• Nem Talált Eredményt

Egy magyar bányamérnök emlékei a nagyvilágból

In document Földtudósok az Akadémián (Pldal 185-200)

Még a világháborús évek elõtti idõszakból emlékszem, hogy több hétig a falunkba és a környezõ falvakba volt beszállásolva az I. Mária Terézia Gyalogezred. Az ezred parancsnoka és a tisztek nagy része Nyírmadán la-kott. Az ezred jelenléte annak a széles körû mozgósításnak volt a része, mellyel a magyar állam a román hadsereg nagy méretû csapatösszevoná-sára próbált válaszolni. Bizony, 1940 nyarán nagyon közel volt az ország egy román–magyar háborúhoz. Azt hiszem, a falu lakossága nem is sejtette ezt, és hajnalig tartó mulatságokkal ünnepelte a katonák megjelenését.

Nem egy madai lány szerezte meg párját az ezred katonái közül. A feszült-ség azután feloldódott, legalább is ideiglenesen, amikor 1940. augusztus 30-án a II. bécsi döntés eredményeként, mely Magyarországnak ítélte Észak-Erdélyt és Székelyföldet, hadseregünk bevonult a nekünk ítélt terü-letre. Én ezekbõl az eseményekbõl fõként csak a mulatságokra emlékszem.

A középiskolás élet elsõ éve nekünk, 10 éves gyerekeknek, akik elõször kerültünk ki a családi ellenõrzés alól, nagy kaland volt. Bár tudtunk a háborúról, de — amennyire vissza tudok emlékezni — nem igen hagytuk magunkat zavartatni oly távoli eseményektõl, mint a háború, mely a ma-gyarok szempontjából nagyrészt Oroszországban folyt. Csak a gyerekes naivsággal lehet magyarázni nemtörõdömségünket, hiszen többünket már megérintett a háború. Én például 1943(?) nyarának végén Budapesten vol-tam, amikor a várost elõször érte bombatámadás.

Az események drámai módon akkor nyitották föl szemünket amikor 1944. március 19-én Péczeli Imre tisztelendõ úr, a nyíregyházi Szent Imre Internátus igazgatója, mindnyájunk „diri” bácsija, estefelé összehívta a diákságot és bejelentette, hogy a német csapatok aznap megszállták Ma-gyarországot, vagyis elvesztettük függetlenségünket. Azt is elmondta, hogy a tanítást felfüggesztik az iskolában, és mindnyájunknak bizonytalan idõre haza kell menni. Ezzel egy hosszú „iskolaszünet” kezdõdött, mely számomra csak 1945. szeptemberében ért véget, amikor visszatértem az iskolába a III. osztály oktatásának a kezdetére, miután a nyár folyamán, magánúton levizsgáztam a II. osztály anyagából.

Nem sokkal a német megszállás után egy incidensnek voltam a tanúja, amely még ma is borzongással tölt el, ha rágondolok. Valamikor 1944. máju-sában vagy júniumáju-sában anyámmal együtt az egyik utcára nézõ ablakunk füg-gönye mögül figyeltük, ahogy Nyírmada zsidóságát a csendõrség össze-gyûjtötte és a szemben lévõ zsinagógába terelte. Akkor még nem tudtuk, hogy mi lesz a sorsuk, de éreztük, hogy valami borzasztó fog velük történni.

A falu több száz zsidójából csak egy néhány tért vissza a háború után.

Ez alatt az „iskolaszünet” alatt Magyarországot fokozatosan megszállta a szovjet hadsereg. Nekünk, Kelet-Magyarországon, ennek a veszélye hama-rosan nyilvánvalóvá lett. A közvetlen kiváltó ok Románia 1944. augusztus 23-i átállása volt. Egy-két hónappal késõbb, fõként az erõs szovjetellenes propaganda hatására, már úgy éreztük, hogy a helyzet tarthatatlan és menekülni kell. A családi tanács, melyben én akkor még természetesen nem vettem részt, úgy határozott, hogy — mivel Budapestet nyílt várossá fogják nyilvánítani — oda kell mennünk. A helyi orvos dr. Pávay (Gyurka bácsi) családja és a mi családunk nõ- és gyermektagjai, összesen hat személy, egyik október végi napon, katonai teherautón, melyet az egyik katona nagybá-tyám Salamon Tibor kölcsönzött számunkra, megindultunk Budapestre. Az orvos maga is katona volt és a fronton szolgált, apám pedig úgy érezte, hogy nem hagyhatja cserben a falut, így otthon maradt. Azzal váltunk el tõle, hogy majd az utolsó pillanatban utánunk jön; de, — mint ahogy ez késõbb kiderült — végül is úgy határozott, hogy Nyírmadán fogja átvészelni a megszállást. Mire mi Pestre értünk a nagybátyám már tudta, hogy a nyílt várossá való nyilvánításból nem lesz semmi, a németek tartani akarják a fõvárost. Hamarosan sejthetõ lett az is, hogy nem szabad Budapesten maradnunk, mivel ott kemény harcokra kell számítani. Mivel apám húga Tolna megyében volt férjnél, a család elhatározta, hogy Bedegkérre (a falu ma Somogy megyében található) megyünk tovább Budapestrõl.

Menekülésünk ebben a kis tolnai faluban ért véget, ahonnan csak 1945 ápri-lisában utaztunk haza Nyírmadára. Az út kalandos és hosszú volt.

Bedegkéri tartózkodásunk alatt több nagy élményben volt részem.

Rajtunk kívül a nagybátyám fõnöke, aki a Magyar Haditechnikai Intézet (nem vagyok biztos, hogy pontosan ez volt az intézet neve) parancsnoka volt, egy mérnök ezredes, és felesége is ebben a kis faluban keresett mene-déket. Esténként többször ültem a felnõttek között és hallgattam beszél-getésüket a karácsonyi szünet idején. Meglepõ dolgokról értesültem, me-lyek valóságtartalmát csak évekkel késõbb tudtam értékelni. A legmeg-döbbentõbb volt a láncreakció története. Ekkor hallottam elõször a német kutatásról, mely a nukleáris láncreakció megvalósítására irányult. Persze akkor nem teljesen értettem a koncepciót, de annyi megmaradt bennem, hogy a láncreakció egy robbanás, mely siker esetén kontrollálható de siker-telenség esetén az egész világ felrobbantásához vezethet. Hallottam a su-gármeghajtású vadászgéprõl és a repülõgéprõl repülõgép ellen használ-ható rakéta fegyverrõl. Akkor még ezekrõl semmi nem volt a köztudatban és nagyon nagy hatásuk volt egy tizenegy és féléves éves fiúra.

Egy másik emlékezetes élményem volt mikor egy amerikai bombá-zógép Bedegkér határában hajtott végre kényszerleszállást. A gép aránylag jó állapotban érkezett a szántóföldre és mi gyerekek persze, ahogy a csendõrség elvonult, bemásztunk és megcsodáltuk a részleteket. Ekkor lát-tam elõször rágógumit, ekkor kóstollát-tam elõször amerikai csokoládét stb.

Késõbb egy félelmetes élményben is részem volt. Ez a megszállás idõ-szakában történt. A megszálló szovjet csapatok vonultak át a kis községen, ahol nem voltak harcok. Borzasztó volt a káosz, a vörös hadsereg teljes ren-dezetlenségben menetelt. A katonák jöttek, gyalog, biciklin, lovon, sze-kéren, autón, teherautón és tankon. A három család, akik ott együtt vol-tunk, egy pincében húzódtunk meg a kiszámíthatatlan események elõl. A gyerekek között volt egy kb. 1½–2 éves kislány, aki nagyon éhes volt és tejet kellet szerezni neki. A tejtermelõ helyi család házához csak a vonuló hadseregen átkelve lehetett eljutni. A tanácskozás után rám esett a válasz-tás és én indultam el a tejért. Odafelé minden probléma nélkül sikerült is átkelni a katonai meneten. Visszafelé jõve a helyzet már nehezebb volt.

Megálltam az út szélén és nem mertem megkezdeni az átkelést a sûrûn hömpölygõ tömegen. Aztán jött egy katona lóháton, megállt mellettem és kérdezett valamit, de persze szavát sem értettem. Ekkor balkezével lenyúlt értem és felemelt a nyeregbe — azt hittem, hogy meghalok az ijedségtõl.

Aztán átvitt az út másik oldalára, kihúzott egy darab szappant a zsebébõl és a kezembe nyomta, majd letett a földre és ellovagolt. Ez az egyetlen, bár rémisztõ, de mégis pozitív emlékem ebbõl az idõbõl.

Nem érdemes részletezni a napokat, még ha emlékeznék is rájuk, feb-ruár végéig vagy március elejéig. Úgy emlékszem, hogy ebben az idõben Ilonka, Pávay doktorék cselédje, megjelent Bedegkéren azzal az üzenettel, hogy a doktor és apám azt kéri, hogy induljunk haza. Nem sokat gondol-koztunk, mivel más infomációnk nem volt, Ilonka elbeszélése alapján, kezdtük tervezni a hazautazást. Bár Magyarországnak a közlekedése fõvá-roscentrikus, úgy nézett ki, hogy nem Budapest felé kell indulnunk, ha-nem dél felé, mert Budapest körül még a viszonyok elég rendezetlenek voltak.

Bedegkérrõl lovas szekérrel indultunk a legközelebbi vasútállomásra.

Onnan vonattal tovább Bajánál a Dunához. A Dunát egy ideiglenes pon-tonhídon kereszteztük és folytattuk az utat a Duna–Tisza közén nagyjából északra haladva, míg végül is elértük Szolnokot és ott keltünk át a Tiszán.

Onnan már aránylag egyszerû volt haza jutni Nyírmadára, mivel már többé-kevésbé otthonos területen jártunk. Az útleírás itt nagyon

egysze-rûnek tûnik, de a valóságban nem így volt. Az utunk két – két és fél hétig tartott, nem volt menetrendszerû személyvonat-forgalom, fõként teher-vonaton utaztunk, de legtöbbször nem a vagonban, hanem a vagon tete-jén, nem volt menetrend, órákig, néha napokig kellett várni a csatlakozó vonatra.

A hazautazás valamennyire felvértezett az életre az új körülmények között. Az új Magyarországon az élet a család számára azzal kezdõdött, hogy apámat B-listázták, azaz elvesztette az állását. Fellebbezésére hosszas huzavona után felmentették ugyan; ismét dolgozhatot, de hamarosan súlyosan megbetegedett és egy hónappal a 42. születésnapja elõtt, 1948.

november 28-án meghalt. Én ekkor 15 és fél éves voltam. Anyám bátran átvette a családi almás kezelését, kb. 20 holdat, remélve, hogy minõségi alma termelésbõl meg tud élni két fiával. Az almást anyám és öccse örö-költe Obetkó nagymamától fele-fele arányban. Az egész területet apám, majd anyám kezelte, mivel a nagybátyám Budapesten volt történelem tanár egy gimnáziumban. Hamarosan kiderült, hogy az akkori magyar honban ez nem volt lehetséges. Szegény anyám heti, késõbb szinte napi zaklatásnak volt kitéve. Éjjel felzörgették a rendõrök és házkutatást tartot-tak, mindenáron fegyvert kerestek; ez az akció kis variációkkal, újra és újra megismétlõdött. Értésére adták, hogy addig nem lesz nyugta, amíg a gyü-mölcsöst fel nem adja. Végül is anyám idegei nem bírták tovább a nyomást, és aláírta, hogy „önkéntesen felajánlja a földet”. Anyám ezután összepakolt és felment Budapestre munkát keresni. Elég gyorsan sikerült elhelyezked-nie életében elõször: egy bölcsõdében lett dada.

Fiatalságom

Anyám munkás életének kezdetekor én a Salamon nagyszülõknél lak-tam és készültem az érettségire, öcsém az Obetkó nagymamával maradt Nyírmadán. Sikerült leérettségiznem 1951 tavaszán s utána rögtön kérvé-nyeztem az egyetemi felvételt Miskolcra. Mivel Salamon Tibor nagybá-tyám felvilágosított, hogy származásom miatt „osztályidegen” vagyok és csak a bányamérnöki karon van esélyem felvételre. Elég sok magyar fiatal volt hasonló helyzetben azokban az években. A pártvezetés szovjet min-tára kinyilatkoztatta, hogy a nehézipart erõltetett menetben kell fejleszteni, és ehhez kell egy növekvõ bányaipar. Úgy látszik arra nem gondoltak, hogy a trianoni Magyarország nincs bõvében sem energiaforrásoknak, sem vasércnek. Megálmodták, hogy ezen elképzelés megvalósításához kb. 250 elsõéves bányamérnök-hallgatóra lesz szükség. Mivel nem volt elég

jelent-kezõ, a terv teljesítése érdekében engem is felvettek. Így 1951 õszén beirat-kozhattam a Nehézipari Mûszaki Egyetemre Miskolcon. Az elsõ két évet ott, de a további éveket Sopronba hallgattuk, és ott is végeztünk. Ezen áttelepülés mögött a soproni szaktanárok ellenállása rejtõzött — na de ez egy másik történet.

Én 1956. április 27-én végeztem kitüntetéssel. Az egyetemi évek alatt feleségül vettem évfolyamtársamat, Mészáros Ágotát (Ágit). Õ április 24-én jelesen diplomázott. Házasságunkból két fiú született, Miklós 1955. áprili-sában Budapesten és Gábor 1956 novemberében az ausztriai Wiener Neustadt-ban (Bécsújhely). Miklós fiunk bányamérnök lett és jelenleg csa-ládjával Anglia és Dél-Afrika között osztja meg életét. Miklóséknak három gyermekük van. Gábor fiunk építõmérnök lett és Windhoekban, Namíbia fõvárosában él családjával; nekik két gyermekük van. Az öt unokám közül már négy egyetemista és már csak a legkisebb jár középiskolába.

Pályafutásom itthon és idegenben Sopron

Friss diplomásként Zambó János professzor mindkettõnket, tehát Ágit és engem, meghívott tanszékére, a bányamûveléstani tanszékre, tanár-segédnek. 1956. május 2-án kezdtünk dolgozni. Érdekes megjegyezni, hogy ezen a napon volt professzorunknak a 40. születésnapja. Ugyanekkor kollégánk és régi barátunk Budavári Sanyi is megkezdte tanársegédi mû-ködését a bányamûveléstani tanszéken. Õ meg én egy szobába kerültünk és együtt dolgoztunk.

Csak rövid idõ állt rendelkezésünkre, hogy a tanársegédi munkakörbe beletanuljunk. Nagyon élveztem a munkát a tanszéken. Különös felvilla-nyozott Richter Richard professzor érdeklõdése. Õt mélyen érdekelte a bányászati kõzetmechanika fejlõdése és próbált engem bevonni a munká-jába. Ennek volt bizonyos elõzménye. Mióta eszemet tudom, a matemati-ka volt a kedvenc tárgyam. Ebben apám is ösztönzött. Ez az érdeklõdés egész életemben megmaradt. A kõzetmechanikai érdeklõdésemet Szalai Laci ébresztette fel még az elsõ félév elsõ vagy második hónapjában. Ekkor az én bányászati tudásom csak Jókai regényére szorítkozott. Laci várat-lanul félrehívott és kezdte ecsetelni a földalatti üregek biztosításának rej-telmeit és azt javasolta, hogy írjunk a problémáról egy könyvet. Bár ez akkor nyilvánvalóan nem volt idõszerû számunkra, de a beszélgetés meg-maradt az emlékezetemben.

Késõbb, azt hiszem harmadévesek voltunk mikor kezembe került a

„Válogatott fejezetek a földalatti vasútépítés — bányászati mélyépítés — körébõl” címû könyv elsõ kötete (1952). Ez volt az elsõ publikáció, melyben kõzetmechnikát tárgyaló témáról olvashattam. Az egyik cikk a kõzetnyo-más meghatározásának problémájával foglalkozott és ebben találtam egy Esztó Péter professzor úr kõzetnyomás elméletét taglaló értekezést. Én abban az évben tartottam egy elõadást, melyben az Esztó-elmélet egy egy-szerû kiterjesztését javasoltam. Az elõadást díjazták — ez volt az elsõ ki-tüntetés, amit munkámmal nyertem. Talán, hogy ne szálljon a fejembe a dicsõség, a sors úgy hozta, hogy mindjárt az elõadás utáni szünetben összetalálkoztam egy férfival, aki kritizálta a munkámat és azt magyarázta, hogy nem lehet kõzetnyomásról beszélni, ha elhanyagoljuk a biztosítás jelenlétét és annak mûszaki tulajdonságait. Én nem tudtam kivel beszélek, de késõbb valaki felvilágosított, hogy Zambó professzor volt. Az idõk során jól megismertem õt és azt is megtanultam tõle, mi volt a baj a korábbi elõ-adásom logikájával.

Az 1956. májustól októberig tartó periódus életem egyik és talán az egyetlen könnyû és felelõsségtõl mentes idõszaka volt. Ezekben a hetek-ben elkezdtem a munkás életemet. Tartottam gyakorlatokat (még egy elõ-adást is Zambó professzort helyettesítve), dolgoztam földmérõként vidé-ken, és szórakoztunk. Jövedelmünk az elõbbi évekhez hasonlítva nagyon jó volt, tudtunk ruhanemût venni, s még öltönyt csináltatni is. Volt egy bejárónõnk, aki fõzött a családnak és takarította a lakást, amit az Erzsébet utcában a bányász diákszálló épületében kaptunk az egyetemtõl. Tehát az életünk nagyon biztatóan kezdõdött és a nyugatra való távozás fel sem merült beszélgetéseink során.

De a levegõben érezhetõ volt az egyre növekvõ feszültség. Nehéz ezt az érzést most ennyi év után leírni, vagy megmagyarázni, de éreztük, hogy a körülmények nem stabilak. Rohantunk megvenni, ha lehetet, az Irodalmi Újság legújabb számát, megtudni, hogy mi történt a Petõfi Körben, az Írószövetségben stb. Ennek ellenére meglepetést keltett, mikor a szegedi egyetemisták megalapították a MEFESZ-t. Nem akarok itt a soproni vagy az országbeli eseményekrõl túl sokat írni — már ezt mások megtették. Elég azt megjegyezni, hogy pár nappal október 23-a után, az egyetemi oktatói kar Gábris Jóska barátomat és engem delegált, a soproni MEFESZ kérésé-nek eleget téve, a Bizottságba. Ettõl kezdve Jóska és én tisztában voltunk azzal, hogy ha a forradalom elbukik, akkor nekünk el kell hagyni az orszá-got. Sajnos ez így is történt.

Tehát 1956. november 4-én feltettem Ágit és Miklós fiunkat egy buszra mely Ausztriába vitte õket. Aznap este, egy fegyveres csoport tagjaként, én is elhagytam az országot. Oldalakat lehetne írni az osztrákok segítõ-készségérõl irántunk, de egy fontos kérdésben nem engedtek, és nem is tájékoztattak minket. A nemzetközi szerzõdés, mely Ausztria független-ségét és semlegesfüggetlen-ségét biztosítja, elõírja, hogy az osztrák állam köteles internálni mindazokat, akik fegyveresen jönnek az országba a környezõ államokból politikailag zavaros idõkben. A szerzõdésnek ez a része ter-mészetesen ránk is vonatkozott, de ennek létezésérõl mi semmit sem tudtunk. Ennek alapján én is bekerültem a Salzburg melletti volt amerikai katonai táborból hirtelen kialakított internálótáborba, ahol kb. hat hétig voltunk a világtól elzárva. Végül csak éhségsztrájk segítségével sikerült a tábort a világ számára megnyitni. Így tudott Ági is engem megkeresni a Vöröskereszt segítségével. Ekkor értesültem Gábor fiunk születésérõl is.

Mi, a szabadulók, ez alatt kb. 15 követségnek írtunk Bécsbe, beutazást kér-ve országaikba. Ha jól emlékszem csak Angliából kaptunk választ.

Anglia

Az angol állami szénbányászat, vagy a National Coal Board (NCB), egy toborzó csoportot küldött Ausztriába bányászokat és mérnököket (és bányamérnök-hallgatókat) keresni a cég számára. Ezt a csapatot egy skót bányamérnök vezette, egy régi soproni diák, Kuti Jóska segítségével. E csapat meghívása alapján kerültünk Északkelet-Angliába a Washington nevû (ez az amerikai Washington család származási helye) kis bányász-városba, ahol mi az ideiglenesen kiürített vájártanuló-otthonban kap-tunk szállást. A mi kis családunk 1956. december 12-én érkezett Bécsbõl repülõvel és vonattal, csatlakozva a már ott lévõ fiatalokhoz. A teljes magyar csoport tagjainak a száma 30 körül volt. Három-négy hónapig laktunk ebben az otthonban, és ez alatt az idõ alatt próbáltunk valamit angolul tanulni. Ekkor kérték, hogy keressünk magunknak szállást az otthonon kívül. Mi egy közeli tengerparti nyaralóvároskában találtunk egy albérletet, ahova Hajcsi Oszi (volt évfolyamtársunk) is velünk jött társként. Ezek nagyon nehéz idõk voltak. A fizetésem heti 10 angol font (£) volt, ami akkor nagyjából egy kezdõ autóbuszkalauz jöve-delmének felelt meg. A 10 fontból, az adó és járulékok levonása után, kb.

7,50 fontot kaptam kézhez. Az elképzelés az volt, hogy a hallgatók beiratkoznak angol egyetemekre, és ott szerzik meg a bányamérnöki diplomát.

Csoportunk egyetemi hallgatói lemaradtak az 1956–57-es tanulmányi évrõl. Így 1957 nyarán mi négyen, volt tanársegédek, elõadásokat tartot-tunk a helyi egyetem bányász tanszékének elõadójában a hallgatóknak azzal a céllal, hogy a fiúk ne essenek ki teljesen a tanulás gyakorlatából, és könnyebben tudják elviselni az egyetemre való visszatérést. A tanulmányi év megkezdése elõtt az angolok felvételi vizsgát szerveztek a hallgatóknak.

Ez bizony nagyon nehéz akadály volt akkor, hiszen a társaság legtöbbjének a nyelvtudása még a kérdések megértésére sem volt elegendõ. Szerencsére a vizsgáztatók elég megértõek voltak. Nekünk, a már végzetteknek, fel-ajánlották, hogy vizsga nélkül felvételt nyerhetünk az egyetemi másod-évre, tehát a magyar oklevelet úgy értékelték, hogy helyettesíti az elsõ év oktatását. (Mint késõbb megtudtuk ugyanezt az engedményt egy „A”-szin-ten érettségizett angol fiatal is megkapta.) Mi négyen, vita után, nem fo-gadtuk el az ajánlatot, hanem az NCB személyzeti osztályán jelentkeztünk, és kértük, hogy vegyenek fel minket gyakorló bányamérnöknek. Nem lehet, mondták õk, mivel nincs elég földalatti gyakorlatunk. Lépjünk szol-gálatba elõször csillésként majd vájártanulóként, s amikor a vájárvizsgánk már meglesz, akkor lehetünk gyakornokok. Így is történt. Vájárbizonyít-vánnyal a zsebemben már kaptam is érdekes mûszaki feladatokat.

Közben telt az idõ és külföldiként, úgy éreztem, hogy az iparban örökre hátrányos helyzetben leszek, ha versenyezni kell a munkahelyekért. Ez az érzésem különösen megerõsödött 1959 elején, amikor úgy nézett ki, hogy túltermelés van szénbõl. Elkezdtem munkát keresni, és sikerült bejutni az egyetemre (University of Durham, Kings College Newcastle upon Tyne, ma University of Necastle néven egy független intézmény) M.Sc.-hall-gatóként (felsõbb mérnökképzési fokozat, melyet most vezetnek be a ma-gyar felsõoktatásban is). Pár hónappal késõbb E. L. J Potts professzor, a bányamérnöki tanszék feje, közölte hogy az egyetem nagyon meg van elégedve elõrehaladásommal és státuszomat PhD-hallgatóra (doktori foko-zat, melyet már bevezettek a magyar egyetemeken is) változtatják. Kuta-tásaim középpontjában régi érdeklõdési területem, a földalatti bányászati kõzetmechanika állt. A véletlen úgy hozta, hogy Potts professzor lõdése is nagyrészt kõzetmechanikai kutatásra összpontosult, így az érdek-lõdési területeink megegyeztek. Ebbõl a közös érdeklõdésbõl évtizedekre szóló kapcsolat és késõbb barátság fejlõdött ki köztünk, melyet csak a

Közben telt az idõ és külföldiként, úgy éreztem, hogy az iparban örökre hátrányos helyzetben leszek, ha versenyezni kell a munkahelyekért. Ez az érzésem különösen megerõsödött 1959 elején, amikor úgy nézett ki, hogy túltermelés van szénbõl. Elkezdtem munkát keresni, és sikerült bejutni az egyetemre (University of Durham, Kings College Newcastle upon Tyne, ma University of Necastle néven egy független intézmény) M.Sc.-hall-gatóként (felsõbb mérnökképzési fokozat, melyet most vezetnek be a ma-gyar felsõoktatásban is). Pár hónappal késõbb E. L. J Potts professzor, a bányamérnöki tanszék feje, közölte hogy az egyetem nagyon meg van elégedve elõrehaladásommal és státuszomat PhD-hallgatóra (doktori foko-zat, melyet már bevezettek a magyar egyetemeken is) változtatják. Kuta-tásaim középpontjában régi érdeklõdési területem, a földalatti bányászati kõzetmechanika állt. A véletlen úgy hozta, hogy Potts professzor lõdése is nagyrészt kõzetmechanikai kutatásra összpontosult, így az érdek-lõdési területeink megegyeztek. Ebbõl a közös érdeklõdésbõl évtizedekre szóló kapcsolat és késõbb barátság fejlõdött ki köztünk, melyet csak a

In document Földtudósok az Akadémián (Pldal 185-200)