• Nem Talált Eredményt

E GYÉB HÓBORTOK

In document A GABONAFARKAS LEGENDÁJA (Pldal 75-78)

Micike, az eladósorba serdült hölgyemény fogyókúrájának gyorsan híre ment a környéken. No nem azért, mert nem fogyott, ez amúgy sem várható el semminemû színes pilulától, bordásfaltól, szobakerékpártól, gõzfürdõtõl és masszástól, se attól, hogy Anyu, a született Csécsey-lány stopperórával mérte a hátralévõ idõt, ami alatt Csécsey-lányának koplal-nia vagy izzadkoplal-nia kellett, májhizlaló tápot adva ezzel a környéken élõk kárörömének.

Apu mindeközben a volt könyvelõk szorgalmával osztályozta és ra-kosgatta – nagy dobozokból kis dobozokba, kis dobozokból nagy dobo-zokba – a kertvégen talált pár tucatnyi üres csigaházat, amikkel megala-pozni szándékozta a környék legnagyobb csigaházgyûjteményét; merény-letét Anyu ellen, aki ki nem állhatta a csúszómászókat, árokugrókat (bé-kákat) és a bogarakkal bogarászó vénembereket.

– Ostobaság! – véleményezte Anyu, a született Csécsey-lány a volt könyvelõ soros mániáját mind sûrvebben és hangosabban, és már rohan-tak Micikével, az eladósorba serdült hölgyeménnyel, hogy beszerezzék a legmodernebb fogyasztóövet, -pasztát vagy -paplant, meg egy újabb-nál is újabb fürdõszobamérleget, mert a régiek úgymond megbízhatat-lanná váltak.

– Ez az! – kiáltott fel Apu a „Restek untig” sorozat ötszázharmincne-gyedik folytatása alatt. – Ez kell Micikének!

Anyu a veleszületett fölényességgel csóválta a fejét, és újfent ostobá-nak nevezte Aput, a volt könyvelõt; kelj fel, feküdj le Jancsiostobá-nak, akiben az együttérzés látszata sincs meg.

– Tanulhatnál Eleonóra Lujza Annemari Renáta apjától – javasolta végül Anyu, a született Csécsey-lány.

– Azt teszem – bizonygatta Apu. – Micikének szerelmi bánat kell, az fogyaszt igazán.

– Ostobaság! – legyintett Anyu, majd mégis föltette a kérdést:

– Honnan vegyünk szerelmi bánatot?

Ezen Micike, az eladósorba serdült hölgyemény is eltöprengett, pedig fogyasztóöv szorította a derekát, fogyasztókrém csípte a bõrét, a fogyasz-tópaplan meg fenemód csiklandozta a talpát, s így már végképp nem tud-ta, hogy most sírjon, vagy nevessen.

– Még öt perc – biztatta Anyu, a született Csécsey-lány, és már töltötte is le az internetrõl a legfrissebb pornóképet. Hiába. Micike a sírás mellett döntött. Megsiratta a pilulákat, a szobakerékpározást, a gõzfürdõt és iszap-pakolást, hogy végül felhánytorgassa Anyunak, Apunak: neki még egy szerelmi bánatra sem telik.

– Élet ez? – kérdezte szemrehányóan.

Anyu sírt, Apu a kezét tördelve járt föl és alá, majd éjfél után szerepet cseréltek. Míg a volt könyvelõ a nyitott ablaknál sóhajtozott, a született Csécsey-lány port törölve, pókhálózva és parkettát súrolva hátrált szobáról szobára, s közben átkozta az agyonreklámozott tisztítószereket, mert csíkot hagytak, karcoltak, kifehérítették a legdrágább lakkal bevont méregdrága parkettát.

– Mitévõk legyünk? – kérdezte Anyu kétségbeesetten, és teátrális mozdulattal a fotelba hanyatlott. „Sztárallûr” – hangoztatta volna Mici-ke, ki tudja hányadszor; megkérve Anyut, a született Csécsey-lányt, hogy próbálja ellesni a „Hajdinakása” címû sorozat hõsnõjének kecses moz-dulatait, ne a saját magánszámát erõltesse. De Micike, az eladósorba serdült hölgyemény még javában aludt s álmodott: ült a csodaszép, ég-színkék kocsijában, és kísértette a lehetetlent – utol kívánta érni a sze-relmi csalódást.

– Nem érdekelsz – förmedt Anyu váratlanul Apura, a volt könyvelõre –, oldd meg!

Apu lassan becsukta az ablakot, gondosan letörölte az ablaküvegre csapódott párát, majd akkurátusan elrendezte homlokráncait, ahogy az egy volt könyvelõhöz illik és számolt. Harminckét varjút olvasott meg a kert lombhullajtott, terebélyes almafáján, és ez megnyugvással töltötte el.

– Karcsi – mondta ki a nevet önkéntelenül, nem sejtve, hogy Anyu, a szüle-tett Csécsey-lány karvalyként csap le a létezõ legkézenfekvõbb megoldásra.

Igen, a Karcsi. Akiben csalódott az óvoda, az iskola és a fõiskola egész nevelõi és tanári kara. Aki idejekorán megõszítette apját, anyját, a városi elöljáróságot, mert segédkönyvelõi állásával visszaélve pardon nélkül el-sikkasztotta a megyei nyugdíjalapba átutalandó pénzösszegeket.

– Valóban, Karcsikának mibe se kerül egy kis szerelmi csalódás – helyeselte Anyu a volt könyvelõ ötletét. Aztán õ is számolt. Harmincegy varjút olvasott meg a kert lombhullajtott almafáján, nagy csalódást okozva ezzel Apunak.

A történteknek azért kellett hajnalban megtörténniük, hogy a napköz-beni telefonbeszélgetéseket, egyeztetéseket követõen estére – a virágcsok-rot és a kötelezõ udvariasságot mellõzve – megjelenhessen a villában Kar-csi, és a karcsúságához méltatlan, lompos körmondatokban adja tudtára Apunak, Anyunak, hogy az ember életében legtöbbe a csalódás kerül.

A született Csécsey-lány számolt, a volt könyvelõ számolt, s hogy ne múljon semmi azon az egy varjún, Karcsika szabad kezet kapott.

Micike meg ácsoroghatott, sápítozhatott és kutyagolhatott, ezzel a leg-kevésbé sem hatotta meg Anyut, Aput és a környékbelieket. Karcsi követ-kezetesen ottfelejtette, faképnél hagyta az eladósorba serdült hölgyeményt a legválságosabb és -váratlanabb pillanatokban, ráadásul teljesen kisajátí-totta a csodaszép, égszínkék kocsit, tutyimutyinak nevezte Aput, ami na-gyon tudott fájni Micikének, az eladósorba serdült hölgyeménynek.

– Gyûlölöm Karcsit! – toporzékolt, és nagyot csalódott Anyuban, Apuban: széles mosollyal nyugtázták bejelentését.

Szombat este röpke három órát ácsingózott magára hagyottan és pénz nélkül a diszkó bejárata elõtt, aligság sírt, sápítozott, és csak hat kilométert kutyagolt hazáig, mégis másfél kilót fogyott az eladósorba serdült hölgye-mény. Anyu, a született Csécsey-lány rég volt ilyen boldog, Apu, a volt könyvelõ rég volt ilyen vidám. Kéz a kézben ültek a tévé elõtt, s mindketten arra gondoltak, hálátlanság Eleonóra Lujza Annemari Renáta részérõl, hogy bosszút kíván állni a võlegénye okozta szerelmi csalódásért.

– Drágám, ez egy utálatos perszóna – hízelkedett Anyu.

– Áruló – dörmögte negédesen Apu.

Micike nem értette, önérzetét sértette a szirupos idill.

Álmaiban egyre elszántabban üldözte Karcsit csodaszép, égszínkék kocsi-jával. El akarta gázolni, át akart gázolni rajta, de bárhová tekerte a kormányt, minduntalan Anyu és Apu tûnt fel az úton. Álltak egymásra bazsalyogva, és Micike hiába tapodta a féket, az összeütközés elkerülhetetlennek látszott.

In document A GABONAFARKAS LEGENDÁJA (Pldal 75-78)