• Nem Talált Eredményt

I. RÉSZ: A DUPLANÁDAS HANGSZEREK JELLEMZŐ

1. A duplanádas hangszerek áttekintése

1.2 A duplanádas hangszerek besorolása

I. rész: A duplanádas hangszerek jellemzői

1. A duplanádas hangszerek áttekintése

1.1 A duplanádas hangszerek definíciója

Duplanádasnak nevezzük azokat a fúvós hangszereket, melyek két lappal rendelkező (általában egy lapított nádszárból készült) síp által szólaltathatók meg.

A hangszerbe érkező levegőfolyam a hangszer tetején található nádsípon keresztül közvetlenül érintkezik a hangszer testén belül lévő levegőoszloppal, melyet rezgésbe hoz (a sípot összecsapódó lapoknak is nevezik (angol: concussion lamellae), mivel a síp két lapja a befújt levegő hatására ritmikusan összecsapódik és kinyílik).1

1.2 A duplanádas hangszerek besorolása

1.2.1 a hagyományos nyugati rendszer szerint

A hagyományos nyugati kultúrában (mely alatt elsősorban az európai zenét értem) a hangszereket a megszólaltatásuk módja szerint csoportosítjuk. Így megkülönböztetünk többek között húros, fúvós és ütőhangszereket. (A csoportosítás feltehetőleg görög-római eredetű a hellenisztikus korból, először Porphüriosznál találunk erre utalást (i.sz. 3. század), de Boethiusnál teljesedik ki, és ez az, amit a mai napig is használunk.2) A duplanádas hangszerek a fúvós hangszerek csoportjába tartoznak:

Fúvós hangszerek

Fafúvók

Duplanádas hangszerek

Azonban az Európán kívüli kultúrák hagyományos hangszerei nem mindig illenek bele ebbe a csoportosításba, ezért használjuk manapság már inkább az úgynevezett Hornbostel-Sachs rendszert.

1. [Sadie and Tyrrell, 2001], Vol. 1, Aerophone, p. 177.

2. [Sadie and Tyrrell, 2001], Vol. 12, Instruments, classification of, p. 420.

10.18132/LFZE.2012.21

2 Salvi Nóra: Kelet-ázsiai duplanádas hangszerek

1.2.2 a Hornbostel-Sachs rendszer szerint

A leggyakrabban használt hangszercsoportosítás napjainkban a Hornbostel-Sachs rendszer, mely először 1914-ben jelent meg a Zeitschrift für Ethnologie-ban3. A rendszer Victor-Charles Mahillon (Brüsszeli konzervatórium, 1880) módszerén alapul, és kidolgozói Erich Moritz von Hornbostel és Curt Sachs. Ez a szisztéma a hangszereket a rezgő médium alapján eredetileg négy, később Galpin (1937) kiegészítésével öt alapvető csoportra osztja4:

1. idiofon ok : olyan hangszerek, melyek a hangszertest rezgése által hoznak létre zenei hangot, ide tartozik az ütőhangszerek többsége, kivéve a dobokat.

2. membrafon ok : azok a hangszerek, melyek egy kifeszített membrán megrezgetésével szólaltathatók meg, ide tartoznak a dobok.

3. kordofon ok : a húr, vagy húrok rezgése hozza létre a hangot, ebbe a csoportba tartoznak a húros és vonós hangszerek, valamint a billentyűs hangszerek.

4. aerofon ok : a zenei hang a légoszlop rezgése által jön létre, ide tartoznak a fúvós hangszerek.

5. elektrofon ok : az elektronikus úton megszólaltatható hangszerek csoportja.

A Hornbostel-Sachs rendszer a különböző csoportokat számkódolással is ellátja, így könnyű az egyes hangszerek hovatartozásának beazonosítása. Az aerofonokon belül megkülönböztet több alcsoportot:

szabadon rezgő (415) – a rezgő levegőoszlop nem a hangszeren belül található, például autóduda, szájorgona.

nem szabadon rezgő (42) – ide tartoznak a hagyományos értelemben vett fúvós hangszerek.

3. Systematik der Musikinstrumente, ein Versuch: [Sadie and Tyrrell, 2001], Vol. 12, Instruments, classification of, p. 419.

4. Az eredeti négyes osztás hasonlít némileg az indiai Nāţyaśāstra rendszerre (i.e. 2. század - i.sz. 6.

század), amely a hangszereket „megfeszített” (húros), „betakart” (dobok), „üreges” (fúvós) és

„szilárd” (ütő) csoportokba osztja. ([Sadie and Tyrrell, 2001], Vol. 12, Instruments, classification of, p. 420).

5. A zárójelbe tett szám a hangszercsoport Hornbostel-Sachs rendszerbeli számkódja.

10.18132/LFZE.2012.21

3 1. A duplanádas hangszerek áttekintése

végfúvott ill. oldalfúvott hangszerek (421) – ez a furulyák és fuvolák csoportja, de ide tartozik például az okarina is.

nádas hangszerek (422)

duplanádas hangszerek (422.1)

Ezen belül megkülönböztetünk még hengeres (cilindrikus) furatú (422.111) és kúpos (kónikus) furatú (422.112) duplanádas hangszereket, valamint ezeknek dupla változatát (például 422.121: cilindrikus furatú dupla aulos, ill. 422.122: az Indiában honos kónikus furatú dupla oboa)6.

1.2.3 Ázsiában

Mivel jelen disszertációban elsősorban kelet-ázsiai hangszerekről lesz szó, említést kell tennem a főbb kelet-ázsiai hangszercsoportosításokról is.

1.2.3.1 Kína

A hagyományos kínai hangszercsoportosítás, mely több, mint kétezer éves múltra tekinthet vissza7, a hangszereket azok legjellemzőbb alapanyaga szerint csoportosítja. A kínai filozófia szerint a zene a kozmikus rend közvetlen megnyilvánulása, és így az egyes hangszercsoportokat irányoknak és évszakoknak is megfeleltették8. Ilyenformán nyolc csoport jön létre, melyet bāyīn-nek (八 音), azaz nyolc hangnak9 hívnak (1. Táblázat):

6. [Sadie and Tyrrell, 2001], Vol. 1, Aerophone, p. 178.

7. Egy Hubei provinciában i.e. 1046-ból előkerült felbecsülhetetlen értékű lelet bizonyítja, hogy a fenti csoportosítás már a Zhou (i.e. 1122-i.e. 256) dinasztia idején is használatban volt.

8. [Snejerszon, 1954], p. 42-43. [Youtz] szerint a különböző évszakok rituális zenéit a megfeleltetett csoportra hangszerelték, és az együttes a hangszercsoporttal párosított irányba nézve adta elő.

9. [Youtz]. [Snejerszon, 1954], p. 23, a bambuszt összevonja a fával, és 8. csoportként a rezet említi, de erre sehol máshol nem találtam utalást.

10.18132/LFZE.2012.21

4 Salvi Nóra: Kelet-ázsiai duplanádas hangszerek

alapanyag kínai pinyin10 hangszerek irányok évszakok

fém 金 jīn harangok nyugat ősz

kő 石 shí ütőhangszerek északnyugat késő ősz

fa 木 ütőhangszerek délkelet késő tavasz

bőr 革 dobok észak tél

agyag 土 például okarina délnyugat késő nyár

selyem 丝 húros hangszerek dél nyár

lopótök 匏 páo például szájorgona északkelet késő tél

bambusz 竹 zhú fúvós hangszerek kelet tavasz

1. Táblázat: A „nyolc hang” rendszer

1.2.3.2 Korea

Koreában a hagyományos kínai bāyīn csoportosítás mellett megtalálható egy másik rendszer is, mely a hangszereket aszerint csoportosítja, hogy milyen fajta zenéhez használják11:

aak (아악 / 雅樂, rituális konfuciánus zene, szó szerint: elegáns zene)

→ aakgi (아악기 / 雅樂器, szó szerint: elegáns hangszer)12

dangak (당악 / 唐樂, Tang-kori kínai udvari zene)

dangakgi (당악기 / 唐樂器, Tang-hangszer)

hyangak (향악 / 鄕樂, koreai udvari zene, szó szerint: szülőföld zenéje)

hyangakgi (향악기 / 鄕樂器, szülőföld-hangszer)

10. A pinyin a kínai nyelv hivatalos nemzetközi átírásának a neve. A kínai szavak átírásáról részletesen lásd a Függelék: Az idegen szavak átírásáról című fejezetét.

11. Ezt a csoportosítást kizárólag az udvari zene alfajaihoz használják. [Nam, 1998], p. 95.

12. A zárójelben először a hangeul, majd a hanja átírás szerepel. A koreai szavak átírásáról lásd a Függelék: Az idegen szavak átírásáról című fejezetét.

10.18132/LFZE.2012.21

5 1. A duplanádas hangszerek áttekintése

1.2.3.3 Japán

Japánban a nyugati rendszerhez hasonló csoportosítást alkalmaznak, de a korlátozott számú és típusú hangszerek miatt itt csak három csoport van13:

kangakki14 (管楽器, szó szerint: csőhangszerek): fúvós hangszerek

gengakki (弦楽器): húros hangszerek

dagakki (打楽器): ütőhangszerek

Érdemes megemlíteni, hogy a gagaku műfajban ennek a csoportosításnak másfajta elnevezésével találkozunk:

fukimono (吹物, szó szerint: fúvott dolog)

hikimono (弾物, szó szerint: pengetett dolog)

uchimono (打物, szó szerint: ütött dolog)

Bár ez utóbbit tekinthetjük a hagyományos japán hangszercsoportosításnak (lévén a gagaku a legnagyobb múlttal rendelkező japán zenei műfaj), a hivatalos forma az elsőként említett.15