• Nem Talált Eredményt

Minden bonumi az bodoki ecclesianak megtaláltattak ez mostani Visitation is, úgy- úgy-mint az Úr asztalához való egész apparatus, melyről specificatio vagyon az 1728-ban lőtt

Urbárium seu Matrix Ecclesiarum Ref. Sepsiensum

1. Minden bonumi az bodoki ecclesianak megtaláltattak ez mostani Visitation is, úgy- úgy-mint az Úr asztalához való egész apparatus, melyről specificatio vagyon az 1728-ban lőtt

Visitation ezen urbariumban.

2. Vagyon az ecclesianak de praesenti kiadva pénze interesre, decem per centum ft.

hung. 57, dr. 35, mellyekről tartozik ratiocinálni újj megyebíró Hosszú Gergely atyánkfia, lajstroma az adóssoknak az ecclesia könyvében assignáltatott.

106 Urbárium 249.

Reneszánsz ajtókeret - 1651

Bodok, 1742

A templom egyik bejárata

1742

Visitatio Bodokinesis. Anno 1742. 5. Februarii coram reverendo domino Matthaeo Illyefalvi substituto seniore alias notarii Sanctae Visitationis Sepsiensis. Jurati: Málnási István, Incze Sámuel, Fodor Mihály, Pál Sándor, Henter András, Deák László, Incze Pál.107

Fatentur de bonis ecclesiae sic:

Minden bonumi az bodoki ecclesianak megtaláltattak ez mostani Visitation is, az mellyek az 1735. esztendőben urbarizáltattak volt, úgymint az Úr asztalához való egész apparatus.

Accedáltak ezekhez ez mostani visitatio eleibe illyetén nova collatiok is úgymint:

Egy másfél singes brassai láda, az ecclesia procurálta, melyben conserváltatnak az ecclesianak szent edényei.

Vagyon egy persely is, mellyet procurált volt az idvezült uram öregbik Mikó Ferenc úr.

Egy gyolcs keszkenő, skófiumos és aranyas, tekintetes nemzetes Mikó Ferenc úrfi collatuma.

A régi ezüsttángyért is elébben igen kicsin állapottyából renováltatta és jóval nagyobban augeáltatta ugyan a megnevezett méltóságos úrfi.

Vagyon egy újj compactioban fekete bőrben találtatott Váradi Biblia is, idvezült tekinte-tes nemes Mikó Ferenc úr collatuma. [297]

A szántóföldek is megtaláltattak, amellyek az 1735-ben urbarizáltattak volt, hanem accedáltak ezekhez illyetén nova collatiok is úgymint: tekintetes nemzetes néhai Mikó Fe-renc úrnak illyetén collatumi, úgymint:

Száz forint készpénzt, ft. 100.

Szénafüvet maga acquisitumát curr. foeni. 3.

107 Urbárium 296-299.

Bodok, 1742 67

Mellyeknek ketteje a papé, harmada a mesteré.

Szántóföldeket a bodoki három határokban, cub. 4, met. 2.

1. Az egyik föld vagyon a Zalán felől való határban Keresztfa nevü lábban, cap. met. 7 - hét, vicinussa alól Henter András.108 Kiváltották.

2. A másik vagyon az Étfalva felől való határban, a réten a Borontsok alatt, cap. met. 6, vicinussa Kató Ferenc, tekintetes nemes Mikó Ferenc úr jobbágya.

3. A Málnás felől való határban, Vágás nevü helyben, cap. met. 6, vicinussa alól Simon Gergely. Ezen három határban specificáltatott három darab földeket, ha az ecclesia maga számára nem colálhattya, valakinek adatik minden ugarszerre tartozik mindenikért dr. 60 letenni, ezekből penig az első sparta a papé, azután a mesteré, ezek után megyebíró és szentegyház fiaié, hogy azon taxara eltarthassák, ha ezek nem tartanák el, akármely becsü-letes ember is azon taxara eltarthattya.

Néhai Henter László is paratis conferált ft. hung. 100 ~ száz forintokot ecclesia számá-ra, mely capitalis summa foenerál minden esztendőben decem per centum, megmaradván mindenkoron a capitalis summa.

Henter Márton is a maga költségével renováltatta a templom napkelet felől való részén az felső üvegablakot, ft. 1. [298]

Néhai tiszteletes Vásárhellyi János uram meghagyatott özvegye kovászani Csutak Judit asszony nemine cogente istenes indulattyából conferálá a szent visitatio előtt kézbeadással post decessum egy darab szántóföldet idvezült férjével való acquisitumát zálagjáig in ft.

hung. 14, mely föld vagyon a bodoki határban allmezőben, Kósdöllőiben a lemenő lábban, vicinussa Káinok felől Ferentz Gábor, Zoltán felől penig Czerjék föld. Conferállya penig az bodoki ecclesianak úgy, hogy ha kiváltanák is a vérek, a zállagja a megnevezett ecclesiajé

Emléktábla - 1686 G ó t i k u s templomablak

108 Az egész b e k e z d é s ki van húzva.

68 Bodok, 1746

Úrasztali kehely - 1775 Úrasztali kehely - 17. század Úrasztali pohár - 17. század legyen. Conferálá penig mielöttünk úgymint Keserű Jósef nobilis, uzoni barachion [!] ellőt mpr.

Angyalosi Imreh Mihály előtt.

Nota bene: A contractuali st is annak idejiben vagy maga, vagy posteritássa tartozik az ecclesia kezibe adni. Kiváltották.

Conferált volt néhai tiszteletes Vásárhellyi János uram is a bodoki ecclesia tornyának megépíttésire ft. hung. 50 ~ ötven, mellyet a torony oldalára is tartozik az ecclesia consignáltatni. [299]

Találtatot most ad foenerandum kiadott pénze az bodoki ecclesianak decem per centum ft. hung. 318, dr. 64.

Találtatott parata pecunia pro necessitatibus ecclesia ft. 18. Mindezek penig hagyatnak továbbra is megyebíró Hosszú Gergely atyánkfia kézinél és ratioja alatt, mellyekről tartozik őkegyelme is ide hátrébb ratiocinálni, és pro inuata sibi prudentia fructificáltatni.

1746

Visitatio in Bodok anno 1746. 24"' Januarii continuata praeside reverendo domino Daniele Sz[ent]Királyi, nec non jurato notario Stephano Márk caeterisque juratis assessoribus reverendis. Jurati: Hosszú Gergely megyebíró, Incze Sámuel, Málnási István, Pál Sándor,

Henter András, Zoltáni Sámuel.109

Minden bonumi a bodoki nemes ecclesianak in annis praeteritis 1728, 1732, 1736 és 1742 ez urbariumban protocoláltattanak, azok most is intacte megvagynak a harangokon kí-vül, kiket az isteni ítélet megrontott némely részeiben, ezenkívül vagyon még a méltóságos bodoki Mikó Ferenc úrfinak egy óntángyér collatuma cum inscriptione sui nominis.

109 Urbárium 340.

69

Úrasztali kehely - 17. század (részlet) Úrasztali pohár - 17. század (részlet)

A befalazott sekrestyeajtó Portikus

A t e m p l o m barokk portikusa

B e j e g y z é s a Váradi Bibliában, 1738

Bodok, 1749 Vagyon a megnevezett ecclesianak interesre kiadott pénze sex per centum Bodokon ft. hung.

200, melyeknek listája az ecclesia könyvében specificáltatik, vagyon kívül való embereknek kiadott pénze ugyan interesre decem per centum 169 dr. 65, melyek mind együtt tésznek ft. 364 dr. 65, melyekről secundam specificationem praemissam [341] tartozik a következendő Visitation ratiocinálni Hosszú Gergely megyebí-ró atyánkia őkegyelme, az aedilisek is tartoznak őkegyelmének adsurgálni ezen pénz interesinek felhajtásában sub poena contumeliae.

Ingrediáit volt a bébíró becses possessorokról és más beneficiumokról ft. 33, dr. 17, melyeknek a húszával a mostani romlás restauratiojára vett megyebíró atyánkfia deszkát, hat forintot pedig adott ki előre zsendelyre a mester házára. Ugyan a 33 forintoknak a collectorok számára minden forintból nyolc-nyolc pénz excindáltatik, melyek in summa faciunt ft. 2, dr. 64 és így marad készpénz ad necessitates ecclesiae erogandas ft. 9, dr. 53 me-gyebíró őkegyelme kezénél.

1749

Visitatio Bodokiensis. Anno 1749. die 31.

Januarii. Jurati de bonis ecclesiae: Nagy István, Ferentz Gábor, Nagy István junior, Deák

Lász-ló, Málnási István, Simon György, Hosszú

Fe-Számot adván az ecclesia pénzéről és az erogatumokról megyebíró Hosszú Geregly uram, találtatik de praesenti az őkegyelme és az ecclesia legistruma szerént 338 forint dr. 28, mellyek is sex per centum foenerálnak deinceps.

Az elmúlt Visitation deliberative adjudicáltatott volt, hogy Hosszú Gergely uram az néhai esperestné asszonyomtól testált földnek a pignusát, úgymint ft. 14 deponállya, mellyet ez-előtt deponálván annak erogata parsaról ratiocinála. [389]

A bodoki nemes ecclesianak minden bonumi úgy találtattak intacte, az mint az elmúlt Visitation protocoláltattak volt, kiváltképpen a sacrumokhoz tartozó instrumentumok és szántóföldek, az isteni tűzbeli ítileti által elromlott harangok is reparáltatván.

Eo plus a méltóságos Mikó Ferenc uram erga deum zelans in glóriám Dei et commodum ecclesiae conferált egy harangot, Szent Antalost és így a bodoki nemes ecclesianak vagyon három harangja.

Úrasztali kehely, 1775

110 Urbárium 388-389.

Bodok, 1752-1789 71 1752

Visitatio Bodokiensis anno 1752. 11. Április. Jurati: Málnási István, Pál Sándor, Simon Gergely, Szabó Ferenc, Bedő Sámuel, Kádár György.111

A bodoki ecclesianak minden bonumai, mind a sacrumokhoz valók, mind pedig azon kívül valók, úgy tanáltattanak, amint az elébbeni Visitation urbarizáltattak volt. [444]

Az ecclesia pénzéről ratiocinálván, az akkori megyebíró Hosszú Gergely uram adott ratioja alá az következendő megyebírájának, Intze Pál uramnak ft. 200 és 49, dr. 32, mely is ki vagyon adva bizonyos embereknél, melynek lajstroma extál megyebíró uramnál, mely summáról s annak foenussáról tartozik ratiocinálni fungens megyebíra őkegyelme.

Nota bene: Kegyeségtől indíttatván Hosszú Gergely uram conferált az ecclesia számára ft. 10, mely tíz forintok a praespecificált summaban tanáltatnak.

1789112

Anno 1789. die l la Februarii a bodoki reformata ekklézsiának találtatott foeneráló capitalis pénze 586,26 ~ ötszáznyolcvanhat magyar forintya és huszonhat pénze.

Készpénze a cassaban 12 ~ tizenkét magyar forint.

Ajtókeret évszáma

111 Urbárium 443-444.

112 FőkonzLvt. 1790/193.