadalmi elnök, székhely: 1146 Budapest, Borostyánt u. 1/B)

mint ágazati munkáltatói érdekképviselet, és

a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VKDSZ), (képviseletre jogosult személy: Halasy Károly titkár, székhely: 1146 Budapest, Borostyán u. 1/B

mint ágazati szakszervezet, a jelen dokumentum aláírói (továbbiakban: Alapító Tagok) megalakítják a TEAOR ‘08 szerinti:

9311 sportlétesítmény mûködtetése

9329 m.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidõs tevékenység 9604 fizikai közérzetet javító szolgáltatás

megnevezésû ágazatokban mûködõ Fürdõszolgáltatás Szakágazati Párbeszéd Bizottságot.

A Fürdõszolgáltatás Szakágazati Párbeszéd Bizottság alapító tagjai az alábbiakban állapodnak meg:

1. Együttmûködnek:

– a fürdõszolgáltatás ágazati szintû társadalmi párbeszéd erõsítése és fejlesztése

– a szociális párbeszéd intézményrendszerének létrehozása, kiépítése és mûködtetése érdekében.

Az együttmûködés egymás kölcsönös elismerésén, érdekeik tiszteletben tartásán alapul. Az együttmûködés kiterjed mindazon területekre, intézkedésekre, amelyek az ágazat helyzetét, jövõjét, munkáltatói vagy munkavállalói érdekeit érintik, illetve elõsegítik az ágazat versenyképességének biztosítását, megtartását, fokozását.

Vállalják, hogy a megalakítást követõen – meghatározott idõn belül – közösen kidolgozzák a Bizottság alapszabályát, szervezeti és mûködési rendjét.

2. Kijelentik, hogy:

– fenntartják más, a fürdõszolgáltatás szakágazatban mûködõ munkáltatói, illetve munkavállalói érdekképviseletek utólagos csatlakozásának lehetõségét, amennyiben azok jelen megállapodást elfogadják és megfelelnek az Ágazati Részvételt Megállapító Bizottság által jóváhagyott részvételi feltételeknek,

– az ágazati struktúra alapján – amennyiben az érintett Felek igénylik – a Bizottságon belül al- és/vagy szakágazati bizottságok is mûködhetnek.

3. Egyetértenek abban, hogy a Fürdõszolgáltatás Szakágazati PB mûködése során kiemelt figyelmet kell fordítani a következõ területekre:

– a fürdõszolgáltatás ágazat nemzetgazdaságban betöltött szerepének, elismertségének növelésére, arculatának pozitív kialakítására és közvetítésére,

– az ágazatot és a munka világát érintõ jogszabályokra, – a foglalkoztatás-, bér- és jövedelempolitikára, – oktatásra, képzésre,

– környezetvédelemre,

– munkahelyi egészségre és biztonságra, munkavédelemre, – munkaidõre és annak beosztására,

– létszámleépítés miatt elbocsátott munkavállalók elhelyezkedésének segítésére, – ágazati/alágazati/szakágazati kollektív szerzõdésekre,

– az EU-ban mûködõ ágazati párbeszéd bizottságokban való munkára/munkába való bekapcsolódásra,

– a szociális béke fenntartása érdekében az ágazatban alkalmazható konfliktuskezelési (és megoldási) módszerek kidolgozására.

A törvényalkotási munka elõsegítése érdekében:

– a véleményezésre átadott jogszabálytervezetek tekintetében egyeztetett álláspont kialakításában és képviseletében érdekelt, – a kormányzati oldal által átadott jogosultságok keretei között szakmai szinten önálló törvényjavaslatot dolgoz ki.

4. A Fürdõszolgáltatás Szakágazati Párbeszéd Bizottság mûködési feltételei meghatározása, alapszabálya, feladat- és hatásköre, szervezeti és mûködési rendje kialakítása során érvényesítik az ÁPBtv., az ágazati párbeszéd bizottságokról, valamint a középszintû szociális párbeszéd egyes kérdéseirõl szóló 2009. évi LXXIV. törvény végrehajtásáról szóló 22/2009. (IX. 30.) SZMM rendeletet (ÁPBr.), továbbá az érvényes munkaügyi szabályokat.

A Felek megállapodnak, hogy

– a Fürdõszolgáltatás Szakágazati PB munkaadói és munkavállalói oldalait egy-egy szavazati jog illeti meg, – a szociális partnerek döntési joggal vesznek részt az ÁPB munkájában,

– az oldalakat mindkét oldalon egy-egy szervezet alkotja, akik 3-3 fõt delegálnak a bizottságba, – az ÁPB döntéseit konszenzussal hozza meg,

– az ÁPB tisztségviselõi a társelnökök, akik az oldalak társelnökei is egyben. Ideiglenesen az oldal vezetésére ügyvivõt is megbízhatnak, aki a társelnökivel azonos jogosítványokkal rendelkezik.

5. A kollektív szerzõdés, bérmegállapodás és egyéb megállapodások megkötése során jelen megállapodásban rögzített elveket figyelembe veszik.

A jelen megállapodás az ÁPBtv. 9. § (4) bekezdésén alapul, készült 5 példányban és azt az Alapító Tagok mint akaratukkal mindenben megegyezõt írták alá.

Munkaadói oldal: Munkavállalói oldal:

dr. Németh István s. k., Halasy Károly s. k.,

társadalmi elnök titkár

Magyar Fürdõszövetség Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók

Szakszervezeti Szövetsége

***

HATÁROZAT

Az Ágazati Részvételt Megállapító Bizottság (a továbbiakban: ÁRMB) az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintû szociális párbeszéd egyes kérdéseirõl szóló 2009. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: ÁPBtv.) 21. § (1) bekezdés felhatalmazása alapján meghozta az alábbi

Határozatot

1. A Magyar Fürdõszövetség (bírósági nyilvántartási szám: 5005; adószám: 18052325-2-42; képviseletre jogosult személy:

Dr. Németh István elnök; székhely: 1138 Budapest, Népfürdõ u. 38.), valamint a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (bírósági nyilvántartási szám: 271; adószám: 19011819-2-42; képviseletre jogosult személy: Halasy Károly titkár; székhely:

1146 Budapest Borostyán u. 1/B) Fürdõszolgáltatás Szakágazati Párbeszéd Bizottság megalakulásának megállapítására irányuló kérelmének helyt ad.

Az ÁRMB megállapítja, hogy:

a) a Magyar Fürdõszövetség mint ágazati munkáltatói érdekképviselet és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége mint ágazati szakszervezet megfelel az ÁPBtv. 6–7. §-ában foglalt részvételi feltételeknek,

b) a Fürdõszolgáltatás Szakágazati Párbeszéd Bizottság a TEÁOR ’08 szerinti 9311 Sportlétesítmény mûködtetése, 9329 Máshova nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidõs tevékenység, 9604 Fizikai közérzetet javító szolgáltatás megnevezésû szakágazatokban a 2. pont szerint jogszerûen létrejött.

2. Az ÁRMB határozata az ügyfelekkel történõ közléssel válik jogerõssé. A Fürdõszolgáltatás Szakágazati Párbeszéd Bizottság az ÁRMB határozatának jogerõre emelkedésének napján jön létre.

Jelen határozat felülvizsgálatát az ÁPBtv. 21. § (6) bekezdése, valamint a Ket. 109. §-a alapján a Fõvárosi Munkaügyi Bíróságtól lehet kérni, az ügyfelekkel történõ közlés napjától számított 30 napon belül. A felülvizsgálati kérelmet az ÁRMB-nél kell benyújtani.

A Magyar Fürdõszövetség és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége – mint bírósági nyilvántartásba bejegyzett társadalmi szervezet – az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 5. §-a (1) bekezdésének d) pontja alapján mentes a közigazgatási hatósági eljárásra vonatkozó általános tételû eljárási illeték megfizetése alól.

Indokolás

1. A Magyar Fürdõszövetség és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége 2009. január 20-án, 92-3/18-1/2010-ÁRMB számon iktatott kérelmet terjesztett elõ az ÁRMB-hez, amely a Fürdõszolgáltatás Szakágazati Párbeszéd Bizottság megalakulásának megállapítására, valamint az abban való részvétel feltételeinek megállapítására irányult.

1. A Magyar Fürdõszövetség és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége 2009. január 20-án, 92-3/18-1/2010-ÁRMB számon iktatott kérelmet terjesztett elõ az ÁRMB-hez, amely a Fürdõszolgáltatás Szakágazati Párbeszéd Bizottság megalakulásának megállapítására, valamint az abban való részvétel feltételeinek megállapítására irányult.

In document SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI KÖZLÖNY (Pldal 163-170)